Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
1 godz 36 min
Średni
1
puszka
Biała fasola cannellini
3
Większe, ugotowane wcześniej buraki
5
Ziemniaki
1
Pietruszka (korzeń)
1
Marchewka
1
kawałek
Seler
1
kawałek
Biała część pora
2
ząbków
4
liści
Biała kapusta
1
łyżka
Ocet lub sok z 1/2 cytryny
400
g
Żeberka wędzone
3
l
Zimna woda
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Cukier do smaku
1
szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
2
Liść laurowy
2
kulek
Ziarenka ziela angielskiego
4
kulek
Ziarno pieprzu
1
szczypta
Natka pietruszki lub majeranek
.
Wartości odżywcze
Białko
26.96 g
Węglowodany
39.99 g
Tłuszcze
15.79 g
Wartość energetyczna
414.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
96 min
Krok 1
60 min
Wędzone żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody (część nam odparuje w trakcie gotowania). Dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.
Krok 2
10 min
W trakcie gotowania się wywaru warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Białą część pora drobno siekamy.
Krok 3
1 min
Z wywaru wyjmujemy żeberka i dodajemy do zupy pietruszkę, seler, marchew, kawałek pora i poszatkowaną drobno kapustę.
Krok 4
3 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.
Krok 5
15 min
Kiedy warzywa w gotującej się zupie będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy jeszcze około 15 minut ( aż ziemniaki będą miękkie ).
Krok 6
3 min
Ugotowane wcześniej buraki obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 7
2 min
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 8
1 min
Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą. Dodajemy do barszczu ukraińskiego razem z burakami i żeberkami kiedy ziemniaki będą już miękkie.
Krok 9
1 min
Barszcz ukraiński doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy ocet.
Barszcz ukraiński to obowiązkowa zupa w jesiennym menu. Są różne sposoby i receptury na jego przygotowywanie. Zazwyczaj barszcz ukraiński gotuję z dodatkiem boczku, ale tym razem postawiłam na wędzone żeberka, dzięki którym barszcz nabrał zdecydowanego charakteru. Wędzone żeberka to doskonały dodatek do treściwych jesiennych zup : grochówki, kapuśniaku, zupy ziemniaczanej i barszczu ukraińskiego.
Komentarze 0