Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami
Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami
Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami
Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami
Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami
Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami
Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami
Dodaj do CookBook

Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

(0)
2 godz 32 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  paczek
Barszcz czerwony Nasza Specjalność WINIARY
4 
Suszone śliwki
10  g
Suszone borowiki
4  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Miód
trochę
Sok z połówki cytryny
3  gałązek
Kilka gałązek świeżego tymianku
20  g
Drożdże świeże
3  szklanek
Mąka
0.75  szklanka
Mleko
1  łyżeczka
Cukier
4  łyżek
Olej
2 
Jajko
1  szczypta
Sól
500  g
Pieczarki
1 
Cebula
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
2  łyżek
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.5 g
Wartość energetyczna
389.2 kcal
Tłuszcze
25.9 g
Białko
11.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Już za kilka dni w wielu polskich domach zasiądziemy do najważniejszej kolacji w roku. Przy wigilijnym stole zgromadzimy się w większym, a może bardzo kameralnym gronie. Najważniejsze, że z bliskimi. Chcąc zadbać o odświętną oprawę, spędzamy w kuchni całe godziny, by każda potrawa, która się na naszym stole pojawi, była wyjątkowa.

Zdradzę Wam przepis na wyjątkowy barszcz wigilijny ze śliwką, który z łatwością przygotuje każdy, bez względu na to, jak wielkie (lub właśnie małe) posiada doświadczenie kulinarne. Do jego przygotowania wykorzystałam Barszcz czerwony esencjonalny Jak u Mamy Winiary, suszone śliwki, grzyby i pachnący miód. Delikatną słodycz złamałam odrobiną soku z cytryny. Ten smak pamięta się z dzieciństwa!

Idealnym dodatkiem do mojego barszczu czerwonego są grzybowe paszteciki. Wymagają nieco więcej zachodu, niż przygotowanie barszczu, ale robi się je naprawdę przyjemnie. Warto je przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem podgrzać 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 st. C ( są pyszne także na zimno). Jeśli nie czujecie się na siłach, by sprostać ich przygotowaniu, możecie podać barszcz wigilijny z innym tradycyjnym dodatkiem. A może tym razem podacie go z grzankami?

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje barszczu (do każdej 4 paszteciki).

Przygotowanie

152 min
  • Krok 1

    1 min
    Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą (ok. 200 ml). Odstawiamy do namoczenia.
  • Krok 2

    3 min
    Namoczone grzyby delikatnie odławiamy ze szklanki, kroimy w mniejsze kawałki. Wodę, w której się moczyły, przelewamy do garnka (ostrożnie, aby drobinki piasku i innych zanieczyszczeń z grzybów pozostały na dnie szklanki), dodajemy pokrojone grzyby.
  • Krok 3

    1 min
    Do garnka dodajemy suszone śliwki i nieobrane, lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku.
  • Krok 4

    10 min
    W 0,75 l wody rozprowadzamy zawartość obu opakowań z barszczem, dodajemy do garnka, podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 5

    5 min
    Kiedy zupa zacznie wrzeć, wyłączamy kuchenkę. Dodajemy do barszczu miód i sok z cytryny do smaku. Doprawiamy listkami świeżego tymianku.
  • Krok 6

    15 min
    Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut, żeby drożdże „ruszyły”.
  • Krok 7

    30 min
    Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, jajko, olej i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • Krok 8

    7 min
    Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju.
  • Krok 9

    10 min
    Dodajemy drobno posiekane pieczarki (dla ułatwienia można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach), dusimy do odparowania wody.
  • Krok 10

    50 min
    Na każdą część wykładamy po 1/4 części farszu pozostawiając wolne brzegi, zlepiamy formując rulon. Kroimy na 4 części. Paszteciki odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 11

    20 min
    Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Paszteciki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy 20 minut. Podajemy do barszczu.
Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

Krok 1 z 11

Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą (ok. 200 ml). Odstawiamy do namoczenia.

Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

Krok 2 z 11

Namoczone grzyby delikatnie odławiamy ze szklanki, kroimy w mniejsze kawałki. Wodę, w której się moczyły, przelewamy do garnka (ostrożnie, aby drobinki piasku i innych zanieczyszczeń z grzybów pozostały na dnie szklanki), dodajemy pokrojone grzyby.

Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

Krok 3 z 11

Do garnka dodajemy suszone śliwki i nieobrane, lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku.

Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

Krok 4 z 11

W 0,75 l wody rozprowadzamy zawartość obu opakowań z barszczem, dodajemy do garnka, podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

Krok 5 z 11

Kiedy zupa zacznie wrzeć, wyłączamy kuchenkę. Dodajemy do barszczu miód i sok z cytryny do smaku. Doprawiamy listkami świeżego tymianku.

Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

Krok 6 z 11

Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut, żeby drożdże „ruszyły”.

Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

Krok 7 z 11

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, jajko, olej i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.

Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

Krok 8 z 11

Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju.

Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

Krok 9 z 11

Dodajemy drobno posiekane pieczarki (dla ułatwienia można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach), dusimy do odparowania wody.

Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

Krok 10 z 11

Na każdą część wykładamy po 1/4 części farszu pozostawiając wolne brzegi, zlepiamy formując rulon. Kroimy na 4 części. Paszteciki odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

Krok 11 z 11

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Paszteciki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy 20 minut. Podajemy do barszczu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    40 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu