Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jajka faszerowane w skorupkach

5
32min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Jajka
2  łyżek
Koperek
2  łyżek
Olej
1  łyżka
Bułka tarta
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.03 g
Węglowodany
3.03 g
Tłuszcze
19.36 g
Wartość energetyczna
228.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
10 min
Jajka ugotuj na twardo.
Krok 2
5 min
Jajka w skorupkach przekrój na połowę, a następnie wyjmij ze skorupek i drobno posiekaj.
Krok 3
5 min
Dopraw solą i pieprzem. Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i posiekany koperek.
Krok 4
5 min
Masę nałóż do skorupek. Obtocz w bułce tartej.
Krok 5
5 min
Smaż przekrojoną częścią na rumiano na rozgrzanym oleju.
Krok 6
2 min
Podawaj z bagietką.
Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 1 z 6

Jajka ugotuj na twardo.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 2 z 6

Jajka w skorupkach przekrój na połowę, a następnie wyjmij ze skorupek i drobno posiekaj.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 3 z 6

Dopraw solą i pieprzem. Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i posiekany koperek.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 4 z 6

Masę nałóż do skorupek. Obtocz w bułce tartej.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 5 z 6

Smaż przekrojoną częścią na rumiano na rozgrzanym oleju.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 6 z 6

Podawaj z bagietką.

Większość z nas lubi jajka – mają bardzo delikatny smak, dlatego są doskonałą bazą dla rozmaitych przypraw i dodatków. Mogą stanowić nie tylko jeden z wielu elementów danej potrawy (jak ma to miejsce np. w sałatkach), ale świetnie sprawdzą się jako samodzielna przystawka. Jeśli nie masz pomysłu na to, jak zaserwować jajka w sposób ciekawy i niecodzienny, wypróbuj przepis na jajka faszerowane w skorupkach!

Ugotuj jajka w skorupkach tak jak zawsze. Po przestudzeniu czeka Cię najbardziej wymagający skupienia i uwagi moment – musisz przeciąć jajka na pół tak, aby nie pokruszyć skorupek. Najlepiej zrób to szybkim, zdecydowanym ruchem, używając do tego dużego, ciężkiego noża.

Kiedy ten etap za Tobą, teraz już pójdzie z górki. Delikatnie wyjmij jajka ze skorupek i drobno posiekaj. Dodaj do nich Majonez Dekoracyjny WINIARY i świeży, aromatyczny koperek. Połącz składniki i ostrożnie przełóż masę do skorupek. Obtocz je w bułce tartej i podsmaż na oleju. Tak przygotowane danie możesz udekorować posiekanym koperkiem i serwować np. z bagietką.

Ten niebanalny sposób podania jajek na pewno zadziwi wszystkich Twoich gości i domowników, sprawiając im wielką przyjemność, bo danie nie tylko ciekawie się prezentuje, ale pysznie smakuje. Możesz przygotować jajka faszerowane w skorupkach na przykład na święta wielkanocne – będą niewątpliwą ozdobą stołu. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Ala
.

Zamiast koperku dodaję do farszu szczypiorek i posiekaną natkę pietruszki. Do smażenia jajek połówek używam masła zamiast oleju, gdy jajka są rumiane dekoruję majonezem Winiary i koperkiem.

Winiary
.
Expert

Ala, dziękujemy za inspirujące wskazówki. Lubimy, kiedy nasi czytelnicy kombinują i ulepszają nasze przepisy!

K Kasia
.

Takie jajka jadłam w dzieciństwie u cioci Grażyny. Pycha. Pamiętam że był też szczypiorek.

Winiary
.
Expert

Miło wrócić do smaków z dzieciństwa, prawda? :) I czas zrobić podobne jajka u siebie :)

Pokaż więcej komentarzy