Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kaszubski barszcz z grzybami

0
4 godz 58 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25  dag
Żeberka wieprzowe (u mnie żeberka ekstra, bez kości)
1  paczka
Włoszczyzna (bez kapusty)
trochę
Suszone grzyby (u mnie garść suszonego prawdziwka)
0.5  szklanka
Perłowa kasza jęczmienna (dałam perłową drobną)
2  l
Woda
0.5  szklanka
Śmietana 18%
1  szklanka
Wydrylowane wiśnie lub śliwki z kompotu
trochę
Cukier
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.89 g
Węglowodany
26.08 g
Tłuszcze
7.61 g
Wartość energetyczna
248.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

298 min
Krok 1
240 min
Grzyby płuczę, zalewam małą ilością wody i odstawiam na kilka godzin.
Krok 2
35 min
Następnie przekładam grzyby do garnka (wodę, w której się moczyły, również wlewam do garnka), wkładam do garnka mięso, zalewam wodą, zagotowuję, odszumowuję i gotuję jeszcze około pół godziny.
Krok 3
5 min
Dodaję włoszczyznę pokrojoną w paski i przepłukaną kaszę jęczmienną, uzupełniam wywar wrzącą wodą.
Krok 4
15 min
Gotuję jeszcze 15 minut (grubsza kasza może wymagać dłuższego gotowania), doprawiam solą, pieprzem (można doprawić także cukrem).
Krok 5
3 min
Zupę podaję ze śmietaną i śliwkami z kompotu. Barszcz smakuje też świetnie z mięsem zamiast owoców.
Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 1 z 5

Grzyby płuczę, zalewam małą ilością wody i odstawiam na kilka godzin.

Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 2 z 5

Następnie przekładam grzyby do garnka (wodę, w której się moczyły, również wlewam do garnka), wkładam do garnka mięso, zalewam wodą, zagotowuję, odszumowuję i gotuję jeszcze około pół godziny.

Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 3 z 5

Dodaję włoszczyznę pokrojoną w paski i przepłukaną kaszę jęczmienną, uzupełniam wywar wrzącą wodą.

Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 4 z 5

Gotuję jeszcze 15 minut (grubsza kasza może wymagać dłuższego gotowania), doprawiam solą, pieprzem (można doprawić także cukrem).

Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 5 z 5

Zupę podaję ze śmietaną i śliwkami z kompotu. Barszcz smakuje też świetnie z mięsem zamiast owoców.

Lubię odkrywać nieznane lądy i ich kuchnię, dlatego nie mogłam się doczekać tygodnia kuchni kaszubskiej na naszym blogu. Kiedyś spędziłam na Kaszubach, a dokładnie w Jastrzębiej Górze, trzy tygodnie dość chłodnej wiosny. Podczas tego wyjazdu nie udało mi się posmakować kaszubskiej kuchni – wtedy jeszcze nie znałam Joli i nie wiedziałam, gdzie i co warto zjeść. Chociaż znając Jolę zwyczajnie spróbowałabym kaszubskich specjałów prosto z garnków na jej kuchence, na przykład polewki gdańskiej.

Dzisiaj, żeby poznać kuchnię kaszubską, wystarczyło, że zajrzałam pod własną pokrywkę. Przepis na kaszubski barszcz z grzybami pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej „Kuchnia kaszubska”, niemalże w ogóle go nie modyfikowałam. Zaintrygował mnie, bo dla mnie barszcz jest z buraków (pomijając barszcz biały). A w barszczu kaszubskim nie ma buraków, za to jest kasza jęczmienna i sporo grzybów. To jeszcze nic. Najbardziej zaintrygowała mnie obecność śliwek z kompotu lub wydrylowanych wiśni. Dodałam do mojego barszczu śliwki.

Dopiero po ugotowaniu i zjedzeniu zupy pomyślałam sobie, że może chodziło o śliwki z kompotu… z suszu? Ta wersja wydaje mi się bardziej prawdopodobna, zwłaszcza po spróbowaniu potrawy, bo śliwki jak dla mnie można by w przepisie pominąć. Pozostałym domownikom zaproponowałam kaszubski barszcz bez śliwek, ale za to z mięskiem, jako że zupa była ugotowana na żeberkach ekstra. Tylko czy to jeszcze wciąż był kaszubski barszcz z grzybami, czy już może mocno grzybowy krupnik? Nieważne, ja zjadłam barszcz, pozostali domownicy krupnik. Każdy był najedzony i zadowolony. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika