Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Biała kapusta gotowana na słodko

Biała kapusta gotowana na słodko

(2)
52min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dam809

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  główka
Kapusta biała
1 
Cebula
120  g
Margaryna
trochę
Sól
trochę
Pieprz
5  g
Cukier
trochę
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.35 g
Węglowodany
10.87 g
Tłuszcze
1.9 g
Wartość energetyczna
65.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Biała kapusta gotowana na słodko to idealny dodatek do obiadów i wszelkich dań na ciepło. Doskonale będzie się komponować na przykład z pyzami, ziemniakami lub duszonym mięsem. Biała kapusta ma wiele witamin, jest bardzo zdrowa, a przy tym smaczna. Podanie jej na słodko sprawi, że chętnie będą się nią zajadać także maluchy. Dorośli również docenią jej walory smakowe, ponieważ słodycz kapusty może idealnie dopełniać dania podawane na słono lub ostro. Sprawdź nasz przepis na białą kapustę gotowaną na słodko i przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje w tej wersji!

Jak zrobić białą kapustę gotowaną na słodko ? Jedną główkę białej kapusty poszatkuj i wrzuć do garnka. Zalej taką ilością wody, żeby nie tylko cała kapusta była w niej zanurzona, ale poziom wody był o kilka centymetrów wyższy. Postaw garnek na ogień i gotuj powoli mniej więcej przez pół godziny, aż kapusta zrobi się miękka. Po tym czasie odcedź dokładnie.

Obierz i pokrój w drobną kostkę jedną cebulę. Przesmaż ją na patelni z dodatkiem margaryny (lub innego wybranego tłuszczu), a kiedy się zeszkli – dodaj do ugotowanej kapusty i dokładnie wymieszaj.

Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym spożywczym WINIARY. Warto dodawać poszczególne przyprawy w niewielkich ilościach i często kosztować, by uzyskać pożądany bilans smaków. Jeśli okaże się, że potrawa jest za mało słona lub za mało słodka – zawsze można dołożyć brakującego składnika. Biała kapusta gotowana na słodko gotowa!

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    10 min
    Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby lekko przykrywała kapustę.
  • Krok 2

    30 min
    Kapustę gotujemy ok. 30 minut. Po 10 min, gdy woda jest już gorąca, dodajemy 2 łyżki bulionu WINIARY. Gotujemy jeszcze 20 min, aż do wchłonięcia się większości wody.
  • Krok 3

    8 min
    Na rozgrzanej margarynie smażymy cebulkę. Mieszamy z ugotowaną kapustą.
  • Krok 4

    2 min
    Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym.
  • Krok 5

    2 min
    Kapustę można nakładać na półmiski i podawać jako dodatek do dań głównych.
Biała kapusta gotowana na słodko

Krok 1 z 5

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby lekko przykrywała kapustę.

Biała kapusta gotowana na słodko

Krok 2 z 5

Kapustę gotujemy ok. 30 minut. Po 10 min, gdy woda jest już gorąca, dodajemy 2 łyżki bulionu WINIARY. Gotujemy jeszcze 20 min, aż do wchłonięcia się większości wody.

Biała kapusta gotowana na słodko

Krok 3 z 5

Na rozgrzanej margarynie smażymy cebulkę. Mieszamy z ugotowaną kapustą.

Biała kapusta gotowana na słodko

Krok 4 z 5

Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym.

Biała kapusta gotowana na słodko

Krok 5 z 5

Kapustę można nakładać na półmiski i podawać jako dodatek do dań głównych.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Brak informacji o alergenach
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażona kapusta zero waste z powidłami i tymiankiem

    Smażona kapusta zero waste z powidłami i tymiankiem

    20 min Łatwy
  • Surówka z białej kapusty

    Surówka z białej kapusty

    25 min Łatwy
  • Modra kapusta z jabłkiem

    Modra kapusta z jabłkiem

    50 min Łatwy
  • Łazanki z kapustą i kiełbasą

    Łazanki z kapustą i kiełbasą

    38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu