Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

(0)
3 godz 1 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Żeberka jagnięce
500  g
Kiszona kapusta
trochę
Suszone grzyby (u mnie prawdziwki)
4 
Ziemniaki
1  szczypta
Suszony czosnek
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
trochę
Ziarenka ziela angielskiego
trochę
Posiekana natka pietruszki
trochę
Suszony majeranek
trochę
Kminek mielony
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.93 g
Węglowodany
10.45 g
Tłuszcze
9.51 g
Wartość energetyczna
216.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Już prawie połowa listopada i powoli z Jolą zaczynamy myśleć o świętach, bo nieodłączną częścią Świąt Bożego Narodzenia są przecież zupy. Ale obiecałyśmy też Wam kuchnię góralską i dziś właśnie serwuję kwaśnicę na jagnięcych żeberkach, pyszną góralską zupę, która skojarzyła mi się ze świętami, takimi w góralskim klimacie. Jeśli ktoś z Was planuje święta w Zakopanem, być może zostanie właśnie taką zupą ugoszczony w Boże Narodzenie.

Kwaśnicę miała ugotować Jola i to właśnie Jola dała mi przepis, na podstawie którego powstała moja zupa kwaśnica. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Góralska i według niego kwaśnica powinna być ugotowana na baraninie lub jagnięcinie. Jola baraniny nie mogła dostać, więc stwierdziłyśmy, że to ja ugotuję zupę. W końcu mam bliżej do Tatr i do Zakopanego, niż Jola, więc może i o baraninę będzie łatwiej. Ale dla zwykłego cepra, choćby miał nie 800, a 400 km do Zakopanego, baraniny nie ma. Oczywiście szukałam we wrocławskich sklepach, tych bardziej ekskluzywnych i lepiej zaopatrzonych. Udało mi się jednak dostać świeżutkie żeberka jagnięce i to właśnie na nich ugotowałam taką kwaśnicę, „ze hej”!
Wszystkim wielbicielom Tatr, Zakopanego i góralskich klimatów polecam:
zupę z pora z grillowanymi oscypkami
…a do poczytania:
Kwaśnica, oscypki i widok na Giewont

Przygotowanie

181 min
  • Krok 1

    20 min
    Dzień wcześniej wkładam grzyby do miseczki, zalewam je zimną wodą i odstawiam. Żeberka przekładam do garnka, zalewam 1,5 l wody, zagotowuję.
  • Krok 2

    120 min
    Po zagotowaniu dokładnie odszumowuję, dodaję ziele angielskie i ziarenka pieprzu i gotuję 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  • Krok 3

    10 min
    Grzyby odsączam, kroję w kostkę, ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do garnka razem z grzybami, gotuję 10 minut.
  • Krok 4

    30 min
    Kapustę lekko odciskam, wykładam na deskę do krojenia i grubo siekam, dodaję do garnka i gotuję pół godziny, pod koniec gotowania doprawiam zupę odrobiną soli i suszonego czosnku. Można też doprawić zupę majerankiem i utartym w moździerzu kminkiem.
  • Krok 5

    1 min
    Kwaśnicę podaję z kawałkami skrojonego jagnięcego mięsa.
Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

Krok 1 z 5

Dzień wcześniej wkładam grzyby do miseczki, zalewam je zimną wodą i odstawiam. Żeberka przekładam do garnka, zalewam 1,5 l wody, zagotowuję.

Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

Krok 2 z 5

Po zagotowaniu dokładnie odszumowuję, dodaję ziele angielskie i ziarenka pieprzu i gotuję 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

Krok 3 z 5

Grzyby odsączam, kroję w kostkę, ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do garnka razem z grzybami, gotuję 10 minut.

Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

Krok 4 z 5

Kapustę lekko odciskam, wykładam na deskę do krojenia i grubo siekam, dodaję do garnka i gotuję pół godziny, pod koniec gotowania doprawiam zupę odrobiną soli i suszonego czosnku. Można też doprawić zupę majerankiem i utartym w moździerzu kminkiem.

Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

Krok 5 z 5

Kwaśnicę podaję z kawałkami skrojonego jagnięcego mięsa.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Tradycyjne danie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński

    56 min Łatwy
  • Flaczki cielęce

    2 godz 4 min Łatwy
  • Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

    1 godz 7 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu