Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na białą polewkę z ziemniakami w mundurkach dostałam od Pani Marianny, naszej czytelniczki. Pani Marianno bardzo dziękuję
Zupa z maślanką do tej pory kojarzyła mi się z zimnym chłodnikiem i tutaj zaskoczenie, bo białą polewkę podajemy na ciepło. Powiem tyle – siła tkwi w prostocie. Tę zupę przygotowuje się bardzo szybko i każdy jest w stanie ją zrobić, a do tego smakuje rewelacyjnie. Przypomina mi nieco poznańskie pyry z gzikiem, ale w wersji dla zakochanych w zupach
Swoją zupę ugotowałam na bazie maślanki, ale według wskazówek Pani Marianny można też użyć kefiru. Mleka i śmietany dodałam zaledwie 140 ml i zupa miała według mnie idealną konsystencję – lekko kremową.
Zapraszam też po inny przepis naszej czytelniczki Kasi na pyszny kapuśniak z prażokam.
Przygotowanie
41 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy szczoteczką i gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości (w całości).
Krok 2
1 min
Po ugotowaniu odcedzamy.
Krok 3
3 min
Do miseczki wlewamy około 1/2 szklanki maślanki i rozrabiamy ją z mąką. Resztę maślanki przelewamy do garnka.
Krok 4
10 min
Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Dodajemy resztę maślanki rozrobioną z mąką i mieszamy trzepaczką.
Krok 5
5 min
Do zupy dolewamy mleko i śmietanę i zdejmujemy z gazu. Solimy do smaku i dodajemy łyżkę masła do ciepłej zupy.
Krok 6
1 min
Masło samo się rozpuści.
Krok 7
1 min
Zupę podajemy z ziemniakami w mundurkach.
Krok 1
z
7
Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy szczoteczką i gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości (w całości).
Krok 2
z
7
Po ugotowaniu odcedzamy.
Krok 3
z
7
Do miseczki wlewamy około 1/2 szklanki maślanki i rozrabiamy ją z mąką. Resztę maślanki przelewamy do garnka.
Krok 4
z
7
Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Dodajemy resztę maślanki rozrobioną z mąką i mieszamy trzepaczką.
Krok 5
z
7
Do zupy dolewamy mleko i śmietanę i zdejmujemy z gazu. Solimy do smaku i dodajemy łyżkę masła do ciepłej zupy.
Krok 6
z
7
Masło samo się rozpuści.
Krok 7
z
7
Zupę podajemy z ziemniakami w mundurkach.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0