Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

0
1 godz 49 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Marchewka
1 
Pietruszka (korzeń)
0.5 
Kalarepa
2 
Liść selera
3 
Pałki z kurczaka
2 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
1.5  łyżek
Masło
3  ząbków
0.5 
Cebula (jeśli mała, to cała)
1  kawałek
Por (część zielona do bulionu)
1  kawałek
Por (biała część)
250  g
Kalafior (7 różyczek)
2 
Młode ziemniaki
4  łyżeczek
Pestki słonecznika
100  g
Ser pleśniowy błękitny
1  szczypta
Imbir

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.63 g
Węglowodany
29.81 g
Tłuszcze
24.3 g
Wartość energetyczna
442.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

109 min
Krok 1
60 min
Do garnka wkładamy pałki z kurczaka i zalewamy około 1,5 -2 litrami wody. Dodajemy liście selera, por (część zieloną) marchewkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do osobnego garnka przelewamy bulion (500 ml).
Krok 2
2 min
Cebulę i białą część pora kroimy w kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Krok 3
8 min
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę z porem i czosnkiem. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do bulionu.
Krok 4
8 min
Kalarepę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę i smażymy na pozostałym maśle razem z kalafiorem.
Krok 5
20 min
Całość przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i odrobiną imbiru.
Krok 6
10 min
Na teflonowej patelni bez tłuszczu prażymy ziarna słonecznika.
Krok 7
1 min
Ciepłą zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy ziarnami słonecznika i pokruszonym serem pleśniowym.
Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Krok 1 z 7

Do garnka wkładamy pałki z kurczaka i zalewamy około 1,5 -2 litrami wody. Dodajemy liście selera, por (część zieloną) marchewkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do osobnego garnka przelewamy bulion (500 ml).

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Krok 2 z 7

Cebulę i białą część pora kroimy w kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Krok 3 z 7

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę z porem i czosnkiem. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do bulionu.

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Krok 4 z 7

Kalarepę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę i smażymy na pozostałym maśle razem z kalafiorem.

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Krok 5 z 7

Całość przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i odrobiną imbiru.

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Krok 6 z 7

Na teflonowej patelni bez tłuszczu prażymy ziarna słonecznika.

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Krok 7 z 7

Ciepłą zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy ziarnami słonecznika i pokruszonym serem pleśniowym.

Pomysł na tę zupę podsunęła mi osoba, którą mogę śmiało nazwać autorytetem w temacie zup. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pyszny pomysł 🙂 Zgodnie z wytycznymi, warzywa pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam na patelni na masełku. Zastanawiałam się, czy na koniec je zmiksować i podać zupę w formie kremu, ale zdecydowałam się zostawić je pokrojone i to jak dla mnie był dobry wybór.

W zupie jest wyczuwalny posmak masła, ale nie jest on dominujący, co w rezultacie daje świetny efekt. Do tego pokruszone kawałeczki sera z niebieską pleśnią, który dodany do miseczki z ciepłą zupą nieco się rozpuści – smak obłędny. To zupa dla prawdziwych smakoszy 🙂 Do tej pory moja zupa jarzynowa przypominała tradycyjną wersję , którą zresztą bardzo lubię, ale należę do grona osób, które chętnie odkrywają nowe smaki i testują je też w swojej kuchni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika