Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

(0)
1 godz 36 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Biała fasola cannellini
3 
Większe, ugotowane wcześniej buraki
5 
Ziemniaki
1 
Pietruszka (korzeń)
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Biała część pora
2  ząbków
Czosnek
4  liści
Biała kapusta
1  łyżka
Ocet lub sok z 1/2 cytryny
400  g
Żeberka wędzone
3  l
Zimna woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
2 
Liść laurowy
2  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
4  kulek
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Natka pietruszki lub majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.96 g
Węglowodany
39.99 g
Tłuszcze
15.79 g
Wartość energetyczna
414.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Barszcz ukraiński to obowiązkowa zupa w jesiennym menu. Są różne sposoby i receptury na jego przygotowywanie. Zazwyczaj barszcz ukraiński gotuję z dodatkiem boczku, ale tym razem postawiłam na wędzone żeberka, dzięki którym barszcz nabrał zdecydowanego charakteru. Wędzone żeberka to doskonały dodatek do treściwych jesiennych zup : grochówki, kapuśniaku, zupy ziemniaczanej i barszczu ukraińskiego.

Przygotowanie

96 min
  • Krok 1

    60 min
    Wędzone żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody (część nam odparuje w trakcie gotowania). Dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.
  • Krok 2

    10 min
    W trakcie gotowania się wywaru warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Białą część pora drobno siekamy.
  • Krok 3

    1 min
    Z wywaru wyjmujemy żeberka i dodajemy do zupy pietruszkę, seler, marchew, kawałek pora i poszatkowaną drobno kapustę.
  • Krok 4

    3 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.
  • Krok 5

    15 min
    Kiedy warzywa w gotującej się zupie będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy jeszcze około 15 minut ( aż ziemniaki będą miękkie ).
  • Krok 6

    3 min
    Ugotowane wcześniej buraki obieramy i kroimy w kostkę.
  • Krok 7

    2 min
    Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.
  • Krok 8

    1 min
    Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą. Dodajemy do barszczu ukraińskiego razem z burakami i żeberkami kiedy ziemniaki będą już miękkie.
  • Krok 9

    1 min
    Barszcz ukraiński doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy ocet.
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 1 z 9

Wędzone żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody (część nam odparuje w trakcie gotowania). Dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 2 z 9

W trakcie gotowania się wywaru warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Białą część pora drobno siekamy.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 3 z 9

Z wywaru wyjmujemy żeberka i dodajemy do zupy pietruszkę, seler, marchew, kawałek pora i poszatkowaną drobno kapustę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 4 z 9

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 5 z 9

Kiedy warzywa w gotującej się zupie będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy jeszcze około 15 minut ( aż ziemniaki będą miękkie ).

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 6 z 9

Ugotowane wcześniej buraki obieramy i kroimy w kostkę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 7 z 9

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 8 z 9

Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą. Dodajemy do barszczu ukraińskiego razem z burakami i żeberkami kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 9 z 9

Barszcz ukraiński doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy ocet.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

    1 godz 16 min Średni
  • Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

    2 godz 48 min Łatwy
  • Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

    1 godz 4 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu