Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

(0)
1 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  główka
Młoda kapusta
1  pęczek
Koperek
1 
Młoda marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1  kawałek
Por
1 
Cebula
1  łyżka
Masło klarowane
1  pasek
Żeberka
2 
Liść laurowy
2 
Ziarno ziela angielskiego
2 
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
7 
Młode ziemniaki
2  l
Zimna woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
28.99 g
Węglowodany
39.92 g
Tłuszcze
9.24 g
Wartość energetyczna
344.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tym razem w poszukiwaniu smaków kuchni regionalnej zawędrowałam do Wielkopolski, która do tej pory kojarzyła mi się głównie z rogalami świętomarcińskimi i pyrami z gzikiem. W książce „Polska kuchnia regionalna” natknęłam się na przepis na pyszną zupę – parzybrodę i postanowiłam ją ugotować.

To zupa jak najbardziej na czasie, bo gotuje się ją na młodej kapuście z dodatkiem koperku. Spotkałam się z różnymi przepisami na parzybrodę, ale ostatecznie zdecydowałam, że ugotuję ją na wywarze z żeberek. Do pokrojonej cebuli można też dodać nieco wędzonego boczku i razem usmażyć a następnie dodać do zupy pod koniec gotowania.

Jeśli lubicie smak młodej kapusty i koperku to parzybroda z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Zastanawiałam się skąd taka nazwa – parzybroda. Zetknęłam się z pewną teorią , że podczas konsumowania gorąca kapusta opada nam na brodę lekko ją parząc. Nie wiem, czy to słuszna teoria, bo moi domownicy nie mieli z tym problemu.

Parzybroda z młodej kapusty to kolejna już zupa z cyklu kuchni regionalnej, którą od pewnego czasu staramy się z Agatką poznawać i smakować.

Na naszym blogu znajdziecie też przepisy na :

Zupę ziemniaczaną z pańskiego stołu

Zupę orkiszową

Wykwintną zupę z raków

Kaszubski barszcz z grzybami

Polewkę gdańską z suszonymi grzybami

Przygotowanie

97 min
  • Krok 1

    60 min
    Żeberka przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką około 1 godzinę (zupa powinna pyrkać).
  • Krok 2

    5 min
    Mięso i warzywa wyjmujemy i kroimy na małe kawałki.
  • Krok 3

    20 min
    Umytą kapustę kroimy w paski. Ziemniaki obieramy i kroimy na równe kawałki. Dodajemy do wywaru i gotujemy około 20 minut aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 4

    10 min
    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na łyżce masła klarowanego. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy.
  • Krok 5

    1 min
    Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone mięso i marchewkę.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę bezpośrednio przed podaniem posypujemy obficie koperkiem.
Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

Krok 1 z 6

Żeberka przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką około 1 godzinę (zupa powinna pyrkać).

Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

Krok 2 z 6

Mięso i warzywa wyjmujemy i kroimy na małe kawałki.

Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

Krok 3 z 6

Umytą kapustę kroimy w paski. Ziemniaki obieramy i kroimy na równe kawałki. Dodajemy do wywaru i gotujemy około 20 minut aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.

Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

Krok 4 z 6

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na łyżce masła klarowanego. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy.

Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

Krok 5 z 6

Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone mięso i marchewkę.

Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

Krok 6 z 6

Zupę bezpośrednio przed podaniem posypujemy obficie koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    2 godz 31 min Średni
  • Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

    Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

    1 godz 56 min Średni
  • Zupa fasolowa na żeberkach

    Zupa fasolowa na żeberkach

    14 godz 32 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu