Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z brukwi na gęsinie

0
50min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Skrzydła gęsie
6 
Ziemniaki
3 
Brukiew
1  pęczek
Świeża pietruszka
1  szczypta
Cząber
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
2 
Ziarno pieprzu
2 
Mała marchewka
1  kawałek
por (część zielona)
1  kawałek
Seler korzeń
2  łyżeczek
Majeranek
3  l
Woda
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
31.86 g
Węglowodany
41.96 g
Tłuszcze
11.04 g
Wartość energetyczna
380.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
2 min
Do wysokiego garnka wlewamy wodę.
Krok 2
3 min
Obieramy marchewkę i wrzucamy do garnka razem z kawałkiem selera i porem.
Krok 3
4 min
Brukiew obieramy i kroimy w równą kostkę. Lepiej kroić w mniejszą kostkę, bo brukiew długo się gotuje.
Krok 4
3 min
Brukiew dodajemy do garnka razem ze skrzydłami gęsi.
Krok 5
3 min
Do zupy wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz szczyptę cząbru.
Krok 6
10 min
Gotujemy pod przykryciem do momentu aż brukiew będzie prawie miękka. W razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.
Krok 7
4 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy w momencie, kiedy brukiew będzie już prawie ugotowana (sprawdzamy widelcem miękkość brukwi).
Krok 8
15 min
Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie i doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
Krok 9
3 min
Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do zupy. Pietruszkę można zastąpić suszonym majerankiem.
Krok 10
3 min
Zupę podajemy z porcją skrzydła gęsi, podawanego w całości.
Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 1 z 10

Do wysokiego garnka wlewamy wodę.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 2 z 10

Obieramy marchewkę i wrzucamy do garnka razem z kawałkiem selera i porem.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 3 z 10

Brukiew obieramy i kroimy w równą kostkę. Lepiej kroić w mniejszą kostkę, bo brukiew długo się gotuje.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 4 z 10

Brukiew dodajemy do garnka razem ze skrzydłami gęsi.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 5 z 10

Do zupy wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz szczyptę cząbru.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 6 z 10

Gotujemy pod przykryciem do momentu aż brukiew będzie prawie miękka. W razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 7 z 10

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy w momencie, kiedy brukiew będzie już prawie ugotowana (sprawdzamy widelcem miękkość brukwi).

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 8 z 10

Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie i doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 9 z 10

Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do zupy. Pietruszkę można zastąpić suszonym majerankiem.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 10 z 10

Zupę podajemy z porcją skrzydła gęsi, podawanego w całości.

Pisząc o zupach kuchni kaszubskiej nie mogę nie wspomnieć o zupie z brukwi na gęsinie. Ta zupa jesienną porą dosyć często pojawiała się w moim domu. U nas była zawsze obowiązkowo z świeżą pietruszką. Zupa z brukwi na gęsinie to wręcz idealny obiad na jesienną słotę.

Brukiew jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i sycąca. Wyglądem może nieco przypominać korzeń selera, ale jest zdecydowanie bardziej twarda i ma żółty kolor. Dosyć długo się ją gotuje, dlatego zawsze dodajemy ją do zupy na samym początku. Niektórzy dodają do zupy z brukwi majeranek, ja jednak zawsze dodaję pietruszkę, bo takie smaki pamiętam z domu rodzinnego. Przepis dostałam od swojej mamy, która zupę z brukwi gotuje zawsze na skrzydłach z gęsi. W kuchni kaszubskiej znajdziecie sporo przepisów na dania z gęsiny. Niektórzy zastępują gęsinę w tej zupie kaczką. Polecam jednak pozostać przy starym i sprawdzonym przepisie.

Kolejnym zapewne mniej znanym składnikiem tej zupy jest cząber. To przyprawa wyraźna w smaku, więc należy dawkować ją ostrożnie. Ponoć cząber ma reputację afrodyzjaka :)

Zapraszam też do zapoznania się z innymi przepisami kuchni kaszubskiej:
Polewka gdańska z suszonymi grzybami
Kaszubski barszcz z grzybami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika