
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Według przepisu połtawskiego, barszcz ukraiński przygotowuje się na bulionie z gęsi lub kaczki. Ma być to zupa tłusta i bardzo pożywna, stąd w niektórych przepisach dodatkowo znajdziemy słoninę, z której przygotowuje się skwarki i okrasza zupę.
Podstawą barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory (może być sos lub przecier pomidorowy) i kapusta. Dodatkowo mogą, ale nie muszą, pojawić się ziemniaki, papryka, fasola. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną. A wersji jest tak wiele, jak wiele domostw na Ukrainie.
Przepisy na zupy z kaczki i gęsiny lub z dodatkiem ich pysznego mięsa znajdziesz też w innych wpisach:
Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Krupnik na gęsinie
Orientalny rosół z naleśnikami
Zupa z brukwi na gęsinie
Przygotowanie
Krok 1
120 minKrok 2
40 minKrok 3
15 minKrok 4
5 minKrok 5
15 minKrok 6
10 minKrok 7
1 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Porcję rosołową z kaczki myjemy, możemy zdjąć część skóry, aby bulion nie był bardzo tłusty. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, doprowadzamy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowujemy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe, gotujemy 2 godziny.

Krok 2 z 8
W tym czasie buraki myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Krok 3 z 8
Kapustę drobno siekamy, gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Odstawiamy.

Krok 4 z 8
Bulion przecedzamy. Mięso kaczki oddzielamy od kości, dodajemy do bulionu.

Krok 5 z 8
Do bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kapustę.

Krok 6 z 8
W tym czasie na patelni podduszamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sos pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Podsmażamy chwilę, często mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do garnka, dodajemy przepłukaną fasolkę, zagotowujemy i od razu zdejmujemy z kuchenki.

Krok 7 z 8
Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.

Krok 8 z 8
Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0