Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
1111_DSC_0430.jpg ZWZ WINIARY

Jak suszyć grzyby?

Od jakiegoś czasu nucę słowa piosenki „Idzie lasem Pani Jesień” – to znak , że właśnie nadeszła jesień pachnąca grzybami i lasem, a wraz z nią zimne poranki i krótsze dni. Chyba jestem w mniejszości, ale lubię jesień  za kolorowe liście otulające ścieżki leśne, za soczyście pomarańczowe dynie , które zdobią parapet w mojej kuchni i lądują jako składnik w pysznej zupie dyniowej, za te wieczory z kubkiem zielonej herbaty kiedy w końcu jakoś znajdzie się czas na pogaduchy z najbliższymi i za… świeże grzyby , które dodaję do sosów i zup grzybowych oraz suszę z myślą o świętach. Jesień to  najwyższy czas na przygotowanie zapasów na zimę, więc jak tylko moi rodzinni grzybiarze (czytaj: moja mama, tata, siostra , mąż i synek) wybierają się na grzyby wiem, że zapasy grzybowe zostaną uzupełnione.

Niestety należę do tej grupy „grzybiarzy”, którzy mogą chodzić godzinami po lesie i co najwyżej znajdą muchomora. Muchomory też są piękne i do tego bardzo fotogeniczne, ale zupełnie niejadalne, więc podarowałam sobie eskapady leśne i angażuję się w kuchni.

Moim zadaniem jest ususzyć grzyby i zrobić zapasy do następnej jesieni. Więc i Wy dowiedzcie się, jak suszyć grzyby!

DSC_0423.jpg ZWZ WINIARYDSC_0435.jpg ZWZ WINIARY

Grzyby suszyły już nasze babacie i prababcie i ja do dzisiaj często korzystam z tych sprawdzonych metod.

O czym należy pamiętać?

  • Przede wszystkim grzybów nie myjemy, a jedynie czyścimy dokładnie pędzelkiem usuwając  wszystkie leśne pozostałości.
  • Najlepiej przygotować grzyby do suszenia już w dniu kiedy zostały zebrane. Powinny być świeże.
  • Grzyby muszą być zdrowe: bez robaków i zgniłych części.
  • Nóżki grzybów też nadają się do ususzenia.
  • Małe grzyby można suszyć w całości lub przekrojone na pół, większe kroimy w plastry (około 1 cm grubości).

DSC_04391.jpg ZWZ WINIARYDSC_0524.jpg ZWZ WINIARY

 

Znam kilka sprawdzonych metod suszenia grzybów:

  • Pokrojone grzyby nawlekamy na nitkę i suszymy w przewiewnym i słonecznym miejscu. Czas suszenia grzybów tą metodą zależy od warunków atmosferycznych: nasłonecznienia i wilgotności powietrza. Minusem tej metody jest dosyć długi czas suszenia i konieczność przenoszenia grzybów w przypadku zmiany pogody.
  • Drugą metodą, którą stosowała moja babcia jest suszenie na gazecie lub papierze. Pokrojone grzyby układamy na papierze i odkładamy do wysuszenia. Podobnie jak w przypadku pierwszej metody dosyć długo musimy czekać na efekt końcowy i minusem jest tendencja do przyklejania się grzybów do papieru. Podczas zdejmowania mogą ulec uszkodzeniu (łamią się).
  • Kolejną metodą jest suszenie grzybów w piekarniku. Pokrojone grzyby układamy bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na około 50°C i suszymy je z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika.
  • Najszybszą metodą jest suszenie grzybów w specjalnej suszarce. Plastry grzybów układamy w kolejnych warstwach suszarki i po kilku godzinach grzyby będą idelanie wysuszone.

DSC_0530.jpg ZWZ WINIARYDSC_0595.jpg ZWZ WINIARY

Ususzone grzyby dosyć szybko chłoną wilogoć i zapachy (same też intensywnie pachną) więc wymagają odpowiedniego przechowywania. Najlepiej przełożyć je do metalowej puszki lub słoika. Powinny być szczelnie zamknięte z dala od miejsca nasłonecznionego.

Ususzone grzyby można wykorzystać do wielu potraw jak choćby do wigilijnej zupy grzybowej, czy pasztecików z suszonymi grzybami, które są w moim domu obowiązkowym dodatkiem do świątecznego barszczu.

Można też je zmielić i dodawać do zupy grzybowej, bigosu, czy kapusty wigilijnej lub do pierogów z kapustą.

Suszenie grzybów jest całkiem proste i każdy może podjąć się tego zadania. Satysfakcja  z  przygotowanych potraw z samodzielnie ususzonych grzybów zrekompensuje czas i uwagę poświęconą na ususzenie.

DSC_0600.jpg ZWZ WINIARY

 

Polecane artykuły

Jakie są rodzaje grzybów?
Jakie są rodzaje grzybów?
Jak mrozić grzyby?
Jak mrozić grzyby?
15 przepisów na pyszne dania z kaszą. Nie tylko na słono!
15 przepisów na pyszne dania z kaszą. Nie tylko na słono!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu