Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krupnik na gęsinie

0
2 godz 4 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.3  kg
Pierś z gęsi owsianej (waga z kością)
2 
Marchewka
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1  kawałek
por (część zielona)
1 
Pietruszka
2  l
Woda zimna
4 
Ziarenka pieprzu czarnego
2 
Liść laurowy
3 
Ziarno ziela angielskiego
100  g
Kasza jęczmienna mazurska
850  g
Ziemniaki
1 
Cebula
1  łyżka
Olej do smażenia
1  opakowanie
Krupnik Rodzinna Zupa Winiary
1  szklanka
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
60.79 g
Węglowodany
45.09 g
Tłuszcze
12.37 g
Wartość energetyczna
527.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

124 min
Krok 1
70 min
Z mięsa oddzielamy skórę (można ją wytopić na smalec). Do dużego garnka wkładamy umyty kawałek gęsi. Dodajemy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu 60 minut z lekko uchyloną pokrywką. Zupa powinna lekko pyrkotać. W trakcie gotowania sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie i jeśli tak to wyjmujemy je i dalej gotujemy wywar z mięsem.
Krok 2
6 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą i małą kostkę.
Krok 3
25 min
Po upływie 60 minut z zupy wyjmujemy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki. Ponownie wrzucamy je do zupy razem z kaszą jęczmienną i ziemniakami. Gotujemy 20 minut.
Krok 4
6 min
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.
Krok 5
5 min
5 łyżek krupniku rozrabiamy z szklanką zimnej wody. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.
Krok 6
2 min
Do zupy dodajemy zeszkloną cebulkę.
Krok 7
10 min
Zupę odstawiamy z gazu i wolnym strumieniem wlewamy krupnik ciągle mieszając. Ponownie nastawiamy na gaz i gotujemy jeszcze 5 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowane wcześniej warzywa kroimy w plasterki lub ucieramy na tarce i dodajemy ponownie do krupniku.
Krok 8
3 min
Krupnik podajemy z natką pietruszki.
Krupnik na gęsinie

Krok 1 z 8

Z mięsa oddzielamy skórę (można ją wytopić na smalec). Do dużego garnka wkładamy umyty kawałek gęsi. Dodajemy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu 60 minut z lekko uchyloną pokrywką. Zupa powinna lekko pyrkotać. W trakcie gotowania sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie i jeśli tak to wyjmujemy je i dalej gotujemy wywar z mięsem.

Krupnik na gęsinie

Krok 2 z 8

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą i małą kostkę.

Krupnik na gęsinie

Krok 3 z 8

Po upływie 60 minut z zupy wyjmujemy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki. Ponownie wrzucamy je do zupy razem z kaszą jęczmienną i ziemniakami. Gotujemy 20 minut.

Krupnik na gęsinie

Krok 4 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.

Krupnik na gęsinie

Krok 5 z 8

5 łyżek krupniku rozrabiamy z szklanką zimnej wody. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.

Krupnik na gęsinie

Krok 6 z 8

Do zupy dodajemy zeszkloną cebulkę.

Krupnik na gęsinie

Krok 7 z 8

Zupę odstawiamy z gazu i wolnym strumieniem wlewamy krupnik ciągle mieszając. Ponownie nastawiamy na gaz i gotujemy jeszcze 5 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowane wcześniej warzywa kroimy w plasterki lub ucieramy na tarce i dodajemy ponownie do krupniku.

Krupnik na gęsinie

Krok 8 z 8

Krupnik podajemy z natką pietruszki.

Jesień to czas kiedy zaczynam sięgać po rozgrzewające i sycące zupy. Wtedy najbardziej smakuje mi grochówka na żeberkach, kapuśniak z kaszą jęczmienną, zupa gulaszowa, ziemniaczana czy krupnik i oczywiście wszelkie zupy grzybowe i dyniowe bez których nie wyobrażam sobie mojego jesiennego menu.

Krupnik świetnie smakuje w towarzystwie suszonych grzybów. Taką właśnie zupę ugotowałam w zeszłym roku. Tym razem postanowiłam przygotować ją na gęsinie. Mięso z gęsi nadało krupnikowi bardziej wyrazistego smaku. Gotujemy go na małym ogniu tak, aby smaki powoli wydobywały się ze składników i połączyły w pyszną całość, czyli krupnik na wywarze z gęsi.

Gęś często całkiem niesłusznie bywa pomijana w naszej kuchni. Mięso z gęsi jest nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Ugotowane mięso porcjujemy na małe kawałki i ponownie dodajemy do krupniku, ale część gęsiny można też odłożyć i zmielić . W taki sposób mamy farsz do pysznych pierogów lub pasztecików do barszczu.

Zapraszam też to wypróbowania naszych pozostałych przepisów na krupnik :
Krupnik drobiowy
Krupnik z suszonymi grzybami
Wiosenny krupnik z kaszą kuskus
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika