Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
Dodaj do CookBook

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

(0)
1 godz 36 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Biała fasola cannellini
3 
Większe, ugotowane wcześniej buraki
5 
Ziemniaki
1 
Pietruszka (korzeń)
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Biała część pora
2  ząbków
Czosnek
4  liści
Biała kapusta
1  łyżka
Ocet lub sok z 1/2 cytryny
400  g
Żeberka wędzone
3  l
Zimna woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
2 
Liść laurowy
2  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
4  kulek
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Natka pietruszki lub majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
54.1 g
Wartość energetyczna
475.6 kcal
Tłuszcze
15.9 g
Białko
28 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz ukraiński to obowiązkowa zupa w jesiennym menu. Są różne sposoby i receptury na jego przygotowywanie. Zazwyczaj barszcz ukraiński gotuję z dodatkiem boczku, ale tym razem postawiłam na wędzone żeberka, dzięki którym barszcz nabrał zdecydowanego charakteru. Wędzone żeberka to doskonały dodatek do treściwych jesiennych zup : grochówki, kapuśniaku, zupy ziemniaczanej i barszczu ukraińskiego.

Przygotowanie

96 min
  • Krok 1

    60 min
    Wędzone żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody (część nam odparuje w trakcie gotowania). Dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.
  • Krok 2

    10 min
    W trakcie gotowania się wywaru warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Białą część pora drobno siekamy.
  • Krok 3

    1 min
    Z wywaru wyjmujemy żeberka i dodajemy do zupy pietruszkę, seler, marchew, kawałek pora i poszatkowaną drobno kapustę.
  • Krok 4

    3 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.
  • Krok 5

    15 min
    Kiedy warzywa w gotującej się zupie będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy jeszcze około 15 minut ( aż ziemniaki będą miękkie ).
  • Krok 6

    3 min
    Ugotowane wcześniej buraki obieramy i kroimy w kostkę.
  • Krok 7

    2 min
    Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.
  • Krok 8

    1 min
    Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą. Dodajemy do barszczu ukraińskiego razem z burakami i żeberkami kiedy ziemniaki będą już miękkie.
  • Krok 9

    1 min
    Barszcz ukraiński doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy ocet.
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 1 z 9

Wędzone żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody (część nam odparuje w trakcie gotowania). Dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 2 z 9

W trakcie gotowania się wywaru warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Białą część pora drobno siekamy.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 3 z 9

Z wywaru wyjmujemy żeberka i dodajemy do zupy pietruszkę, seler, marchew, kawałek pora i poszatkowaną drobno kapustę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 4 z 9

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 5 z 9

Kiedy warzywa w gotującej się zupie będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy jeszcze około 15 minut ( aż ziemniaki będą miękkie ).

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 6 z 9

Ugotowane wcześniej buraki obieramy i kroimy w kostkę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 7 z 9

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 8 z 9

Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą. Dodajemy do barszczu ukraińskiego razem z burakami i żeberkami kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 9 z 9

Barszcz ukraiński doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy ocet.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu