Gulasz z grzybami to doskonała alternatywa dla mięsnego dania, którą pokochają nie tylko wegetarianie. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety trochę więcej warzyw, a jednocześnie marzy Ci się zjedzenie czegoś pysznego i aromatycznego, to danie z pewnością przypadnie Ci do gustu. Wybitne połączenie grzybów z marchewką, cukinią, cebulą i przyprawami sprawia, że gulasz wprost rozpływa się w ustach. Co więcej, zrobisz go w mniej niż pół godziny, dlatego świetnie nada się nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu. Jego wykonanie również jest banalnie proste. Będziesz potrzebować: WINIARY POMYSŁ NA... gulasz z cebulą i papryką, marchewkę, cebulę, cukinię, sos sojowy, olej do smażenia i natkę pietruszki. Dokładne proporcje składników znajdziesz w spisie powyżej.
Gulasz z grzybami - przepis krok po kroku
Przygotowanie gulaszu grzybowego zacznij od pokrojenia pieczarek na ćwiartki. Następnie wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż aż do zarumienienia się grzybów. Jeśli nie musisz, nie mieszaj ich i nie potrząsaj patelnią. W ten sposób zachowasz smak grzybów. Mieszanie i potrząsanie wytrąci z nich wodę (a więc i smak). W międzyczasie obierz i pokrój cebulę oraz marchewkę. Dodaj ja na patelnię i smaż dodatkowe 5 minut. Czas na cukinię. Również usuń z niej skórkę, pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na patelnię. Całość polej sosem sojowym i w dalszym ciągu gotuj. Obok przygotuj WINIARY POMYSŁ NA... gulasz z cebulą i papryką według instrukcji na opakowaniu. Do 500 mililitrów wody dodaj proszek i całość dokładnie wymieszaj, a potem wlej na patelnię. Duś razem z warzywami przez ok. 10 minut, nie zapominając o mieszeniu od czasu do czasu. Na koniec przypraw do smaku. Danie możesz urozmaicić, dodając pod koniec gotowania zioła: gałązkę świeżego rozmarynu lub kilka gałązek tymianku. Sprawdź też klasyczną wersję przepisu na gulasz wieprzowy.
Gulasz grzybowy bez mięsa — przepyszne danie na każdą okazję
Gulasz grzybowy bez mięsa możesz podawać, z czym tylko chcesz. Doskonale sprawdza się w towarzystwie świeżych ziemniaków, jednak równie dobrze będzie także smakował z ryżem lub kaszą. Za jego pomocą przyrządzisz przepyszny obiad lub kolację. Nie obawiaj się także podać tego dania swoim gościom. Nie tylko zapełni ich żołądki, ale będzie także prawdziwą ucztą dla kubków smakowych, od której trudno się oderwać. Pamiętaj, że z tym gulaszem możesz eksperymentować, ile tylko chcesz. Przykładowo spróbuj wymienić pieczarki na podgrzybki lub borowiki, aby uzyskać zupełnie inne doznania.