Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Placki ziemniaczane to smaczne, proste i niedrogie danie, które często pojawia się na stołach. My dziś proponujemy przygotować je w nieco innym, odświętnym wydaniu. W takiej odsłonie świetnie sprawdzą się w czasie wigilijnej kolacji lub podczas świątecznych obiadów. Czas na placki ziemniaczane faszerowane pieczarkami i kapustą. Nie przegap tego przepisu. Obiecujemy - będzie smacznie.
Zwykle placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków. W tym przepisie wykorzystujemy jednak ugotowane już wcześniej warzywa – idealnie pasują tu ziemniaki, które zostały Ci z poprzedniego dnia. Dzięki temu przygotujesz smaczny posiłek i nic się nie zmarnuje.
Nasze faszerowane placki ziemniaczane będziemy nadziewać uduszoną kapustą, pieczarkami i cebulką. A ich dopełnieniem będzie oczywiście sos przygotowany na bazie sosu pieczeniowego WINIARY. Jeśli wolisz, możesz zrobić też inny sos, np. grzybowy, pomidorowy lub czosnkowy. Wtedy z pewnością każdy znajdzie swoje ulubione połączenie smaków.
Szukasz więcej pomysłów na placki ziemniaczane nadziewane albo na inne dania z ziemniaków? Na stronie WINIARY znajdziesz wiele inspiracji, które pomogą Ci urozmaicić codzienne menu i przygotować pyszne posiłki dla Ciebie i Twoich bliskich.
Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Kapustę posiekaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj pieczarki i smaż, aż zaczną się rumienić i stracą objętość.
Po tym czasie dodaj kapustę kiszoną i smaż całość ok. 3-5min. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstaw do przestudzenia.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę oraz sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Z ciasta szybko uformuj niewielkie placki o grubości ok. 1cm.
Trzymając placek w dłoni, ułóż dużą łyżkę farszu na środku, a brzegi ciasta zawiń w kulkę i złącz. Całość spłaszcz na oprószonym mąką blacie lub w dłoniach i uformuj zgrabny placuszek.
Placki smaż na średnio rozgrzanej patelni po ok. 3-4 min z każdej strony (w zależności od wielkości), aż będą pięknie rumiane.
Podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY i/lub z kwaśną śmietaną.