Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

0
43min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Ziemniaki
60  g
Mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki lub kostkę
1  łyżka
Olej roślinny
1  łyżeczka
Przyprawa z suszonych grzybów leśnych
1  opakowanie
Barszcz Biały Rodzinna Zupa Winiary
2  łyżek
Olej rydzowy
trochę
Natka pietruszki
250  g
Ser z mleka koziego
trochę
Śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.96 g
Węglowodany
17.49 g
Tłuszcze
30.96 g
Wartość energetyczna
424.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i smażymy pokrojone ziemniaki razem z włoszczyzną do momentu aż się przyrumienią ( około 10 minut ).
Krok 3
20 min
Ziemniaki z włoszczyzną przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy z suszonych grzybów i gotujemy około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Krok 4
5 min
W osobnej misce mieszamy barszcz biały z 0,5 litra zimnej wody i dolewamy do zupy mieszając. Trzymamy na gazie jeszcze 5 minut.
Krok 5
2 min
Ser kozi kroimy w kostkę.
Krok 6
1 min
Do miseczek nalewamy porcję ciepłej zupy i dodajemy pokrojony ser kozi. Wigilijny barszcz biały skrapiamy olejem rydzowym i dekorujemy natką pietruszki.
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Krok 1 z 6

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.

Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i smażymy pokrojone ziemniaki razem z włoszczyzną do momentu aż się przyrumienią ( około 10 minut ).

Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Krok 3 z 6

Ziemniaki z włoszczyzną przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy z suszonych grzybów i gotujemy około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Krok 4 z 6

W osobnej misce mieszamy barszcz biały z 0,5 litra zimnej wody i dolewamy do zupy mieszając. Trzymamy na gazie jeszcze 5 minut.

Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Krok 5 z 6

Ser kozi kroimy w kostkę.

Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym

Krok 6 z 6

Do miseczek nalewamy porcję ciepłej zupy i dodajemy pokrojony ser kozi. Wigilijny barszcz biały skrapiamy olejem rydzowym i dekorujemy natką pietruszki.

Zazwyczaj na świątecznym stole w moim domu pojawia się barszcz czerwony, ale uwielbiamy też wigilijny barszcz biały, który gotuję z suszonymi grzybami. W tym roku postanowiłam przygotować na Wigilię barszcz biały z dodatkiem domowej przyprawy z suszonych grzybów, kozim serem i olejem rydzowym. Ser kozi sprawdził się idealnie, a olej rydzowy stanowi w tym daniu przysłowiową kropkę nad i. Wigilijny barszcz biały to zupa prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na świąteczną kolację lub obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika