Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

0
1 godz 4 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewki (mniejsze)
0.5  szklanka
Suszone grzyby leśne
250  mg
Zakwas na żurek
1 
Pietruszka (korzeń)
1  kawałek
por (część zielona)
1  kawałek
Seler (korzeń)
2  ząbków
1 
Biała cebula
1  łyżka
Masło
2 
Kiełbasa (najlepiej myśliwska)
3  łyżek
Śmietana 18%
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
2 
Ziarno pieprzu
1  gałązka
Świeży majeranek do dekoracji
1.5  łyżeczek
Suszony majeranek
750  ml
Bulion drobiowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9 g
Węglowodany
20.2 g
Tłuszcze
14.66 g
Wartość energetyczna
241.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

64 min
Krok 1
30 min
Przygotowując zupy z suszonych grzybów musimy pamiętać, żeby zacząć dzień wcześniej. Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin - dlatego najlepiej namoczyć tak grzyby dzień wcześniej. Po namoczeniu, gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły około 30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w paski. Smażymy na łyżce masła. Cebula powinna mieć lekko złoty kolor.
Krok 2
20 min
Usmażoną cebulę razem z kiełbasą wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż marchewka i seler będą miękkie.
Krok 3
3 min
Ugotowane warzywa wyjmujemy i ucieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy znowu do zupy.
Krok 4
3 min
Ugotowane i odcedzone grzyby suszone kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Krok 5
3 min
Wlewamy zakwas do żurku i wsypujemy majeranek. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
Krok 6
5 min
Gotujemy jeszcze zaledwie kilka minut. Zupę zabielamy śmietanką.
Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 1 z 6

Przygotowując zupy z suszonych grzybów musimy pamiętać, żeby zacząć dzień wcześniej. Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin - dlatego najlepiej namoczyć tak grzyby dzień wcześniej. Po namoczeniu, gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły około 30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w paski. Smażymy na łyżce masła. Cebula powinna mieć lekko złoty kolor.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 2 z 6

Usmażoną cebulę razem z kiełbasą wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż marchewka i seler będą miękkie.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 3 z 6

Ugotowane warzywa wyjmujemy i ucieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy znowu do zupy.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 4 z 6

Ugotowane i odcedzone grzyby suszone kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 5 z 6

Wlewamy zakwas do żurku i wsypujemy majeranek. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Krok 6 z 6

Gotujemy jeszcze zaledwie kilka minut. Zupę zabielamy śmietanką.

Czekałam z niecierpliwością na tydzień kuchni kaszubskiej na naszym blogu dlatego, że wyrosłam na smakach tej kuchni. W moim domu dosyć często pojawiały się potrawy regionalne, charakterystyczne dla Kaszub. Kuchnia kaszubska jest prosta, ale bardzo smaczna. Dominują w niej ryby, dary lasu, ziemniaki, choć nie brakuje też potraw z gęsi i kaczki.

Nasz cykl kuchni kaszubskiej otwiera pyszna polewka gdańska. Akurat ten przepis odkryłam zaledwie kilka lat temu i bardzo przypadł mi do gustu. Lubimy kwaśne zupy na zakwasie do żurku, a polewkę gdańską gotuje się dosyć podobnie jak tradycyjny żurek, ale w tej zupie nie znajdziecie białej kiełbasy ani boczku. Polewka gdańska jest przygotowywana na bazie kiełbasy myśliwskiej i suszonych grzybów leśnych z aromatycznym czosnkiem i majerankiem.

Polewka gdańska z suszonymi grzybami to idealna zupa na jesienny obiad. Jest rozgrzewająca, sycąca i przyjemnie kwaśna. Przepis na tą zupę znalazłam w książce Teresy Miazgowskiej „Kuchnia kaszubska”, choć przez te lata wprowadziłam do niego niewielkie zmiany.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika