Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kaszubski barszcz z grzybami
Kaszubski barszcz z grzybami
Kaszubski barszcz z grzybami
Kaszubski barszcz z grzybami
Dodaj do CookBook

Kaszubski barszcz z grzybami

(0)
4 godz 58 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  dag
Żeberka wieprzowe (u mnie żeberka ekstra, bez kości)
1  paczka
Włoszczyzna (bez kapusty)
trochę
Suszone grzyby (u mnie garść suszonego prawdziwka)
0.5  szklanka
Perłowa kasza jęczmienna (dałam perłową drobną)
2  l
Woda
0.5  szklanka
Śmietana 18%
1  szklanka
Wydrylowane wiśnie lub śliwki z kompotu
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.1 g
Wartość energetyczna
248.4 kcal
Tłuszcze
7.6 g
Białko
18.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubię odkrywać nieznane lądy i ich kuchnię, dlatego nie mogłam się doczekać tygodnia kuchni kaszubskiej na naszym blogu. Kiedyś spędziłam na Kaszubach, a dokładnie w Jastrzębiej Górze, trzy tygodnie dość chłodnej wiosny. Podczas tego wyjazdu nie udało mi się posmakować kaszubskiej kuchni – wtedy jeszcze nie znałam Joli i nie wiedziałam, gdzie i co warto zjeść. Chociaż znając Jolę zwyczajnie spróbowałabym kaszubskich specjałów prosto z garnków na jej kuchence, na przykład polewki gdańskiej.

Dzisiaj, żeby poznać kuchnię kaszubską, wystarczyło, że zajrzałam pod własną pokrywkę. Przepis na kaszubski barszcz z grzybami pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej „Kuchnia kaszubska”, niemalże w ogóle go nie modyfikowałam. Zaintrygował mnie, bo dla mnie barszcz jest z buraków (pomijając barszcz biały). A w barszczu kaszubskim nie ma buraków, za to jest kasza jęczmienna i sporo grzybów. To jeszcze nic. Najbardziej zaintrygowała mnie obecność śliwek z kompotu lub wydrylowanych wiśni. Dodałam do mojego barszczu śliwki.

Dopiero po ugotowaniu i zjedzeniu zupy pomyślałam sobie, że może chodziło o śliwki z kompotu… z suszu? Ta wersja wydaje mi się bardziej prawdopodobna, zwłaszcza po spróbowaniu potrawy, bo śliwki jak dla mnie można by w przepisie pominąć. Pozostałym domownikom zaproponowałam kaszubski barszcz bez śliwek, ale za to z mięskiem, jako że zupa była ugotowana na żeberkach ekstra. Tylko czy to jeszcze wciąż był kaszubski barszcz z grzybami, czy już może mocno grzybowy krupnik? Nieważne, ja zjadłam barszcz, pozostali domownicy krupnik. Każdy był najedzony i zadowolony. Smacznego!

Przygotowanie

298 min
  • Krok 1

    240 min
    Grzyby płuczę, zalewam małą ilością wody i odstawiam na kilka godzin.
  • Krok 2

    35 min
    Następnie przekładam grzyby do garnka (wodę, w której się moczyły, również wlewam do garnka), wkładam do garnka mięso, zalewam wodą, zagotowuję, odszumowuję i gotuję jeszcze około pół godziny.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaję włoszczyznę pokrojoną w paski i przepłukaną kaszę jęczmienną, uzupełniam wywar wrzącą wodą.
  • Krok 4

    15 min
    Gotuję jeszcze 15 minut (grubsza kasza może wymagać dłuższego gotowania), doprawiam solą, pieprzem (można doprawić także cukrem).
  • Krok 5

    3 min
    Zupę podaję ze śmietaną i śliwkami z kompotu. Barszcz smakuje też świetnie z mięsem zamiast owoców.
Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 1 z 5

Grzyby płuczę, zalewam małą ilością wody i odstawiam na kilka godzin.

Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 2 z 5

Następnie przekładam grzyby do garnka (wodę, w której się moczyły, również wlewam do garnka), wkładam do garnka mięso, zalewam wodą, zagotowuję, odszumowuję i gotuję jeszcze około pół godziny.

Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 3 z 5

Dodaję włoszczyznę pokrojoną w paski i przepłukaną kaszę jęczmienną, uzupełniam wywar wrzącą wodą.

Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 4 z 5

Gotuję jeszcze 15 minut (grubsza kasza może wymagać dłuższego gotowania), doprawiam solą, pieprzem (można doprawić także cukrem).

Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 5 z 5

Zupę podaję ze śmietaną i śliwkami z kompotu. Barszcz smakuje też świetnie z mięsem zamiast owoców.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ruchanki, czyli kaszubskie racuchy

    Ruchanki, czyli kaszubskie racuchy

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu