Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

(0)
2 godz 53 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Woda gazowana
180  g
Marchewka
3 
Pietruszka
0.5 
Seler
1 
Por (biała część)
1  kawałek
Koper włoski
1 
Cebula
1  porcja
rosołowa z kaczki: korpus, szyja, skrzydła, udka
1 
Limonka
0.5 
Cytryna
1 
Papryczka chili
2  cm
Kawałek imbiru
1  łyżeczka
Trawa cytrynowa
2  łyżek
Sos sojowy
1  łyżeczka
Cukier trzcinowy
1  pęczek
Świeża kolendra (ew. zielona pietruszka)
1  szczypta
Sól i pieprz
1  g
Woda gazowana
350  g
Mąka pszenna
1  szklanka
Ciepła woda
1  łyżeczka
Oliwa
0.5  łyżeczka
Sól
400  g
Dowolne mięso mielone - wedle upodobań
1 
Cebula
3  ząbków
2  łyżek
Sos sojowy
2  łyżek
Olej sezamowy
2  łyżek
Masło
3  cm
Kawałek imbiru
1 
Cebula dymka
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.95 g
Węglowodany
42.44 g
Tłuszcze
39.65 g
Wartość energetyczna
617.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

173 min
Krok 1
15 min
Zaczynamy od rosołu. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części. Pora oraz kawałek kopru włoskiego dokładnie umyć. Kawałki mięsa z kaczki opłukać.Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika). Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.
Krok 2
120 min
Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu. Imbir obrać i pokroić w cienkie paski. Z papryczki usunąć pestki i podobnie jak imbir pokroić w paseczki. Po zagotowaniu z rosołu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać imbir, papryczkę chili oraz trawę cytrynową i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.
Krok 3
7 min
W tym czasie przygotować pierożki wonton. Mąkę przesiać do misy, dodać sól i olej. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Po ok. 5-7 minutach ciasto powinno odchodzić od ręki i być elastyczne, ew. podsypać jeszcze mąką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.
Krok 4
10 min
W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Zeszklić krótko na maśle. Imbir obrać i zetrzeć na tarce – na drobnych oczkach, dymkę opłukać i posiekać. Do mięsa mielonego dodać zeszklone cebulę z czosnkiem, starty imbir, sos sojowy, oraz olej sezamowy oraz posiekaną dymkę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
5 min
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kwadraty, o boku ok. 8 cm. Na środek kwadratu nałożyć łyżkę (kulkę) mięsnego farszu, brzegi ciasta zwilżyć odrobiną wody i skleić po przekątnej.
Krok 6
10 min
Pierożki gotować we wrzącej, osolonej wodzie lub w koszyczku do gotowania na parze wyłożonym pergaminem ( w papierze należy zrobić dziurki) i umieszczonym nad garnkiem z gotującą się woda. Czas gotowania to ok. 7-9 minut.
Krok 7
5 min
Gotowy rosół przecedzić. Mięso obrać. Całość doprawić sosem sojowym, dodać łyżeczkę cukru, sok z cytryny i limonki oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 8
1 min
Rosół podawać z pierożkami wonton i posiekaną kolendrą lub zieloną pietruszką.
Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 1 z 8

Zaczynamy od rosołu. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części. Pora oraz kawałek kopru włoskiego dokładnie umyć. Kawałki mięsa z kaczki opłukać.Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika). Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 2 z 8

Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu. Imbir obrać i pokroić w cienkie paski. Z papryczki usunąć pestki i podobnie jak imbir pokroić w paseczki. Po zagotowaniu z rosołu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać imbir, papryczkę chili oraz trawę cytrynową i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 3 z 8

W tym czasie przygotować pierożki wonton. Mąkę przesiać do misy, dodać sól i olej. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Po ok. 5-7 minutach ciasto powinno odchodzić od ręki i być elastyczne, ew. podsypać jeszcze mąką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 4 z 8

W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Zeszklić krótko na maśle. Imbir obrać i zetrzeć na tarce – na drobnych oczkach, dymkę opłukać i posiekać. Do mięsa mielonego dodać zeszklone cebulę z czosnkiem, starty imbir, sos sojowy, oraz olej sezamowy oraz posiekaną dymkę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 5 z 8

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kwadraty, o boku ok. 8 cm. Na środek kwadratu nałożyć łyżkę (kulkę) mięsnego farszu, brzegi ciasta zwilżyć odrobiną wody i skleić po przekątnej.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 6 z 8

Pierożki gotować we wrzącej, osolonej wodzie lub w koszyczku do gotowania na parze wyłożonym pergaminem ( w papierze należy zrobić dziurki) i umieszczonym nad garnkiem z gotującą się woda. Czas gotowania to ok. 7-9 minut.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 7 z 8

Gotowy rosół przecedzić. Mięso obrać. Całość doprawić sosem sojowym, dodać łyżeczkę cukru, sok z cytryny i limonki oraz sól i pieprz do smaku.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 8 z 8

Rosół podawać z pierożkami wonton i posiekaną kolendrą lub zieloną pietruszką.

Kulinarne eksperymenty zawiodły mnie dziś do Chin. Tłuściutki rosół z kaczki z pierożkami wonton to idealne danie na chłodniejsze dni. Znudził Wam się makaron? Nudne już te nudle? I na to mam radę! Zabawmy się w lepienie pierożków wonton. Delikatne, mięciutkie, niemalże rozpływają się w ustach.

Dziś alternatywa dla tradycyjnego rosołu – tym razem z orientalną nutą. Dzieciaki rozsmakują się w pierożkach, to pewne! Zaś dorośli na pewno docenią zaskakujący posmak imbiru i limonki. Smacznego!


Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z imbirem i cytrusami:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika