Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

(0)
3 godz 27 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Porcja rosołowa z kaczki lub ćwiartka z kaczki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
0.13  główka
Kapusta
4 
Ziemniaki
500  g
Buraki
1  puszka
Mała puszka białej fasoli
0.5  szklanka
1  łyżka
Masło
2 
Cebula
3  ząbków
3 
Liść laurowy
5  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
0.5  łyżeczka
Kwasek cytrynowy do smaku
2  łyżek
Śmietana do zabielenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.73 g
Węglowodany
29.77 g
Tłuszcze
51.21 g
Wartość energetyczna
659.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

207 min
Krok 1
120 min
Porcję rosołową z kaczki myjemy, możemy zdjąć część skóry, aby bulion nie był bardzo tłusty. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, doprowadzamy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowujemy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe, gotujemy 2 godziny.
Krok 2
40 min
W tym czasie buraki myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
15 min
Kapustę drobno siekamy, gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Odstawiamy.
Krok 4
5 min
Bulion przecedzamy. Mięso kaczki oddzielamy od kości, dodajemy do bulionu.
Krok 5
15 min
Do bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kapustę.
Krok 6
10 min
W tym czasie na patelni podduszamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sos pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Podsmażamy chwilę, często mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do garnka, dodajemy przepłukaną fasolkę, zagotowujemy i od razu zdejmujemy z kuchenki.
Krok 7
1 min
Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Krok 8
1 min
Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 1 z 8

Porcję rosołową z kaczki myjemy, możemy zdjąć część skóry, aby bulion nie był bardzo tłusty. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, doprowadzamy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowujemy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe, gotujemy 2 godziny.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 2 z 8

W tym czasie buraki myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 3 z 8

Kapustę drobno siekamy, gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Odstawiamy.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 4 z 8

Bulion przecedzamy. Mięso kaczki oddzielamy od kości, dodajemy do bulionu.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 5 z 8

Do bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kapustę.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 6 z 8

W tym czasie na patelni podduszamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sos pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Podsmażamy chwilę, często mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do garnka, dodajemy przepłukaną fasolkę, zagotowujemy i od razu zdejmujemy z kuchenki.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 7 z 8

Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.

Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Krok 8 z 8

Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.

Na tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. W zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej, a i w każdym domu gospodyni przyrządza go po swojemu. Barszcz na Ukrainie gotuje się na różnego rodzaju drobiu lub na wieprzowych żeberkach. Może być z ziemniakami lub kaszą, a także z dodatkiem klusek pszennych lub gryczanych czy też bułeczek przygotowanych na parze.

Według przepisu połtawskiego, barszcz ukraiński przygotowuje się na bulionie z gęsi lub kaczki. Ma być to zupa tłusta i bardzo pożywna, stąd w niektórych przepisach dodatkowo znajdziemy słoninę, z której przygotowuje się skwarki i okrasza zupę.

Podstawą barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory (może być sos lub przecier pomidorowy) i kapusta. Dodatkowo mogą, ale nie muszą, pojawić się ziemniaki, papryka, fasola. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną. A wersji jest tak wiele, jak wiele domostw na Ukrainie.

Przepisy na zupy z kaczki i gęsiny lub z dodatkiem ich pysznego mięsa znajdziesz też w innych wpisach:

Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

Rosół z kaczki z domowym makaronem

Krupnik na gęsinie

Orientalny rosół z naleśnikami

Zupa z brukwi na gęsinie
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha