Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata
Dodaj do CookBook

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

(0)
1 godz 51 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Marchewka
500  g
Bataty
2 
Cukinia
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Tymianek
1  łyżeczka
Papryka mielona
trochę
Zioła prowansalskie
trochę
Chili
4  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28 g
Wartość energetyczna
274.3 kcal
Tłuszcze
17.5 g
Białko
3.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli tradycyjne frytki z ziemniaków kojarzą Ci się z fast foodami, smażeniem w głębokim oleju i mało wartościowym jedzeniem, może pieczone frytki z warzyw: z marchewki, cukinii i batatów przypadną Ci do gustu! Domowe frytki warzywne przygotujesz w kilkanaście minut, a będziesz je chrupać ze smakiem znacznie dłużej. Frytki z batatów, marchewki i cukinii podawaj z ulubionymi dipami. Proponujemy Majonez Dekoracyjny WINIARY i Ketchup WINIARY.

Pamiętaj, że bataty możesz nie tylko smażyć, ale także przygotować pyszne puree. Wypróbuj przepis na puree z batatów.

Przygotowanie

111 min
  • Krok 1

    10 min
    Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  • Krok 2

    10 min
    Frytki z marchewki: Marchew obierz i pokrój w zapałki. W misce wymieszaj je z oliwą, solą i pieprzem. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 3

    20 min
    Piecz 10 minut, przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez około 10 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Frytki z cukinii: Cukinię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grube słupki. Wrzuć do tej samej miski, w której była marchewka, dodaj oliwę, zioła prowansalskie i chili oraz sól i pieprz do smaku.
  • Krok 5

    20 min
    Piecz około 10 minut z każdej strony, raz przewracając. Pilnuj, żeby frytki się nie spaliły!
  • Krok 6

    10 min
    Frytki z batatów: Batatów nie obieraj, ale dokładnie umyj. Przekrój wzdłuż, a potem na grubsze frytki. Wrzuć do miski (tej samej, w której była marchewka i cukinia), wymieszaj z tymiankiem., papryką i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 7

    30 min
    Piecz dwa razy po ok. 15 minut, obracając co jakiś czas (aż się lekko przypieką na brzegach).
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj frytki z ulubionymi dipami na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY albo Ketchupu WINIARY.
Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 1 z 8

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 2 z 8

Frytki z marchewki: Marchew obierz i pokrój w zapałki. W misce wymieszaj je z oliwą, solą i pieprzem. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 3 z 8

Piecz 10 minut, przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez około 10 minut.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 4 z 8

Frytki z cukinii: Cukinię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grube słupki. Wrzuć do tej samej miski, w której była marchewka, dodaj oliwę, zioła prowansalskie i chili oraz sól i pieprz do smaku.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 5 z 8

Piecz około 10 minut z każdej strony, raz przewracając. Pilnuj, żeby frytki się nie spaliły!

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 6 z 8

Frytki z batatów: Batatów nie obieraj, ale dokładnie umyj. Przekrój wzdłuż, a potem na grubsze frytki. Wrzuć do miski (tej samej, w której była marchewka i cukinia), wymieszaj z tymiankiem., papryką i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 7 z 8

Piecz dwa razy po ok. 15 minut, obracając co jakiś czas (aż się lekko przypieką na brzegach).

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Krok 8 z 8

Podawaj frytki z ulubionymi dipami na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY albo Ketchupu WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Grill
  • Impreza dla dzieci
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Pieczone warzywa korzeniowe

    Pieczone warzywa korzeniowe

    45 min Średni
  • Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    36 min Łatwy
  • Pieczone rzodkiewki

    Pieczone rzodkiewki

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu