Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
9.2g / 10%
Węglowodany
51.7g / 52%
Tłuszcze
16.7g / 38%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

+

Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

Wróć

Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

(0)
43min
Łatwy
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Pomidory
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
150  g
Kasza pęczak
1 
Cebula
trochę
Dowolne warzywa, u mnie to: garść szpinaku, połowa puszki czerwonej fasolki, 3 pieczarki
1  ząbek
Czosnek
1  pęczek
Natka pietruszki
0.5  szklanka
Śmietanka 30%
trochę
Pieprz i sól
trochę
Olej lub oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.24 g
Węglowodany
51.66 g
Tłuszcze
16.75 g
Wartość energetyczna
386.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Faszerowane kaszą pomidory to pomysł na pyszny obiad. Jest pożywny i pięknie prezentuje się na talerzu. Niby nic wielkiego, ale za każdym razem robi wrażenie. Do przygotowania dania wykorzystamy przejrzałe, pachnące latem pomidory i pozostałości warzyw, które znajdziemy w lodówce.


Na początek odrobina precyzji. Z pomidorów ścinamy górę. Łyżką drążymy środek, by wykorzystać go w dalszym etapie przepisu. Staramy się zrobić to ostrożnie, tak by nie naruszyć skórki.

Usunięty miąższ podsmażamy na patelni, wraz z posiekanymi warzywami. To mogą być pojedyncze pieczarki, końcówka fasoli z puszki, jakaś zielenina. Każdy składnik mile widziany, szczególnie taki, który w ten sposób uratujemy przed wyrzuceniem. Do tego dodajemy ulubioną kaszę lub ryż. Całość doprawiamy i łączymy z posiekaną natką.


Gdy masa jest gotowa, faszerujemy pomidory i nakrywamy odciętymi „czapeczkami”. Przed wstawieniem do piekarnika podlewamy je bulionem warzywnym WINIARY. Po upieczeniu wyciągamy danie z brytfanki, a bulion mieszamy ze śmietanką. W ten sposób powstanie kremowy sos do pomidorów. W pełni zero waste, bo wykorzystujący coś, co już było gotowe. Smacznego.

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    10 min
    Z pomidorów zetnijcie górę. Łyżką wydrążcie ze środka część miąższu z pestkami (ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki). Wydrążone części dodajcie do smażonych w kolejnym kroku warzyw.
  • Krok 2

    7 min
    Na patelni rozgrzejcie tłuszcz, następnie dodajcie posiekaną cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajcie miąższ z pomidorów i posiekane pozostałości warzyw oraz ugotowaną wcześniej kaszę (może to być też kasza z wczorajszego obiadu). Całość doprawcie solą oraz pieprzem. Smażcie około 5 minut na średniej mocy kuchenki.
  • Krok 3

    1 min
    Do podsmażonego farszu dodajcie posiekaną natkę pietruszki.
  • Krok 4

    5 min
    Pomidory wypełnijcie gotowym farszem, następnie przykryjcie je odciętymi „czapeczkami”. Wstawcie pomidory do brytfanki i podlejcie bulionem warzywnym WINIARY rozpuszczonym w 500 ml ciepłej wody.
  • Krok 5

    20 min
    Całość pieczcie około 15-20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyciągnijcie pomidory, a bulion wymieszajcie ze śmietanką. W ten sposób powstanie kremowy sos do pomidorów.
Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

Krok 1 z 5

Z pomidorów zetnijcie górę. Łyżką wydrążcie ze środka część miąższu z pestkami (ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki). Wydrążone części dodajcie do smażonych w kolejnym kroku warzyw.

Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzejcie tłuszcz, następnie dodajcie posiekaną cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajcie miąższ z pomidorów i posiekane pozostałości warzyw oraz ugotowaną wcześniej kaszę (może to być też kasza z wczorajszego obiadu). Całość doprawcie solą oraz pieprzem. Smażcie około 5 minut na średniej mocy kuchenki.

Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

Krok 3 z 5

Do podsmażonego farszu dodajcie posiekaną natkę pietruszki.

Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

Krok 4 z 5

Pomidory wypełnijcie gotowym farszem, następnie przykryjcie je odciętymi „czapeczkami”. Wstawcie pomidory do brytfanki i podlejcie bulionem warzywnym WINIARY rozpuszczonym w 500 ml ciepłej wody.

Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami

Krok 5 z 5

Całość pieczcie około 15-20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyciągnijcie pomidory, a bulion wymieszajcie ze śmietanką. W ten sposób powstanie kremowy sos do pomidorów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Sałatka wielowarzywna na zimę

    Sałatka wielowarzywna na zimę

    50 min Łatwy
  • Biszkopt z pięciu jaj

    Biszkopt z pięciu jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Ryż podsmażany z mięsem mielonym

    Ryż podsmażany z mięsem mielonym

    44 min Łatwy
  • Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    29 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu