Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zobacz co jeszcze warto wiedzieć nim zaczniesz przygotowywać rosół:
Dokładnie myjemy korpus i skrzydła kaczki. Jeśli mamy pierś, zdejmujemy z niej skórę. Przekładamy mięso do garnka, zalewamy 3 litrami zimnej wody, zagotowujemy na małym ogniu.
Odszumowujemy, dodajemy do garnka umyte, obrane i pokrojone w większe kawałki warzywa, świeże zioła związane w pęczek, dodajemy opalone nad ogniem cebule, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu 4 godziny.
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Rosół z kaczki podajemy z makaronem i kawałkami mięsa. Posypujemy natką pietruszki.