Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jajka faszerowane w skorupkach

Jajka faszerowane w skorupkach

(5)
32min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Majonez Dekoracyjny WINIARY
6 
Jajko ugotowane na twardo
2  łyżek
Koperek
2  łyżek
Olej
1  łyżka
Bułka tarta
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.03 g
Węglowodany
3 g
Tłuszcze
18.14 g
Wartość energetyczna
216.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Faszerowane jajka w skorupkach charakteryzują się wyjątkowym, delikatnym smakiem. Dzięki temu mogą one przypaść do gustu nawet tym osobom, które na co dzień nie są wielbicielami jajek. To doskonały wybór na Święta Wielkanocne, podczas których główną rolę odgrywa ich bazowy składnik. Można zaskoczyć zaproszonych gość, przygotowując jajka w rozmaitych formach takich, jak właśnie ta potrawa. Taka wytrawna przystawka może być również z powodzeniem wykorzystywana podczas innego rodzaju uroczystości i przyjęć rodzinnych.


Jajka faszerowane w skorupkach - doskonała okazja do eksperymentowania w kuchni

Faszerowane jajka w skorupce w podstawowej wersji składają się jedynie z odpowiednio doprawionego jajka, koperku i majonezu. Takie połączenie po podsmażeniu smakuje wyśmienicie i jest uwielbiane przez wielu smakoszy. Osoby, które pragną nieco urozmaicić ten przepis w wersji wegetariańskiej, mogą zdecydować się na dodanie również innych świeżych ziół takich, jak pietruszka, czy szczypiorek. To ostatnie współgra idealnie ze smakiem drobno posiekanych pieczarek i odrobiny cebuli szalotki. Niektóre osoby uwielbiają dodatek w postaci odrobiny chrzanu. Zdecydowanie warto próbować różnych możliwości tak, by wybrać najlepsze możliwe połączenie. Całość sama w sobie smakuje świetnie, ale jest często podawana z dodatkiem grzanek, czy bagietki. W przypadku Świąt Wielkanocnych idealną dekorację, którą również można spożyć, będzie stanowiła rzeżucha.


Jajka faszerowane w skorupce - jaki je przygotować?

Pierwszym krokiem do przygotowania przepysznych faszerowanych jajek będzie ugotowanie jajek na twardo. Warto na realizacje przepisu zarezerwować sobie nieco więcej czasu, ponieważ aby przejść do kolejnego etapu, należy odczekać, aż one ostudzą. W tym momencie będą one gotowe do ostrożnego przekrojenia ich na dwie połówki ostrym nożem oraz wyjęcia ich zawartości ze skorupki przy użyciu łyżeczki. W tym momencie skorupki będą już gotowe i można przejść do przygotowywania farszu. Jajka, czy zioła powinny być drobno posiekane. W tym momencie można połączyć pokrojone drobno składniki i doprawić je, a także dodać do nich majonez. Po dokładnym ich wymieszaniu powstaje farsz, który należy nałożyć do poszczególnych skorupek. Przed rozpoczęciem smażenia jajka powinny być posypane bułką tartą. Ostatnim krokiem będzie rozgrzanie na patelni oleju lub roztopienie masła oraz smażenie faszerowanych jajek do momentu aż bułka tarta się zarumieni.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka ugotuj na twardo.
  • Krok 2

    5 min
    Jajka w skorupkach przekrój na połowę, a następnie wyjmij ze skorupek i drobno posiekaj.
  • Krok 3

    5 min
    Dopraw solą i pieprzem. Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i posiekany koperek.
  • Krok 4

    5 min
    Masę nałóż do skorupek. Obtocz w bułce tartej.
  • Krok 5

    5 min
    Smaż przekrojoną częścią na rumiano na rozgrzanym oleju.
  • Krok 6

    2 min
    Podawaj z bagietką.
Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 1 z 6

Jajka ugotuj na twardo.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 2 z 6

Jajka w skorupkach przekrój na połowę, a następnie wyjmij ze skorupek i drobno posiekaj.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 3 z 6

Dopraw solą i pieprzem. Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i posiekany koperek.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 4 z 6

Masę nałóż do skorupek. Obtocz w bułce tartej.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 5 z 6

Smaż przekrojoną częścią na rumiano na rozgrzanym oleju.

Jajka faszerowane w skorupkach

Krok 6 z 6

Podawaj z bagietką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Ala

Zamiast koperku dodaję do farszu szczypiorek i posiekaną natkę pietruszki. Do smażenia jajek połówek używam masła zamiast oleju, gdy jajka są rumiane dekoruję majonezem Winiary i koperkiem.

Winiary
Expert

Ala, dziękujemy za inspirujące wskazówki. Lubimy, kiedy nasi czytelnicy kombinują i ulepszają nasze przepisy!

K Kasia

Takie jajka jadłam w dzieciństwie u cioci Grażyny. Pycha. Pamiętam że był też szczypiorek.

Winiary
Expert

Miło wrócić do smaków z dzieciństwa, prawda? :) I czas zrobić podobne jajka u siebie :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Brunch
  • Dodatek
  • Entrant
  • Jajka
  • Karnawał
  • Kuchnie świata
  • Przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Śniadanie
  • Uroczystość
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajka z kawiorem

    Jajka z kawiorem

    22 min Łatwy
  • Jajka w sosie koperkowym

    Jajka w sosie koperkowym

    20 min Łatwy
  • Kotleciki jarskie z sałatką ogórkową

    Kotleciki jarskie z sałatką ogórkową

    42 min Łatwy
  • Pasta jajeczna z awokado i twarożkiem

    Pasta jajeczna z awokado i twarożkiem

    17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu