Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kulinarne eksperymenty to zwykle domena prawdziwych szefów kuchni. Najlepsze restauracje, gwiazdki Michelin, zaskakujące połączenia smaków i nieznane dotąd postaci tradycyjnych dań. Najlepsze jednak jest to, że dosłownie każdy miłośnik dobrego jedzenia może takie kulinarne eksperymenty przeprowadzać we własnej kuchni. Ja postanowiłem przygotować innowacyjną wersję jednej z najpopularniejszych polskich zup. Do tradycyjnego żurku dodałem mleko kokosowe, świeży imbir, sok z limonki, a nawet chilli. Jak wyszedł żurek? Po prostu pysznie. :)
Przygotowanie
27 min
Krok 1
8 min
Do garnka wlej 1 litr wody i dodaj pokrojone w cieniutkie paseczki marchew i rzepę. Możesz do tego użyć specjalnej skrobaczki lub mandoliny i pokroić warzywa cienko jak makaron. Dodaj również pokrojony w cieniutkie paseczki imbir.
Krok 2
8 min
Włącz gaz i doprowadź zawartość garnka do wrzenia, następnie gotuj jeszcze przez 1-2 minut na średnim ogniu. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć, ale jeszcze pozostać lekko chrupiące.
Krok 3
3 min
Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania Rodzinnej Zupy. Wlej do garnka z wodą i warzywami.
Krok 4
5 min
Następnie do żurku dodaj mleko kokosowe (odrobinę możesz odłożyć, przyda się do ozdobienia zupy na talerzu), chilli w ilości zgodnej z własnymi upodobaniami, sok wyciśnięty z połówki limonki i gotuj na małym ogniu przez pięć minut.
Krok 5
3 min
Żurek podawaj z kleksem mleka kokosowego, posypaną posiekaną zieloną cebulką, oprószoną płatkami chilli i przyozdobioną plasterkiem limonki.
Krok 1
z
5
Do garnka wlej 1 litr wody i dodaj pokrojone w cieniutkie paseczki marchew i rzepę. Możesz do tego użyć specjalnej skrobaczki lub mandoliny i pokroić warzywa cienko jak makaron. Dodaj również pokrojony w cieniutkie paseczki imbir.
Krok 2
z
5
Włącz gaz i doprowadź zawartość garnka do wrzenia, następnie gotuj jeszcze przez 1-2 minut na średnim ogniu. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć, ale jeszcze pozostać lekko chrupiące.
Krok 3
z
5
Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania Rodzinnej Zupy. Wlej do garnka z wodą i warzywami.
Krok 4
z
5
Następnie do żurku dodaj mleko kokosowe (odrobinę możesz odłożyć, przyda się do ozdobienia zupy na talerzu), chilli w ilości zgodnej z własnymi upodobaniami, sok wyciśnięty z połówki limonki i gotuj na małym ogniu przez pięć minut.
Krok 5
z
5
Żurek podawaj z kleksem mleka kokosowego, posypaną posiekaną zieloną cebulką, oprószoną płatkami chilli i przyozdobioną plasterkiem limonki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0