Zupa z brukwi na gęsinie
50min
Średni
4
Skrzydła gęsie
6
Ziemniaki
3
Brukiew
1
pęczek
Świeża pietruszka
1
szczypta
Cząber
2
Liść laurowy
3
Ziele angielskie
2
Ziarno pieprzu
2
Mała marchewka
1
kawałek
por (część zielona)
1
kawałek
Seler korzeń
2
łyżeczek
Majeranek
3
l
Woda
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
31.86 g
Węglowodany
41.96 g
Tłuszcze
11.04 g
Wartość energetyczna
380.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
2 min
Do wysokiego garnka wlewamy wodę.
Krok 2
3 min
Obieramy marchewkę i wrzucamy do garnka razem z kawałkiem selera i porem.
Krok 3
4 min
Brukiew obieramy i kroimy w równą kostkę. Lepiej kroić w mniejszą kostkę, bo brukiew długo się gotuje.
Krok 4
3 min
Brukiew dodajemy do garnka razem ze skrzydłami gęsi.
Krok 5
3 min
Do zupy wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz szczyptę cząbru.
Krok 6
10 min
Gotujemy pod przykryciem do momentu aż brukiew będzie prawie miękka. W razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.
Krok 7
4 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy w momencie, kiedy brukiew będzie już prawie ugotowana (sprawdzamy widelcem miękkość brukwi).
Krok 8
15 min
Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie i doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
Krok 9
3 min
Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do zupy. Pietruszkę można zastąpić suszonym majerankiem.
Krok 10
3 min
Zupę podajemy z porcją skrzydła gęsi, podawanego w całości.
Pisząc o zupach kuchni kaszubskiej nie mogę nie wspomnieć o zupie z brukwi na gęsinie. Ta zupa jesienną porą dosyć często pojawiała się w moim domu. U nas była zawsze obowiązkowo z świeżą pietruszką. Zupa z brukwi na gęsinie to wręcz idealny obiad na jesienną słotę.
Brukiew jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i sycąca. Wyglądem może nieco przypominać korzeń selera, ale jest zdecydowanie bardziej twarda i ma żółty kolor. Dosyć długo się ją gotuje, dlatego zawsze dodajemy ją do zupy na samym początku. Niektórzy dodają do zupy z brukwi majeranek, ja jednak zawsze dodaję pietruszkę, bo takie smaki pamiętam z domu rodzinnego. Przepis dostałam od swojej mamy, która zupę z brukwi gotuje zawsze na skrzydłach z gęsi. W kuchni kaszubskiej znajdziecie sporo przepisów na dania z gęsiny. Niektórzy zastępują gęsinę w tej zupie kaczką. Polecam jednak pozostać przy starym i sprawdzonym przepisie.
Kolejnym zapewne mniej znanym składnikiem tej zupy jest cząber. To przyprawa wyraźna w smaku, więc należy dawkować ją ostrożnie. Ponoć cząber ma reputację afrodyzjaka :)
Zapraszam też do zapoznania się z innymi przepisami kuchni kaszubskiej:
Polewka gdańska z suszonymi grzybami
Kaszubski barszcz z grzybami
Brukiew jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i sycąca. Wyglądem może nieco przypominać korzeń selera, ale jest zdecydowanie bardziej twarda i ma żółty kolor. Dosyć długo się ją gotuje, dlatego zawsze dodajemy ją do zupy na samym początku. Niektórzy dodają do zupy z brukwi majeranek, ja jednak zawsze dodaję pietruszkę, bo takie smaki pamiętam z domu rodzinnego. Przepis dostałam od swojej mamy, która zupę z brukwi gotuje zawsze na skrzydłach z gęsi. W kuchni kaszubskiej znajdziecie sporo przepisów na dania z gęsiny. Niektórzy zastępują gęsinę w tej zupie kaczką. Polecam jednak pozostać przy starym i sprawdzonym przepisie.
Kolejnym zapewne mniej znanym składnikiem tej zupy jest cząber. To przyprawa wyraźna w smaku, więc należy dawkować ją ostrożnie. Ponoć cząber ma reputację afrodyzjaka :)
Zapraszam też do zapoznania się z innymi przepisami kuchni kaszubskiej:
Polewka gdańska z suszonymi grzybami
Kaszubski barszcz z grzybami
Komentarze 0