Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą

(0)
49min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  l
Dobry zakwas na żurek
3  ząbków
4 
Białe cienkie kiełbaski parzone lub 2 grube
4 
Jajko ugotowane na twardo
3 
Ziemniaki
1  szklanka
Kasza pęczak
1  łyżka
Suszony majeranek
5  gałązek
Świeży majeranek
1  łyżeczka
Przyprawy grzybowej lub kilka suszonych borowików
2 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.81 g
Węglowodany
50.24 g
Tłuszcze
14.07 g
Wartość energetyczna
389.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

49 min
Krok 1
20 min
Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy przepłukaną na sicie kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku w łupince, suszone grzyby, listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania wkruszamy kostki bulionowe.
Krok 2
20 min
Białą kiełbasę zalewamy w garnku zimną wodą, podgrzewamy i chwilę gotujemy na wolnym ogniu (woda ma mrugać, podobnie jak przy gotowaniu rosołu).
Krok 3
6 min
Dolewamy do garnka dobrze wymieszany zakwas na żurek, dodajemy suszony majeranek, gotujemy chwilę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4
3 min
Żurek z kaszą pęczak podajemy z pokrojoną w plasterki lub kawałki kiełbaską i ćwiartkami jajka. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.
Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą

Krok 1 z 4

Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy przepłukaną na sicie kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku w łupince, suszone grzyby, listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania wkruszamy kostki bulionowe.

Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą

Krok 2 z 4

Białą kiełbasę zalewamy w garnku zimną wodą, podgrzewamy i chwilę gotujemy na wolnym ogniu (woda ma mrugać, podobnie jak przy gotowaniu rosołu).

Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą

Krok 3 z 4

Dolewamy do garnka dobrze wymieszany zakwas na żurek, dodajemy suszony majeranek, gotujemy chwilę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą

Krok 4 z 4

Żurek z kaszą pęczak podajemy z pokrojoną w plasterki lub kawałki kiełbaską i ćwiartkami jajka. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.

Spotkajmy się przy wielkanocnym stole i rozpocznijmy śniadanie od wielkanocnej zupy. Aromatyczny żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą, przygotowany do zakwasie, uświetni to spotkanie. Czy może być lepsze miejsce na zaspokajanie głodu rodzinnej bliskości niż właśnie to wokół świątecznie zastawionego stołu?

Sprawdź, co jeszcze warto ugotować na Wielkanoc.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha