Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z młodej kapusty na żeberkach
Zupa z młodej kapusty na żeberkach
Zupa z młodej kapusty na żeberkach
Dodaj do CookBook

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

(0)
1 godz 32 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JOLA3
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Żeberka wieprzowe (paski lub trójkąt)
0.5  główka
Młoda kapusta biała
4 
Ziemniaki
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  kostka
WINIARY Rosół wołowy
trochę
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
0.5  pęczek
Koperek
1  szczypta
Sól i cukier do smaku
trochę
Sok z cytryny do smaku
1  łyżka
Masło klarowane
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.1 g
Wartość energetyczna
234.1 kcal
Tłuszcze
6 g
Białko
16.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wiosenna zupa z młodej kapusty na żeberkach smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny kapuśniak. Jest o wiele łagodniejsza, a delikatną słodycz kapusty przyjemnie przełamuje sok z cytryny. Zupę kapuścianą można przygotować w wersji bezmięsnej, ale ta przygotowana z podduszoną na maśle kapustą i na żeberkach ma niezwykle apetyczny aromat, który dodatkowo podkreśliłam dodając do garnka kostkę rosołową WINIARY. Dzięki bulionowi zupa nabrała bardziej wyrazistego smaku i aromatu, a przecież do jej przygotowania wykorzystałam tylko 30 dag żeberek. Na zupę kapuścianą dobrze jest wybrać żeberka ekstra, a jeśli nawet zwykłe – to takie naprawdę ładne. Z dobrze ugotowanych łatwo oddzielimy mięso od kosteczek – a mięsna wkładka nie tylko wzbogaci smak zupy, ale także podniesie jej wartość odżywczą. Może nawet obejdzie się bez drugiego dania, co Wy na to?

Do zakwaszenia zupy wykorzystałam sok z cytryny, ale można przełamać jej smak dodając na przykład rabarbar. Jeśli nigdy nie próbowaliście w ten sposób zakwaszać zup, sprawdźcie przepis na zupę kapuścianą z rabarbarem.

Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji zupy. Smacznego!

Żeberka wieprzowe przydadzą Ci się również w tych przepisach:

  • Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

  • Zupa ogórkowa na żeberkach

  • Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Przygotowanie

92 min
  • Krok 1

    60 min
    Żeberka płuczemy, zalewamy zimną wodą (ok. 1,5 l), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i ząbki czosnku w łupinkach. Gotujemy godzinę.
  • Krok 2

    10 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podduszamy na maśle z drobno pokrojoną cebulą.
  • Krok 3

    5 min
    Kapustę szatkujemy, dodajemy do podduszonych warzyw razem ze szczyptą soli i cukru, dusimy chwilę, aż kapusta zmięknie.
  • Krok 4

    15 min
    Ziemniaki obieramy w kostkę, dodajemy do wrzącego wywaru, dodajemy kapustę, kostkę bulionu wołowego, gałązkę koperku, a w razie konieczności dodajemy jeszcze trochę wody. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny. Dodajemy świeżo posiekany koperek.
  • Krok 6

    1 min
    Mięso oddzielamy od kosteczek, dodajemy do garna z zupą lub bezpośrednio na talerze.
Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 1 z 6

Żeberka płuczemy, zalewamy zimną wodą (ok. 1,5 l), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i ząbki czosnku w łupinkach. Gotujemy godzinę.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 2 z 6

Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podduszamy na maśle z drobno pokrojoną cebulą.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 3 z 6

Kapustę szatkujemy, dodajemy do podduszonych warzyw razem ze szczyptą soli i cukru, dusimy chwilę, aż kapusta zmięknie.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 4 z 6

Ziemniaki obieramy w kostkę, dodajemy do wrzącego wywaru, dodajemy kapustę, kostkę bulionu wołowego, gałązkę koperku, a w razie konieczności dodajemy jeszcze trochę wody. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 5 z 6

Zupę delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny. Dodajemy świeżo posiekany koperek.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 6 z 6

Mięso oddzielamy od kosteczek, dodajemy do garna z zupą lub bezpośrednio na talerze.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu