Barszcz wigilijny ze śliwką podany z pasztecikami
2 godz 32 min
Łatwy
4
Suszone śliwki
10
g
Suszone borowiki
4
ząbków
1
łyżka
Miód
trochę
Sok z połówki cytryny
3
gałązek
Kilka gałązek świeżego tymianku
20
g
Drożdże świeże
3
szklanek
Mąka
0.75
szklanka
Mleko
1
łyżeczka
Cukier
4
łyżek
Olej
2
Jajko
1
szczypta
Sól
500
g
Pieczarki
1
Cebula
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
2
łyżek
Olej do smażenia
.
Wartości odżywcze
Białko
11.18 g
Węglowodany
32.38 g
Tłuszcze
25.87 g
Wartość energetyczna
388.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
152 min
Krok 1
1 min
Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wodą (ok. 200 ml). Odstawiamy do namoczenia.
Krok 2
3 min
Namoczone grzyby delikatnie odławiamy ze szklanki, kroimy w mniejsze kawałki. Wodę, w której się moczyły, przelewamy do garnka (ostrożnie, aby drobinki piasku i innych zanieczyszczeń z grzybów pozostały na dnie szklanki), dodajemy pokrojone grzyby.
Krok 3
1 min
Do garnka dodajemy suszone śliwki i nieobrane, lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku.
Krok 4
10 min
W 0,75 l wody rozprowadzamy zawartość obu opakowań z barszczem, dodajemy do garnka, podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
5 min
Kiedy zupa zacznie wrzeć, wyłączamy kuchenkę. Dodajemy do barszczu miód i sok z cytryny do smaku. Doprawiamy listkami świeżego tymianku.
Krok 6
15 min
Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut, żeby drożdże „ruszyły”.
Krok 7
30 min
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, jajko, olej i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
Krok 8
7 min
Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju.
Krok 9
10 min
Dodajemy drobno posiekane pieczarki (dla ułatwienia można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach), dusimy do odparowania wody.
Krok 10
50 min
Na każdą część wykładamy po 1/4 części farszu pozostawiając wolne brzegi, zlepiamy formując rulon. Kroimy na 4 części. Paszteciki odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 11
20 min
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Paszteciki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy 20 minut. Podajemy do barszczu.
Już za kilka dni w wielu polskich domach zasiądziemy do najważniejszej kolacji w roku. Przy wigilijnym stole zgromadzimy się w większym, a może bardzo kameralnym gronie. Najważniejsze, że z bliskimi. Chcąc zadbać o odświętną oprawę, spędzamy w kuchni całe godziny, by każda potrawa, która się na naszym stole pojawi, była wyjątkowa.
Zdradzę Wam przepis na wyjątkowy barszcz wigilijny ze śliwką, który z łatwością przygotuje każdy, bez względu na to, jak wielkie (lub właśnie małe) posiada doświadczenie kulinarne. Do jego przygotowania wykorzystałam Barszcz czerwony esencjonalny Jak u Mamy Winiary, suszone śliwki, grzyby i pachnący miód. Delikatną słodycz złamałam odrobiną soku z cytryny. Ten smak pamięta się z dzieciństwa!
Idealnym dodatkiem do mojego barszczu czerwonego są grzybowe paszteciki. Wymagają nieco więcej zachodu, niż przygotowanie barszczu, ale robi się je naprawdę przyjemnie. Warto je przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem podgrzać 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 st. C ( są pyszne także na zimno). Jeśli nie czujecie się na siłach, by sprostać ich przygotowaniu, możecie podać barszcz wigilijny z innym tradycyjnym dodatkiem. A może tym razem podacie go z grzankami?
Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje barszczu (do każdej 4 paszteciki).
Zdradzę Wam przepis na wyjątkowy barszcz wigilijny ze śliwką, który z łatwością przygotuje każdy, bez względu na to, jak wielkie (lub właśnie małe) posiada doświadczenie kulinarne. Do jego przygotowania wykorzystałam Barszcz czerwony esencjonalny Jak u Mamy Winiary, suszone śliwki, grzyby i pachnący miód. Delikatną słodycz złamałam odrobiną soku z cytryny. Ten smak pamięta się z dzieciństwa!
Idealnym dodatkiem do mojego barszczu czerwonego są grzybowe paszteciki. Wymagają nieco więcej zachodu, niż przygotowanie barszczu, ale robi się je naprawdę przyjemnie. Warto je przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem podgrzać 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 st. C ( są pyszne także na zimno). Jeśli nie czujecie się na siłach, by sprostać ich przygotowaniu, możecie podać barszcz wigilijny z innym tradycyjnym dodatkiem. A może tym razem podacie go z grzankami?
Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje barszczu (do każdej 4 paszteciki).
Komentarze 0