Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krupnik na gęsinie
Zupa krupnik na gęsinie
Zupa krupnik na gęsinie
Zupa krupnik na gęsinie
Zupa krupnik na gęsinie

Zupa krupnik na gęsinie

(0)
2 godz 4 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.3  kg
Pierś z gęsi owsianej (waga z kością)
2 
Marchewka
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1  kawałek
por (część zielona)
1 
Pietruszka
2  l
Woda zimna
4 
Ziarenka pieprzu czarnego
2 
Liść laurowy
3 
Ziarno ziela angielskiego
100  g
Kasza jęczmienna mazurska
850  g
Ziemniaki
1 
Cebula
1  łyżka
Olej do smażenia
88  g
Krupnik Rodzinna Zupa Winiary
1  szklanka
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
60.76 g
Węglowodany
37.7 g
Tłuszcze
12.28 g
Wartość energetyczna
528.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jesień to czas kiedy zaczynam sięgać po rozgrzewające i sycące zupy. Wtedy najbardziej smakuje mi grochówka na żeberkach, kapuśniak z kaszą jęczmienną, zupa gulaszowa, ziemniaczana czy krupnik i oczywiście wszelkie zupy grzybowe i dyniowe bez których nie wyobrażam sobie mojego jesiennego menu.

Krupnik świetnie smakuje w towarzystwie suszonych grzybów. Taką właśnie zupę ugotowałam w zeszłym roku. Tym razem postanowiłam przygotować ją na gęsinie. Mięso z gęsi nadało krupnikowi bardziej wyrazistego smaku. Gotujemy go na małym ogniu tak, aby smaki powoli wydobywały się ze składników i połączyły w pyszną całość, czyli krupnik na wywarze z gęsi.

Gęś często całkiem niesłusznie bywa pomijana w naszej kuchni. Mięso z gęsi jest nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Ugotowane mięso porcjujemy na małe kawałki i ponownie dodajemy do krupniku, ale część gęsiny można też odłożyć i zmielić . W taki sposób mamy farsz do pysznych pierogów lub pasztecików do barszczu.

Zapraszam też to wypróbowania naszych pozostałych przepisów na krupnik :
Krupnik drobiowy
Krupnik z suszonymi grzybami
Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Przygotowanie

124 min
  • Krok 1

    70 min
    Z mięsa oddzielamy skórę (można ją wytopić na smalec). Do dużego garnka wkładamy umyty kawałek gęsi. Dodajemy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu 60 minut z lekko uchyloną pokrywką. Zupa powinna lekko pyrkotać. W trakcie gotowania sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie i jeśli tak to wyjmujemy je i dalej gotujemy wywar z mięsem.
  • Krok 2

    6 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą i małą kostkę.
  • Krok 3

    25 min
    Po upływie 60 minut z zupy wyjmujemy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki. Ponownie wrzucamy je do zupy razem z kaszą jęczmienną i ziemniakami. Gotujemy 20 minut.
  • Krok 4

    6 min
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.
  • Krok 5

    5 min
    5 łyżek krupniku rozrabiamy z szklanką zimnej wody. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.
  • Krok 6

    2 min
    Do zupy dodajemy zeszkloną cebulkę.
  • Krok 7

    10 min
    Zupę odstawiamy z gazu i wolnym strumieniem wlewamy krupnik ciągle mieszając. Ponownie nastawiamy na gaz i gotujemy jeszcze 5 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowane wcześniej warzywa kroimy w plasterki lub ucieramy na tarce i dodajemy ponownie do krupniku.
  • Krok 8

    3 min
    Krupnik podajemy z natką pietruszki.
Zupa krupnik na gęsinie

Krok 1 z 8

Z mięsa oddzielamy skórę (można ją wytopić na smalec). Do dużego garnka wkładamy umyty kawałek gęsi. Dodajemy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu 60 minut z lekko uchyloną pokrywką. Zupa powinna lekko pyrkotać. W trakcie gotowania sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie i jeśli tak to wyjmujemy je i dalej gotujemy wywar z mięsem.

Zupa krupnik na gęsinie

Krok 2 z 8

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą i małą kostkę.

Zupa krupnik na gęsinie

Krok 3 z 8

Po upływie 60 minut z zupy wyjmujemy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki. Ponownie wrzucamy je do zupy razem z kaszą jęczmienną i ziemniakami. Gotujemy 20 minut.

Zupa krupnik na gęsinie

Krok 4 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.

Zupa krupnik na gęsinie

Krok 5 z 8

5 łyżek krupniku rozrabiamy z szklanką zimnej wody. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.

Zupa krupnik na gęsinie

Krok 6 z 8

Do zupy dodajemy zeszkloną cebulkę.

Zupa krupnik na gęsinie

Krok 7 z 8

Zupę odstawiamy z gazu i wolnym strumieniem wlewamy krupnik ciągle mieszając. Ponownie nastawiamy na gaz i gotujemy jeszcze 5 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowane wcześniej warzywa kroimy w plasterki lub ucieramy na tarce i dodajemy ponownie do krupniku.

Zupa krupnik na gęsinie

Krok 8 z 8

Krupnik podajemy z natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni
  • Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

    Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

    2 godz 45 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu