80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
7.2g / 19%
Węglowodany
20.5g / 52%
Tłuszcze
5.1g / 29%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Szybki gulasz grzybowy

(0)
15min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Pieczarki
300  g
Boczniaki
1 
Cebula
1  łyżka
Oliwa z oliwek
25  g
Posiekana natka pietruszki
1 
Ziemniak duży (opcjonalnie)
1 
Zielona papryka (opcjonalnie)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.21 g
Węglowodany
20.52 g
Tłuszcze
5.15 g
Wartość energetyczna
141.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szukasz pomysłu na ekspresowy obiad? Szybki gulasz grzybowy z dodatkiem Pasty do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem sprawdzi się idealnie, gdy chcesz zjeść coś pysznego, a nie masz czasu na wielogodzinne gotowanie.
Gotujmy

Przygotowanie

15 min
Krok 1
4 min
Ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w dużą kostkę, pieczarki - w ćwiartki, a boczniaki - w duże kawałki.
Krok 2
7 min
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć grzyby. Moc powinna być na tyle duża, aby się zarumieniły. Po ok. 2 min dodaj cebulę i smaż z grzybami aż zmięknie. Dodaj ziemniaki i smaż ok. 5 min. Po tym czasie dodaj paprykę i smaż dodatkową minutę.
Krok 3
3 min
Na końcu dodaj Pastę do dań z patelni WINIARY oraz posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie wymieszaj. Smaż razem ok. 2-3 min aż wszystkie dodatki pokryją się równomiernie glazurą.
Krok 4
1 min
Danie podawaj z kaszą, posypane natką pietruszki.
Szybki gulasz grzybowy

Krok 1 z 4

Ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w dużą kostkę, pieczarki - w ćwiartki, a boczniaki - w duże kawałki.

Szybki gulasz grzybowy

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć grzyby. Moc powinna być na tyle duża, aby się zarumieniły. Po ok. 2 min dodaj cebulę i smaż z grzybami aż zmięknie. Dodaj ziemniaki i smaż ok. 5 min. Po tym czasie dodaj paprykę i smaż dodatkową minutę.

Szybki gulasz grzybowy

Krok 3 z 4

Na końcu dodaj Pastę do dań z patelni WINIARY oraz posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie wymieszaj. Smaż razem ok. 2-3 min aż wszystkie dodatki pokryją się równomiernie glazurą.

Szybki gulasz grzybowy

Krok 4 z 4

Danie podawaj z kaszą, posypane natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika