Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
43min
Średni
2
Ziemniaki
60
g
Mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki lub kostkę
1
łyżka
Olej roślinny
1
łyżeczka
Przyprawa z suszonych grzybów leśnych
1
opakowanie
Barszcz Biały Rodzinna Zupa Winiary
2
łyżek
Olej rydzowy
trochę
Natka pietruszki
250
g
Ser z mleka koziego
trochę
Śmietana
.
Wartości odżywcze
Białko
17.96 g
Węglowodany
17.49 g
Tłuszcze
30.96 g
Wartość energetyczna
424.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
43 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i smażymy pokrojone ziemniaki razem z włoszczyzną do momentu aż się przyrumienią ( około 10 minut ).
Krok 3
20 min
Ziemniaki z włoszczyzną przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy z suszonych grzybów i gotujemy około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Krok 4
5 min
W osobnej misce mieszamy barszcz biały z 0,5 litra zimnej wody i dolewamy do zupy mieszając. Trzymamy na gazie jeszcze 5 minut.
Krok 5
2 min
Ser kozi kroimy w kostkę.
Krok 6
1 min
Do miseczek nalewamy porcję ciepłej zupy i dodajemy pokrojony ser kozi. Wigilijny barszcz biały skrapiamy olejem rydzowym i dekorujemy natką pietruszki.
Zazwyczaj na świątecznym stole w moim domu pojawia się barszcz czerwony, ale uwielbiamy też wigilijny barszcz biały, który gotuję z suszonymi grzybami. W tym roku postanowiłam przygotować na Wigilię barszcz biały z dodatkiem domowej przyprawy z suszonych grzybów, kozim serem i olejem rydzowym. Ser kozi sprawdził się idealnie, a olej rydzowy stanowi w tym daniu przysłowiową kropkę nad i. Wigilijny barszcz biały to zupa prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na świąteczną kolację lub obiad.
Komentarze 0