Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

(0)
1 godz 36 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  puszka
Biała fasola cannellini
3 
Większe, ugotowane wcześniej buraki
5 
Ziemniaki
1 
Pietruszka (korzeń)
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Biała część pora
2  ząbków
4  liści
Biała kapusta
1  łyżka
Ocet lub sok z 1/2 cytryny
400  g
Żeberka wędzone
3  l
Zimna woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
2 
Liść laurowy
2  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
4  kulek
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Natka pietruszki lub majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.96 g
Węglowodany
39.99 g
Tłuszcze
15.79 g
Wartość energetyczna
414.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

96 min
Krok 1
60 min
Wędzone żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody (część nam odparuje w trakcie gotowania). Dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.
Krok 2
10 min
W trakcie gotowania się wywaru warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Białą część pora drobno siekamy.
Krok 3
1 min
Z wywaru wyjmujemy żeberka i dodajemy do zupy pietruszkę, seler, marchew, kawałek pora i poszatkowaną drobno kapustę.
Krok 4
3 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.
Krok 5
15 min
Kiedy warzywa w gotującej się zupie będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy jeszcze około 15 minut ( aż ziemniaki będą miękkie ).
Krok 6
3 min
Ugotowane wcześniej buraki obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 7
2 min
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 8
1 min
Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą. Dodajemy do barszczu ukraińskiego razem z burakami i żeberkami kiedy ziemniaki będą już miękkie.
Krok 9
1 min
Barszcz ukraiński doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy ocet.
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 1 z 9

Wędzone żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody (część nam odparuje w trakcie gotowania). Dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 2 z 9

W trakcie gotowania się wywaru warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Białą część pora drobno siekamy.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 3 z 9

Z wywaru wyjmujemy żeberka i dodajemy do zupy pietruszkę, seler, marchew, kawałek pora i poszatkowaną drobno kapustę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 4 z 9

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 5 z 9

Kiedy warzywa w gotującej się zupie będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy jeszcze około 15 minut ( aż ziemniaki będą miękkie ).

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 6 z 9

Ugotowane wcześniej buraki obieramy i kroimy w kostkę.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 7 z 9

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 8 z 9

Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą. Dodajemy do barszczu ukraińskiego razem z burakami i żeberkami kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Krok 9 z 9

Barszcz ukraiński doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy ocet.

Barszcz ukraiński to obowiązkowa zupa w jesiennym menu. Są różne sposoby i receptury na jego przygotowywanie. Zazwyczaj barszcz ukraiński gotuję z dodatkiem boczku, ale tym razem postawiłam na wędzone żeberka, dzięki którym barszcz nabrał zdecydowanego charakteru. Wędzone żeberka to doskonały dodatek do treściwych jesiennych zup : grochówki, kapuśniaku, zupy ziemniaczanej i barszczu ukraińskiego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha