Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki po cygańsku

1
88min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest martynka87

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Wieprzowina
1 
Cebula
1 
Papryka czerwona
3 łyżek
Olej
1 
Jajko
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
2 łyżek
Mąka ziemniaczana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.84 g
Węglowodany
24.19 g
Tłuszcze
21.71 g
Wartość energetyczna
392.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

88 min
Krok 1
10 min
Cebulę i paprykę oczyść.Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w paski.
Krok 2
15 min
Mięso pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju.
Krok 3
30 min
Do mięsa dodaj cebulę, podlej 0,5 szklanki wody. Duś pod przykryciem około 30 minut, następnie dodaj paprykę.
Krok 4
10 min
Sos rozpuść w 1 szklance wody i połącz z mięsem. Gotuj 10 minut.
Krok 5
10 min
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz.
Krok 6
10 min
Na rozgrzanym oleju usmaż osiem dość grubych placków.
Krok 7
2 min
Na placki nałóż porcje mięsa z sosem.
Krok 8
1 min
Podawaj na gorąco.
Placki po cygańsku

Krok 1 z 8

Cebulę i paprykę oczyść.Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w paski.

Placki po cygańsku

Krok 2 z 8

Mięso pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju.

Placki po cygańsku

Krok 3 z 8

Do mięsa dodaj cebulę, podlej 0,5 szklanki wody. Duś pod przykryciem około 30 minut, następnie dodaj paprykę.

Placki po cygańsku

Krok 4 z 8

Sos rozpuść w 1 szklance wody i połącz z mięsem. Gotuj 10 minut.

Placki po cygańsku

Krok 5 z 8

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz.

Placki po cygańsku

Krok 6 z 8

Na rozgrzanym oleju usmaż osiem dość grubych placków.

Placki po cygańsku

Krok 7 z 8

Na placki nałóż porcje mięsa z sosem.

Placki po cygańsku

Krok 8 z 8

Podawaj na gorąco.

Placki ziemniaczane po cygańsku, czyli z gulaszem z mięsa wieprzowego w sosie z papryką i cebulą. każdy zna ten domowy przysmak! Możesz go przygotować z sosem na bazie Sosu myśliwskiego WINIARY, aby dodać mu jeszcze więcej smaku i aromatu. Placki ziemniaczane z mięsem po cygańsku możesz podawać samodzielnie, ale pyszne będą też z ogórkami kiszonymi lub marynowaną papryką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
20.8g / 22%
Węglowodany
24.2g / 26%
Tłuszcze
21.7g / 52%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika