Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pełne słodyczy żeberka BBQ

0
830 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 ml
Woda
3 
Ziele angielskie mielone
2 
Liść laurowy
1 kg
Żeberka wieprzowe
1 Płaska łyżka
Przecier pomidorowy
1 łyżeczka
Czosnek granulowany
1 łyżeczka
Oregano
1 łyżka
Sos worcestershire
1.5 łyżek
Ocet
1 łyżeczka
Cukier trzcinowy
1 łyżeczka
Słodka papryka
1 
Liść laurowy
1 
Ziele angielskie mielone
15 
Suszone śliwki
200 ml
Woda
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
468.57 kcal
Węglowodany
27.29 g
Tłuszcze
14.01 g
Białko
56.28 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

830 min
Krok 1
5 min
Rozpuść 2 Kostki Mięsne WINIARY w 800 ml wrzącej wody.
Krok 2
10 min
Dodaj ziele angielskie oraz listek laurowy. Pozostaw do wystudzenia.
Krok 3
720 min
Do powstałej marynaty włóż żeberka. Całość wstaw do lodówki na 6–12 h w celu zamarynowania.
Krok 4
45 min
Po tym czasie przełóż żeberka do naczynia do pieczenia i piecz ok. 45 minut w temperaturze 160°C od czasu do czasu podlewając bulionem.
Krok 5
30 min
Następnie podnieś temperaturę do 200°C i piecz żeberka jeszcze ok. 30 minut aż się ładnie zarumienią smarując je sosem BBQ.
Krok 6
10 min
Aby przygotować sos w rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i doprowadź go do wrzenia.
Krok 7
10 min
Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Sos możesz dodatkowo przetrzeć go przez sito. Dopraw na koniec solą i pieprzem do smaku.
Pełne słodyczy żeberka BBQ

Krok 1 z 7

Rozpuść 2 Kostki Mięsne WINIARY w 800 ml wrzącej wody.

Pełne słodyczy żeberka BBQ

Krok 2 z 7

Dodaj ziele angielskie oraz listek laurowy. Pozostaw do wystudzenia.

Pełne słodyczy żeberka BBQ

Krok 3 z 7

Do powstałej marynaty włóż żeberka. Całość wstaw do lodówki na 6–12 h w celu zamarynowania.

Pełne słodyczy żeberka BBQ

Krok 4 z 7

Po tym czasie przełóż żeberka do naczynia do pieczenia i piecz ok. 45 minut w temperaturze 160°C od czasu do czasu podlewając bulionem.

Pełne słodyczy żeberka BBQ

Krok 5 z 7

Następnie podnieś temperaturę do 200°C i piecz żeberka jeszcze ok. 30 minut aż się ładnie zarumienią smarując je sosem BBQ.

Pełne słodyczy żeberka BBQ

Krok 6 z 7

Aby przygotować sos w rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i doprowadź go do wrzenia.

Pełne słodyczy żeberka BBQ

Krok 7 z 7

Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Sos możesz dodatkowo przetrzeć go przez sito. Dopraw na koniec solą i pieprzem do smaku.

Żeberka w sosie BBQ, czyli obiad doskonały – niezwykle aromatyczny i rozpływający się w ustach! Pierwszym sekretem pełnych słodyczy żeberek jest marynata przyrządzana z Kostki mięsnej WINIARY, przyprawiona dodatkowo zielem angielskim i liściem laurowym. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy żeberka i odstawiamy na 6-12 godzin. Drugi sekret żeberek to słodki sos BBQ z dodatkiem suszonych śliwek, pomidorów, słodkiej papryki, czosnku i wielu, wielu innych! Sos rozsmarowujemy na rumianym mięsie, a gotowe żeberka zajadamy ze świeżym pieczywem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika