Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały

(1)
1 godz 40 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Chudy boczek lub żeberka extra
1  pęczek
Włoszczyzna
1  szklanka
Zakwas na barszcz biały
2  ząbków
Ząbki czosnku nieobrane
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  łyżka
Suszony majeranek
2  łyżek
Chrzan
1  szklanka
Ukwaszona śmietana 18%
trochę
Posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
4 
Jajko ugotowane na twardo
trochę
Groszek ptysiowy
2 
Ugotowana biała kiełbasa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.15 g
Węglowodany
8.33 g
Tłuszcze
42.81 g
Wartość energetyczna
485.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
60 min
Do garnka przekładamy mięso, zalewamy 1,5l wody, gotujemy na wolnym ogniu około godziny.
Krok 2
30 min
Dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek w łupinkach, uzupełniamy wodę, gotujemy pół godziny.
Krok 3
8 min
Odcedzamy wywar, dodajemy do wywaru zakwas, marchewkę z wywaru pokrojoną w kostkę lub plasterki i majeranek. Zagotowujemy, gotujemy chwilę.
Krok 4
1 min
Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
1 min
Barszcz biały podajemy z jajkiem pokrojonym w ćwiartki lub plasterki, białą kiełbasą, groszkiem ptysiowym.
Barszcz biały

Krok 1 z 5

Do garnka przekładamy mięso, zalewamy 1,5l wody, gotujemy na wolnym ogniu około godziny.

Barszcz biały

Krok 2 z 5

Dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek w łupinkach, uzupełniamy wodę, gotujemy pół godziny.

Barszcz biały

Krok 3 z 5

Odcedzamy wywar, dodajemy do wywaru zakwas, marchewkę z wywaru pokrojoną w kostkę lub plasterki i majeranek. Zagotowujemy, gotujemy chwilę.

Barszcz biały

Krok 4 z 5

Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.

Barszcz biały

Krok 5 z 5

Barszcz biały podajemy z jajkiem pokrojonym w ćwiartki lub plasterki, białą kiełbasą, groszkiem ptysiowym.

Klasyka kuchni polskiej. Barszcz biały, najczęściej gotowany w okolicy Wielkanocy lub z dodatkiem suszonych grzybów na święta Bożego Narodzenia, smakuje wyśmienicie z przeróżnymi dodatkami, od białej kiełbasy, przez pulpety i jajka, po tłuczone ziemniaki. A czasem wystarczy kubek białego barszczu i garść chrupiących grzanek. Nie pozostaje mi nic innego, jak oddać przepis na barszcz biały do Waszej dyspozycji :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika