Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

0
2 godz 32 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Suszone śliwki
10  g
Suszone borowiki
4  ząbków
1  łyżka
Miód
trochę
Sok z połówki cytryny
3  gałązek
Kilka gałązek świeżego tymianku
20  g
Drożdże świeże
3  szklanek
Mąka
0.75  szklanka
Mleko
1  łyżeczka
Cukier
4  łyżek
Olej
2 
Jajko
1  szczypta
Sól
500  g
Pieczarki
1 
Cebula
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
2  łyżek
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.18 g
Węglowodany
32.38 g
Tłuszcze
25.87 g
Wartość energetyczna
388.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

152 min
Krok 1
1 min
Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą (ok. 200 ml). Odstawiamy do namoczenia.
Krok 2
3 min
Namoczone grzyby delikatnie odławiamy ze szklanki, kroimy w mniejsze kawałki. Wodę, w której się moczyły, przelewamy do garnka (ostrożnie, aby drobinki piasku i innych zanieczyszczeń z grzybów pozostały na dnie szklanki), dodajemy pokrojone grzyby.
Krok 3
1 min
Do garnka dodajemy suszone śliwki i nieobrane, lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku.
Krok 4
10 min
W 0,75 l wody rozprowadzamy zawartość obu opakowań z barszczem, dodajemy do garnka, podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
5 min
Kiedy zupa zacznie wrzeć, wyłączamy kuchenkę. Dodajemy do barszczu miód i sok z cytryny do smaku. Doprawiamy listkami świeżego tymianku.
Krok 6
15 min
Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut, żeby drożdże „ruszyły”.
Krok 7
30 min
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, jajko, olej i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
Krok 8
7 min
Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju.
Krok 9
10 min
Dodajemy drobno posiekane pieczarki (dla ułatwienia można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach), dusimy do odparowania wody.
Krok 10
50 min
Na każdą część wykładamy po 1/4 części farszu pozostawiając wolne brzegi, zlepiamy formując rulon. Kroimy na 4 części. Paszteciki odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 11
20 min
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Paszteciki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy 20 minut. Podajemy do barszczu.
Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Krok 1 z 11

Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą (ok. 200 ml). Odstawiamy do namoczenia.

Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Krok 2 z 11

Namoczone grzyby delikatnie odławiamy ze szklanki, kroimy w mniejsze kawałki. Wodę, w której się moczyły, przelewamy do garnka (ostrożnie, aby drobinki piasku i innych zanieczyszczeń z grzybów pozostały na dnie szklanki), dodajemy pokrojone grzyby.

Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Krok 3 z 11

Do garnka dodajemy suszone śliwki i nieobrane, lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku.

Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Krok 4 z 11

W 0,75 l wody rozprowadzamy zawartość obu opakowań z barszczem, dodajemy do garnka, podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Krok 5 z 11

Kiedy zupa zacznie wrzeć, wyłączamy kuchenkę. Dodajemy do barszczu miód i sok z cytryny do smaku. Doprawiamy listkami świeżego tymianku.

Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Krok 6 z 11

Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut, żeby drożdże „ruszyły”.

Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Krok 7 z 11

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, jajko, olej i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.

Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Krok 8 z 11

Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju.

Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Krok 9 z 11

Dodajemy drobno posiekane pieczarki (dla ułatwienia można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach), dusimy do odparowania wody.

Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Krok 10 z 11

Na każdą część wykładamy po 1/4 części farszu pozostawiając wolne brzegi, zlepiamy formując rulon. Kroimy na 4 części. Paszteciki odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami

Krok 11 z 11

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Paszteciki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy 20 minut. Podajemy do barszczu.

Już za kilka dni w wielu polskich domach zasiądziemy do najważniejszej kolacji w roku. Przy wigilijnym stole zgromadzimy się w większym, a może bardzo kameralnym gronie. Najważniejsze, że z bliskimi. Chcąc zadbać o odświętną oprawę, spędzamy w kuchni całe godziny, by każda potrawa, która się na naszym stole pojawi, była wyjątkowa.

Zdradzę Wam przepis na wyjątkowy barszcz wigilijny ze śliwką, który z łatwością przygotuje każdy, bez względu na to, jak wielkie (lub właśnie małe) posiada doświadczenie kulinarne. Do jego przygotowania wykorzystałam Barszcz czerwony esencjonalny Jak u Mamy Winiary, suszone śliwki, grzyby i pachnący miód. Delikatną słodycz złamałam odrobiną soku z cytryny. Ten smak pamięta się z dzieciństwa!

Idealnym dodatkiem do mojego barszczu czerwonego są grzybowe paszteciki. Wymagają nieco więcej zachodu, niż przygotowanie barszczu, ale robi się je naprawdę przyjemnie. Warto je przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem podgrzać 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 st. C ( są pyszne także na zimno). Jeśli nie czujecie się na siłach, by sprostać ich przygotowaniu, możecie podać barszcz wigilijny z innym tradycyjnym dodatkiem. A może tym razem podacie go z grzankami?

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje barszczu (do każdej 4 paszteciki).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika