
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Wigilijny barszcz biały grzybowy

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Wigilijny barszcz biały grzybowy moim zdaniem właśnie grzybom zawdzięcza swój wigilijny charakter. I jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej zupy grzybowej. Lekko kwaskowy, a jednak grzybowy, bo przygotowany na esencjonalnym wywarze z leśnych grzybów.
Wigilijny barszcz biały grzybowy wydłużył listę zup wigilijnego menu. Wydawać by się mogło, że nie sposób spróbować wszystkich pysznych pozycji z wigilijnej listy, ale ja, dzięki temu, że jadę i do rodziców, i do teściów, co roku mogę zjeść pyszną maminą zupę rybną z lanymi kluseczkami. Barszcz z uszkami jem i tu, i tu. Ale to też mi nie przeszkadza, bo naprawdę uwielbiam barszcz z uszkami. A poza tym inaczej robi barszcz moja mama, a inaczej mama mojego męża, więc naprawdę nie jestem skazana na kulinarną nudę. Zaś w zaciszu mojego domu będzie na mnie czekał wigilijny barszcz biały grzybowy. Z połowy porcji, bo po dwóch wigiliach trudno będzie zjeść więcej 🙂
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
30 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
5 minKrok 7
1 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania zupy, szybko, ale dokładnie przepłukuję grzyby na sicie, żeby pozbyć się zanieczyszczeń i drobinek piasku. Zalewam grzyby 0,5 l zimnej wody, odstawiam do namoczenia.

Krok 2 z 8
Po kilku godzinach wyławiam grzyby, przekładam do garnka i zalewam wodą, w której się moczyły, pozostawiając odrobinę na dnie (w ten sposób jeśli na grzybach były drobinki piasku, pozostaną na dnie naczynia, w którym grzyby się moczyły). Zagotowuję i gotuję do miękkości.

Krok 3 z 8
Po tym czasie znów wyławiam grzyby. Na patelni rozgrzewam masło sklarowane i podduszam na nim cebulkę posiekaną w drobną kostkę.

Krok 4 z 8
Grzyby siekam na drobne kawałki, dodaję do cebulki i chwilę smażę.

Krok 5 z 8
Barszcz biały rozprowadzam w 1 l zimnej wody, zagotowuję ciągle mieszając.

Krok 6 z 8
Dodaję do barszczu grzyby z cebulką. Gotuję 5 minut.

Krok 7 z 8
Po zestawieniu barszczu z płyty dodaję zahartowaną kwaśną śmietanę.

Krok 8 z 8
Wigilijny barszcz biały grzybowy podaję udekorowany świeżą natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0