Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tradycyjne dania - kategoria top

Przepisy na tradycyjne dania

Barszcz czerwony, pieczona kaczka czy schabowy? Które dania należą do tradycji polskiej kuchni? 

Przepisy 32

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

90 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

45 min Łatwy
Żurek z chipsami z boczku wędzonego

Żurek z chipsami z boczku wędzonego

46 min Łatwy
Barszcz biały z kiełbasą

Barszcz biały z kiełbasą

35 min Łatwy
Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

1 godz 24 min Łatwy
Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

47 min Średni
Zupa serowa z pulpecikami

Zupa serowa z pulpecikami

46 min Łatwy
Racuchy budyniowe z jabłkami

Racuchy budyniowe z jabłkami

65 ze 100
1 godz 55 min Łatwy
Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

35 min Łatwy
Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

3 godz 1 min Średni
Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

1 godz 35 min
Ogórki w occie

Ogórki w occie

35 min Średni
Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

1 godz 20 min Łatwy
Kremowa zupa grochowa bez mięsa z pieczonym ziemniakiem

Kremowa zupa grochowa bez mięsa z pieczonym ziemniakiem

1 godz 20 min Łatwy
Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

35 min
Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

1 godz 5 min Łatwy
Zupa ogórkowa bez mięsa z ziemniakami

Zupa ogórkowa bez mięsa z ziemniakami

50 min Łatwy
Zupa grzybowa krem z Zupą Grzybową Nasza Specjalność WINIARY

Zupa grzybowa krem z Zupą Grzybową Nasza Specjalność WINIARY

1 godz 5 min Łatwy
Rosół wegetariański

Rosół wegetariański

3 godz 10 min Łatwy
Orzeźwiający napój z kiwi, cytryną i miętą

Orzeźwiający napój z kiwi, cytryną i miętą

16 min Łatwy
Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

70 ze 100
1 godz 45 min Łatwy
Zupa z botwinki

Zupa z botwinki

21 min Łatwy
Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

90 ze 100
18 min Łatwy
Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

1 godz 32 min Łatwy
Czerwona kapusta z jabłkiem

Czerwona kapusta z jabłkiem

40 min Łatwy
Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty

1 godz 30 min Łatwy
Zupa ogórkowa z klopsikami

Zupa ogórkowa z klopsikami

1 godz 12 min Łatwy
Proziaki - placki z Bieszczad

Proziaki - placki z Bieszczad

29 min Łatwy
Botwinka z ziemniakami

Botwinka z ziemniakami

1 godz 30 min Łatwy
Zrazy

Zrazy

35 ze 100
2 godz 55 min Łatwy
Pyszne krokiety z tuńczykiem

Pyszne krokiety z tuńczykiem

80 ze 100
43 min Średni
Domowa kanapka z indykiem, boczkiem i sosem

Domowa kanapka z indykiem, boczkiem i sosem

80 ze 100
25 min Łatwy

Tradycyjna kuchnia polska 

Kuchnia polska jest swoistą mieszanką różnorodnych dań, nieraz mających swe korzenie w zupełnie innych kulturach. Wydarzenia historyczne, jak zabory, wojny czy przymusowe przesiedlenia sprawiały, że na terenie Rzeczypospolitej Polskiej przez stulecia zamieszkiwały prawdziwe mozaiki narodów. W efekcie w kuchni polskiej widać silne wpływy kulinarne ze wschodu (tatarskie, tureckie) oraz żydowskie, a także rosyjskie, litewskie, francuskie i włoskie. Już od czasów średniowiecznych dania tradycyjne bazowały na tym, co dostarczało gospodarstwo domowe (owoce, warzywa, mięso, nabiał), las (dziczyzna, owoce leśne, grzyby) i pobliska woda (ryby, raki). W zasadzie kupowano jedynie sól, przyprawy, kawę i herbatę. Ważnym dodatkiem do potraw i napojów był miód, którego używano zamiast bardzo drogiego cukru trzcinowego. 

Tradycyjne zupy 

Do tradycyjnych polskich zup niewątpliwie należy zaliczyć rosół, na bazie którego przygotowywana jest pomidorowa, ogórkowa, grzybowa, grochowa czy krupnik. Już w najstarszych książkach kucharskich można znaleźć przepisy na uwielbiane przez naszych rodaków żurki, kapuśniaki oraz klarowny barszcz czerwony. W upalne dni często podawany był chłodnik – przygotowywany ze zmiksowanych lub poszatkowanych warzyw albo owoców. 

Obiad po staropolsku 

A jakie są tradycyjne dania w Polsce? Niewątpliwie od stuleci prym wiodą pieczone lub duszone mięsa, najczęściej wieprzowe i drobiowe. Panierowany kotlet schabowy podany z młodymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą jest przyrządzany cyklicznie niemal w każdym domu. W kulinarne tradycje wpisały się także mielone oraz golonka, najpierw gotowana, a następnie krótko zapiekana tak, by pokryła się chrupiącą, złocistobrązową skórką. 

Do najpopularniejszych dań zaliczyć należy także delikatne gołąbki, aromatyczny bigos oraz wyborne galarety mięsno-warzywne. Ważne miejsce w kuchni polskiej zajmują pierogi z różnego rodzaju nadzieniem, podawane często ze skwarkami i smażoną cebulką. Pierogi z kapustą i grzybami, mięsem lub ruskie są typową potrawą tradycyjnej kuchni polskiej. Warto także wspomnieć o specyficznych potrawach, popularnych jedynie w Polsce. Należą do nich flaczki, zsiadłe mleko, maślanka oraz kiszonki (ogórki i kapusta). 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu