Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gulasz grzybowy

Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Pieczarki
60  g
Marchewka pokrojona w plasterki
1 
Cebula (posiekana)
1  łyżka
Sos sojowy (opcjonalnie)
1 
Cukinia pokrojona w kostkę 2 x 2 cm
trochę
Olej do smażenia
3  łyżek
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.82 g
Węglowodany
9.95 g
Tłuszcze
4.63 g
Wartość energetyczna
101.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
15 min
Pieczarki pokrój na ćwiartki. Rozgrzej patelnię z oliwą i zrumień grzyby. Dodaj marchewkę, cebulę i smaż jeszcze 5 minut na średnim ogniu. Dodaj cukinię i sos sojowy. Gulasz grzybowy
Krok 2
10 min
Winiary pomysł na Gulasz z cebulą i papryką wymieszaj z 500 ml zimnej wody i wlej na patelnię. Gulasz grzybowy
Krok 3
1 min
Dobrze wymieszaj. Zagotuj i duś przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw do smaku. Gulasz grzybowy
Gulasz grzybowy

Krok 1 z 3

Składniki: Pieczarki, Marchewka pokrojona w plasterki, Cebula (posiekana), Cukinia pokrojona w kostkę 2 x 2 cm, Sos sojowy (opcjonalnie), Olej do smażenia

Pieczarki pokrój na ćwiartki. Rozgrzej patelnię z oliwą i zrumień grzyby. Dodaj marchewkę, cebulę i smaż jeszcze 5 minut na średnim ogniu. Dodaj cukinię i sos sojowy.

Gulasz grzybowy

Krok 2 z 3

Winiary pomysł na Gulasz z cebulą i papryką wymieszaj z 500 ml zimnej wody i wlej na patelnię.

Gulasz grzybowy

Krok 3 z 3

Dobrze wymieszaj. Zagotuj i duś przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw do smaku.

W tym gulaszu grzybowym główną rolę grają pieczarki, ale możesz wymienić je na dowolne grzyby. Eksperymentuj! Pyszne będą również brązowe pieczarki, podgrzybki czy borowiki. Smak gulaszu i grzybów podbije dodatek sosu sojowego - jeśli nie musisz, nie rezygnuj z tego dodatku. Smażąc grzyby do gulaszu grzybowego, nie mieszaj ich i nie potrząsaj patelnią. W ten sposób zachowasz smak grzybów. Mieszanie i potrząsanie wytrąci z nich wodę (a więc i smak). Danie możesz urozmaicić, dodając pod koniec gotowania zioła: gałązkę świeżego rozmarynu lub kilka gałązek tymianku. Podawaj z ziemniakami. Sprawdź też klasyczną wersję przepisu na gulasz wieprzowy. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
7.8g / 27%
Węglowodany
10g / 36%
Tłuszcze
4.6g / 36%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 06/23/2021 - 11:32 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 06/23/2021 - 11:32 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha