Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz biały
Barszcz biały
Barszcz biały
Barszcz biały
Barszcz biały
Barszcz biały
Dodaj do CookBook

Barszcz biały

(2)
1 godz 40 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winairy3453247
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Chudy boczek lub żeberka extra
1  pęczek
Włoszczyzna
1  szklanka
Zakwas na barszcz biały
2  ząbków
Ząbki czosnku nieobrane
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  łyżka
Suszony majeranek
2  łyżek
Chrzan
1  szklanka
Ukwaszona śmietana 18%
trochę
Posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
4 
Jajko ugotowane na twardo
trochę
Groszek ptysiowy
2 
Ugotowana biała kiełbasa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.3 g
Wartość energetyczna
485.4 kcal
Tłuszcze
42.8 g
Białko
17.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyka kuchni polskiej. Barszcz biały, najczęściej gotowany w okolicy Wielkanocy lub z dodatkiem suszonych grzybów na święta Bożego Narodzenia, smakuje wyśmienicie z przeróżnymi dodatkami, od białej kiełbasy, przez pulpety i jajka, po tłuczone ziemniaki. A czasem wystarczy kubek białego barszczu i garść chrupiących grzanek. Nie pozostaje mi nic innego, jak oddać przepis na barszcz biały do Waszej dyspozycji :)

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    60 min
    Do garnka przekładamy mięso, zalewamy 1,5l wody, gotujemy na wolnym ogniu około godziny.
  • Krok 2

    30 min
    Dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek w łupinkach, uzupełniamy wodę, gotujemy pół godziny.
  • Krok 3

    8 min
    Odcedzamy wywar, dodajemy do wywaru zakwas, marchewkę z wywaru pokrojoną w kostkę lub plasterki i majeranek. Zagotowujemy, gotujemy chwilę.
  • Krok 4

    1 min
    Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 5

    1 min
    Barszcz biały podajemy z jajkiem pokrojonym w ćwiartki lub plasterki, białą kiełbasą, groszkiem ptysiowym.
Barszcz biały

Krok 1 z 5

Do garnka przekładamy mięso, zalewamy 1,5l wody, gotujemy na wolnym ogniu około godziny.

Barszcz biały

Krok 2 z 5

Dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek w łupinkach, uzupełniamy wodę, gotujemy pół godziny.

Barszcz biały

Krok 3 z 5

Odcedzamy wywar, dodajemy do wywaru zakwas, marchewkę z wywaru pokrojoną w kostkę lub plasterki i majeranek. Zagotowujemy, gotujemy chwilę.

Barszcz biały

Krok 4 z 5

Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.

Barszcz biały

Krok 5 z 5

Barszcz biały podajemy z jajkiem pokrojonym w ćwiartki lub plasterki, białą kiełbasą, groszkiem ptysiowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    40 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu