Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami
Dodaj do CookBook

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

(0)
37 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Ziemniaki ugotowane
1 
Jajko
1  szklanka
Mąka pszenna
2  łyżek
Sos pieczeniowy ciemny w słoiku WINIARY
250  g
Pieczarki
300  g
Kiszona kapusta
1 
Cebula
0.5  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.4 g
Wartość energetyczna
227.5 kcal
Tłuszcze
4.3 g
Białko
8.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Placki ziemniaczane to smaczne, proste i niedrogie danie, które często pojawia się na stołach. My dziś proponujemy przygotować je w nieco innym, odświętnym wydaniu. W takiej odsłonie świetnie sprawdzą się w czasie wigilijnej kolacji lub podczas świątecznych obiadów. Czas na placki ziemniaczane faszerowane pieczarkami i kapustą. Nie przegap tego przepisu. Obiecujemy - będzie smacznie.

Zwykle placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków. W tym przepisie wykorzystujemy jednak ugotowane już wcześniej warzywa – idealnie pasują tu ziemniaki, które zostały Ci z poprzedniego dnia. Dzięki temu przygotujesz smaczny posiłek i nic się nie zmarnuje.

Nasze faszerowane placki ziemniaczane będziemy nadziewać uduszoną kapustą, pieczarkami i cebulką. A ich dopełnieniem będzie oczywiście sos przygotowany na bazie sosu pieczeniowego WINIARY. Jeśli wolisz, możesz zrobić też inny sos, np. grzybowy, pomidorowy lub czosnkowy. Wtedy z pewnością każdy znajdzie swoje ulubione połączenie smaków.

Szukasz więcej pomysłów na placki ziemniaczane nadziewane albo na inne dania z ziemniaków? Na stronie WINIARY znajdziesz wiele inspiracji, które pomogą Ci urozmaicić codzienne menu i przygotować pyszne posiłki dla Ciebie i Twoich bliskich.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    3 min
    Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Kapustę posiekaj.
  • Krok 2

    5 min
    Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj pieczarki i smaż, aż zaczną się rumienić i stracą objętość.
  • Krok 3

    5 min
    Po tym czasie dodaj kapustę kiszoną i smaż całość ok. 3-5min. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstaw do przestudzenia.
  • Krok 4

    5 min
    Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę oraz sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Z ciasta szybko uformuj niewielkie placki o grubości ok. 1cm.
  • Krok 5

    10 min
    Trzymając placek w dłoni, ułóż dużą łyżkę farszu na środku, a brzegi ciasta zawiń w kulkę i złącz. Całość spłaszcz na oprószonym mąką blacie lub w dłoniach i uformuj zgrabny placuszek.
  • Krok 6

    8 min
    Placki smaż na średnio rozgrzanej patelni po ok. 3-4 min z każdej strony (w zależności od wielkości), aż będą pięknie rumiane.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY i/lub z kwaśną śmietaną.
Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Krok 1 z 7

Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Kapustę posiekaj.

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Krok 2 z 7

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj pieczarki i smaż, aż zaczną się rumienić i stracą objętość.

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Krok 3 z 7

Po tym czasie dodaj kapustę kiszoną i smaż całość ok. 3-5min. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstaw do przestudzenia.

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Krok 4 z 7

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę oraz sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Z ciasta szybko uformuj niewielkie placki o grubości ok. 1cm.

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Krok 5 z 7

Trzymając placek w dłoni, ułóż dużą łyżkę farszu na środku, a brzegi ciasta zawiń w kulkę i złącz. Całość spłaszcz na oprószonym mąką blacie lub w dłoniach i uformuj zgrabny placuszek.

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Krok 6 z 7

Placki smaż na średnio rozgrzanej patelni po ok. 3-4 min z każdej strony (w zależności od wielkości), aż będą pięknie rumiane.

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Krok 7 z 7

Podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY i/lub z kwaśną śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

    Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

    1 godz 15 min Łatwy
  • Wielkanocne jajka faszerowane w kształcie króliczków

    Wielkanocne jajka faszerowane w kształcie króliczków

    30 min Łatwy
  • Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    45 min Łatwy
  • Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

    Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu