Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gulasz grzybowy
Dodaj do CookBook

Gulasz grzybowy

(3)
26 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
450  g
Pieczarki
1  paczka
WINIARY POMYSŁ NA… gulasz z cebulą i papryką
45  g
Marchewka pokrojona w plasterki
1 
Cebula (posiekana)
0.5  łyżka
Sos sojowy (opcjonalnie)
0.75 
Cukinia pokrojona w kostkę 2 x 2 cm
trochę
Olej do smażenia
2  łyżek
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.3 g
Wartość energetyczna
118.9 kcal
Tłuszcze
5.9 g
Białko
8.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gulasz z grzybami to doskonała alternatywa dla mięsnego dania, którą pokochają nie tylko wegetarianie. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety trochę więcej warzyw, a jednocześnie marzy Ci się zjedzenie czegoś pysznego i aromatycznego, to danie z pewnością przypadnie Ci do gustu. Wybitne połączenie grzybów z marchewką, cukinią, cebulą i przyprawami sprawia, że gulasz wprost rozpływa się w ustach. Co więcej, zrobisz go w mniej niż pół godziny, dlatego świetnie nada się nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu. Jego wykonanie również jest banalnie proste. Będziesz potrzebować: WINIARY POMYSŁ NA... gulasz z cebulą i papryką, marchewkę, cebulę, cukinię, sos sojowy, olej do smażenia i natkę pietruszki. Dokładne proporcje składników znajdziesz w spisie powyżej.


Gulasz z grzybami - przepis krok po kroku

Przygotowanie gulaszu grzybowego zacznij od pokrojenia pieczarek na ćwiartki. Następnie wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż aż do zarumienienia się grzybów. Jeśli nie musisz, nie mieszaj ich i nie potrząsaj patelnią. W ten sposób zachowasz smak grzybów. Mieszanie i potrząsanie wytrąci z nich wodę (a więc i smak). W międzyczasie obierz i pokrój cebulę oraz marchewkę. Dodaj ja na patelnię i smaż dodatkowe 5 minut. Czas na cukinię. Również usuń z niej skórkę, pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na patelnię. Całość polej sosem sojowym i w dalszym ciągu gotuj. Obok przygotuj WINIARY POMYSŁ NA... gulasz z cebulą i papryką według instrukcji na opakowaniu. Do 500 mililitrów wody dodaj proszek i całość dokładnie wymieszaj, a potem wlej na patelnię. Duś razem z warzywami przez ok. 10 minut, nie zapominając o mieszeniu od czasu do czasu. Na koniec przypraw do smaku. Danie możesz urozmaicić, dodając pod koniec gotowania zioła: gałązkę świeżego rozmarynu lub kilka gałązek tymianku. Sprawdź też klasyczną wersję przepisu na gulasz wieprzowy.


Gulasz grzybowy bez mięsa — przepyszne danie na każdą okazję

Gulasz grzybowy bez mięsa możesz podawać, z czym tylko chcesz. Doskonale sprawdza się w towarzystwie świeżych ziemniaków, jednak równie dobrze będzie także smakował z ryżem lub kaszą. Za jego pomocą przyrządzisz przepyszny obiad lub kolację. Nie obawiaj się także podać tego dania swoim gościom. Nie tylko zapełni ich żołądki, ale będzie także prawdziwą ucztą dla kubków smakowych, od której trudno się oderwać. Pamiętaj, że z tym gulaszem możesz eksperymentować, ile tylko chcesz. Przykładowo spróbuj wymienić pieczarki na podgrzybki lub borowiki, aby uzyskać zupełnie inne doznania.

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    15 min
    Pieczarki pokrój na ćwiartki. Rozgrzej patelnię z oliwą i zrumień grzyby. Dodaj marchewkę, cebulę i smaż jeszcze 5 minut na średnim ogniu. Dodaj cukinię i sos sojowy. Gulasz grzybowy
  • Krok 2

    10 min
    Winiary pomysł na Gulasz z cebulą i papryką wymieszaj z 500 ml zimnej wody i wlej na patelnię. Gulasz grzybowy
  • Krok 3

    1 min
    Dobrze wymieszaj. Zagotuj i duś przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw do smaku. Gulasz grzybowy
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

5.0 out of 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gulasz z serc drobiowych w sosie koperkowym

    Gulasz z serc drobiowych w sosie koperkowym

    40 min Łatwy
  • Gulasz paprykowo-śmietankowy

    Gulasz paprykowo-śmietankowy

    1 godz 56 min Łatwy
  • Gulasz wieprzowy z kaszą durum

    Gulasz wieprzowy z kaszą durum

    55 min Łatwy
  • Gulasz warzywny

    Gulasz warzywny

    53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu