Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz biały
Barszcz biały
Barszcz biały
Barszcz biały
Barszcz biały
Barszcz biały

Barszcz biały

(1)
1 godz 40 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Chudy boczek lub żeberka extra
1  pęczek
Włoszczyzna
1  szklanka
Zakwas na barszcz biały
2  ząbków
Ząbki czosnku nieobrane
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  łyżka
Suszony majeranek
2  łyżek
Chrzan
1  szklanka
Ukwaszona śmietana 18%
trochę
Posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
4 
Jajko ugotowane na twardo
trochę
Groszek ptysiowy
2 
Ugotowana biała kiełbasa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.15 g
Węglowodany
8.33 g
Tłuszcze
42.81 g
Wartość energetyczna
485.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyka kuchni polskiej. Barszcz biały, najczęściej gotowany w okolicy Wielkanocy lub z dodatkiem suszonych grzybów na święta Bożego Narodzenia, smakuje wyśmienicie z przeróżnymi dodatkami, od białej kiełbasy, przez pulpety i jajka, po tłuczone ziemniaki. A czasem wystarczy kubek białego barszczu i garść chrupiących grzanek. Nie pozostaje mi nic innego, jak oddać przepis na barszcz biały do Waszej dyspozycji :)

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    60 min
    Do garnka przekładamy mięso, zalewamy 1,5l wody, gotujemy na wolnym ogniu około godziny.
  • Krok 2

    30 min
    Dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek w łupinkach, uzupełniamy wodę, gotujemy pół godziny.
  • Krok 3

    8 min
    Odcedzamy wywar, dodajemy do wywaru zakwas, marchewkę z wywaru pokrojoną w kostkę lub plasterki i majeranek. Zagotowujemy, gotujemy chwilę.
  • Krok 4

    1 min
    Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 5

    1 min
    Barszcz biały podajemy z jajkiem pokrojonym w ćwiartki lub plasterki, białą kiełbasą, groszkiem ptysiowym.
Barszcz biały

Krok 1 z 5

Do garnka przekładamy mięso, zalewamy 1,5l wody, gotujemy na wolnym ogniu około godziny.

Barszcz biały

Krok 2 z 5

Dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek w łupinkach, uzupełniamy wodę, gotujemy pół godziny.

Barszcz biały

Krok 3 z 5

Odcedzamy wywar, dodajemy do wywaru zakwas, marchewkę z wywaru pokrojoną w kostkę lub plasterki i majeranek. Zagotowujemy, gotujemy chwilę.

Barszcz biały

Krok 4 z 5

Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.

Barszcz biały

Krok 5 z 5

Barszcz biały podajemy z jajkiem pokrojonym w ćwiartki lub plasterki, białą kiełbasą, groszkiem ptysiowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

    Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

    29 min Średni
  • Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

    Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

    1 godz 26 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

    Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

    2 godz 37 min Łatwy
  • Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą

    Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą

    49 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu