Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

biała kapusta gotowana na słodko

0
52 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 główka
Kapusta biała
1 
Cebula
120 g
Margaryna
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
5 g
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
2.12 g
Węglowodany
10.96 g
Tłuszcze
16.31 g
Wartość energetyczna
189.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Krok 1
10 min
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby lekko przykrywała kapustę.
Krok 2
30 min
Kapustę gotujemy ok 30 minut, odcedzamy.
Krok 3
8 min
Na rozgrzanej margarynie smażymy cebulkę. Mieszamy z ugotowaną kapustą.
Krok 4
2 min
Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym.
Krok 5
2 min
Kapustę można nakładać na półmiski i podawać jako dodatek do dań głównych.
biała kapusta gotowana na słodko

Krok 1 z 5

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby lekko przykrywała kapustę.

biała kapusta gotowana na słodko

Krok 2 z 5

Kapustę gotujemy ok 30 minut, odcedzamy.

biała kapusta gotowana na słodko

Krok 3 z 5

Na rozgrzanej margarynie smażymy cebulkę. Mieszamy z ugotowaną kapustą.

biała kapusta gotowana na słodko

Krok 4 z 5

Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym.

biała kapusta gotowana na słodko

Krok 5 z 5

Kapustę można nakładać na półmiski i podawać jako dodatek do dań głównych.

Biała kapusta gotowana na słodko to idealny dodatek do obiadów i wszelkich dań na ciepło. Doskonale będzie się komponować na przykład z pyzami, ziemniakami lub duszonym mięsem. Biała kapusta ma wiele witamin, jest bardzo zdrowa, a przy tym smaczna. Podanie jej na słodko sprawi, że chętnie będą się nią zajadać także maluchy. Dorośli również docenią jej walory smakowe, ponieważ słodycz kapusty może idealnie dopełniać dania podawane na słono lub ostro. Sprawdź nasz przepis na białą kapustę gotowaną na słodko i przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje w tej wersji!

Jak zrobić białą kapustę gotowaną na słodko ? Jedną główkę białej kapusty poszatkuj i wrzuć do garnka. Zalej taką ilością wody, żeby nie tylko cała kapusta była w niej zanurzona, ale poziom wody był o kilka centymetrów wyższy. Postaw garnek na ogień i gotuj powoli mniej więcej przez pół godziny, aż kapusta zrobi się miękka. Po tym czasie odcedź dokładnie.

Obierz i pokrój w drobną kostkę jedną cebulę. Przesmaż ją na patelni z dodatkiem margaryny (lub innego wybranego tłuszczu), a kiedy się zeszkli – dodaj do ugotowanej kapusty i dokładnie wymieszaj.

Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym spożywczym WINIARY. Warto dodawać poszczególne przyprawy w niewielkich ilościach i często kosztować, by uzyskać pożądany bilans smaków. Jeśli okaże się, że potrawa jest za mało słona lub za mało słodka – zawsze można dołożyć brakującego składnika. Biała kapusta gotowana na słodko gotowa!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika