Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Klasyka kuchni polskiej. Barszcz biały, najczęściej gotowany w okolicy Wielkanocy lub z dodatkiem suszonych grzybów na święta Bożego Narodzenia, smakuje wyśmienicie z przeróżnymi dodatkami, od białej kiełbasy, przez pulpety i jajka, po tłuczone ziemniaki. A czasem wystarczy kubek białego barszczu i garść chrupiących grzanek. Nie pozostaje mi nic innego, jak oddać przepis na barszcz biały do Waszej dyspozycji :)
Przygotowanie
100 min
Krok 1
60 min
Do garnka przekładamy mięso, zalewamy 1,5l wody, gotujemy na wolnym ogniu około godziny.
Krok 2
30 min
Dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek w łupinkach, uzupełniamy wodę, gotujemy pół godziny.
Krok 3
8 min
Odcedzamy wywar, dodajemy do wywaru zakwas, marchewkę z wywaru pokrojoną w kostkę lub plasterki i majeranek. Zagotowujemy, gotujemy chwilę.
Krok 4
1 min
Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
1 min
Barszcz biały podajemy z jajkiem pokrojonym w ćwiartki lub plasterki, białą kiełbasą, groszkiem ptysiowym.
Krok 1
z
5
Do garnka przekładamy mięso, zalewamy 1,5l wody, gotujemy na wolnym ogniu około godziny.
Krok 2
z
5
Dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek w łupinkach, uzupełniamy wodę, gotujemy pół godziny.
Krok 3
z
5
Odcedzamy wywar, dodajemy do wywaru zakwas, marchewkę z wywaru pokrojoną w kostkę lub plasterki i majeranek. Zagotowujemy, gotujemy chwilę.
Krok 4
z
5
Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
z
5
Barszcz biały podajemy z jajkiem pokrojonym w ćwiartki lub plasterki, białą kiełbasą, groszkiem ptysiowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0