Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wigilijny barszcz biały grzybowy

0
55min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40  g
Suszone grzyby
2  łyżek
Kwaśna śmietana
1 
Cebula
1  łyżka
Masło sklarowane
trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.92 g
Węglowodany
4.9 g
Tłuszcze
6.28 g
Wartość energetyczna
178.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
3 min
Kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania zupy, szybko, ale dokładnie przepłukuję grzyby na sicie, żeby pozbyć się zanieczyszczeń i drobinek piasku. Zalewam grzyby 0,5 l zimnej wody, odstawiam do namoczenia.
Krok 2
30 min
Po kilku godzinach wyławiam grzyby, przekładam do garnka i zalewam wodą, w której się moczyły, pozostawiając odrobinę na dnie (w ten sposób jeśli na grzybach były drobinki piasku, pozostaną na dnie naczynia, w którym grzyby się moczyły). Zagotowuję i gotuję do miękkości.
Krok 3
5 min
Po tym czasie znów wyławiam grzyby. Na patelni rozgrzewam masło sklarowane i podduszam na nim cebulkę posiekaną w drobną kostkę.
Krok 4
5 min
Grzyby siekam na drobne kawałki, dodaję do cebulki i chwilę smażę.
Krok 5
5 min
Barszcz biały rozprowadzam w 1 l zimnej wody, zagotowuję ciągle mieszając.
Krok 6
5 min
Dodaję do barszczu grzyby z cebulką. Gotuję 5 minut.
Krok 7
1 min
Po zestawieniu barszczu z płyty dodaję zahartowaną kwaśną śmietanę.
Krok 8
1 min
Wigilijny barszcz biały grzybowy podaję udekorowany świeżą natką pietruszki.
Wigilijny barszcz biały grzybowy

Krok 1 z 8

Kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania zupy, szybko, ale dokładnie przepłukuję grzyby na sicie, żeby pozbyć się zanieczyszczeń i drobinek piasku. Zalewam grzyby 0,5 l zimnej wody, odstawiam do namoczenia.

Wigilijny barszcz biały grzybowy

Krok 2 z 8

Po kilku godzinach wyławiam grzyby, przekładam do garnka i zalewam wodą, w której się moczyły, pozostawiając odrobinę na dnie (w ten sposób jeśli na grzybach były drobinki piasku, pozostaną na dnie naczynia, w którym grzyby się moczyły). Zagotowuję i gotuję do miękkości.

Wigilijny barszcz biały grzybowy

Krok 3 z 8

Po tym czasie znów wyławiam grzyby. Na patelni rozgrzewam masło sklarowane i podduszam na nim cebulkę posiekaną w drobną kostkę.

Wigilijny barszcz biały grzybowy

Krok 4 z 8

Grzyby siekam na drobne kawałki, dodaję do cebulki i chwilę smażę.

Wigilijny barszcz biały grzybowy

Krok 5 z 8

Barszcz biały rozprowadzam w 1 l zimnej wody, zagotowuję ciągle mieszając.

Wigilijny barszcz biały grzybowy

Krok 6 z 8

Dodaję do barszczu grzyby z cebulką. Gotuję 5 minut.

Wigilijny barszcz biały grzybowy

Krok 7 z 8

Po zestawieniu barszczu z płyty dodaję zahartowaną kwaśną śmietanę.

Wigilijny barszcz biały grzybowy

Krok 8 z 8

Wigilijny barszcz biały grzybowy podaję udekorowany świeżą natką pietruszki.

Choć dla mnie kulinarnym symbolem Świąt Bożego Narodzenia jest wigilijny barszcz czerwony z uszkami, w wielu polskich domach zasiadamy nie do barszczu czerwonego, ale do zup grzybowych, czasem rybnych, a nawet do wigilijnego barszczu białego!

Wigilijny barszcz biały grzybowy moim zdaniem właśnie grzybom zawdzięcza swój wigilijny charakter. I jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej zupy grzybowej. Lekko kwaskowy, a jednak grzybowy, bo przygotowany na esencjonalnym wywarze z leśnych grzybów.

Wigilijny barszcz biały grzybowy wydłużył listę zup wigilijnego menu. Wydawać by się mogło, że nie sposób spróbować wszystkich pysznych pozycji z wigilijnej listy, ale ja, dzięki temu, że jadę i do rodziców, i do teściów, co roku mogę zjeść pyszną maminą zupę rybną z lanymi kluseczkami. Barszcz z uszkami jem i tu, i tu. Ale to też mi nie przeszkadza, bo naprawdę uwielbiam barszcz z uszkami. A poza tym inaczej robi barszcz moja mama, a inaczej mama mojego męża, więc naprawdę nie jestem skazana na kulinarną nudę. Zaś w zaciszu mojego domu będzie na mnie czekał wigilijny barszcz biały grzybowy. Z połowy porcji, bo po dwóch wigiliach trudno będzie zjeść więcej 🙂
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika