Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zaledwie kilka dni temu wróciłam z Zakopanego z niemałym zapasem oscypków. Miałam okazję jeść już kiedyś grillowane oscypki z żurawiną i smakowały rewelacyjnie, więc postanowiłam wykorzystać grillowane oscypki do zupy z pora. Podczas wieczornych wyjść do góralskich restauracji smakowaliśmy dań pochodzących z tego regionu lub inspirowanych specjałami góralskimi. Była
kwaśnica i zupa czosnkowa z grzaneczkami, ale nigdzie nie rzuciła mi się w oczy kremowa zupa z pora z oscypkami, a połączenie tych smaków wydało mi się idealne.
Zupa z pora smakuje rewelacyjnie i nawet niewielką miseczką zupy porowej z grillowanymi oscypkami można się naprawdę najeść.
Pora dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojonego pora.
Krok 2
8 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy przez chwilę razem z porem.
Krok 3
20 min
Ziemniaki i pora przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
3 min
Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, kozieradką i gałką muszkatołową.
Krok 5
5 min
Jeszcze gorącą zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
Krok 6
6 min
Nastawiamy ponownie na mały ogień i dodajemy mleko oraz zabielamy śmietanką i od razu zdejmujemy z ognia. Można też śmietanką udekorować zupę z pora bezpośrednio przed podaniem.
Krok 7
6 min
Oscypki kroimy na krążki i grillujemy z obu stron na patelni grillowej.
Krok 8
3 min
Do każdej miseczki zupy z pora nakładamy kilka kawałków zgrillowanego oscypka.
Krok 1
z
8
Pora dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojonego pora.
Krok 2
z
8
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy przez chwilę razem z porem.
Krok 3
z
8
Ziemniaki i pora przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
z
8
Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, kozieradką i gałką muszkatołową.
Krok 5
z
8
Jeszcze gorącą zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
Krok 6
z
8
Nastawiamy ponownie na mały ogień i dodajemy mleko oraz zabielamy śmietanką i od razu zdejmujemy z ognia. Można też śmietanką udekorować zupę z pora bezpośrednio przed podaniem.
Krok 7
z
8
Oscypki kroimy na krążki i grillujemy z obu stron na patelni grillowej.
Krok 8
z
8
Do każdej miseczki zupy z pora nakładamy kilka kawałków zgrillowanego oscypka.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0