Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Orientalny rosół z naleśnikami

(0)
2 godz 2 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Jajko
200  ml
Mleko
100  ml
Woda mineralna gazowana
1  szklanka
Mąka pszenna/razowa
1  szczypta
Sól
1 
Kości oraz skórki po pieczonej kaczce/porcja rosołowa
120  g
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
Czosnek
2  cm
Kawałek imbiru
1  kawałek
Papryczka chili
2  łyżek
Oliwa
2  łyżek
Sos sojowy
1  puszka
Kiełki fasoli mung
1 
Cebula dymka
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Cynamon
2 
Goździki
1 
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.05 g
Węglowodany
43.77 g
Tłuszcze
11.32 g
Wartość energetyczna
332.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Orientalny rosół z naleśnikami, czyli rosół inaczej! Nietypowy fushion kuchni polskiej i azjatyckiej. Najlepiej smakuje przyrządzony na mięsie z pieczonej kaczki. Chilli i imbir nadają zupie ostrości. Orientalny rosół z naleśnikami idealnie sprawdzi się więc w pierwsze, chłodniejsze, jesienne dni – porządnie nas rozgrzeje. Zamiast makronu: naleśniki z mąki pszennej lub gryczanej, wedle własnego upodobania. Wydawać by się mogło, że tak dużo z tym orientalnym rosołem roboty…Nic bardziej mylnego! Naleśniki usmażymy w 15 minut, potrzebujemy jedynie nieco czasu i cierpliwości podczas gotowania bulionu.

Zobacz więcej przepisów na kaczkę w zupie lub inny nietypowy drób, np. gęś:

  • Rosół z kury i kaczki
  • Zupa z brukwi na gęsinie
  • Krupnik na gęsinie

Przygotowanie

122 min
  • Krok 1

    15 min
    Mleko, wodę i jajko, a więc mokre składniki, połączyć w misce. Dosypać mąkę, dodać szczyptę soli. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażyć średniej grubości naleśniki, upieczone naleśniki zwijać w rulony i odstawić do wystudzenia.
  • Krok 2

    60 min
    Mięso i kości przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. godzinę.
  • Krok 3

    30 min
    Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać. Tak przygotowane warzywa przełożyć do gotującego się bulionu. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować przez kolejne 30-40 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Papryczkę chilli i kawałek imbiru drobno pokroić, na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną papryczkę, imbir, kiełki fasoli mung, wsypać pozostałe przyprawy, smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Wystudzone warzywa wymierzać z sosem sojowym.
  • Krok 5

    5 min
    Pod koniec gotowania do rosołu dodać goździki. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną – bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i wraz z podsmażonymi z sosem sojowym warzywami dodać do gotowego bulionu. Całość wymieszać, zupę zagotować.
  • Krok 6

    2 min
    Naleśniki pokroić w 2 cm kawałki. Dymkę posiekać. Orientalny rosół serwować gorący z kawałkami naleśnika i świeżą, zieloną cebulką.
Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 1 z 6

Mleko, wodę i jajko, a więc mokre składniki, połączyć w misce. Dosypać mąkę, dodać szczyptę soli. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażyć średniej grubości naleśniki, upieczone naleśniki zwijać w rulony i odstawić do wystudzenia.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 2 z 6

Mięso i kości przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. godzinę.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 3 z 6

Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać. Tak przygotowane warzywa przełożyć do gotującego się bulionu. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować przez kolejne 30-40 minut.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 4 z 6

Papryczkę chilli i kawałek imbiru drobno pokroić, na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną papryczkę, imbir, kiełki fasoli mung, wsypać pozostałe przyprawy, smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Wystudzone warzywa wymierzać z sosem sojowym.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania do rosołu dodać goździki. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną – bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i wraz z podsmażonymi z sosem sojowym warzywami dodać do gotowego bulionu. Całość wymieszać, zupę zagotować.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 6 z 6

Naleśniki pokroić w 2 cm kawałki. Dymkę posiekać. Orientalny rosół serwować gorący z kawałkami naleśnika i świeżą, zieloną cebulką.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki krupnik dla zabieganych

    45 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni
  • Strogonow drobiowy z papryką

    1 godz 39 min Średni
  • Zupa grzybowa

    1 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu