Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rosół z kaczki z domowym makaronem

0
4 godz 22 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Korpus kaczki (najlepiej z szyją)
2 
Kacze skrzydła (lub pierś z kaczki)
1  pęczek
Włoszczyzna (z kawałkiem kapusty włoskiej)
2 
Obrana cebula opalona nad ogniem
7 
Ziarenka pieprzu czarnego
1 
Bukiet świeżych ziół (lubczyk, gałązka natki pietruszki)
2 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
trochę
Sól morska lub himalajska do doprawienia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.52 g
Węglowodany
11.35 g
Tłuszcze
5.6 g
Wartość energetyczna
155.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

262 min
Krok 1
20 min
Dokładnie myjemy korpus i skrzydła kaczki. Jeśli mamy pierś, zdejmujemy z niej skórę. Przekładamy mięso do garnka, zalewamy 3 litrami zimnej wody, zagotowujemy na małym ogniu.
Krok 2
240 min
Odszumowujemy, dodajemy do garnka umyte, obrane i pokrojone w większe kawałki warzywa, świeże zioła związane w pęczek, dodajemy opalone nad ogniem cebule, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu 4 godziny.
Krok 3
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Krok 4
1 min
Rosół z kaczki podajemy z makaronem i kawałkami mięsa. Posypujemy natką pietruszki.
Rosół z kaczki z domowym makaronem

Krok 1 z 4

Dokładnie myjemy korpus i skrzydła kaczki. Jeśli mamy pierś, zdejmujemy z niej skórę. Przekładamy mięso do garnka, zalewamy 3 litrami zimnej wody, zagotowujemy na małym ogniu.

Rosół z kaczki z domowym makaronem

Krok 2 z 4

Odszumowujemy, dodajemy do garnka umyte, obrane i pokrojone w większe kawałki warzywa, świeże zioła związane w pęczek, dodajemy opalone nad ogniem cebule, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu 4 godziny.

Rosół z kaczki z domowym makaronem

Krok 3 z 4

Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.

Rosół z kaczki z domowym makaronem

Krok 4 z 4

Rosół z kaczki podajemy z makaronem i kawałkami mięsa. Posypujemy natką pietruszki.

Esencjonalny i bardzo aromatyczny rosół z kaczki to wyjątkowe danie na specjalne okazje, takie jak świąteczny obiad lub niedzielne spotkanie z rodziną. Świetnym dodatkiem do rosołu z kaczki będzie domowy makaron. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, a jedynie odrobinę cierpliwości. Choć rosół z kaczki nie należy do chudych, wcale nie musi być tłusty. Tylko taki w sam raz. Jak ten.

Zobacz co jeszcze warto wiedzieć nim zaczniesz przygotowywać rosół:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika