Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz biały z kiełbasą

Barszcz biały z kiełbasą

(2)
42min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz biały WINIARY
2 
Kiełbasa biała surowa
100  g
Boczek wędzony
2  łyżek
Kwaśna Śmietana 18%
1  łyżka
Natka pietruszki
trochę
Pieprz
2 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.33 g
Węglowodany
2.57 g
Tłuszcze
24.79 g
Wartość energetyczna
338.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jedni uważają, że biały barszcz i żurek to to samo, inni – że są to odrębne dania. Prawda jest taka, że obie zupy są na wskroś polskie i nie może ich zabraknąć, chociażby w wielkanocnym menu. Jedną z ciekawostek jest między innymi to, że, zupy te były jednymi z pierwszych, które gościły na naszych stołach. Co więcej, dla XVI wiecznej ludności wiejskiej często były one głównym, ciepłym posiłkiem. Pochodząca z tego okresu receptura na barszcz biały znacząco różni się jednak od współczesnego, znanego nam przepisu. Do jego przygotowania używano bowiem ukiszonego, popularnego chwastu o nazwie barszcz. To właśnie od tej rośliny wywodzi się nazwa potrawy i kwaśny smak zupy. Kolejne przepisy, oparte na zakwasie z mąki coraz bardziej przypominały znaną nam dziś potrawę, aby ostatecznie przybrać współczesną formę. Barszcz biały z kiełbasą po dziś dzień jest bardzo popularnym daniem i jest wręcz niezastąpioną wielkanocną potrawą.

Aby przyrządzić tradycyjny barszczyk, koniecznie należy się zaopatrzyć w dobrej jakości zakwas na barszcz biały. Co poniektórzy robią go samodzielnie. Przyrządza się go na bazie mąki pszennej, wody i przypraw. Naturalny zakwas sprawia, że zupa jest odpowiednio kwaśna i ma charakterystyczny smak. Jak wiele tradycyjnych potraw, barszcz biały doczekał się jednak unowocześnionej wersji, którą można przygotować w zaledwie pół godziny. Co więcej – nie wymaga kupowania zbyt wielu składników. Wystarczy Barszcz biały WINIARY, kilka plastrów dobrej wędliny, jajko na twardo i kwaśna śmietana, by wyczarować aromatyczne i pożywne danie. Jeszcze lepiej będzie smakował, jeśli znajdzie się w nim biała kiełbasa oraz boczek wędzony. Mięsne dodatki dodadzą zupie niepowtarzalnego smaku i wyjątkowego aromatu.

Przygotowanie białego barszczu z kiełbasą jest stosunkowo prostym zadaniem. Przyrządza się go na bazie wywaru uzyskanego z gotowania wędzonego boczku i kiełbasy. Ugotowane mięsne dodatki kroi się w plastry i z powrotem wrzuca do wywaru. Zawartość opakowania Barszczu białego WINIARY należy dokładnie wymieszać ze szklanką wody, a następnie połączyć z wywarem. Całość gotować przez około 5 minut. Gotową zupę doprawia się kwaśną śmietaną, najlepiej 18%. Aby barszczyk smakował wybornie, powinny się w nim znaleźć gotowane na twardo jajka. Przekrojone na pół będą nie tylko efektowną dekoracją, ale też smakowitym, pożywnym dodatkiem. Zupę można też udekorować drobno posiekaną natką pietruszki, którą posypuje się barszczyk przed podaniem. Dzięki swojej kremowej konsystencji oraz obecności jaj i kiełbasy, biały barszcz jest jedną z niewielu zup, które pozwalają naprawdę najeść się do syta.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    20 min
    Boczek i kiełbasę ugotuj w 750 ml wody. Następnie wyjmij je do ostudzenia, zachowując powstały wywar.
  • Krok 2

    5 min
    Ugotowany boczek i kiełbasę pokrój w plastry i wrzuć z powrotem do wywaru.
  • Krok 3

    5 min
    Zawartość opakowania Barszczu białego WINIARY rozprowadź w 1 szklance wody i dodaj do wywaru. Gotuj całość 5 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Do zupy dodaj śmietanę i dopraw ją pieprzem.
  • Krok 5

    10 min
    Ugotuj jajka na twardo.
  • Krok 6

    1 min
    Gotową zupę podawaj z połówkami jajek i posypaną natką pietruszki
Barszcz biały z kiełbasą

Krok 1 z 6

Boczek i kiełbasę ugotuj w 750 ml wody. Następnie wyjmij je do ostudzenia, zachowując powstały wywar.

Barszcz biały z kiełbasą

Krok 2 z 6

Ugotowany boczek i kiełbasę pokrój w plastry i wrzuć z powrotem do wywaru.

Barszcz biały z kiełbasą

Krok 3 z 6

Zawartość opakowania Barszczu białego WINIARY rozprowadź w 1 szklance wody i dodaj do wywaru. Gotuj całość 5 minut.

Barszcz biały z kiełbasą

Krok 4 z 6

Do zupy dodaj śmietanę i dopraw ją pieprzem.

Barszcz biały z kiełbasą

Krok 5 z 6

Ugotuj jajka na twardo.

Barszcz biały z kiełbasą

Krok 6 z 6

Gotową zupę podawaj z połówkami jajek i posypaną natką pietruszki

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Obiad
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Tradycyjne danie
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

    Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

    30 min Łatwy
  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Biały barszcz świąteczny

    Biały barszcz świąteczny

    18 min Łatwy
  • Grochówka wojskowa

    Grochówka wojskowa

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu