Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Biała kapusta gotowana na słodko to idealny dodatek do obiadów i wszelkich dań na ciepło. Doskonale będzie się komponować na przykład z pyzami, ziemniakami lub duszonym mięsem. Biała kapusta ma wiele witamin, jest bardzo zdrowa, a przy tym smaczna. Podanie jej na słodko sprawi, że chętnie będą się nią zajadać także maluchy. Dorośli również docenią jej walory smakowe, ponieważ słodycz kapusty może idealnie dopełniać dania podawane na słono lub ostro. Sprawdź nasz przepis na białą kapustę gotowaną na słodko i przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje w tej wersji!
Jak zrobić białą kapustę gotowaną na słodko ? Jedną główkę białej kapusty poszatkuj i wrzuć do garnka. Zalej taką ilością wody, żeby nie tylko cała kapusta była w niej zanurzona, ale poziom wody był o kilka centymetrów wyższy. Postaw garnek na ogień i gotuj powoli mniej więcej przez pół godziny, aż kapusta zrobi się miękka. Po tym czasie odcedź dokładnie.
Obierz i pokrój w drobną kostkę jedną cebulę. Przesmaż ją na patelni z dodatkiem margaryny (lub innego wybranego tłuszczu), a kiedy się zeszkli – dodaj do ugotowanej kapusty i dokładnie wymieszaj.
Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym spożywczym WINIARY. Warto dodawać poszczególne przyprawy w niewielkich ilościach i często kosztować, by uzyskać pożądany bilans smaków. Jeśli okaże się, że potrawa jest za mało słona lub za mało słodka – zawsze można dołożyć brakującego składnika. Biała kapusta gotowana na słodko gotowa!
Przygotowanie
52 min
Krok 1
10 min
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby lekko przykrywała kapustę.
Krok 2
30 min
Kapustę gotujemy ok. 30 minut. Po 10 min, gdy woda jest już gorąca, dodajemy 2 łyżki bulionu WINIARY. Gotujemy jeszcze 20 min, aż do wchłonięcia się większości wody.
Krok 3
8 min
Na rozgrzanej margarynie smażymy cebulkę. Mieszamy z ugotowaną kapustą.
Krok 4
2 min
Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym.
Krok 5
2 min
Kapustę można nakładać na półmiski i podawać jako dodatek do dań głównych.
Krok 1
z
5
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby lekko przykrywała kapustę.
Krok 2
z
5
Kapustę gotujemy ok. 30 minut. Po 10 min, gdy woda jest już gorąca, dodajemy 2 łyżki bulionu WINIARY. Gotujemy jeszcze 20 min, aż do wchłonięcia się większości wody.
Krok 3
z
5
Na rozgrzanej margarynie smażymy cebulkę. Mieszamy z ugotowaną kapustą.
Krok 4
z
5
Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym.
Krok 5
z
5
Kapustę można nakładać na półmiski i podawać jako dodatek do dań głównych.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0