Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żeberka duszone w warzywach

0
91 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
50 dag
żeberka wołowe
1 
Cebula
1 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
1 
Papryka czerwona
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
1 trochę
Czosnek granulowany
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Smalec
2 łyżek
Oliwa
1 
Liść laurowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.01 g
Białko
33.87 g
Wartość energetyczna
626.27 kcal
Tłuszcze
47.79 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

91 min
Krok 1
15 min
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, usmażyć na patelni, odłożyć.
Krok 2
15 min
Na patelnię wlać oliwę, wsypać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Paprykę najlepiej w 3 kolorach pokroić w kostkę, wsypać do marchewki, wymieszać i chwilę podsmażyć.
Krok 3
50 min
Do podsmażonych warzyw włożyć usmażone żeberka, wlać 2 szklanki wody, włożyć liść laurowy, odrobinę pierzu i soli. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Krok 4
10 min
Z mąki i smalcu zrobić zasmażkę, wymieszać z koncentratem, odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku przyprawą maggi, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Krok 5
1 min
Podawać z ziemniakami i surówką.
Żeberka duszone w warzywach

Krok 1 z 5

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, usmażyć na patelni, odłożyć.

Żeberka duszone w warzywach

Krok 2 z 5

Na patelnię wlać oliwę, wsypać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Paprykę najlepiej w 3 kolorach pokroić w kostkę, wsypać do marchewki, wymieszać i chwilę podsmażyć.

Żeberka duszone w warzywach

Krok 3 z 5

Do podsmażonych warzyw włożyć usmażone żeberka, wlać 2 szklanki wody, włożyć liść laurowy, odrobinę pierzu i soli. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.

Żeberka duszone w warzywach

Krok 4 z 5

Z mąki i smalcu zrobić zasmażkę, wymieszać z koncentratem, odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku przyprawą maggi, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Żeberka duszone w warzywach

Krok 5 z 5

Podawać z ziemniakami i surówką.

Żeberka w warzywnym sosie są bardzo smaczne. Żeberka można usmażyć na patelni lub na ruszcie w piekarniku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika