Biała polewka – zupa maślankowa z ziemniakami
41min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
11.48 g
Węglowodany
29.01 g
Tłuszcze
16.93 g
Wartość energetyczna
312.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
41 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy szczoteczką i gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości (w całości).
Krok 2
1 min
Po ugotowaniu odcedzamy.
Krok 3
3 min
Do miseczki wlewamy około 1/2 szklanki maślanki i rozrabiamy ją z mąką. Resztę maślanki przelewamy do garnka.
Krok 4
10 min
Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Dodajemy resztę maślanki rozrobioną z mąką i mieszamy trzepaczką.
Krok 5
5 min
Do zupy dolewamy mleko i śmietanę i zdejmujemy z gazu. Solimy do smaku i dodajemy łyżkę masła do ciepłej zupy.
Krok 6
1 min
Masło samo się rozpuści.
Krok 7
1 min
Zupę podajemy z ziemniakami w mundurkach.
Przepis na białą polewkę z ziemniakami w mundurkach dostałam od Pani Marianny, naszej czytelniczki. Pani Marianno bardzo dziękuję
Zupa z maślanką do tej pory kojarzyła mi się z zimnym chłodnikiem i tutaj zaskoczenie, bo białą polewkę podajemy na ciepło. Powiem tyle – siła tkwi w prostocie. Tę zupę przygotowuje się bardzo szybko i każdy jest w stanie ją zrobić, a do tego smakuje rewelacyjnie. Przypomina mi nieco poznańskie pyry z gzikiem, ale w wersji dla zakochanych w zupach
Swoją zupę ugotowałam na bazie maślanki, ale według wskazówek Pani Marianny można też użyć kefiru. Mleka i śmietany dodałam zaledwie 140 ml i zupa miała według mnie idealną konsystencję – lekko kremową.
Zapraszam też po inny przepis naszej czytelniczki Kasi na pyszny kapuśniak z prażokam.
Zupa z maślanką do tej pory kojarzyła mi się z zimnym chłodnikiem i tutaj zaskoczenie, bo białą polewkę podajemy na ciepło. Powiem tyle – siła tkwi w prostocie. Tę zupę przygotowuje się bardzo szybko i każdy jest w stanie ją zrobić, a do tego smakuje rewelacyjnie. Przypomina mi nieco poznańskie pyry z gzikiem, ale w wersji dla zakochanych w zupach
Swoją zupę ugotowałam na bazie maślanki, ale według wskazówek Pani Marianny można też użyć kefiru. Mleka i śmietany dodałam zaledwie 140 ml i zupa miała według mnie idealną konsystencję – lekko kremową.
Zapraszam też po inny przepis naszej czytelniczki Kasi na pyszny kapuśniak z prażokam.
Komentarze 0