Orientalny żurek
27min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
4.18 g
Węglowodany
25.45 g
Tłuszcze
10.44 g
Wartość energetyczna
202.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
27 min
Krok 1
8 min
Do garnka wlej 1 litr wody i dodaj pokrojone w cieniutkie paseczki marchew i rzepę. Możesz do tego użyć specjalnej skrobaczki lub mandoliny i pokroić warzywa cienko jak makaron. Dodaj również pokrojony w cieniutkie paseczki imbir.
Krok 2
8 min
Włącz gaz i doprowadź zawartość garnka do wrzenia, następnie gotuj jeszcze przez 1-2 minut na średnim ogniu. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć, ale jeszcze pozostać lekko chrupiące.
Krok 3
3 min
Do dzbanka wlej pozostałą wodę i rozprowadź w niej zawartość opakowania Rodzinnej Zupy. Wlej do garnka z wodą i warzywami.
Krok 4
5 min
Następnie do żurku dodaj mleko kokosowe (odrobinę możesz odłożyć, przyda się do ozdobienia zupy na talerzu), chilli w ilości zgodnej z własnymi upodobaniami, sok wyciśnięty z połówki limonki i gotuj na małym ogniu przez pięć minut.
Krok 5
3 min
Żurek podawaj z kleksem mleka kokosowego, posypaną posiekaną zieloną cebulką, oprószoną płatkami chilli i przyozdobioną plasterkiem limonki.
Kulinarne eksperymenty to zwykle domena prawdziwych szefów kuchni. Najlepsze restauracje, gwiazdki Michelin, zaskakujące połączenia smaków i nieznane dotąd postaci tradycyjnych dań. Najlepsze jednak jest to, że dosłownie każdy miłośnik dobrego jedzenia może takie kulinarne eksperymenty przeprowadzać we własnej kuchni. Ja postanowiłem przygotować innowacyjną wersję jednej z najpopularniejszych polskich zup. Do tradycyjnego żurku dodałem mleko kokosowe, świeży imbir, sok z limonki, a nawet chilli. Jak wyszedł żurek? Po prostu pysznie. :)
Komentarze 0