Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 31

Tradycyjna kuchnia polska 

Kuchnia polska jest swoistą mieszanką różnorodnych dań, nieraz mających swe korzenie w zupełnie innych kulturach. Wydarzenia historyczne, jak zabory, wojny czy przymusowe przesiedlenia sprawiały, że na terenie Rzeczypospolitej Polskiej przez stulecia zamieszkiwały prawdziwe mozaiki narodów. W efekcie w kuchni polskiej widać silne wpływy kulinarne ze wschodu (tatarskie, tureckie) oraz żydowskie, a także rosyjskie, litewskie, francuskie i włoskie. Już od czasów średniowiecznych dania tradycyjne bazowały na tym, co dostarczało gospodarstwo domowe (owoce, warzywa, mięso, nabiał), las (dziczyzna, owoce leśne, grzyby) i pobliska woda (ryby, raki). W zasadzie kupowano jedynie sól, przyprawy, kawę i herbatę. Ważnym dodatkiem do potraw i napojów był miód, którego używano zamiast bardzo drogiego cukru trzcinowego. 

Tradycyjne zupy 

Do tradycyjnych polskich zup niewątpliwie należy zaliczyć rosół, na bazie którego przygotowywana jest pomidorowa, ogórkowa, grzybowa, grochowa czy krupnik. Już w najstarszych książkach kucharskich można znaleźć przepisy na uwielbiane przez naszych rodaków żurki, kapuśniaki oraz klarowny barszcz czerwony. W upalne dni często podawany był chłodnik – przygotowywany ze zmiksowanych lub poszatkowanych warzyw albo owoców. 

Obiad po staropolsku 

A jakie są tradycyjne dania w Polsce? Niewątpliwie od stuleci prym wiodą pieczone lub duszone mięsa, najczęściej wieprzowe i drobiowe. Panierowany kotlet schabowy podany z młodymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą jest przyrządzany cyklicznie niemal w każdym domu. W kulinarne tradycje wpisały się także mielone oraz golonka, najpierw gotowana, a następnie krótko zapiekana tak, by pokryła się chrupiącą, złocistobrązową skórką. 

Do najpopularniejszych dań zaliczyć należy także delikatne gołąbki, aromatyczny bigos oraz wyborne galarety mięsno-warzywne. Ważne miejsce w kuchni polskiej zajmują pierogi z różnego rodzaju nadzieniem, podawane często ze skwarkami i smażoną cebulką. Pierogi z kapustą i grzybami, mięsem lub ruskie są typową potrawą tradycyjnej kuchni polskiej. Warto także wspomnieć o specyficznych potrawach, popularnych jedynie w Polsce. Należą do nich flaczki, zsiadłe mleko, maślanka oraz kiszonki (ogórki i kapusta).