Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Duszone żeberka z cebulą

0
234 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Żeberka wieprzowe
2 ząbków
Czosnek
10 g
Przyprawa grill ziołowy
0.5 łyżka
Słodka papryka
10 g
Sól ziołowa
5 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Oliwa z oliwek
2 
Cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
55.93 g
Węglowodany
8.06 g
Tłuszcze
30.55 g
Wartość energetyczna
541.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

234 min
Krok 1
5 min
Żeberka podzielić na porcje (u mnie 5).
Krok 2
2 min
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego przyprawy i olej.
Krok 3
1 min
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 4
120 min
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 5
10 min
Po tym czasie mięso zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Krok 6
5 min
Do mięsa dodać obrane i pokrojone w ćwiartki cebule. Smażyć jeszcze chwilę, aż cebula się zeszkli.
Krok 7
1 min
Do mięsa wlać ok. 3 szklanki wody.
Krok 8
90 min
Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Duszone żeberka z cebulą

Krok 1 z 8

Żeberka podzielić na porcje (u mnie 5).

Duszone żeberka z cebulą

Krok 2 z 8

Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego przyprawy i olej.

Duszone żeberka z cebulą

Krok 3 z 8

Wszystko dokładnie wymieszać.

Duszone żeberka z cebulą

Krok 4 z 8

Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.

Duszone żeberka z cebulą

Krok 5 z 8

Po tym czasie mięso zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Duszone żeberka z cebulą

Krok 6 z 8

Do mięsa dodać obrane i pokrojone w ćwiartki cebule. Smażyć jeszcze chwilę, aż cebula się zeszkli.

Duszone żeberka z cebulą

Krok 7 z 8

Do mięsa wlać ok. 3 szklanki wody.

Duszone żeberka z cebulą

Krok 8 z 8

Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.

Duszone żeberka z cebulą to danie dla wszystkich miłośników soczystego mięsa o ziołowej nucie. Żeberka nacieramy marynatą przyrządzoną z aromatycznych przypraw, czosnku i oleju, a następnie odstawiamy na 2 godziny, by mięso przejęło wszystkie aromaty. Duszone żeberka z cebulą zajadaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika