Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały z kiełbasą

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kiełbasa biała
100 g
Boczek wędzony
2 łyżek
Kwaśna Śmietana 18%
1 łyżka
Natka pietruszki
1 trochę
Pieprz
2 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.42 g
Wartość energetyczna
270.91 kcal
Tłuszcze
19.34 g
Węglowodany
2.09 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
13 min
Boczek z kiełbasą ugotuj w 1 litrze wody.
Krok 2
5 min
Po ugotowaniu ostudzony boczek z kiełbasą pokrój w plastry.
Krok 3
5 min
Zupę rozprowadź w 1 szklance wody i dodaj do wywaru. Gotuj 5 minut.
Krok 4
1 min
Dodaj śmietanę. Dopraw pieprzem.
Krok 5
10 min
Ugotuj jajka na twardo.
Krok 6
1 min
Podawaj z jajkami, posyp natką pietruszki.
Barszcz biały z kiełbasą

Krok 1 z 6

Boczek z kiełbasą ugotuj w 1 litrze wody.

Barszcz biały z kiełbasą

Krok 2 z 6

Po ugotowaniu ostudzony boczek z kiełbasą pokrój w plastry.

Barszcz biały z kiełbasą

Krok 3 z 6

Zupę rozprowadź w 1 szklance wody i dodaj do wywaru. Gotuj 5 minut.

Barszcz biały z kiełbasą

Krok 4 z 6

Dodaj śmietanę. Dopraw pieprzem.

Barszcz biały z kiełbasą

Krok 5 z 6

Ugotuj jajka na twardo.

Barszcz biały z kiełbasą

Krok 6 z 6

Podawaj z jajkami, posyp natką pietruszki.

Biały barszcz to danie charakterystyczne dla środkowej i wschodniej części Europy. Jedni uważają, że biały barszcz i żurek to to samo, inni – że są to odrębne dania. Prawda jest taka, że obie zupy są na wskroś polskie i nie może ich zabraknąć chociażby w wielkanocnym menu.

Jak wiele innych tradycyjnych potraw, barszcz biały doczekał się unowocześnionej wersji, którą możesz przygotować w około pół godziny. Co więcej – nie wymaga kupowania zbyt wielu składników. Wystarczy kilka plastrów dobrej wędliny, jajko na twardo i kwaśna śmietana, by wyczarować aromatyczne i pożywne danie. Dzięki swojej kremowej konsystencji i obecności jaj biały barszcz jest jedną z niewielu zup, które pozwalają się naprawdę najeść do syta. Wystarczy, że do wywaru z boczku i kiełbasy dodasz rozpuszczony w szklance wody Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY – całość gotuj przez około 5 minut. Następnie całość dopraw pieprzem, dodaj śmietanę i jajko.

Możesz go podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs czy domowej roboty kiełbasy. Biały barszcz okaże się niezastąpiony na wszelkiego rodzaju rodzinnych imprezach czy po prostu na niedzielnym obiedzie. Jak żadna inna zupa, kojarzy się ze świętami wielkanocnymi.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika