Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rosół z kaczki z pierożkami wonton
Dodaj do CookBook

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

(0)
2 godz 53 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Woda gazowana
180  g
Marchewka
3 
Pietruszka
0.5 
Seler
1 
Por (biała część)
1  kawałek
Koper włoski
1 
Cebula
1  porcja
rosołowa z kaczki: korpus, szyja, skrzydła, udka
1 
Limonka
0.5 
Cytryna
1 
Papryczka chili
2  cm
Kawałek imbiru
1  łyżeczka
Trawa cytrynowa
2  łyżek
Sos sojowy
1  łyżeczka
Cukier trzcinowy
1  pęczek
Świeża kolendra (ew. zielona pietruszka)
1  szczypta
Sól i pieprz
1  g
Woda gazowana
350  g
Mąka pszenna
1  szklanka
Ciepła woda
1  łyżeczka
Oliwa
0.5  łyżeczka
Sól
400  g
Dowolne mięso mielone - wedle upodobań
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Sos sojowy
2  łyżek
Olej sezamowy
2  łyżek
Masło
3  cm
Kawałek imbiru
1 
Cebula dymka
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.4 g
Wartość energetyczna
617.2 kcal
Tłuszcze
39.7 g
Białko
22.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kulinarne eksperymenty zawiodły mnie dziś do Chin. Tłuściutki rosół z kaczki z pierożkami wonton to idealne danie na chłodniejsze dni. Znudził Wam się makaron? Nudne już te nudle? I na to mam radę! Zabawmy się w lepienie pierożków wonton. Delikatne, mięciutkie, niemalże rozpływają się w ustach.

Dziś alternatywa dla tradycyjnego rosołu – tym razem z orientalną nutą. Dzieciaki rozsmakują się w pierożkach, to pewne! Zaś dorośli na pewno docenią zaskakujący posmak imbiru i limonki. Smacznego!


Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z imbirem i cytrusami:

  • Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

  • Orientalny żurek

  • Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką

  • Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

  • Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

  • Zupa curry z kurczakiem

  • Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

  • Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Przygotowanie

173 min
  • Krok 1

    15 min
    Zaczynamy od rosołu. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części. Pora oraz kawałek kopru włoskiego dokładnie umyć. Kawałki mięsa z kaczki opłukać.Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika). Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.
  • Krok 2

    120 min
    Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu. Imbir obrać i pokroić w cienkie paski. Z papryczki usunąć pestki i podobnie jak imbir pokroić w paseczki. Po zagotowaniu z rosołu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać imbir, papryczkę chili oraz trawę cytrynową i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.
  • Krok 3

    7 min
    W tym czasie przygotować pierożki wonton. Mąkę przesiać do misy, dodać sól i olej. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Po ok. 5-7 minutach ciasto powinno odchodzić od ręki i być elastyczne, ew. podsypać jeszcze mąką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.
  • Krok 4

    10 min
    W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Zeszklić krótko na maśle. Imbir obrać i zetrzeć na tarce – na drobnych oczkach, dymkę opłukać i posiekać. Do mięsa mielonego dodać zeszklone cebulę z czosnkiem, starty imbir, sos sojowy, oraz olej sezamowy oraz posiekaną dymkę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 5

    5 min
    Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kwadraty, o boku ok. 8 cm. Na środek kwadratu nałożyć łyżkę (kulkę) mięsnego farszu, brzegi ciasta zwilżyć odrobiną wody i skleić po przekątnej.
  • Krok 6

    10 min
    Pierożki gotować we wrzącej, osolonej wodzie lub w koszyczku do gotowania na parze wyłożonym pergaminem ( w papierze należy zrobić dziurki) i umieszczonym nad garnkiem z gotującą się woda. Czas gotowania to ok. 7-9 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Gotowy rosół przecedzić. Mięso obrać. Całość doprawić sosem sojowym, dodać łyżeczkę cukru, sok z cytryny i limonki oraz sól i pieprz do smaku.
  • Krok 8

    1 min
    Rosół podawać z pierożkami wonton i posiekaną kolendrą lub zieloną pietruszką.
Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 1 z 8

Zaczynamy od rosołu. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części. Pora oraz kawałek kopru włoskiego dokładnie umyć. Kawałki mięsa z kaczki opłukać.Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika). Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 2 z 8

Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu. Imbir obrać i pokroić w cienkie paski. Z papryczki usunąć pestki i podobnie jak imbir pokroić w paseczki. Po zagotowaniu z rosołu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać imbir, papryczkę chili oraz trawę cytrynową i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 3 z 8

W tym czasie przygotować pierożki wonton. Mąkę przesiać do misy, dodać sól i olej. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Po ok. 5-7 minutach ciasto powinno odchodzić od ręki i być elastyczne, ew. podsypać jeszcze mąką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 4 z 8

W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Zeszklić krótko na maśle. Imbir obrać i zetrzeć na tarce – na drobnych oczkach, dymkę opłukać i posiekać. Do mięsa mielonego dodać zeszklone cebulę z czosnkiem, starty imbir, sos sojowy, oraz olej sezamowy oraz posiekaną dymkę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 5 z 8

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kwadraty, o boku ok. 8 cm. Na środek kwadratu nałożyć łyżkę (kulkę) mięsnego farszu, brzegi ciasta zwilżyć odrobiną wody i skleić po przekątnej.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 6 z 8

Pierożki gotować we wrzącej, osolonej wodzie lub w koszyczku do gotowania na parze wyłożonym pergaminem ( w papierze należy zrobić dziurki) i umieszczonym nad garnkiem z gotującą się woda. Czas gotowania to ok. 7-9 minut.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 7 z 8

Gotowy rosół przecedzić. Mięso obrać. Całość doprawić sosem sojowym, dodać łyżeczkę cukru, sok z cytryny i limonki oraz sól i pieprz do smaku.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 8 z 8

Rosół podawać z pierożkami wonton i posiekaną kolendrą lub zieloną pietruszką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    2 godz 37 min Łatwy
  • Domowy makaron do rosołu

    Domowy makaron do rosołu

    37 min Średni
  • Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

    Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

    4 godz 13 min Trudny
  • Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

    Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

    3 godz 13 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu