Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki po cygańsku

0
88 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Wieprzowina
1 
Cebula
1 
Papryka czerwona
3 łyżek
Olej
1 
Jajko
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
2 łyżek
Mąka ziemniaczana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
20.84 g
Węglowodany
24.19 g
Tłuszcze
21.71 g
Wartość energetyczna
392.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

88 min
Krok 1
10 min
Cebulę i paprykę oczyść.Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w paski.
Krok 2
15 min
Mięso pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju.
Krok 3
30 min
Do mięsa dodaj cebulę, podlej 0,5 szklanki wody. Duś pod przykryciem około 30 minut, następnie dodaj paprykę.
Krok 4
10 min
Sos rozpuść w 1 szklance wody i połącz z mięsem. Gotuj 10 minut.
Krok 5
10 min
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz.
Krok 6
10 min
Na rozgrzanym oleju usmaż osiem dość grubych placków.
Krok 7
2 min
Na placki nałóż porcje mięsa z sosem.
Krok 8
1 min
Podawaj na gorąco.
Placki po cygańsku

Krok 1 z 8

Cebulę i paprykę oczyść.Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w paski.

Placki po cygańsku

Krok 2 z 8

Mięso pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju.

Placki po cygańsku

Krok 3 z 8

Do mięsa dodaj cebulę, podlej 0,5 szklanki wody. Duś pod przykryciem około 30 minut, następnie dodaj paprykę.

Placki po cygańsku

Krok 4 z 8

Sos rozpuść w 1 szklance wody i połącz z mięsem. Gotuj 10 minut.

Placki po cygańsku

Krok 5 z 8

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz.

Placki po cygańsku

Krok 6 z 8

Na rozgrzanym oleju usmaż osiem dość grubych placków.

Placki po cygańsku

Krok 7 z 8

Na placki nałóż porcje mięsa z sosem.

Placki po cygańsku

Krok 8 z 8

Podawaj na gorąco.

Placki ziemniaczane po cygańsku, czyli z gulaszem z mięsa wieprzowego w sosie z papryką i cebulą. każdy zna ten domowy przysmak! Możesz go przygotować z sosem na bazie Sosu myśliwskiego WINIARY, aby dodać mu jeszcze więcej smaku i aromatu. Placki ziemniaczane z mięsem po cygańsku możesz podawać samodzielnie, ale pyszne będą też z ogórkami kiszonymi lub marynowaną papryką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika