Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

(0)
1 godz 32 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Żeberka wieprzowe (paski lub trójkąt)
0.5  główka
Młoda kapusta biała
4 
Ziemniaki
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
2  ząbków
trochę
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
0.5  pęczek
Koperek
1  szczypta
Sól i cukier do smaku
trochę
Sok z cytryny do smaku
1  łyżka
Masło klarowane

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.19 g
Węglowodany
33.06 g
Tłuszcze
5.98 g
Wartość energetyczna
234.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

92 min
Krok 1
60 min
Żeberka płuczemy, zalewamy zimną wodą (ok. 1,5 l), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i ząbki czosnku w łupinkach. Gotujemy godzinę.
Krok 2
10 min
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podduszamy na maśle z drobno pokrojoną cebulą.
Krok 3
5 min
Kapustę szatkujemy, dodajemy do podduszonych warzyw razem ze szczyptą soli i cukru, dusimy chwilę, aż kapusta zmięknie.
Krok 4
15 min
Ziemniaki obieramy w kostkę, dodajemy do wrzącego wywaru, dodajemy kapustę, kostkę bulionu na żeberkach, gałązkę koperku, a w razie konieczności dodajemy jeszcze trochę wody. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
Krok 5
1 min
Zupę delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny. Dodajemy świeżo posiekany koperek.
Krok 6
1 min
Mięso oddzielamy od kosteczek, dodajemy do garna z zupą lub bezpośrednio na talerze.
Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 1 z 6

Żeberka płuczemy, zalewamy zimną wodą (ok. 1,5 l), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i ząbki czosnku w łupinkach. Gotujemy godzinę.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 2 z 6

Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podduszamy na maśle z drobno pokrojoną cebulą.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 3 z 6

Kapustę szatkujemy, dodajemy do podduszonych warzyw razem ze szczyptą soli i cukru, dusimy chwilę, aż kapusta zmięknie.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 4 z 6

Ziemniaki obieramy w kostkę, dodajemy do wrzącego wywaru, dodajemy kapustę, kostkę bulionu na żeberkach, gałązkę koperku, a w razie konieczności dodajemy jeszcze trochę wody. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 5 z 6

Zupę delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny. Dodajemy świeżo posiekany koperek.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 6 z 6

Mięso oddzielamy od kosteczek, dodajemy do garna z zupą lub bezpośrednio na talerze.

Wiosenna zupa z młodej kapusty na żeberkach smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny kapuśniak. Jest o wiele łagodniejsza, a delikatną słodycz kapusty przyjemnie przełamuje sok z cytryny. Zupę kapuścianą można przygotować w wersji bezmięsnej, ale ta przygotowana z podduszoną na maśle kapustą i na żeberkach ma niezwykle apetyczny aromat, który dodatkowo podkreśliłam dodając do garnka kostkę Bulionu na żeberkach Winiary. Dzięki pachnącemu pieczonymi żeberkami bulionowi zupa nabrała bardziej wyrazistego smaku i aromatu, a przecież do jej przygotowania wykorzystałam tylko 30 dag żeberek. Na zupę kapuścianą dobrze jest wybrać żeberka ekstra, a jeśli nawet zwykłe – to takie naprawdę ładne. Z dobrze ugotowanych łatwo oddzielimy mięso od kosteczek – a mięsna wkładka nie tylko wzbogaci smak zupy, ale także podniesie jej wartość odżywczą. Może nawet obejdzie się bez drugiego dania, co Wy na to?

Do zakwaszenia zupy wykorzystałam sok z cytryny, ale można przełamać jej smak dodając na przykład rabarbar. Jeśli nigdy nie próbowaliście w ten sposób zakwaszać zup, sprawdźcie przepis na zupę kapuścianą z rabarbarem.

Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji zupy. Smacznego!

Żeberka wieprzowe przydadzą Ci się również w tych przepisach:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha