Choć podstawa przepisu na to sycące danie z mięsem i pieczarkami swoimi korzeniami sięga węgierskich pastwisk, to urozmaicone o sos sojowy, doprawione sezamem, miodem, czosnkiem i orzeszkami ziemnymi zaskakuje zupełnie nowymi doznaniami smakowymi. Orientalny gulasz to unikalna odmiana klasycznego dania, która wzbudzi zainteresowanie zarówno fanów węgierskiej tradycji, jak i smakoszy kuchni azjatyckiej. Mieszanki orzechowo-sezamowe są charakterystycznym komponentem wielu dań pochodzących z południowo-wschodniej Azji. Znane są ze swojej różnorodności zapachowej i niebagatelnym kompozycjom, zachwycając miłośników potraw bogatych w aromatyczne przyprawy. Idealnie pasują do sosów podawanych z ulubionym rodzajem ryżu, doprawione jasnym lub ciemnym sosem sojowym. Jeżeli masz ochotę na bardziej klasyczną wersję sprawdź przepis na gulasz z łopatki.
Pyszny gulasz sojowy z warzywami na rodzinny stół
Przyrządzenie tego nietuzinkowego wariantu gulaszu z łopatki wieprzowej lub mięsa wołowego nie powinno sprawić nikomu problemu. W dodatku jest w stanie zaspokoić nawet podniebienia poszukujące nowych wrażeń smakowych. Nada się doskonale na obiad w gronie rodzinnym lub jako propozycja dania na imprezę okolicznościową. Jego przyrządzenie jest proste i wymaga niewielkiego doświadczenia kulinarnego.
Mięso należy pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu. Po usmażeniu na rumiany kolor, należy do mięsa dodać umyte pieczarki pokrojone w talarki. W międzyczasie do szklanki wody należy wsypać zawartość saszetki z gotowego "Pomysłu na…", dobrze rozpuścić, nie dopuszczając do powstania grudek. Tak przyrządzoną bazę sosu dodać do mięsa, stale mieszając, by uniknąć przypalenia. Aby gulasz z sosem sojowym nabrał niepowtarzalnego smaku, trzeba do niego dodać sosu sojowego, ziarna sezamu, miód oraz czosnek i pozostawić przez godzinę pod przykryciem, gotując na wolnym ogniu. Na koniec podsmażyć orzeszki ziemne na złocisty kolor. Posypać nimi gotowe danie na talerzu wraz z ugotowanym wedle własnego uznania ryżem.
Pełnia i bogactwo smaku gulaszu sojowego
Wyrazistość czerwonego mięsa i wyjątkowy smak pieczarek połączona ze słodyczą skomponowanej azjatyckiej mieszanki zmieni gulasz orientalny w niepowtarzalną potrawę zarówno na rodzinnym stole, jak i na uroczystej kolacji. Ten unikalny smak miodu i sezamu będzie świetnie kontrastował z charakterystyczną soczystością mięsa i lekką cierpkością pieczarki. Czosnek idealnie podkreśli całość, wydobywając ostrość mięsa. Całość doskonale uzupełni ugotowany ulubiony ryż i posypka z prażonych orzeszków ziemnych.