Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Orientalny żurek
Orientalny żurek
Orientalny żurek
Orientalny żurek
Orientalny żurek
Dodaj do CookBook

Orientalny żurek

(0)
27 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Żurek WINIARY
1.5  l
Woda
2 
Nieduże marchewki
1 
Mała rzepa
1  puszka
Mleko kokosowe
1 
Mała papryczka chilli lub płatki chilli
1 
Limonka
1 
Zielona cebulka lub szczypiorek
3  g
Świeży imbir (ok. 3-4 cm)
2  ząbków
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.5 g
Wartość energetyczna
158 kcal
Tłuszcze
9.5 g
Białko
3.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kulinarne eksperymenty to zwykle domena prawdziwych szefów kuchni. Najlepsze restauracje, gwiazdki Michelin, zaskakujące połączenia smaków i nieznane dotąd postaci tradycyjnych dań. Najlepsze jednak jest to, że dosłownie każdy miłośnik dobrego jedzenia może takie kulinarne eksperymenty przeprowadzać we własnej kuchni. Ja postanowiłem przygotować innowacyjną wersję jednej z najpopularniejszych polskich zup. Do tradycyjnego żurku dodałem mleko kokosowe, świeży imbir, sok z limonki, a nawet chilli. Jak wyszedł żurek? Po prostu pysznie. :)

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    8 min
    Do garnka wlej 1 litr wody i dodaj pokrojone w cieniutkie paseczki marchew i rzepę. Możesz do tego użyć specjalnej skrobaczki lub mandoliny i pokroić warzywa cienko jak makaron. Dodaj również pokrojony w cieniutkie paseczki imbir.
  • Krok 2

    8 min
    Włącz gaz i doprowadź zawartość garnka do wrzenia, następnie gotuj jeszcze przez 1-2 minut na średnim ogniu. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć, ale jeszcze pozostać lekko chrupiące.
  • Krok 3

    3 min
    Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania Rodzinnej Zupy. Wlej do garnka z wodą i warzywami.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie do żurku dodaj mleko kokosowe (odrobinę możesz odłożyć, przyda się do ozdobienia zupy na talerzu), chilli w ilości zgodnej z własnymi upodobaniami, sok wyciśnięty z połówki limonki i gotuj na małym ogniu przez pięć minut.
  • Krok 5

    3 min
    Żurek podawaj z kleksem mleka kokosowego, posypaną posiekaną zieloną cebulką, oprószoną płatkami chilli i przyozdobioną plasterkiem limonki.
Orientalny żurek

Krok 1 z 5

Do garnka wlej 1 litr wody i dodaj pokrojone w cieniutkie paseczki marchew i rzepę. Możesz do tego użyć specjalnej skrobaczki lub mandoliny i pokroić warzywa cienko jak makaron. Dodaj również pokrojony w cieniutkie paseczki imbir.

Orientalny żurek

Krok 2 z 5

Włącz gaz i doprowadź zawartość garnka do wrzenia, następnie gotuj jeszcze przez 1-2 minut na średnim ogniu. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć, ale jeszcze pozostać lekko chrupiące.

Orientalny żurek

Krok 3 z 5

Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania Rodzinnej Zupy. Wlej do garnka z wodą i warzywami.

Orientalny żurek

Krok 4 z 5

Następnie do żurku dodaj mleko kokosowe (odrobinę możesz odłożyć, przyda się do ozdobienia zupy na talerzu), chilli w ilości zgodnej z własnymi upodobaniami, sok wyciśnięty z połówki limonki i gotuj na małym ogniu przez pięć minut.

Orientalny żurek

Krok 5 z 5

Żurek podawaj z kleksem mleka kokosowego, posypaną posiekaną zieloną cebulką, oprószoną płatkami chilli i przyozdobioną plasterkiem limonki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Orientalny gulasz z sosem sojowym

    Orientalny gulasz z sosem sojowym

    1 godz 34 min Łatwy
  • Majonez orientalny

    Majonez orientalny

    5 min Łatwy
  • Orientalny kurczak

    Orientalny kurczak

    1 godz 2 min Łatwy
  • Orientalny rosół z naleśnikami

    Orientalny rosół z naleśnikami

    2 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu