Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pora dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojonego pora.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy przez chwilę razem z porem.
Ziemniaki i pora przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.
Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, kozieradką i gałką muszkatołową.
Jeszcze gorącą zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
Nastawiamy ponownie na mały ogień i dodajemy mleko oraz zabielamy śmietanką i od razu zdejmujemy z ognia. Można też śmietanką udekorować zupę z pora bezpośrednio przed podaniem.
Oscypki kroimy na krążki i grillujemy z obu stron na patelni grillowej.
Do każdej miseczki zupy z pora nakładamy kilka kawałków zgrillowanego oscypka.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0