Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesień to czas kiedy zaczynam sięgać po rozgrzewające i sycące zupy. Wtedy najbardziej smakuje mi grochówka na żeberkach, kapuśniak z kaszą jęczmienną, zupa gulaszowa, ziemniaczana czy krupnik i oczywiście wszelkie zupy grzybowe i dyniowe bez których nie wyobrażam sobie mojego jesiennego menu.
Krupnik świetnie smakuje w towarzystwie suszonych grzybów. Taką właśnie zupę ugotowałam w zeszłym roku. Tym razem postanowiłam przygotować ją na gęsinie. Mięso z gęsi nadało krupnikowi bardziej wyrazistego smaku. Gotujemy go na małym ogniu tak, aby smaki powoli wydobywały się ze składników i połączyły w pyszną całość, czyli krupnik na wywarze z gęsi.
Gęś często całkiem niesłusznie bywa pomijana w naszej kuchni. Mięso z gęsi jest nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Ugotowane mięso porcjujemy na małe kawałki i ponownie dodajemy do krupniku, ale część gęsiny można też odłożyć i zmielić . W taki sposób mamy farsz do pysznych pierogów lub pasztecików do barszczu.
Zapraszam też to wypróbowania naszych pozostałych przepisów na krupnik :
Krupnik drobiowy
Krupnik z suszonymi grzybami
Wiosenny krupnik z kaszą kuskus
Z mięsa oddzielamy skórę (można ją wytopić na smalec). Do dużego garnka wkładamy umyty kawałek gęsi. Dodajemy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu 60 minut z lekko uchyloną pokrywką. Zupa powinna lekko pyrkotać. W trakcie gotowania sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie i jeśli tak to wyjmujemy je i dalej gotujemy wywar z mięsem.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą i małą kostkę.
Po upływie 60 minut z zupy wyjmujemy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki. Ponownie wrzucamy je do zupy razem z kaszą jęczmienną i ziemniakami. Gotujemy 20 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.
5 łyżek krupniku rozrabiamy z szklanką zimnej wody. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.
Do zupy dodajemy zeszkloną cebulkę.
Zupę odstawiamy z gazu i wolnym strumieniem wlewamy krupnik ciągle mieszając. Ponownie nastawiamy na gaz i gotujemy jeszcze 5 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowane wcześniej warzywa kroimy w plasterki lub ucieramy na tarce i dodajemy ponownie do krupniku.
Krupnik podajemy z natką pietruszki.