Zupa z pora z grillowanymi oscypkami
56min
Średni
4
Por (biała część)
4
Ziemniaki
6
łyżek
1.5
l
Woda
1
szklanka
Mleko 2%
4
łyżek
Śmietana 18%
2
łyżek
Masło
1
szczypta
Gałka muszkatołowa
1
szczypta
Kozieradka
1
szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1
Większy oscypek
.
Wartości odżywcze
Białko
7.01 g
Węglowodany
21.69 g
Tłuszcze
14.46 g
Wartość energetyczna
249.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
56 min
Krok 1
5 min
Pora dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojonego pora.
Krok 2
8 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy przez chwilę razem z porem.
Krok 3
20 min
Ziemniaki i pora przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
3 min
Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, kozieradką i gałką muszkatołową.
Krok 5
5 min
Jeszcze gorącą zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
Krok 6
6 min
Nastawiamy ponownie na mały ogień i dodajemy mleko oraz zabielamy śmietanką i od razu zdejmujemy z ognia. Można też śmietanką udekorować zupę z pora bezpośrednio przed podaniem.
Krok 7
6 min
Oscypki kroimy na krążki i grillujemy z obu stron na patelni grillowej.
Krok 8
3 min
Do każdej miseczki zupy z pora nakładamy kilka kawałków zgrillowanego oscypka.
Zaledwie kilka dni temu wróciłam z Zakopanego z niemałym zapasem oscypków. Miałam okazję jeść już kiedyś grillowane oscypki z żurawiną i smakowały rewelacyjnie, więc postanowiłam wykorzystać grillowane oscypki do zupy z pora. Podczas wieczornych wyjść do góralskich restauracji smakowaliśmy dań pochodzących z tego regionu lub inspirowanych specjałami góralskimi. Była
kwaśnica i zupa czosnkowa z grzaneczkami, ale nigdzie nie rzuciła mi się w oczy kremowa zupa z pora z oscypkami, a połączenie tych smaków wydało mi się idealne.
Zupa z pora smakuje rewelacyjnie i nawet niewielką miseczką zupy porowej z grillowanymi oscypkami można się naprawdę najeść.
Serowe dodatki w zupach sprawdzają się rewelacyjnie. Przekonałyśmy się już o tym z Agatką gotując krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem oraz zupę jarzynową z białych warzyw z serem pleśniowym.
Zupa z pora smakuje rewelacyjnie i nawet niewielką miseczką zupy porowej z grillowanymi oscypkami można się naprawdę najeść.
Serowe dodatki w zupach sprawdzają się rewelacyjnie. Przekonałyśmy się już o tym z Agatką gotując krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem oraz zupę jarzynową z białych warzyw z serem pleśniowym.
Komentarze 0