Faszerowane kaszą pomidory to pomysł na pyszny obiad. Jest pożywny i pięknie prezentuje się na talerzu. Niby nic wielkiego, ale za każdym razem robi wrażenie. Do przygotowania dania wykorzystamy przejrzałe, pachnące latem pomidory i pozostałości warzyw, które znajdziemy w lodówce.
Na początek odrobina precyzji. Z pomidorów ścinamy górę. Łyżką drążymy środek, by wykorzystać go w dalszym etapie przepisu. Staramy się zrobić to ostrożnie, tak by nie naruszyć skórki.
Usunięty miąższ podsmażamy na patelni, wraz z posiekanymi warzywami. To mogą być pojedyncze pieczarki, końcówka fasoli z puszki, jakaś zielenina. Każdy składnik mile widziany, szczególnie taki, który w ten sposób uratujemy przed wyrzuceniem. Do tego dodajemy ulubioną kaszę lub ryż. Całość doprawiamy i łączymy z posiekaną natką.
Gdy masa jest gotowa, faszerujemy pomidory i nakrywamy odciętymi „czapeczkami”. Przed wstawieniem do piekarnika podlewamy je bulionem warzywnym WINIARY. Po upieczeniu wyciągamy danie z brytfanki, a bulion mieszamy ze śmietanką. W ten sposób powstanie kremowy sos do pomidorów. W pełni zero waste, bo wykorzystujący coś, co już było gotowe. Smacznego.
Komentarze 0