Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

(0)
1 godz 4 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Marchewki (mniejsze)
0.5  szklanka
Suszone grzyby leśne
250  mg
Zakwas na żurek
1 
Pietruszka (korzeń)
1  kawałek
por (część zielona)
1  kawałek
Seler (korzeń)
2  ząbków
Czosnek
1 
Biała cebula
1  łyżka
Masło
2 
Kiełbasa (najlepiej myśliwska)
3  łyżek
Śmietana 18%
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
2 
Ziarno pieprzu
1  gałązka
Świeży majeranek do dekoracji
1.5  łyżeczek
Suszony majeranek
750  ml
Bulion drobiowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.01 g
Węglowodany
21.58 g
Tłuszcze
14.66 g
Wartość energetyczna
244.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czekałam z niecierpliwością na tydzień kuchni kaszubskiej na naszym blogu dlatego, że wyrosłam na smakach tej kuchni. W moim domu dosyć często pojawiały się potrawy regionalne, charakterystyczne dla Kaszub. Kuchnia kaszubska jest prosta, ale bardzo smaczna. Dominują w niej ryby, dary lasu, ziemniaki, choć nie brakuje też potraw z gęsi i kaczki.

Nasz cykl kuchni kaszubskiej otwiera pyszna polewka gdańska. Akurat ten przepis odkryłam zaledwie kilka lat temu i bardzo przypadł mi do gustu. Lubimy kwaśne zupy na zakwasie do żurku, a polewkę gdańską gotuje się dosyć podobnie jak tradycyjny żurek, ale w tej zupie nie znajdziecie białej kiełbasy ani boczku. Polewka gdańska jest przygotowywana na bazie kiełbasy myśliwskiej i suszonych grzybów leśnych z aromatycznym czosnkiem i majerankiem.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami to idealna zupa na jesienny obiad. Jest rozgrzewająca, sycąca i przyjemnie kwaśna. Przepis na tą zupę znalazłam w książce Teresy Miazgowskiej „Kuchnia kaszubska”, choć przez te lata wprowadziłam do niego niewielkie zmiany.

Przygotowanie

64 min
  • Krok 1

    30 min
    Przygotowując zupy z suszonych grzybów musimy pamiętać, żeby zacząć dzień wcześniej. Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin - dlatego najlepiej namoczyć tak grzyby dzień wcześniej. Po namoczeniu, gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły około 30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w paski. Smażymy na łyżce masła. Cebula powinna mieć lekko złoty kolor.
  • Krok 2

    20 min
    Usmażoną cebulę razem z kiełbasą wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż marchewka i seler będą miękkie.
  • Krok 3

    3 min
    Ugotowane warzywa wyjmujemy i ucieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy znowu do zupy.
  • Krok 4

    3 min
    Ugotowane i odcedzone grzyby suszone kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
  • Krok 5

    3 min
    Wlewamy zakwas do żurku i wsypujemy majeranek. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
  • Krok 6

    5 min
    Gotujemy jeszcze zaledwie kilka minut. Zupę zabielamy śmietanką.
Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 1 z 6

Przygotowując zupy z suszonych grzybów musimy pamiętać, żeby zacząć dzień wcześniej. Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin - dlatego najlepiej namoczyć tak grzyby dzień wcześniej. Po namoczeniu, gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły około 30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w paski. Smażymy na łyżce masła. Cebula powinna mieć lekko złoty kolor.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 2 z 6

Usmażoną cebulę razem z kiełbasą wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż marchewka i seler będą miękkie.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 3 z 6

Ugotowane warzywa wyjmujemy i ucieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy znowu do zupy.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 4 z 6

Ugotowane i odcedzone grzyby suszone kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 5 z 6

Wlewamy zakwas do żurku i wsypujemy majeranek. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 6 z 6

Gotujemy jeszcze zaledwie kilka minut. Zupę zabielamy śmietanką.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    5 godz 21 min Średni
  • Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

    9 godz 46 min Średni
  • Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    13 godz 23 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu