Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do wysokiego garnka wlewamy wodę.
Obieramy marchewkę i wrzucamy do garnka razem z kawałkiem selera i porem.
Brukiew obieramy i kroimy w równą kostkę. Lepiej kroić w mniejszą kostkę, bo brukiew długo się gotuje.
Brukiew dodajemy do garnka razem ze skrzydłami gęsi.
Do zupy wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz szczyptę cząbru.
Gotujemy pod przykryciem do momentu aż brukiew będzie prawie miękka. W razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy w momencie, kiedy brukiew będzie już prawie ugotowana (sprawdzamy widelcem miękkość brukwi).
Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie i doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do zupy. Pietruszkę można zastąpić suszonym majerankiem.
Zupę podajemy z porcją skrzydła gęsi, podawanego w całości.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0