Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czekałam z niecierpliwością na tydzień kuchni kaszubskiej na naszym blogu dlatego, że wyrosłam na smakach tej kuchni. W moim domu dosyć często pojawiały się potrawy regionalne, charakterystyczne dla Kaszub. Kuchnia kaszubska jest prosta, ale bardzo smaczna. Dominują w niej ryby, dary lasu, ziemniaki, choć nie brakuje też potraw z gęsi i kaczki.
Nasz cykl kuchni kaszubskiej otwiera pyszna polewka gdańska. Akurat ten przepis odkryłam zaledwie kilka lat temu i bardzo przypadł mi do gustu. Lubimy kwaśne zupy na zakwasie do żurku, a polewkę gdańską gotuje się dosyć podobnie jak tradycyjny żurek, ale w tej zupie nie znajdziecie białej kiełbasy ani boczku. Polewka gdańska jest przygotowywana na bazie kiełbasy myśliwskiej i suszonych grzybów leśnych z aromatycznym czosnkiem i majerankiem.
Polewka gdańska z suszonymi grzybami to idealna zupa na jesienny obiad. Jest rozgrzewająca, sycąca i przyjemnie kwaśna. Przepis na tą zupę znalazłam w książce Teresy Miazgowskiej „Kuchnia kaszubska”, choć przez te lata wprowadziłam do niego niewielkie zmiany.
Przygotowanie
64 min
Krok 1
30 min
Przygotowując zupy z suszonych grzybów musimy pamiętać, żeby zacząć dzień wcześniej. Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin - dlatego najlepiej namoczyć tak grzyby dzień wcześniej. Po namoczeniu, gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły około 30 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w paski. Smażymy na łyżce masła. Cebula powinna mieć lekko złoty kolor.
Krok 2
20 min
Usmażoną cebulę razem z kiełbasą wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Gotujemy na małym ogniu aż marchewka i seler będą miękkie.
Krok 3
3 min
Ugotowane warzywa wyjmujemy i ucieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy znowu do zupy.
Krok 4
3 min
Ugotowane i odcedzone grzyby suszone kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Krok 5
3 min
Wlewamy zakwas do żurku i wsypujemy majeranek. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
Krok 6
5 min
Gotujemy jeszcze zaledwie kilka minut. Zupę zabielamy śmietanką.
Krok 1
z
6
Przygotowując zupy z suszonych grzybów musimy pamiętać, żeby zacząć dzień wcześniej. Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin - dlatego najlepiej namoczyć tak grzyby dzień wcześniej. Po namoczeniu, gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły około 30 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w paski. Smażymy na łyżce masła. Cebula powinna mieć lekko złoty kolor.
Krok 2
z
6
Usmażoną cebulę razem z kiełbasą wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Gotujemy na małym ogniu aż marchewka i seler będą miękkie.
Krok 3
z
6
Ugotowane warzywa wyjmujemy i ucieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy znowu do zupy.
Krok 4
z
6
Ugotowane i odcedzone grzyby suszone kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Krok 5
z
6
Wlewamy zakwas do żurku i wsypujemy majeranek. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
Krok 6
z
6
Gotujemy jeszcze zaledwie kilka minut. Zupę zabielamy śmietanką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0