Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach
Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach
Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach
Dodaj do CookBook

Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

(0)
3 godz 1 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Żeberka jagnięce
500  g
Kiszona kapusta
trochę
Suszone grzyby (u mnie prawdziwki)
4 
Ziemniaki
1  szczypta
Suszony czosnek
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
trochę
Ziarenka ziela angielskiego
trochę
Posiekana natka pietruszki
trochę
Suszony majeranek
trochę
Kminek mielony
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.4 g
Wartość energetyczna
216.6 kcal
Tłuszcze
9.5 g
Białko
21.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Już prawie połowa listopada i powoli z Jolą zaczynamy myśleć o świętach, bo nieodłączną częścią Świąt Bożego Narodzenia są przecież zupy. Ale obiecałyśmy też Wam kuchnię góralską i dziś właśnie serwuję kwaśnicę na jagnięcych żeberkach, pyszną góralską zupę, która skojarzyła mi się ze świętami, takimi w góralskim klimacie. Jeśli ktoś z Was planuje święta w Zakopanem, być może zostanie właśnie taką zupą ugoszczony w Boże Narodzenie.

Kwaśnicę miała ugotować Jola i to właśnie Jola dała mi przepis, na podstawie którego powstała moja zupa kwaśnica. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Góralska i według niego kwaśnica powinna być ugotowana na baraninie lub jagnięcinie. Jola baraniny nie mogła dostać, więc stwierdziłyśmy, że to ja ugotuję zupę. W końcu mam bliżej do Tatr i do Zakopanego, niż Jola, więc może i o baraninę będzie łatwiej. Ale dla zwykłego cepra, choćby miał nie 800, a 400 km do Zakopanego, baraniny nie ma. Oczywiście szukałam we wrocławskich sklepach, tych bardziej ekskluzywnych i lepiej zaopatrzonych. Udało mi się jednak dostać świeżutkie żeberka jagnięce i to właśnie na nich ugotowałam taką kwaśnicę, „ze hej”!
Wszystkim wielbicielom Tatr, Zakopanego i góralskich klimatów polecam:
zupę z pora z grillowanymi oscypkami
…a do poczytania:
Kwaśnica, oscypki i widok na Giewont

Przygotowanie

181 min
  • Krok 1

    20 min
    Dzień wcześniej wkładam grzyby do miseczki, zalewam je zimną wodą i odstawiam. Żeberka przekładam do garnka, zalewam 1,5 l wody, zagotowuję.
  • Krok 2

    120 min
    Po zagotowaniu dokładnie odszumowuję, dodaję ziele angielskie i ziarenka pieprzu i gotuję 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  • Krok 3

    10 min
    Grzyby odsączam, kroję w kostkę, ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do garnka razem z grzybami, gotuję 10 minut.
  • Krok 4

    30 min
    Kapustę lekko odciskam, wykładam na deskę do krojenia i grubo siekam, dodaję do garnka i gotuję pół godziny, pod koniec gotowania doprawiam zupę odrobiną soli i suszonego czosnku. Można też doprawić zupę majerankiem i utartym w moździerzu kminkiem.
  • Krok 5

    1 min
    Kwaśnicę podaję z kawałkami skrojonego jagnięcego mięsa.
Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

Krok 1 z 5

Dzień wcześniej wkładam grzyby do miseczki, zalewam je zimną wodą i odstawiam. Żeberka przekładam do garnka, zalewam 1,5 l wody, zagotowuję.

Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

Krok 2 z 5

Po zagotowaniu dokładnie odszumowuję, dodaję ziele angielskie i ziarenka pieprzu i gotuję 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

Krok 3 z 5

Grzyby odsączam, kroję w kostkę, ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do garnka razem z grzybami, gotuję 10 minut.

Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

Krok 4 z 5

Kapustę lekko odciskam, wykładam na deskę do krojenia i grubo siekam, dodaję do garnka i gotuję pół godziny, pod koniec gotowania doprawiam zupę odrobiną soli i suszonego czosnku. Można też doprawić zupę majerankiem i utartym w moździerzu kminkiem.

Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

Krok 5 z 5

Kwaśnicę podaję z kawałkami skrojonego jagnięcego mięsa.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Tradycyjne danie
  • Źródło białka
  • Zupa
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu