Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski
Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski
Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski
Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski
Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski
Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski
Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

(9)
3 godz 27 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Porcja rosołowa z kaczki lub ćwiartka z kaczki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
0.13  główka
Kapusta
4 
Ziemniaki
500  g
Buraki
1  puszka
Mała puszka białej fasoli
0.5  szklanka
Sos pomidorowy WINIARY
1  łyżka
Masło
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
3 
Liść laurowy
5  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
0.5  łyżeczka
Kwasek cytrynowy do smaku
2  łyżek
Śmietana do zabielenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.73 g
Węglowodany
29.77 g
Tłuszcze
51.21 g
Wartość energetyczna
659.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. W zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej, a i w każdym domu gospodyni przyrządza go po swojemu. Barszcz na Ukrainie gotuje się na różnego rodzaju drobiu lub na wieprzowych żeberkach. Może być z ziemniakami lub kaszą, a także z dodatkiem klusek pszennych lub gryczanych czy też bułeczek przygotowanych na parze.

Według przepisu połtawskiego, barszcz ukraiński przygotowuje się na bulionie z gęsi lub kaczki. Ma być to zupa tłusta i bardzo pożywna, stąd w niektórych przepisach dodatkowo znajdziemy słoninę, z której przygotowuje się skwarki i okrasza zupę.

Podstawą barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory (może być sos lub przecier pomidorowy) i kapusta. Dodatkowo mogą, ale nie muszą, pojawić się ziemniaki, papryka, fasola. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną. A wersji jest tak wiele, jak wiele domostw na Ukrainie.

Przepisy na zupy z kaczki i gęsiny lub z dodatkiem ich pysznego mięsa znajdziesz też w innych wpisach:

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Krupnik na gęsinie
Orientalny rosół z naleśnikami
Zupa z brukwi na gęsinie


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

207 min
  • Krok 1

    120 min
    Porcję rosołową z kaczki myjemy, możemy zdjąć część skóry, aby bulion nie był bardzo tłusty. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, doprowadzamy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowujemy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe, gotujemy 2 godziny.
  • Krok 2

    40 min
    W tym czasie buraki myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 3

    15 min
    Kapustę drobno siekamy, gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Odstawiamy.
  • Krok 4

    5 min
    Bulion przecedzamy. Mięso kaczki oddzielamy od kości, dodajemy do bulionu.
  • Krok 5

    15 min
    Do bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kapustę.
  • Krok 6

    10 min
    W tym czasie na patelni podduszamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sos pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Podsmażamy chwilę, często mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do garnka, dodajemy przepłukaną fasolkę, zagotowujemy i od razu zdejmujemy z kuchenki.
  • Krok 7

    1 min
    Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
  • Krok 8

    1 min
    Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 1 z 8

Porcję rosołową z kaczki myjemy, możemy zdjąć część skóry, aby bulion nie był bardzo tłusty. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, doprowadzamy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowujemy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe, gotujemy 2 godziny.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 2 z 8

W tym czasie buraki myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 3 z 8

Kapustę drobno siekamy, gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Odstawiamy.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 4 z 8

Bulion przecedzamy. Mięso kaczki oddzielamy od kości, dodajemy do bulionu.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 5 z 8

Do bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kapustę.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 6 z 8

W tym czasie na patelni podduszamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sos pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Podsmażamy chwilę, często mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do garnka, dodajemy przepłukaną fasolkę, zagotowujemy i od razu zdejmujemy z kuchenki.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 7 z 8

Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 8 z 8

Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy
  • Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    1 godz 9 min Łatwy
  • Zupa z młodej kapusty na żeberkach

    Zupa z młodej kapusty na żeberkach

    1 godz 32 min Łatwy
  • Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

    Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

    1 godz 41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu