Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa z młodej kapusty na żeberkach
Zupa z młodej kapusty na żeberkach
Zupa z młodej kapusty na żeberkach
Zupa z młodej kapusty na żeberkach
Zupa z młodej kapusty na żeberkach
Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

(0)
1 godz 32 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Żeberka wieprzowe (paski lub trójkąt)
0.5  główka
Młoda kapusta biała
4 
Ziemniaki
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  kostka
Bulion na żeberkach WINIARY
trochę
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
0.5  pęczek
Koperek
1  szczypta
Sól i cukier do smaku
trochę
Sok z cytryny do smaku
1  łyżka
Masło klarowane
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.19 g
Węglowodany
33.06 g
Tłuszcze
5.98 g
Wartość energetyczna
234.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wiosenna zupa z młodej kapusty na żeberkach smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny kapuśniak. Jest o wiele łagodniejsza, a delikatną słodycz kapusty przyjemnie przełamuje sok z cytryny. Zupę kapuścianą można przygotować w wersji bezmięsnej, ale ta przygotowana z podduszoną na maśle kapustą i na żeberkach ma niezwykle apetyczny aromat, który dodatkowo podkreśliłam dodając do garnka kostkę Bulionu na żeberkach Winiary. Dzięki pachnącemu pieczonymi żeberkami bulionowi zupa nabrała bardziej wyrazistego smaku i aromatu, a przecież do jej przygotowania wykorzystałam tylko 30 dag żeberek. Na zupę kapuścianą dobrze jest wybrać żeberka ekstra, a jeśli nawet zwykłe – to takie naprawdę ładne. Z dobrze ugotowanych łatwo oddzielimy mięso od kosteczek – a mięsna wkładka nie tylko wzbogaci smak zupy, ale także podniesie jej wartość odżywczą. Może nawet obejdzie się bez drugiego dania, co Wy na to?

Do zakwaszenia zupy wykorzystałam sok z cytryny, ale można przełamać jej smak dodając na przykład rabarbar. Jeśli nigdy nie próbowaliście w ten sposób zakwaszać zup, sprawdźcie przepis na zupę kapuścianą z rabarbarem.

Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji zupy. Smacznego!

Żeberka wieprzowe przydadzą Ci się również w tych przepisach:

  • Zupa ziemniaczana na żeberkach z kabanosem i pietuszkowym pistou
  • Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
  • Zupa ogórkowa na żeberkach
  • Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

Przygotowanie

92 min
  • Krok 1

    60 min
    Żeberka płuczemy, zalewamy zimną wodą (ok. 1,5 l), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i ząbki czosnku w łupinkach. Gotujemy godzinę.
  • Krok 2

    10 min
    Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podduszamy na maśle z drobno pokrojoną cebulą.
  • Krok 3

    5 min
    Kapustę szatkujemy, dodajemy do podduszonych warzyw razem ze szczyptą soli i cukru, dusimy chwilę, aż kapusta zmięknie.
  • Krok 4

    15 min
    Ziemniaki obieramy w kostkę, dodajemy do wrzącego wywaru, dodajemy kapustę, kostkę bulionu na żeberkach, gałązkę koperku, a w razie konieczności dodajemy jeszcze trochę wody. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny. Dodajemy świeżo posiekany koperek.
  • Krok 6

    1 min
    Mięso oddzielamy od kosteczek, dodajemy do garna z zupą lub bezpośrednio na talerze.
Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 1 z 6

Żeberka płuczemy, zalewamy zimną wodą (ok. 1,5 l), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i ząbki czosnku w łupinkach. Gotujemy godzinę.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 2 z 6

Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podduszamy na maśle z drobno pokrojoną cebulą.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 3 z 6

Kapustę szatkujemy, dodajemy do podduszonych warzyw razem ze szczyptą soli i cukru, dusimy chwilę, aż kapusta zmięknie.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 4 z 6

Ziemniaki obieramy w kostkę, dodajemy do wrzącego wywaru, dodajemy kapustę, kostkę bulionu na żeberkach, gałązkę koperku, a w razie konieczności dodajemy jeszcze trochę wody. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 5 z 6

Zupę delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny. Dodajemy świeżo posiekany koperek.

Zupa z młodej kapusty na żeberkach

Krok 6 z 6

Mięso oddzielamy od kosteczek, dodajemy do garna z zupą lub bezpośrednio na talerze.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

    Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

    38 min Łatwy
  • Tradycyjny barszcz ukraiński

    Tradycyjny barszcz ukraiński

    2 godz 25 min Średni
  • Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    1 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu