Rosół z kaczki z domowym makaronem
4 godz 22 min
Łatwy
1
Korpus kaczki (najlepiej z szyją)
2
Kacze skrzydła (lub pierś z kaczki)
1
pęczek
Włoszczyzna (z kawałkiem kapusty włoskiej)
2
Obrana cebula opalona nad ogniem
7
Ziarenka pieprzu czarnego
1
Bukiet świeżych ziół (lubczyk, gałązka natki pietruszki)
2
Ziarenka ziela angielskiego
1
Listek laurowy
trochę
Sól morska lub himalajska do doprawienia
.
Wartości odżywcze
Białko
15.52 g
Węglowodany
11.35 g
Tłuszcze
5.6 g
Wartość energetyczna
155.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
262 min
Krok 1
20 min
Dokładnie myjemy korpus i skrzydła kaczki. Jeśli mamy pierś, zdejmujemy z niej skórę. Przekładamy mięso do garnka, zalewamy 3 litrami zimnej wody, zagotowujemy na małym ogniu.
Krok 2
240 min
Odszumowujemy, dodajemy do garnka umyte, obrane i pokrojone w większe kawałki warzywa, świeże zioła związane w pęczek, dodajemy opalone nad ogniem cebule, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu 4 godziny.
Krok 3
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Krok 4
1 min
Rosół z kaczki podajemy z makaronem i kawałkami mięsa. Posypujemy natką pietruszki.
Esencjonalny i bardzo aromatyczny rosół z kaczki to wyjątkowe danie na specjalne okazje, takie jak świąteczny obiad lub niedzielne spotkanie z rodziną. Świetnym dodatkiem do rosołu z kaczki będzie domowy makaron.
Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, a jedynie odrobinę cierpliwości. Choć rosół z kaczki nie należy do chudych, wcale nie musi być tłusty. Tylko taki w sam raz. Jak ten.
Zobacz co jeszcze warto wiedzieć nim zaczniesz przygotowywać rosół:
Komentarze 0