Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jajka faszerowane w skorupkach
Dodaj do CookBook

Jajka faszerowane w skorupkach

(9)
32 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Majonez Dekoracyjny WINIARY
6 
Jajko ugotowane na twardo
2  łyżek
Koperek
2  łyżek
Olej
1  łyżka
Bułka tarta
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
3 g
Wartość energetyczna
217 kcal
Tłuszcze
18.1 g
Białko
10 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Faszerowane jajka w skorupkach charakteryzują się wyjątkowym, delikatnym smakiem. Dzięki temu mogą one przypaść do gustu nawet tym osobom, które na co dzień nie są wielbicielami jajek. To doskonały wybór na Święta Wielkanocne, podczas których główną rolę odgrywa ich bazowy składnik. Można zaskoczyć zaproszonych gość, przygotowując jajka w rozmaitych formach takich, jak właśnie ta potrawa. Taka wytrawna przystawka może być również z powodzeniem wykorzystywana podczas innego rodzaju uroczystości i przyjęć rodzinnych.


Jajka faszerowane w skorupkach - doskonała okazja do eksperymentowania w kuchni

Faszerowane jajka w skorupce w podstawowej wersji składają się jedynie z odpowiednio doprawionego jajka, koperku i majonezu. Takie połączenie po podsmażeniu smakuje wyśmienicie i jest uwielbiane przez wielu smakoszy. Osoby, które pragną nieco urozmaicić ten przepis w wersji wegetariańskiej, mogą zdecydować się na dodanie również innych świeżych ziół takich, jak pietruszka, czy szczypiorek. To ostatnie współgra idealnie ze smakiem drobno posiekanych pieczarek i odrobiny cebuli szalotki. Niektóre osoby uwielbiają dodatek w postaci odrobiny chrzanu. Zdecydowanie warto próbować różnych możliwości tak, by wybrać najlepsze możliwe połączenie. Całość sama w sobie smakuje świetnie, ale jest często podawana z dodatkiem grzanek, czy bagietki. W przypadku Świąt Wielkanocnych idealną dekorację, którą również można spożyć, będzie stanowiła rzeżucha.


Jajka faszerowane w skorupce - jaki je przygotować?

Pierwszym krokiem do przygotowania przepysznych faszerowanych jajek będzie ugotowanie jajek na twardo. Warto na realizacje przepisu zarezerwować sobie nieco więcej czasu, ponieważ aby przejść do kolejnego etapu, należy odczekać, aż one ostudzą. W tym momencie będą one gotowe do ostrożnego przekrojenia ich na dwie połówki ostrym nożem oraz wyjęcia ich zawartości ze skorupki przy użyciu łyżeczki. W tym momencie skorupki będą już gotowe i można przejść do przygotowywania farszu. Jajka, czy zioła powinny być drobno posiekane. W tym momencie można połączyć pokrojone drobno składniki i doprawić je, a także dodać do nich majonez. Po dokładnym ich wymieszaniu powstaje farsz, który należy nałożyć do poszczególnych skorupek. Przed rozpoczęciem smażenia jajka powinny być posypane bułką tartą. Ostatnim krokiem będzie rozgrzanie na patelni oleju lub roztopienie masła oraz smażenie faszerowanych jajek do momentu aż bułka tarta się zarumieni.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka ugotuj na twardo.
  • Krok 2

    5 min
    Jajka w skorupkach przekrój na połowę, a następnie wyjmij ze skorupek i drobno posiekaj.
  • Krok 3

    5 min
    Dopraw solą i pieprzem. Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i posiekany koperek.
  • Krok 4

    5 min
    Masę nałóż do skorupek. Obtocz w bułce tartej.
  • Krok 5

    5 min
    Smaż przekrojoną częścią na rumiano na rozgrzanym oleju.
  • Krok 6

    2 min
    Podawaj z bagietką.
Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 1 z 6

Jajka ugotuj na twardo.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 2 z 6

Jajka w skorupkach przekrój na połowę, a następnie wyjmij ze skorupek i drobno posiekaj.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 3 z 6

Dopraw solą i pieprzem. Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i posiekany koperek.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 4 z 6

Masę nałóż do skorupek. Obtocz w bułce tartej.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 5 z 6

Smaż przekrojoną częścią na rumiano na rozgrzanym oleju.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 6 z 6

Podawaj z bagietką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.4 z 5
4.4
Wszystkich ocen: 10
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1010
44
66
00
00
00

Opinie

5

(Brak tytułu)

Jajka faszerowane z koperkiem i masełkiem są według mnie najlepsze 🙂
Warszawianka (niezweryfikowany) 07/23/2024-07:58 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/21/2024-05:30 CEST
W prostocie siła, czasami nic więcej nie potrzeba. Ale jeśli chcesz, zachęcamy do odkrywania z nami nowych smaków 😊
5

Aleksandra

U mnie w rodzinie moja śp. Babcia nie dodawała majonezu. Palce lizać
Anonim (niezweryfikowany) 03/24/2024-06:59 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/15/2024-12:39 CEST
Majonez dodaje kremowości, nie jest konieczny, ale my lubimy taką wersję 😊
4

Adam

Zamiast oleju używam do smażenia masła, wtedy jajka są 2x smaczniejsze, a dodaję jeszcze szczypiorek to już niebo w gębie.
Anonim (niezweryfikowany) 04/10/2023-08:39 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Ala

Zamiast koperku dodaję do farszu szczypiorek i posiekaną natkę pietruszki. Do smażenia jajek połówek używam masła zamiast oleju, gdy jajka są rumiane dekoruję majonezem Winiary i koperkiem.
Anonim (niezweryfikowany) 04/03/2021-11:28 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-11:25 CEST
Ala, dziękujemy za inspirujące wskazówki. Lubimy, kiedy nasi czytelnicy kombinują i ulepszają nasze przepisy!
4

Kasia

Takie jajka jadłam w dzieciństwie u cioci Grażyny. Pycha. Pamiętam że był też szczypiorek.
Anonim (niezweryfikowany) 04/01/2021-06:12 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-11:25 CEST
Miło wrócić do smaków z dzieciństwa, prawda? :) I czas zrobić podobne jajka u siebie :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Wielkanocne jajka faszerowane w kształcie króliczków

    Wielkanocne jajka faszerowane w kształcie króliczków

    30 min Łatwy
  • Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    45 min Łatwy
  • Jajka z makrelą

    Jajka z makrelą

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu