Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

(2)
1 godz 51 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Marchewka
500  g
Bataty
2 
Cukinia
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Tymianek
1  łyżeczka
Papryka mielona
trochę
Zioła prowansalskie
trochę
Chili
4  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.24 g
Węglowodany
27.97 g
Tłuszcze
17.51 g
Wartość energetyczna
274.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli tradycyjne frytki z ziemniaków kojarzą Ci się z fast foodami, smażeniem w głębokim oleju i mało wartościowym jedzeniem, może pieczone frytki z warzyw: z marchewki, cukinii i batatów przypadną Ci do gustu! Domowe frytki warzywne przygotujesz w kilkanaście minut, a będziesz je chrupać ze smakiem znacznie dłużej. Frytki z batatów, marchewki i cukinii podawaj z ulubionymi dipami. Proponujemy Majonez Dekoracyjny WINIARY i Ketchup WINIARY.

Pamiętaj, że bataty możesz nie tylko smażyć, ale także przygotować pyszne puree. Wypróbuj przepis na puree z batatów.

Przygotowanie

111 min
  • Krok 1

    10 min
    Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  • Krok 2

    10 min
    Frytki z marchewki: Marchew obierz i pokrój w zapałki. W misce wymieszaj je z oliwą, solą i pieprzem. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 3

    20 min
    Piecz 10 minut, przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez około 10 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Frytki z cukinii: Cukinię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grube słupki. Wrzuć do tej samej miski, w której była marchewka, dodaj oliwę, zioła prowansalskie i chili oraz sól i pieprz do smaku.
  • Krok 5

    20 min
    Piecz około 10 minut z każdej strony, raz przewracając. Pilnuj, żeby frytki się nie spaliły!
  • Krok 6

    10 min
    Frytki z batatów: Batatów nie obieraj, ale dokładnie umyj. Przekrój wzdłuż, a potem na grubsze frytki. Wrzuć do miski (tej samej, w której była marchewka i cukinia), wymieszaj z tymiankiem., papryką i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 7

    30 min
    Piecz dwa razy po ok. 15 minut, obracając co jakiś czas (aż się lekko przypieką na brzegach).
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj frytki z ulubionymi dipami na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY albo Ketchupu WINIARY.
Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 1 z 8

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 2 z 8

Frytki z marchewki: Marchew obierz i pokrój w zapałki. W misce wymieszaj je z oliwą, solą i pieprzem. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 3 z 8

Piecz 10 minut, przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez około 10 minut.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 4 z 8

Frytki z cukinii: Cukinię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grube słupki. Wrzuć do tej samej miski, w której była marchewka, dodaj oliwę, zioła prowansalskie i chili oraz sól i pieprz do smaku.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 5 z 8

Piecz około 10 minut z każdej strony, raz przewracając. Pilnuj, żeby frytki się nie spaliły!

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 6 z 8

Frytki z batatów: Batatów nie obieraj, ale dokładnie umyj. Przekrój wzdłuż, a potem na grubsze frytki. Wrzuć do miski (tej samej, w której była marchewka i cukinia), wymieszaj z tymiankiem., papryką i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 7 z 8

Piecz dwa razy po ok. 15 minut, obracając co jakiś czas (aż się lekko przypieką na brzegach).

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 8 z 8

Podawaj frytki z ulubionymi dipami na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY albo Ketchupu WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dla sportowców
  • Dodatek
  • Grill
  • Impreza dla dzieci
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Mecz piłki nożnej
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Frytki z batatów

    Frytki z batatów

    31 min Łatwy
  • Domowy kebab z frytkami

    Domowy kebab z frytkami

    37 min Łatwy
  • Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

    Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

    2 godz 55 min Łatwy
  • Faszerowane bataty z warzywami

    Faszerowane bataty z warzywami

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu