Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rosół z kaczki z pierożkami wonton
Rosół z kaczki z pierożkami wonton
Rosół z kaczki z pierożkami wonton
Rosół z kaczki z pierożkami wonton
Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

(0)
2 godz 53 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Woda gazowana
180  g
Marchewka
3 
Pietruszka
0.5 
Seler
1 
Por (biała część)
1  kawałek
Koper włoski
1 
Cebula
1  porcja
rosołowa z kaczki: korpus, szyja, skrzydła, udka
1 
Limonka
0.5 
Cytryna
1 
Papryczka chili
2  cm
Kawałek imbiru
1  łyżeczka
Trawa cytrynowa
2  łyżek
Sos sojowy
1  łyżeczka
Cukier trzcinowy
1  pęczek
Świeża kolendra (ew. zielona pietruszka)
1  szczypta
Sól i pieprz
1  g
Woda gazowana
350  g
Mąka pszenna
1  szklanka
Ciepła woda
1  łyżeczka
Oliwa
0.5  łyżeczka
Sól
400  g
Dowolne mięso mielone - wedle upodobań
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Sos sojowy
2  łyżek
Olej sezamowy
2  łyżek
Masło
3  cm
Kawałek imbiru
1 
Cebula dymka
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.95 g
Węglowodany
42.44 g
Tłuszcze
39.65 g
Wartość energetyczna
617.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kulinarne eksperymenty zawiodły mnie dziś do Chin. Tłuściutki rosół z kaczki z pierożkami wonton to idealne danie na chłodniejsze dni. Znudził Wam się makaron? Nudne już te nudle? I na to mam radę! Zabawmy się w lepienie pierożków wonton. Delikatne, mięciutkie, niemalże rozpływają się w ustach.

Dziś alternatywa dla tradycyjnego rosołu – tym razem z orientalną nutą. Dzieciaki rozsmakują się w pierożkach, to pewne! Zaś dorośli na pewno docenią zaskakujący posmak imbiru i limonki. Smacznego!


Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z imbirem i cytrusami:

  • Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką
  • Orientalny żurek
  • Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
  • Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
  • Krem marchewkowo-jaglany z imbirem
  • Zupa curry z kurczakiem
  • Krem z dyni z niebieskim serem i granatem
  • Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Przygotowanie

173 min
  • Krok 1

    15 min
    Zaczynamy od rosołu. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części. Pora oraz kawałek kopru włoskiego dokładnie umyć. Kawałki mięsa z kaczki opłukać.Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika). Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.
  • Krok 2

    120 min
    Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu. Imbir obrać i pokroić w cienkie paski. Z papryczki usunąć pestki i podobnie jak imbir pokroić w paseczki. Po zagotowaniu z rosołu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać imbir, papryczkę chili oraz trawę cytrynową i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.
  • Krok 3

    7 min
    W tym czasie przygotować pierożki wonton. Mąkę przesiać do misy, dodać sól i olej. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Po ok. 5-7 minutach ciasto powinno odchodzić od ręki i być elastyczne, ew. podsypać jeszcze mąką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.
  • Krok 4

    10 min
    W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Zeszklić krótko na maśle. Imbir obrać i zetrzeć na tarce – na drobnych oczkach, dymkę opłukać i posiekać. Do mięsa mielonego dodać zeszklone cebulę z czosnkiem, starty imbir, sos sojowy, oraz olej sezamowy oraz posiekaną dymkę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 5

    5 min
    Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kwadraty, o boku ok. 8 cm. Na środek kwadratu nałożyć łyżkę (kulkę) mięsnego farszu, brzegi ciasta zwilżyć odrobiną wody i skleić po przekątnej.
  • Krok 6

    10 min
    Pierożki gotować we wrzącej, osolonej wodzie lub w koszyczku do gotowania na parze wyłożonym pergaminem ( w papierze należy zrobić dziurki) i umieszczonym nad garnkiem z gotującą się woda. Czas gotowania to ok. 7-9 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Gotowy rosół przecedzić. Mięso obrać. Całość doprawić sosem sojowym, dodać łyżeczkę cukru, sok z cytryny i limonki oraz sól i pieprz do smaku.
  • Krok 8

    1 min
    Rosół podawać z pierożkami wonton i posiekaną kolendrą lub zieloną pietruszką.
Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 1 z 8

Zaczynamy od rosołu. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części. Pora oraz kawałek kopru włoskiego dokładnie umyć. Kawałki mięsa z kaczki opłukać.Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika). Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 2 z 8

Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu. Imbir obrać i pokroić w cienkie paski. Z papryczki usunąć pestki i podobnie jak imbir pokroić w paseczki. Po zagotowaniu z rosołu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać imbir, papryczkę chili oraz trawę cytrynową i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 3 z 8

W tym czasie przygotować pierożki wonton. Mąkę przesiać do misy, dodać sól i olej. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Po ok. 5-7 minutach ciasto powinno odchodzić od ręki i być elastyczne, ew. podsypać jeszcze mąką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 4 z 8

W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Zeszklić krótko na maśle. Imbir obrać i zetrzeć na tarce – na drobnych oczkach, dymkę opłukać i posiekać. Do mięsa mielonego dodać zeszklone cebulę z czosnkiem, starty imbir, sos sojowy, oraz olej sezamowy oraz posiekaną dymkę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 5 z 8

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kwadraty, o boku ok. 8 cm. Na środek kwadratu nałożyć łyżkę (kulkę) mięsnego farszu, brzegi ciasta zwilżyć odrobiną wody i skleić po przekątnej.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 6 z 8

Pierożki gotować we wrzącej, osolonej wodzie lub w koszyczku do gotowania na parze wyłożonym pergaminem ( w papierze należy zrobić dziurki) i umieszczonym nad garnkiem z gotującą się woda. Czas gotowania to ok. 7-9 minut.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 7 z 8

Gotowy rosół przecedzić. Mięso obrać. Całość doprawić sosem sojowym, dodać łyżeczkę cukru, sok z cytryny i limonki oraz sól i pieprz do smaku.

Rosół z kaczki z pierożkami wonton

Krok 8 z 8

Rosół podawać z pierożkami wonton i posiekaną kolendrą lub zieloną pietruszką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    2 godz 37 min Łatwy
  • Barszcz z uszkami

    Barszcz z uszkami

    2 godz 41 min Średni
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni
  • Wietnamska zupa krewetkowa

    Wietnamska zupa krewetkowa

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu