Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

(0)
1 godz 4 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Marchewki (mniejsze)
0.5  szklanka
Suszone grzyby leśne
250  mg
Zakwas na żurek
1 
Pietruszka (korzeń)
1  kawałek
por (część zielona)
1  kawałek
Seler (korzeń)
2  ząbków
Czosnek
1 
Biała cebula
1  łyżka
Masło
2 
Kiełbasa (najlepiej myśliwska)
3  łyżek
Śmietana 18%
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
2 
Ziarno pieprzu
1  gałązka
Świeży majeranek do dekoracji
1.5  łyżeczek
Suszony majeranek
750  ml
Bulion drobiowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.01 g
Węglowodany
21.58 g
Tłuszcze
14.66 g
Wartość energetyczna
244.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czekałam z niecierpliwością na tydzień kuchni kaszubskiej na naszym blogu dlatego, że wyrosłam na smakach tej kuchni. W moim domu dosyć często pojawiały się potrawy regionalne, charakterystyczne dla Kaszub. Kuchnia kaszubska jest prosta, ale bardzo smaczna. Dominują w niej ryby, dary lasu, ziemniaki, choć nie brakuje też potraw z gęsi i kaczki.

Nasz cykl kuchni kaszubskiej otwiera pyszna polewka gdańska. Akurat ten przepis odkryłam zaledwie kilka lat temu i bardzo przypadł mi do gustu. Lubimy kwaśne zupy na zakwasie do żurku, a polewkę gdańską gotuje się dosyć podobnie jak tradycyjny żurek, ale w tej zupie nie znajdziecie białej kiełbasy ani boczku. Polewka gdańska jest przygotowywana na bazie kiełbasy myśliwskiej i suszonych grzybów leśnych z aromatycznym czosnkiem i majerankiem.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami to idealna zupa na jesienny obiad. Jest rozgrzewająca, sycąca i przyjemnie kwaśna. Przepis na tą zupę znalazłam w książce Teresy Miazgowskiej „Kuchnia kaszubska”, choć przez te lata wprowadziłam do niego niewielkie zmiany.

Przygotowanie

64 min
  • Krok 1

    30 min
    Przygotowując zupy z suszonych grzybów musimy pamiętać, żeby zacząć dzień wcześniej. Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin - dlatego najlepiej namoczyć tak grzyby dzień wcześniej. Po namoczeniu, gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły około 30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w paski. Smażymy na łyżce masła. Cebula powinna mieć lekko złoty kolor.
  • Krok 2

    20 min
    Usmażoną cebulę razem z kiełbasą wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż marchewka i seler będą miękkie.
  • Krok 3

    3 min
    Ugotowane warzywa wyjmujemy i ucieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy znowu do zupy.
  • Krok 4

    3 min
    Ugotowane i odcedzone grzyby suszone kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
  • Krok 5

    3 min
    Wlewamy zakwas do żurku i wsypujemy majeranek. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
  • Krok 6

    5 min
    Gotujemy jeszcze zaledwie kilka minut. Zupę zabielamy śmietanką.
Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 1 z 6

Przygotowując zupy z suszonych grzybów musimy pamiętać, żeby zacząć dzień wcześniej. Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin - dlatego najlepiej namoczyć tak grzyby dzień wcześniej. Po namoczeniu, gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły około 30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w paski. Smażymy na łyżce masła. Cebula powinna mieć lekko złoty kolor.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 2 z 6

Usmażoną cebulę razem z kiełbasą wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż marchewka i seler będą miękkie.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 3 z 6

Ugotowane warzywa wyjmujemy i ucieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy znowu do zupy.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 4 z 6

Ugotowane i odcedzone grzyby suszone kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 5 z 6

Wlewamy zakwas do żurku i wsypujemy majeranek. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 6 z 6

Gotujemy jeszcze zaledwie kilka minut. Zupę zabielamy śmietanką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    5 godz 21 min Średni
  • Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

    Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

    9 godz 46 min Średni
  • Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    13 godz 23 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu