Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Orientalny rosół z naleśnikami
Orientalny rosół z naleśnikami
Dodaj do CookBook

Orientalny rosół z naleśnikami

(0)
2 godz 2 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Jajko
200  ml
Mleko
100  ml
Woda mineralna gazowana
1  szklanka
Mąka pszenna/razowa
1  szczypta
Sól
1 
Kości oraz skórki po pieczonej kaczce/porcja rosołowa
120  g
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
Czosnek
2  cm
Kawałek imbiru
1  kawałek
Papryczka chili
2  łyżek
Oliwa
2  łyżek
Sos sojowy
1  puszka
Kiełki fasoli mung
1 
Cebula dymka
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Cynamon
2 
Goździki
1 
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.8 g
Wartość energetyczna
332.5 kcal
Tłuszcze
11.3 g
Białko
15 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Orientalny rosół z naleśnikami, czyli rosół inaczej! Nietypowy fushion kuchni polskiej i azjatyckiej. Najlepiej smakuje przyrządzony na mięsie z pieczonej kaczki. Chilli i imbir nadają zupie ostrości. Orientalny rosół z naleśnikami idealnie sprawdzi się więc w pierwsze, chłodniejsze, jesienne dni – porządnie nas rozgrzeje. Zamiast makronu: naleśniki z mąki pszennej lub gryczanej, wedle własnego upodobania. Wydawać by się mogło, że tak dużo z tym orientalnym rosołem roboty…Nic bardziej mylnego! Naleśniki usmażymy w 15 minut, potrzebujemy jedynie nieco czasu i cierpliwości podczas gotowania bulionu.

Zobacz więcej przepisów na kaczkę w zupie lub inny nietypowy drób, np. gęś:

  • Rosół z kury i kaczki
  • Zupa z brukwi na gęsinie
  • Krupnik na gęsinie

Przygotowanie

122 min
  • Krok 1

    15 min
    Mleko, wodę i jajko, a więc mokre składniki, połączyć w misce. Dosypać mąkę, dodać szczyptę soli. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażyć średniej grubości naleśniki, upieczone naleśniki zwijać w rulony i odstawić do wystudzenia.
  • Krok 2

    60 min
    Mięso i kości przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. godzinę.
  • Krok 3

    30 min
    Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać. Tak przygotowane warzywa przełożyć do gotującego się bulionu. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować przez kolejne 30-40 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Papryczkę chilli i kawałek imbiru drobno pokroić, na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną papryczkę, imbir, kiełki fasoli mung, wsypać pozostałe przyprawy, smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Wystudzone warzywa wymierzać z sosem sojowym.
  • Krok 5

    5 min
    Pod koniec gotowania do rosołu dodać goździki. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną – bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i wraz z podsmażonymi z sosem sojowym warzywami dodać do gotowego bulionu. Całość wymieszać, zupę zagotować.
  • Krok 6

    2 min
    Naleśniki pokroić w 2 cm kawałki. Dymkę posiekać. Orientalny rosół serwować gorący z kawałkami naleśnika i świeżą, zieloną cebulką.
Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 1 z 6

Mleko, wodę i jajko, a więc mokre składniki, połączyć w misce. Dosypać mąkę, dodać szczyptę soli. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażyć średniej grubości naleśniki, upieczone naleśniki zwijać w rulony i odstawić do wystudzenia.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 2 z 6

Mięso i kości przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. godzinę.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 3 z 6

Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać. Tak przygotowane warzywa przełożyć do gotującego się bulionu. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować przez kolejne 30-40 minut.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 4 z 6

Papryczkę chilli i kawałek imbiru drobno pokroić, na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną papryczkę, imbir, kiełki fasoli mung, wsypać pozostałe przyprawy, smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Wystudzone warzywa wymierzać z sosem sojowym.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania do rosołu dodać goździki. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną – bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i wraz z podsmażonymi z sosem sojowym warzywami dodać do gotowego bulionu. Całość wymieszać, zupę zagotować.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 6 z 6

Naleśniki pokroić w 2 cm kawałki. Dymkę posiekać. Orientalny rosół serwować gorący z kawałkami naleśnika i świeżą, zieloną cebulką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Orientalny gulasz z sosem sojowym

    Orientalny gulasz z sosem sojowym

    1 godz 34 min Łatwy
  • Majonez orientalny

    Majonez orientalny

    5 min Łatwy
  • Orientalny kurczak

    Orientalny kurczak

    1 godz 2 min Łatwy
  • Orientalny żurek

    Orientalny żurek

    27 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu