Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

0
2 godz 20 min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  szklanka
Czerwone wino wytrawne
40  g
Suszone grzyby
2  ząbków
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  l
Woda
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  szczypta
Majeranek
1  kg
Pieczarki
2 
Cebula
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżek
Masło
2  szklanek
Mąka pszenna
1 
Jajko
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól
100  ml
woda gorąca

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.51 g
Węglowodany
16.8 g
Tłuszcze
9.3 g
Wartość energetyczna
190.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

140 min
Krok 1 - barszcz
20 min
Dzień przed gotowaniem barszczu grzyby przekładam do miseczki, zalewam wodą. Odstawiam na noc. Na drugi dzień grzyby kroję na mniejsze kawałki i gotuję 20 minut w wodzie, w której się moczyły.
Krok 2
20 min
Barszcz czerwony rozprowadzam w 1 litrze zimnej wody, wstawiam do gotowania. Kiedy zupa się zagotuje, dolewam wodę, w której gotowały się grzyby, gotuję 20 minut.
Krok 3
10 min
Pod koniec gotowania dodaję obrane ząbki czosnku, pokrojone grzyby, dolewam pół szklanki wina, gotuję 5 minut od momentu, kiedy barszcz ponownie się zagotuje.
Krok 4
1 min
Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można doprawić barszcz majerankiem.
Krok 5
5 min
Kiedy barszcz będzie gotowy odstawiam go do wystygnięcia, a następnie do lodówki. Na drugi dzień przecedzam (można z powrotem dodać do zupy grzyby lub pozostawić czysty barszcz). Przed podaniem podgrzewam (nie zagotowuję) i podaję z uszkami.
Krok 6 - farsz
8 min
Pieczarki myję, oczyszczam, kroję na mniejsze kawałki.
Krok 7
10 min
W głębokiej patelni rozpuszczam łyżkę masła, dodaję pieczarki, lekko solę. Duszę do odparowania wody, od czasu do czasu mieszając.
Krok 8
5 min
W tym czasie cebulę kroję w kostkę, podduszam na maśle w osobnym rondelku (cebulka ma się poddusić, nie podsmażyć).
Krok 9
10 min
Kiedy odparuje woda z pieczarek, mielę je w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych pieczarek dodaję podduszoną na maśle cebulę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 10 - ciasto
6 min
Mąkę przesiewam na stolnicę, robię na środku dołek, wbijam do niego jajko i łyżkę oleju. Lekko mieszam, dolewając gorącą wodę (nie leję bezpośrednio na jajko, żeby się nie ścięło).
Krok 11
15 min
Wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie jednolite. Daję ciastu odpocząć przez około 15 minut pod miską.
Krok 12
17 min
Połowę ciasta odrywam (reszta zostaje pod miską), cienko rozwałkowuję i wycinam małą szklaneczką kółka. Kółko biorę w rękę, nakładam na środek trochę farszu, zlepiam brzegi jak przy lepieniu pierogów, a następnie łączę dwa końce ze sobą. Zlepione uszko odkładam na oprószony mąką blat, przykrywam ściereczką.
Krok 13
7 min
Kiedy zbierze się około 10 sztuk, wrzucam na osolony wrzątek i gotuję minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 14
3 min
Wyławiam uszka na talerz, skrapiam olejem i układam tak, aby nie stykały się ze sobą. Kiedy wystygną, ponownie skrapiam je olejem i mrożę w woreczkach po 10 sztuk.
Krok 15
3 min
Przed podaniem zamrożone uszka wrzucam na wrzątek i gotuję 2-3 minuty.
Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 1 - barszcz z 15

Dzień przed gotowaniem barszczu grzyby przekładam do miseczki, zalewam wodą. Odstawiam na noc. Na drugi dzień grzyby kroję na mniejsze kawałki i gotuję 20 minut w wodzie, w której się moczyły.

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 2 z 15

Barszcz czerwony rozprowadzam w 1 litrze zimnej wody, wstawiam do gotowania. Kiedy zupa się zagotuje, dolewam wodę, w której gotowały się grzyby, gotuję 20 minut.

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 3 z 15

Pod koniec gotowania dodaję obrane ząbki czosnku, pokrojone grzyby, dolewam pół szklanki wina, gotuję 5 minut od momentu, kiedy barszcz ponownie się zagotuje.

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 4 z 15

Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można doprawić barszcz majerankiem.

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 5 z 15

Kiedy barszcz będzie gotowy odstawiam go do wystygnięcia, a następnie do lodówki. Na drugi dzień przecedzam (można z powrotem dodać do zupy grzyby lub pozostawić czysty barszcz). Przed podaniem podgrzewam (nie zagotowuję) i podaję z uszkami.

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 6 - farsz z 15

Pieczarki myję, oczyszczam, kroję na mniejsze kawałki.

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 7 z 15

W głębokiej patelni rozpuszczam łyżkę masła, dodaję pieczarki, lekko solę. Duszę do odparowania wody, od czasu do czasu mieszając.

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 8 z 15

W tym czasie cebulę kroję w kostkę, podduszam na maśle w osobnym rondelku (cebulka ma się poddusić, nie podsmażyć).

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 9 z 15

Kiedy odparuje woda z pieczarek, mielę je w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych pieczarek dodaję podduszoną na maśle cebulę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 10 - ciasto z 15

Mąkę przesiewam na stolnicę, robię na środku dołek, wbijam do niego jajko i łyżkę oleju. Lekko mieszam, dolewając gorącą wodę (nie leję bezpośrednio na jajko, żeby się nie ścięło).

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 11 z 15

Wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie jednolite. Daję ciastu odpocząć przez około 15 minut pod miską.

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 12 z 15

Połowę ciasta odrywam (reszta zostaje pod miską), cienko rozwałkowuję i wycinam małą szklaneczką kółka. Kółko biorę w rękę, nakładam na środek trochę farszu, zlepiam brzegi jak przy lepieniu pierogów, a następnie łączę dwa końce ze sobą. Zlepione uszko odkładam na oprószony mąką blat, przykrywam ściereczką.

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 13 z 15

Kiedy zbierze się około 10 sztuk, wrzucam na osolony wrzątek i gotuję minutę od wypłynięcia na powierzchnię.

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 14 z 15

Wyławiam uszka na talerz, skrapiam olejem i układam tak, aby nie stykały się ze sobą. Kiedy wystygną, ponownie skrapiam je olejem i mrożę w woreczkach po 10 sztuk.

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Krok 15 z 15

Przed podaniem zamrożone uszka wrzucam na wrzątek i gotuję 2-3 minuty.

Aromatyczny barszcz wigilijny z uszkami. To właśnie od niego w naszym domu zaczyna się wieczerza wigilijna. Powinien być idealny, tymczasem barszcz to jedna z najtrudniejszych zup kuchni polskiej! Ja mam swój sprawdzony przepis na barszcz wigilijny z uszkami, który w tym roku trochę zmodyfikowałam, dodając do niego pół szklanki czerwonego wina, ale niezmiennie przygotowuję go na wywarze z suszonych grzybów, aby był bardziej aromatyczny i bożonarodzeniowy. Mój barszcz wigilijny z uszkami najlepiej smakuje na drugi dzień – warto dać mu czas, aby wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły i żeby był jeszcze pyszniejszy, niż w dniu gotowania.

Uszka z łagodnym farszem pieczarkowym mój mąż wyniósł z domu (dosłownie, a czasem i w przenośni), ale w tym roku zrobię też pewną część z grzybami leśnymi, według przepisu Joli przepisu Joli. I choć uszka lepię co roku i to w dużej ilości, bo zawsze robię je też dla mamy, jakoś do tej pory nie nabrałam wprawy i zawsze idzie mi to dość topornie. Dlatego nie lepię uszek w tradycyjnym kształcie, ale mam swój własny sposób. Takie uszka wyglądają trochę pokracznie, nie są takie ładne, jak uszka Joli (choć Jola lepiła uszka razem z małymi pomocnikami, więc chyba mam jeszcze mniej zdolności manualnej niż dzieci…), a które możecie zobaczyć tutajtutaj.

Podobnie jak Jola, mam swój sprawdzony przepis na ciasto do uszek. Ten sam, według którego przygotowuję ciasto do pierogów. Ciasto jest miękkie, elastyczne i daje się cienko rozwałkować, a ja uwielbiam, kiedy pierogi czy uszka mają mało ciasta, a dużo farszu.

Uszka lepię dużo wcześniej i zamrażam, aby tuż przed Wigilią i Świętami mieć więcej czasu na gotowanie innych potraw. Z podanej przeze mnie ilości składników ulepiłam 80 uszek, dużo większych niż tradycyjne uszka, więc przy wprawnych rękach wyjdzie ich pewnie ponad sto. Barszcz wigilijny z uszkami to w moim domu gwóźdź programu wigilijnej kolacji!

Wesołych Świąt!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika