Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
8.2g / 14%
Węglowodany
41.4g / 69%
Tłuszcze
4.3g / 16%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

+

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Wróć

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

(1)
37min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Ziemniaki ugotowane
1 
Jajko
1  szklanka
Mąka pszenna
2  łyżek
Sos pieczeniowy ciemny w słoiku WINIARY
250  g
Pieczarki
300  g
Kiszona kapusta
1 
Cebula
0.5  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.2 g
Węglowodany
41.45 g
Tłuszcze
4.34 g
Wartość energetyczna
227.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Placki ziemniaczane to smaczne, proste i niedrogie danie, które często pojawia się na stołach. My dziś proponujemy przygotować je w nieco innym, odświętnym wydaniu. W takiej odsłonie świetnie sprawdzą się w czasie wigilijnej kolacji lub podczas świątecznych obiadów. Czas na placki ziemniaczane faszerowane pieczarkami i kapustą. Nie przegap tego przepisu. Obiecujemy - będzie smacznie.

Zwykle placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków. W tym przepisie wykorzystujemy jednak ugotowane już wcześniej warzywa – idealnie pasują tu ziemniaki, które zostały Ci z poprzedniego dnia. Dzięki temu przygotujesz smaczny posiłek i nic się nie zmarnuje.

Nasze faszerowane placki ziemniaczane będziemy nadziewać uduszoną kapustą, pieczarkami i cebulką. A ich dopełnieniem będzie oczywiście sos przygotowany na bazie sosu pieczeniowego WINIARY. Jeśli wolisz, możesz zrobić też inny sos, np. grzybowy, pomidorowy lub czosnkowy. Wtedy z pewnością każdy znajdzie swoje ulubione połączenie smaków.

Szukasz więcej pomysłów na placki ziemniaczane nadziewane albo na inne dania z ziemniaków? Na stronie WINIARY znajdziesz wiele inspiracji, które pomogą Ci urozmaicić codzienne menu i przygotować pyszne posiłki dla Ciebie i Twoich bliskich.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    3 min
    Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Kapustę posiekaj.
  • Krok 2

    5 min
    Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj pieczarki i smaż, aż zaczną się rumienić i stracą objętość.
  • Krok 3

    5 min
    Po tym czasie dodaj kapustę kiszoną i smaż całość ok. 3-5min. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstaw do przestudzenia.
  • Krok 4

    5 min
    Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę oraz sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Z ciasta szybko uformuj niewielkie placki o grubości ok. 1cm.
  • Krok 5

    10 min
    Trzymając placek w dłoni, ułóż dużą łyżkę farszu na środku, a brzegi ciasta zawiń w kulkę i złącz. Całość spłaszcz na oprószonym mąką blacie lub w dłoniach i uformuj zgrabny placuszek.
  • Krok 6

    8 min
    Placki smaż na średnio rozgrzanej patelni po ok. 3-4 min z każdej strony (w zależności od wielkości), aż będą pięknie rumiane.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY i/lub z kwaśną śmietaną.
Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Krok 1 z 7

Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Kapustę posiekaj.

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Krok 2 z 7

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj pieczarki i smaż, aż zaczną się rumienić i stracą objętość.

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Krok 3 z 7

Po tym czasie dodaj kapustę kiszoną i smaż całość ok. 3-5min. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstaw do przestudzenia.

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Krok 4 z 7

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę oraz sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Z ciasta szybko uformuj niewielkie placki o grubości ok. 1cm.

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Krok 5 z 7

Trzymając placek w dłoni, ułóż dużą łyżkę farszu na środku, a brzegi ciasta zawiń w kulkę i złącz. Całość spłaszcz na oprószonym mąką blacie lub w dłoniach i uformuj zgrabny placuszek.

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Krok 6 z 7

Placki smaż na średnio rozgrzanej patelni po ok. 3-4 min z każdej strony (w zależności od wielkości), aż będą pięknie rumiane.

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Krok 7 z 7

Podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY i/lub z kwaśną śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki gulasz grzybowy

    Szybki gulasz grzybowy

    15 min Łatwy
  • Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    20 min Łatwy
  • Krupnik z grzybami i kapustą kiszoną

    Krupnik z grzybami i kapustą kiszoną

    26 min Łatwy
  • Fajitas z kurczakiem

    Fajitas z kurczakiem

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu