Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Orientalny rosół z naleśnikami, czyli rosół inaczej! Nietypowy fushion kuchni polskiej i azjatyckiej. Najlepiej smakuje przyrządzony na mięsie z pieczonej kaczki. Chilli i imbir nadają zupie ostrości. Orientalny rosół z naleśnikami idealnie sprawdzi się więc w pierwsze, chłodniejsze, jesienne dni – porządnie nas rozgrzeje. Zamiast makronu: naleśniki z mąki pszennej lub gryczanej, wedle własnego upodobania. Wydawać by się mogło, że tak dużo z tym orientalnym rosołem roboty…Nic bardziej mylnego! Naleśniki usmażymy w 15 minut, potrzebujemy jedynie nieco czasu i cierpliwości podczas gotowania bulionu.
Zobacz więcej przepisów na kaczkę w zupie lub inny nietypowy drób, np. gęś:
Mleko, wodę i jajko, a więc mokre składniki, połączyć w misce.
Dosypać mąkę, dodać szczyptę soli. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażyć średniej grubości naleśniki, upieczone naleśniki zwijać w rulony i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
60 min
Mięso i kości przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. godzinę.
Krok 3
30 min
Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać. Tak przygotowane warzywa przełożyć do gotującego się bulionu. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować przez kolejne 30-40 minut.
Krok 4
10 min
Papryczkę chilli i kawałek imbiru drobno pokroić, na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną papryczkę, imbir, kiełki fasoli mung, wsypać pozostałe przyprawy, smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Wystudzone warzywa wymierzać z sosem sojowym.
Krok 5
5 min
Pod koniec gotowania do rosołu dodać goździki. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną – bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i wraz z podsmażonymi z sosem sojowym warzywami dodać do gotowego bulionu. Całość wymieszać, zupę zagotować.
Krok 6
2 min
Naleśniki pokroić w 2 cm kawałki. Dymkę posiekać. Orientalny rosół serwować gorący z kawałkami naleśnika i świeżą, zieloną cebulką.
Krok 1
z
6
Mleko, wodę i jajko, a więc mokre składniki, połączyć w misce.
Dosypać mąkę, dodać szczyptę soli. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażyć średniej grubości naleśniki, upieczone naleśniki zwijać w rulony i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
z
6
Mięso i kości przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. godzinę.
Krok 3
z
6
Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać. Tak przygotowane warzywa przełożyć do gotującego się bulionu. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować przez kolejne 30-40 minut.
Krok 4
z
6
Papryczkę chilli i kawałek imbiru drobno pokroić, na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną papryczkę, imbir, kiełki fasoli mung, wsypać pozostałe przyprawy, smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Wystudzone warzywa wymierzać z sosem sojowym.
Krok 5
z
6
Pod koniec gotowania do rosołu dodać goździki. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną – bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i wraz z podsmażonymi z sosem sojowym warzywami dodać do gotowego bulionu. Całość wymieszać, zupę zagotować.
Krok 6
z
6
Naleśniki pokroić w 2 cm kawałki. Dymkę posiekać. Orientalny rosół serwować gorący z kawałkami naleśnika i świeżą, zieloną cebulką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0