Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

(0)
43 min
Łatwy
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Pomidory
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
150  g
Kasza pęczak
1 
Cebula
trochę
Dowolne warzywa, u mnie to: garść szpinaku, połowa puszki czerwonej fasolki, 3 pieczarki
1  ząbek
Czosnek
1  pęczek
Natka pietruszki
0.5  szklanka
Śmietanka 30%
trochę
Pieprz i sól
trochę
Olej lub oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.7 g
Wartość energetyczna
386.2 kcal
Tłuszcze
16.7 g
Białko
9.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Faszerowane kaszą pomidory to pomysł na pyszny obiad. Jest pożywny i pięknie prezentuje się na talerzu. Niby nic wielkiego, ale za każdym razem robi wrażenie. Do przygotowania dania wykorzystamy przejrzałe, pachnące latem pomidory i pozostałości warzyw, które znajdziemy w lodówce.


Na początek odrobina precyzji. Z pomidorów ścinamy górę. Łyżką drążymy środek, by wykorzystać go w dalszym etapie przepisu. Staramy się zrobić to ostrożnie, tak by nie naruszyć skórki.

Usunięty miąższ podsmażamy na patelni, wraz z posiekanymi warzywami. To mogą być pojedyncze pieczarki, końcówka fasoli z puszki, jakaś zielenina. Każdy składnik mile widziany, szczególnie taki, który w ten sposób uratujemy przed wyrzuceniem. Do tego dodajemy ulubioną kaszę lub ryż. Całość doprawiamy i łączymy z posiekaną natką.


Gdy masa jest gotowa, faszerujemy pomidory i nakrywamy odciętymi „czapeczkami”. Przed wstawieniem do piekarnika podlewamy je bulionem warzywnym WINIARY. Po upieczeniu wyciągamy danie z brytfanki, a bulion mieszamy ze śmietanką. W ten sposób powstanie kremowy sos do pomidorów. W pełni zero waste, bo wykorzystujący coś, co już było gotowe. Smacznego.

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    10 min
    Z pomidorów zetnijcie górę. Łyżką wydrążcie ze środka część miąższu z pestkami (ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki). Wydrążone części dodajcie do smażonych w kolejnym kroku warzyw.
  • Krok 2

    7 min
    Na patelni rozgrzejcie tłuszcz, następnie dodajcie posiekaną cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajcie miąższ z pomidorów i posiekane pozostałości warzyw oraz ugotowaną wcześniej kaszę (może to być też kasza z wczorajszego obiadu). Całość doprawcie solą oraz pieprzem. Smażcie około 5 minut na średniej mocy kuchenki.
  • Krok 3

    1 min
    Do podsmażonego farszu dodajcie posiekaną natkę pietruszki.
  • Krok 4

    5 min
    Pomidory wypełnijcie gotowym farszem, następnie przykryjcie je odciętymi „czapeczkami”. Wstawcie pomidory do brytfanki i podlejcie bulionem warzywnym WINIARY rozpuszczonym w 500 ml ciepłej wody.
  • Krok 5

    20 min
    Całość pieczcie około 15-20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyciągnijcie pomidory, a bulion wymieszajcie ze śmietanką. W ten sposób powstanie kremowy sos do pomidorów.
Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

Krok 1 z 5

Z pomidorów zetnijcie górę. Łyżką wydrążcie ze środka część miąższu z pestkami (ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki). Wydrążone części dodajcie do smażonych w kolejnym kroku warzyw.

Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzejcie tłuszcz, następnie dodajcie posiekaną cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajcie miąższ z pomidorów i posiekane pozostałości warzyw oraz ugotowaną wcześniej kaszę (może to być też kasza z wczorajszego obiadu). Całość doprawcie solą oraz pieprzem. Smażcie około 5 minut na średniej mocy kuchenki.

Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

Krok 3 z 5

Do podsmażonego farszu dodajcie posiekaną natkę pietruszki.

Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

Krok 4 z 5

Pomidory wypełnijcie gotowym farszem, następnie przykryjcie je odciętymi „czapeczkami”. Wstawcie pomidory do brytfanki i podlejcie bulionem warzywnym WINIARY rozpuszczonym w 500 ml ciepłej wody.

Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

Krok 5 z 5

Całość pieczcie około 15-20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyciągnijcie pomidory, a bulion wymieszajcie ze śmietanką. W ten sposób powstanie kremowy sos do pomidorów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

    Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pieczone skrzydełka z kurczaka

    Pieczone skrzydełka z kurczaka

    2 godz 12 min Łatwy
  • Żeberka pieczone w kapuście słodkiej z sałatką ziemniaczaną

    Żeberka pieczone w kapuście słodkiej z sałatką ziemniaczaną

    2 godz 37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu