Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żeberka duszone w winie czerwonym

0
589 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
żeberka wołowe
200 ml
Czerwone wino
1 
Por (biała część)
4 ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
1 szczypta
Tymianek
1 łyżka
Oliwa z oliwek
2 łyżek
Ocet balsamiczny
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny
2 szklanek
Woda
1 kg
Ziemniaki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
36.69 g
Tłuszcze
32.39 g
Węglowodany
26.96 g
Wartość energetyczna
561.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

589 min
Krok 1
3 min
W dużej misce wymieszać wino z cebulą, czosnkiem, tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
Dodać żeberka i dobrze wymieszać, aby pokryły się marynatą.
Krok 3
480 min
Wstawić do lodówki na całą noc.
Krok 4
5 min
Żeberka wyjąć z marynaty, przełożyć na patelnię i zrumienić na oliwie na dużym ogniu, smażąc przez kilka minut.
Krok 5
5 min
Dodać przecedzoną marynatę, w której leżały żeberka.
Krok 6
90 min
Dodać ocet. Zalać wodą i dusić do miękkości.
Krok 7
1 min
Podawać z ziemniaczkami i z czerwonym wytrawnym winem.
Żeberka duszone w winie czerwonym

Krok 1 z 7

W dużej misce wymieszać wino z cebulą, czosnkiem, tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem.

Żeberka duszone w winie czerwonym

Krok 2 z 7

Dodać żeberka i dobrze wymieszać, aby pokryły się marynatą.

Żeberka duszone w winie czerwonym

Krok 3 z 7

Wstawić do lodówki na całą noc.

Żeberka duszone w winie czerwonym

Krok 4 z 7

Żeberka wyjąć z marynaty, przełożyć na patelnię i zrumienić na oliwie na dużym ogniu, smażąc przez kilka minut.

Żeberka duszone w winie czerwonym

Krok 5 z 7

Dodać przecedzoną marynatę, w której leżały żeberka.

Żeberka duszone w winie czerwonym

Krok 6 z 7

Dodać ocet. Zalać wodą i dusić do miękkości.

Żeberka duszone w winie czerwonym

Krok 7 z 7

Podawać z ziemniaczkami i z czerwonym wytrawnym winem.

Żeberka duszone w czerwonym winie to potrawa wykwintna, która świetnie nadaje się na szykowny obiad lub kolację. Wino, jakie wybierzemy, powinno być czerwone i półwytrawne, ponieważ takie najlepiej wzbogaci smak mięsa. Dodajmy przyprawy, które wzmocnią aromat potrawy. Końcowy efekt będzie zdumiewający! Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika