Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

(0)
1 godz 36 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Biała fasola cannellini
3 
Większe, ugotowane wcześniej buraki
5 
Ziemniaki
1 
Pietruszka (korzeń)
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Biała część pora
2  ząbków
Czosnek
4  liści
Biała kapusta
1  łyżka
Ocet lub sok z 1/2 cytryny
400  g
Żeberka wędzone
3  l
Zimna woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
2 
Liść laurowy
2  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
4  kulek
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Natka pietruszki lub majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
28 g
Węglowodany
54.11 g
Tłuszcze
15.88 g
Wartość energetyczna
475.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz ukraiński to obowiązkowa zupa w jesiennym menu. Są różne sposoby i receptury na jego przygotowywanie. Zazwyczaj barszcz ukraiński gotuję z dodatkiem boczku, ale tym razem postawiłam na wędzone żeberka, dzięki którym barszcz nabrał zdecydowanego charakteru. Wędzone żeberka to doskonały dodatek do treściwych jesiennych zup : grochówki, kapuśniaku, zupy ziemniaczanej i barszczu ukraińskiego.

Przygotowanie

96 min
  • Krok 1

    60 min
    Wędzone żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody (część nam odparuje w trakcie gotowania). Dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.
  • Krok 2

    10 min
    W trakcie gotowania się wywaru warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Białą część pora drobno siekamy.
  • Krok 3

    1 min
    Z wywaru wyjmujemy żeberka i dodajemy do zupy pietruszkę, seler, marchew, kawałek pora i poszatkowaną drobno kapustę.
  • Krok 4

    3 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.
  • Krok 5

    15 min
    Kiedy warzywa w gotującej się zupie będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy jeszcze około 15 minut ( aż ziemniaki będą miękkie ).
  • Krok 6

    3 min
    Ugotowane wcześniej buraki obieramy i kroimy w kostkę.
  • Krok 7

    2 min
    Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.
  • Krok 8

    1 min
    Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą. Dodajemy do barszczu ukraińskiego razem z burakami i żeberkami kiedy ziemniaki będą już miękkie.
  • Krok 9

    1 min
    Barszcz ukraiński doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy ocet.
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 1 z 9

Wędzone żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody (część nam odparuje w trakcie gotowania). Dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 2 z 9

W trakcie gotowania się wywaru warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Białą część pora drobno siekamy.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 3 z 9

Z wywaru wyjmujemy żeberka i dodajemy do zupy pietruszkę, seler, marchew, kawałek pora i poszatkowaną drobno kapustę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 4 z 9

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 5 z 9

Kiedy warzywa w gotującej się zupie będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy jeszcze około 15 minut ( aż ziemniaki będą miękkie ).

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 6 z 9

Ugotowane wcześniej buraki obieramy i kroimy w kostkę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 7 z 9

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 8 z 9

Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą. Dodajemy do barszczu ukraińskiego razem z burakami i żeberkami kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 9 z 9

Barszcz ukraiński doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy ocet.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

    Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

    1 godz 16 min Średni
  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

    Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

    1 godz 4 min Średni
  • Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

    Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

    2 godz 48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu