Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Orientalny rosół z naleśnikami

0
2 godz 2 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Jajko
200  ml
Mleko
100  ml
Woda mineralna gazowana
1  szklanka
Mąka pszenna/razowa
1  szczypta
Sól
1 
Kości oraz skórki po pieczonej kaczce/porcja rosołowa
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
2  cm
Kawałek imbiru
1  kawałek
Papryczka chili
2  łyżek
Oliwa
2  łyżek
Sos sojowy
1  puszka
Kiełki fasoli mung
1 
Cebula dymka
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Cynamon
2 
Goździki
1 
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.54 g
Węglowodany
40.11 g
Tłuszcze
11 g
Wartość energetyczna
310.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

122 min
Krok 1
15 min
Mleko, wodę i jajko, a więc mokre składniki, połączyć w misce. Dosypać mąkę, dodać szczyptę soli. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażyć średniej grubości naleśniki, upieczone naleśniki zwijać w rulony i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
60 min
Mięso i kości przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. godzinę.
Krok 3
30 min
Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać. Tak przygotowane warzywa przełożyć do gotującego się bulionu. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować przez kolejne 30-40 minut.
Krok 4
10 min
Papryczkę chilli i kawałek imbiru drobno pokroić, na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną papryczkę, imbir, kiełki fasoli mung, wsypać pozostałe przyprawy, smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Wystudzone warzywa wymierzać z sosem sojowym.
Krok 5
5 min
Pod koniec gotowania do rosołu dodać goździki. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną – bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i wraz z podsmażonymi z sosem sojowym warzywami dodać do gotowego bulionu. Całość wymieszać, zupę zagotować.
Krok 6
2 min
Naleśniki pokroić w 2 cm kawałki. Dymkę posiekać. Orientalny rosół serwować gorący z kawałkami naleśnika i świeżą, zieloną cebulką.
Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 1 z 6

Mleko, wodę i jajko, a więc mokre składniki, połączyć w misce. Dosypać mąkę, dodać szczyptę soli. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażyć średniej grubości naleśniki, upieczone naleśniki zwijać w rulony i odstawić do wystudzenia.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 2 z 6

Mięso i kości przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. godzinę.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 3 z 6

Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać. Tak przygotowane warzywa przełożyć do gotującego się bulionu. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować przez kolejne 30-40 minut.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 4 z 6

Papryczkę chilli i kawałek imbiru drobno pokroić, na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną papryczkę, imbir, kiełki fasoli mung, wsypać pozostałe przyprawy, smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Wystudzone warzywa wymierzać z sosem sojowym.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania do rosołu dodać goździki. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną – bulion przecedzić. Marchewkę pokroić i wraz z podsmażonymi z sosem sojowym warzywami dodać do gotowego bulionu. Całość wymieszać, zupę zagotować.

Orientalny rosół z naleśnikami

Krok 6 z 6

Naleśniki pokroić w 2 cm kawałki. Dymkę posiekać. Orientalny rosół serwować gorący z kawałkami naleśnika i świeżą, zieloną cebulką.

Orientalny rosół z naleśnikami, czyli rosół inaczej! Nietypowy fushion kuchni polskiej i azjatyckiej. Najlepiej smakuje przyrządzony na mięsie z pieczonej kaczki. Chilli i imbir nadają zupie ostrości. Orientalny rosół z naleśnikami idealnie sprawdzi się więc w pierwsze, chłodniejsze, jesienne dni – porządnie nas rozgrzeje. Zamiast makronu: naleśniki z mąki pszennej lub gryczanej, wedle własnego upodobania. Wydawać by się mogło, że tak dużo z tym orientalnym rosołem roboty…Nic bardziej mylnego! Naleśniki usmażymy w 15 minut, potrzebujemy jedynie nieco czasu i cierpliwości podczas gotowania bulionu.

Zobacz więcej przepisów na kaczkę w zupie lub inny nietypowy drób, np. gęś:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika