Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. W zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej, a i w każdym domu gospodyni przyrządza go po swojemu. Barszcz na Ukrainie gotuje się na różnego rodzaju drobiu lub na wieprzowych żeberkach. Może być z ziemniakami lub kaszą, a także z dodatkiem klusek pszennych lub gryczanych czy też bułeczek przygotowanych na parze.
Według przepisu połtawskiego, barszcz ukraiński przygotowuje się na bulionie z gęsi lub kaczki. Ma być to zupa tłusta i bardzo pożywna, stąd w niektórych przepisach dodatkowo znajdziemy słoninę, z której przygotowuje się skwarki i okrasza zupę.
Podstawą barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory (może być sos lub przecier pomidorowy) i kapusta. Dodatkowo mogą, ale nie muszą, pojawić się ziemniaki, papryka, fasola. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną. A wersji jest tak wiele, jak wiele domostw na Ukrainie.
Przepisy na zupy z kaczki i gęsiny lub z dodatkiem ich pysznego mięsa znajdziesz też w innych wpisach:
Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Krupnik na gęsinie
Orientalny rosół z naleśnikami
Zupa z brukwi na gęsinie
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Porcję rosołową z kaczki myjemy, możemy zdjąć część skóry, aby bulion nie był bardzo tłusty. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, doprowadzamy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowujemy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe, gotujemy 2 godziny.
W tym czasie buraki myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kapustę drobno siekamy, gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Odstawiamy.
Bulion przecedzamy. Mięso kaczki oddzielamy od kości, dodajemy do bulionu.
Do bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kapustę.
W tym czasie na patelni podduszamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sos pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Podsmażamy chwilę, często mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do garnka, dodajemy przepłukaną fasolkę, zagotowujemy i od razu zdejmujemy z kuchenki.
Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0