Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z brukwi na gęsinie

(7)
50min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Skrzydła gęsie
6 
Ziemniaki
3 
Brukiew
1  pęczek
Świeża pietruszka
1  szczypta
Cząber
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
2 
Ziarno pieprzu
2 
Mała marchewka
1  kawałek
por (część zielona)
1  kawałek
Seler korzeń
2  łyżeczek
Majeranek
3  l
Woda
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.38 g
Węglowodany
62.81 g
Tłuszcze
11.14 g
Wartość energetyczna
470.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pisząc o zupach kuchni kaszubskiej nie mogę nie wspomnieć o zupie z brukwi na gęsinie. Ta zupa jesienną porą dosyć często pojawiała się w moim domu. U nas była zawsze obowiązkowo z świeżą pietruszką. Zupa z brukwi na gęsinie to wręcz idealny obiad na jesienną słotę.

Brukiew jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i sycąca. Wyglądem może nieco przypominać korzeń selera, ale jest zdecydowanie bardziej twarda i ma żółty kolor. Dosyć długo się ją gotuje, dlatego zawsze dodajemy ją do zupy na samym początku. Niektórzy dodają do zupy z brukwi majeranek, ja jednak zawsze dodaję pietruszkę, bo takie smaki pamiętam z domu rodzinnego. Przepis dostałam od swojej mamy, która zupę z brukwi gotuje zawsze na skrzydłach z gęsi. W kuchni kaszubskiej znajdziecie sporo przepisów na dania z gęsiny. Niektórzy zastępują gęsinę w tej zupie kaczką. Polecam jednak pozostać przy starym i sprawdzonym przepisie.

Kolejnym zapewne mniej znanym składnikiem tej zupy jest cząber. To przyprawa wyraźna w smaku, więc należy dawkować ją ostrożnie. Ponoć cząber ma reputację afrodyzjaka :)

Zapraszam też do zapoznania się z innymi przepisami kuchni kaszubskiej:
Polewka gdańska z suszonymi grzybami
Kaszubski barszcz z grzybami

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    2 min
    Do wysokiego garnka wlewamy wodę.
  • Krok 2

    3 min
    Obieramy marchewkę i wrzucamy do garnka razem z kawałkiem selera i porem.
  • Krok 3

    4 min
    Brukiew obieramy i kroimy w równą kostkę. Lepiej kroić w mniejszą kostkę, bo brukiew długo się gotuje.
  • Krok 4

    3 min
    Brukiew dodajemy do garnka razem ze skrzydłami gęsi.
  • Krok 5

    3 min
    Do zupy wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz szczyptę cząbru.
  • Krok 6

    10 min
    Gotujemy pod przykryciem do momentu aż brukiew będzie prawie miękka. W razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.
  • Krok 7

    4 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy w momencie, kiedy brukiew będzie już prawie ugotowana (sprawdzamy widelcem miękkość brukwi).
  • Krok 8

    15 min
    Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie i doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 9

    3 min
    Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do zupy. Pietruszkę można zastąpić suszonym majerankiem.
  • Krok 10

    3 min
    Zupę podajemy z porcją skrzydła gęsi, podawanego w całości.
Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 1 z 10

Do wysokiego garnka wlewamy wodę.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 2 z 10

Obieramy marchewkę i wrzucamy do garnka razem z kawałkiem selera i porem.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 3 z 10

Brukiew obieramy i kroimy w równą kostkę. Lepiej kroić w mniejszą kostkę, bo brukiew długo się gotuje.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 4 z 10

Brukiew dodajemy do garnka razem ze skrzydłami gęsi.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 5 z 10

Do zupy wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz szczyptę cząbru.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 6 z 10

Gotujemy pod przykryciem do momentu aż brukiew będzie prawie miękka. W razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 7 z 10

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy w momencie, kiedy brukiew będzie już prawie ugotowana (sprawdzamy widelcem miękkość brukwi).

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 8 z 10

Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie i doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 9 z 10

Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy do zupy. Pietruszkę można zastąpić suszonym majerankiem.

Zupa z brukwi na gęsinie

Krok 10 z 10

Zupę podajemy z porcją skrzydła gęsi, podawanego w całości.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia regionalna
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką

    2 godz 48 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa z chipsami z salami

    44 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu