Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Kaszubski barszcz z grzybami
Kaszubski barszcz z grzybami
Kaszubski barszcz z grzybami
Kaszubski barszcz z grzybami

Kaszubski barszcz z grzybami

(0)
4 godz 58 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  dag
Żeberka wieprzowe (u mnie żeberka ekstra, bez kości)
1  paczka
Włoszczyzna (bez kapusty)
trochę
Suszone grzyby (u mnie garść suszonego prawdziwka)
0.5  szklanka
Perłowa kasza jęczmienna (dałam perłową drobną)
2  l
Woda
0.5  szklanka
Śmietana 18%
1  szklanka
Wydrylowane wiśnie lub śliwki z kompotu
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.89 g
Węglowodany
26.08 g
Tłuszcze
7.61 g
Wartość energetyczna
248.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubię odkrywać nieznane lądy i ich kuchnię, dlatego nie mogłam się doczekać tygodnia kuchni kaszubskiej na naszym blogu. Kiedyś spędziłam na Kaszubach, a dokładnie w Jastrzębiej Górze, trzy tygodnie dość chłodnej wiosny. Podczas tego wyjazdu nie udało mi się posmakować kaszubskiej kuchni – wtedy jeszcze nie znałam Joli i nie wiedziałam, gdzie i co warto zjeść. Chociaż znając Jolę zwyczajnie spróbowałabym kaszubskich specjałów prosto z garnków na jej kuchence, na przykład polewki gdańskiej.

Dzisiaj, żeby poznać kuchnię kaszubską, wystarczyło, że zajrzałam pod własną pokrywkę. Przepis na kaszubski barszcz z grzybami pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej „Kuchnia kaszubska”, niemalże w ogóle go nie modyfikowałam. Zaintrygował mnie, bo dla mnie barszcz jest z buraków (pomijając barszcz biały). A w barszczu kaszubskim nie ma buraków, za to jest kasza jęczmienna i sporo grzybów. To jeszcze nic. Najbardziej zaintrygowała mnie obecność śliwek z kompotu lub wydrylowanych wiśni. Dodałam do mojego barszczu śliwki.

Dopiero po ugotowaniu i zjedzeniu zupy pomyślałam sobie, że może chodziło o śliwki z kompotu… z suszu? Ta wersja wydaje mi się bardziej prawdopodobna, zwłaszcza po spróbowaniu potrawy, bo śliwki jak dla mnie można by w przepisie pominąć. Pozostałym domownikom zaproponowałam kaszubski barszcz bez śliwek, ale za to z mięskiem, jako że zupa była ugotowana na żeberkach ekstra. Tylko czy to jeszcze wciąż był kaszubski barszcz z grzybami, czy już może mocno grzybowy krupnik? Nieważne, ja zjadłam barszcz, pozostali domownicy krupnik. Każdy był najedzony i zadowolony. Smacznego!

Przygotowanie

298 min
  • Krok 1

    240 min
    Grzyby płuczę, zalewam małą ilością wody i odstawiam na kilka godzin.
  • Krok 2

    35 min
    Następnie przekładam grzyby do garnka (wodę, w której się moczyły, również wlewam do garnka), wkładam do garnka mięso, zalewam wodą, zagotowuję, odszumowuję i gotuję jeszcze około pół godziny.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaję włoszczyznę pokrojoną w paski i przepłukaną kaszę jęczmienną, uzupełniam wywar wrzącą wodą.
  • Krok 4

    15 min
    Gotuję jeszcze 15 minut (grubsza kasza może wymagać dłuższego gotowania), doprawiam solą, pieprzem (można doprawić także cukrem).
  • Krok 5

    3 min
    Zupę podaję ze śmietaną i śliwkami z kompotu. Barszcz smakuje też świetnie z mięsem zamiast owoców.
Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 1 z 5

Grzyby płuczę, zalewam małą ilością wody i odstawiam na kilka godzin.

Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 2 z 5

Następnie przekładam grzyby do garnka (wodę, w której się moczyły, również wlewam do garnka), wkładam do garnka mięso, zalewam wodą, zagotowuję, odszumowuję i gotuję jeszcze około pół godziny.

Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 3 z 5

Dodaję włoszczyznę pokrojoną w paski i przepłukaną kaszę jęczmienną, uzupełniam wywar wrzącą wodą.

Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 4 z 5

Gotuję jeszcze 15 minut (grubsza kasza może wymagać dłuższego gotowania), doprawiam solą, pieprzem (można doprawić także cukrem).

Kaszubski barszcz z grzybami

Krok 5 z 5

Zupę podaję ze śmietaną i śliwkami z kompotu. Barszcz smakuje też świetnie z mięsem zamiast owoców.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Flaczki cielęce

    Flaczki cielęce

    2 godz 4 min Łatwy
  • Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

    Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

    3 godz 1 min Średni
  • Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

    Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

    1 godz 7 min Średni
  • Wigilijny barszcz biały grzybowy

    Wigilijny barszcz biały grzybowy

    55 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu