Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjne dania - kategoria top

Przepisy na tradycyjne dania

Barszcz czerwony, pieczona kaczka czy schabowy? Które dania należą do tradycji polskiej kuchni? 

Przepisy 31
Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

Kurki w sosie śmietanowym - jak zrobić sos z kurek?

35 min Łatwy
Zupa ogórkowa bez mięsa z ziemniakami

Zupa ogórkowa bez mięsa z ziemniakami

50 min Łatwy
Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

1 godz 35 min Łatwy
Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

35 min Łatwy
Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

1 godz 20 min Łatwy
Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

Letni kapuśniak z kiszonej kapusty

1 godz 5 min Łatwy
Rosół wegetariański

Rosół wegetariański

3 godz 10 min Łatwy
Zupa grzybowa krem z Zupą Grzybową Nasza Specjalność WINIARY

Zupa grzybowa krem z Zupą Grzybową Nasza Specjalność WINIARY

1 godz 5 min Łatwy
Domowa kanapka z indykiem, boczkiem i sosem

Domowa kanapka z indykiem, boczkiem i sosem

80
25 min Łatwy
Pyszne krokiety z tuńczykiem

Pyszne krokiety z tuńczykiem

80
43 min Średni
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

90
1 godz 5 min Łatwy
Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

47 min Średni
Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

3 godz 1 min Średni
Zrazy

Zrazy

35
2 godz 55 min Łatwy
Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

70
1 godz 45 min Łatwy
Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

45 min Łatwy
Ogórki w occie

Ogórki w occie

35 min Średni
Kremowa zupa grochowa bez mięsa z pieczonym ziemniakiem

Kremowa zupa grochowa bez mięsa z pieczonym ziemniakiem

1 godz 20 min Łatwy
Zupa serowa z pulpecikami

Zupa serowa z pulpecikami

46 min Łatwy
Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

1 godz 32 min Łatwy
Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

95
18 min Łatwy
Czerwona kapusta z jabłkiem

Czerwona kapusta z jabłkiem

40 min Łatwy
Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

1 godz 24 min Łatwy
Żurek z chipsami z boczku wędzonego

Żurek z chipsami z boczku wędzonego

46 min Łatwy
Barszcz biały z kiełbasą

Barszcz biały z kiełbasą

42 min Łatwy
Proziaki - placki z Bieszczad

Proziaki - placki z Bieszczad

29 min Łatwy
Zupa ogórkowa z klopsikami

Zupa ogórkowa z klopsikami

1 godz 12 min Łatwy
Orzeźwiający napój z kiwi, cytryną i miętą

Orzeźwiający napój z kiwi, cytryną i miętą

16 min Łatwy
Racuchy budyniowe z jabłkami

Racuchy budyniowe z jabłkami

65
1 godz 55 min Łatwy
Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty

1 godz 30 min Łatwy
Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

75
2 godz 10 min Łatwy

Tradycyjna kuchnia polska 

Kuchnia polska jest swoistą mieszanką różnorodnych dań, nieraz mających swe korzenie w zupełnie innych kulturach. Wydarzenia historyczne, jak zabory, wojny czy przymusowe przesiedlenia sprawiały, że na terenie Rzeczypospolitej Polskiej przez stulecia zamieszkiwały prawdziwe mozaiki narodów. W efekcie w kuchni polskiej widać silne wpływy kulinarne ze wschodu (tatarskie, tureckie) oraz żydowskie, a także rosyjskie, litewskie, francuskie i włoskie. Już od czasów średniowiecznych dania tradycyjne bazowały na tym, co dostarczało gospodarstwo domowe (owoce, warzywa, mięso, nabiał), las (dziczyzna, owoce leśne, grzyby) i pobliska woda (ryby, raki). W zasadzie kupowano jedynie sól, przyprawy, kawę i herbatę. Ważnym dodatkiem do potraw i napojów był miód, którego używano zamiast bardzo drogiego cukru trzcinowego. 

Tradycyjne zupy 

Do tradycyjnych polskich zup niewątpliwie należy zaliczyć rosół, na bazie którego przygotowywana jest pomidorowa, ogórkowa, grzybowa, grochowa czy krupnik. Już w najstarszych książkach kucharskich można znaleźć przepisy na uwielbiane przez naszych rodaków żurki, kapuśniaki oraz klarowny barszcz czerwony. W upalne dni często podawany był chłodnik – przygotowywany ze zmiksowanych lub poszatkowanych warzyw albo owoców. 

Obiad po staropolsku 

A jakie są tradycyjne dania w Polsce? Niewątpliwie od stuleci prym wiodą pieczone lub duszone mięsa, najczęściej wieprzowe i drobiowe. Panierowany kotlet schabowy podany z młodymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą jest przyrządzany cyklicznie niemal w każdym domu. W kulinarne tradycje wpisały się także mielone oraz golonka, najpierw gotowana, a następnie krótko zapiekana tak, by pokryła się chrupiącą, złocistobrązową skórką. 

Do najpopularniejszych dań zaliczyć należy także delikatne gołąbki, aromatyczny bigos oraz wyborne galarety mięsno-warzywne. Ważne miejsce w kuchni polskiej zajmują pierogi z różnego rodzaju nadzieniem, podawane często ze skwarkami i smażoną cebulką. Pierogi z kapustą i grzybami, mięsem lub ruskie są typową potrawą tradycyjnej kuchni polskiej. Warto także wspomnieć o specyficznych potrawach, popularnych jedynie w Polsce. Należą do nich flaczki, zsiadłe mleko, maślanka oraz kiszonki (ogórki i kapusta). 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu