Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krupnik na gęsinie
Zupa krupnik na gęsinie
Zupa krupnik na gęsinie
Dodaj do CookBook

Zupa krupnik na gęsinie

(0)
2 godz 4 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.3  kg
Pierś z gęsi owsianej (waga z kością)
2 
Marchewka
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1  kawałek
por (część zielona)
1 
Pietruszka
2  l
Woda zimna
4 
Ziarenka pieprzu czarnego
2 
Liść laurowy
3 
Ziarno ziela angielskiego
100  g
Kasza jęczmienna mazurska
850  g
Ziemniaki
1 
Cebula
1  łyżka
Olej do smażenia
88  g
Krupnik Rodzinna Zupa Winiary
1  szklanka
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.7 g
Wartość energetyczna
528.8 kcal
Tłuszcze
12.3 g
Białko
60.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jesień to czas kiedy zaczynam sięgać po rozgrzewające i sycące zupy. Wtedy najbardziej smakuje mi grochówka na żeberkach, kapuśniak z kaszą jęczmienną, zupa gulaszowa, ziemniaczana czy krupnik i oczywiście wszelkie zupy grzybowe i dyniowe bez których nie wyobrażam sobie mojego jesiennego menu.

Krupnik świetnie smakuje w towarzystwie suszonych grzybów. Taką właśnie zupę ugotowałam w zeszłym roku. Tym razem postanowiłam przygotować ją na gęsinie. Mięso z gęsi nadało krupnikowi bardziej wyrazistego smaku. Gotujemy go na małym ogniu tak, aby smaki powoli wydobywały się ze składników i połączyły w pyszną całość, czyli krupnik na wywarze z gęsi.

Gęś często całkiem niesłusznie bywa pomijana w naszej kuchni. Mięso z gęsi jest nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Ugotowane mięso porcjujemy na małe kawałki i ponownie dodajemy do krupniku, ale część gęsiny można też odłożyć i zmielić . W taki sposób mamy farsz do pysznych pierogów lub pasztecików do barszczu.

Zapraszam też to wypróbowania naszych pozostałych przepisów na krupnik :
Krupnik drobiowy
Krupnik z suszonymi grzybami
Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Przygotowanie

124 min
  • Krok 1

    70 min
    Z mięsa oddzielamy skórę (można ją wytopić na smalec). Do dużego garnka wkładamy umyty kawałek gęsi. Dodajemy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu 60 minut z lekko uchyloną pokrywką. Zupa powinna lekko pyrkotać. W trakcie gotowania sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie i jeśli tak to wyjmujemy je i dalej gotujemy wywar z mięsem.
  • Krok 2

    6 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą i małą kostkę.
  • Krok 3

    25 min
    Po upływie 60 minut z zupy wyjmujemy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki. Ponownie wrzucamy je do zupy razem z kaszą jęczmienną i ziemniakami. Gotujemy 20 minut.
  • Krok 4

    6 min
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.
  • Krok 5

    5 min
    5 łyżek krupniku rozrabiamy z szklanką zimnej wody. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.
  • Krok 6

    2 min
    Do zupy dodajemy zeszkloną cebulkę.
  • Krok 7

    10 min
    Zupę odstawiamy z gazu i wolnym strumieniem wlewamy krupnik ciągle mieszając. Ponownie nastawiamy na gaz i gotujemy jeszcze 5 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowane wcześniej warzywa kroimy w plasterki lub ucieramy na tarce i dodajemy ponownie do krupniku.
  • Krok 8

    3 min
    Krupnik podajemy z natką pietruszki.
Zupa krupnik na gęsinie

Krok 1 z 8

Z mięsa oddzielamy skórę (można ją wytopić na smalec). Do dużego garnka wkładamy umyty kawałek gęsi. Dodajemy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu 60 minut z lekko uchyloną pokrywką. Zupa powinna lekko pyrkotać. W trakcie gotowania sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie i jeśli tak to wyjmujemy je i dalej gotujemy wywar z mięsem.

Zupa krupnik na gęsinie

Krok 2 z 8

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą i małą kostkę.

Zupa krupnik na gęsinie

Krok 3 z 8

Po upływie 60 minut z zupy wyjmujemy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki. Ponownie wrzucamy je do zupy razem z kaszą jęczmienną i ziemniakami. Gotujemy 20 minut.

Zupa krupnik na gęsinie

Krok 4 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.

Zupa krupnik na gęsinie

Krok 5 z 8

5 łyżek krupniku rozrabiamy z szklanką zimnej wody. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.

Zupa krupnik na gęsinie

Krok 6 z 8

Do zupy dodajemy zeszkloną cebulkę.

Zupa krupnik na gęsinie

Krok 7 z 8

Zupę odstawiamy z gazu i wolnym strumieniem wlewamy krupnik ciągle mieszając. Ponownie nastawiamy na gaz i gotujemy jeszcze 5 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowane wcześniej warzywa kroimy w plasterki lub ucieramy na tarce i dodajemy ponownie do krupniku.

Zupa krupnik na gęsinie

Krok 8 z 8

Krupnik podajemy z natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu