Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mięso, mięsa

Żeberka

Prezentujemy przepisy na dania z żeberkami: żeberka smażone z cebulką, duszone w sosie własnym, żeberka pieczone w polewie miodowej, gotowane żeberka (na bazie wywaru z żeberek możesz ugotować zupę). Jeden z najpyszniejszych przepisów to żeberka w... coli!

Przepisy 34

Żeberka miodowo-musztardowe

Żeberka miodowo-musztardowe

60 ze 100
1 godz 13 min Łatwy
Zupa szczawiowa z warzywami na wędzonych żeberkach

Zupa szczawiowa z warzywami na wędzonych żeberkach

1 godz 5 min Łatwy
Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

2 godz 17 min Łatwy
Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach

Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach

11 godz 25 min Łatwy
Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście

70 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Pieczone żeberka z powidłami

Pieczone żeberka z powidłami

40 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Żeberka z warzywami i czerwonym winem

Żeberka z warzywami i czerwonym winem

55 ze 100
4 godz 15 min Łatwy
Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

55 ze 100
57 min Łatwy
Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

1 godz 40 min Łatwy
Barszcz zabielany z ziemniakami

Barszcz zabielany z ziemniakami

53 min Łatwy
Żeberka słodko-kwaśne

Żeberka słodko-kwaśne

70 ze 100
1 godz 21 min Łatwy
Pieczone żeberka wieprzowe marynowane

Pieczone żeberka wieprzowe marynowane

70 ze 100
12 godz 50 min Łatwy
Żeberka w sosie BBQ

Żeberka w sosie BBQ

80 ze 100
1 godz 35 min Łatwy
Klasyczne gotowane żeberka

Klasyczne gotowane żeberka

45 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Żeberka wieprzowe duszone w piwie

Żeberka wieprzowe duszone w piwie

75 ze 100
1 godz 55 min Łatwy
Duszone żeberka z cebulą

Duszone żeberka z cebulą

50 ze 100
3 godz 54 min Łatwy
Żeberka z papryką

Żeberka z papryką

70 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Żeberka wieprzowe w sosie własnym

Żeberka wieprzowe w sosie własnym

55 ze 100
42 min Łatwy
Pełne słodyczy żeberka BBQ

Pełne słodyczy żeberka BBQ

75 ze 100
13 godz 50 min Łatwy
Żeberka duszone w winie czerwonym

Żeberka duszone w winie czerwonym

40 ze 100
9 godz 49 min Łatwy
Soczyste żeberka

Soczyste żeberka

45 ze 100
1 godz 12 min Łatwy
Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

55 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Żeberka z grilla na ostro

Żeberka z grilla na ostro

70 ze 100
9 godz 1 min Łatwy
Żeberka z colą

Żeberka z colą

40 ze 100
1 godz 27 min Łatwy
Żeberka duszone w warzywach

Żeberka duszone w warzywach

50 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Żeberka po staropolsku

Żeberka po staropolsku

10 godz 20 min Łatwy
Żeberka z colą i powidłami

Żeberka z colą i powidłami

40 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Fasolka jaś po bretońsku

Fasolka jaś po bretońsku

85 ze 100
1 godz 1 min Łatwy
Zupa z brukwi

Zupa z brukwi

43 min Łatwy
Żeberka z grilla

Żeberka z grilla

70 ze 100
3 godz 57 min Łatwy
Żurek na wędzonych żeberkach

Żurek na wędzonych żeberkach

55 min Łatwy
Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą

Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą

100 ze 100
3 godz Średni
Pieczone żeberka w musztardzie sarepskiej

Pieczone żeberka w musztardzie sarepskiej

60 ze 100
9 godz 26 min Łatwy
Żeberka marynowane z piekarnika

Żeberka marynowane z piekarnika

75 ze 100
6 godz 50 min Łatwy

Jaki przepis na żeberka wybrać? 

Żeberka wieprzowe to mięso dla prawdziwych smakoszy. W sklepach można dostać je w dwóch wersjach: paska lub trójkąta – zależy to od fragmentu, z którego zostały wycięte. Żeberka w formie trójkąta nazywane bywają ekstra mięsnymi, ponieważ zawierają więcej mięsa względem kości niż żeberka w formie paska, natomiast mięso z tych drugich jest delikatniejsze. Warto wybierać świeże mięso, o ciemnoróżowym kolorze i neutralnym zapachu. Dodatkowa warstwa tłuszczu wcale nie jest ich wadą, jeśli planujemy smażenie (choćby wstępne) mięsa – tłuszcz wytopi się i sprawi, że danie będzie smaczniejsze. 

Jak większość mięs, żeberka można przyrządzić na różne sposoby. Najpopularniejsze są trzy: duszenie, pieczone oraz grillowanie. Żeberka z grilla stanowią prawdziwy rarytas sezonu grillowego, należy tylko pamiętać, by grillować je dłużej i w niższej temperaturze, najlepiej pod przykryciem. Natomiast poza sezonem grillowym można przygotowywać je w kuchni, dusząc w garnku lub piekąc w piekarniku. Za każdym razem dobrze jest jednak przeprowadzić wstępne smażenie żeberek, by mięso nabrało brązowego odcienia się z wierzchu, a pory zostały zamknięte. Dzięki temu soki pozostaną w środku, w efekcie czego mięso będzie bardziej soczyste, a nie wysuszone. 

Żeberka – z czym to się je? 

Bez względu na to, czy planujemy wrzucić żeberka na grilla, czy upiec w piekarniku, dobrze jest wcześniej je zamarynować. W zależności od przepisu marynata może mieć różne składniki. Do octu, wina lub musztardy dodajemy przyprawy, głównie zioła, czasem także paprykę chilli, jeśli lubimy żeberka na ostro. Mięso powinno spędzić w marynacie kilka godzin, najlepiej więc przygotować ją dzień wcześniej i pozwolić żeberkom spędzić w niej noc, wkładając całość do lodówki. Jeśli zaś wolimy mięso duszone, możemy przygotować je bez marynaty, za to z sosem. 

Żeberka świetnie komponują się z różnymi dodatkami – na przykład pieczonymi ziemniakami albo kopytkami. Doskonale pasuje do nich kiszona kapusta lub sezonowa sałatka. Serwując żeberka, możesz podać je w całości lub wcześniej pokroić na kawałki pomiędzy poszczególnymi kośćmi (lub co drugą).  

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu