Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Połowa lata za nami. Mam nadzieję, że to była ta zimniejsza połowa i będzie jeszcze mnóstwo okazji do przygotowania orzeźwiających chłodników. Ciągle mi ich mało, a mam wiele do nadrobienia, bo w dzieciństwie wolałam te na słodko. Ogórek i mięta to świetna para. I choć się mówi, że dwoje to para, a troje to tłok, to w tym przypadku ogórek, mięta i limonka to na pewno nie zanadto, a w sam raz. Zresztą powiedzenie na pewno nie dotyczy składników na zupę miętową z ogórkiem i limonką!
Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką orzeźwia podwójnie. Po pierwsze – jest chłodnikiem i chłodzi, jak należy, a po drugie przynosi orzeźwienie dzięki mięcie, która trafiła do zupy prosto z mojego ogródka. Mięta jest taka cudowna, że nawet jak zapomni się ją posadzić w ogrodzie, wyrośnie sama, jeśli na przykład posadzi ją sąsiad. Albo gdy rosła już kiedyś w naszym ogrodzie. Ale najbardziej lubię ją za to, że świetnie orzeźwia.
Przygotowanie
100 min
Krok 1
30 min
Zagotowujemy 300 ml wody, zalewam wrzątkiem zawartość opakowania chłodnika, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
5 min
Chłodnik o temperaturze pokojowej łączymy z jogurtem, dodajemy garść listków mięty i miksujemy.
Krok 3
60 min
Dodajemy do zupy starte na tarce o dużych oczkach ogórki, łyżeczkę soku z limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 4
5 min
Zupę miętową podajemy posypaną świeżo startą skórką limonki i ozdobioną listkami świeżej mięty. Można do niej także dodać dwie, może trzy kostki lodu, ale więcej nie, bo będzie zbyt zimna.
Krok 1
z
4
Zagotowujemy 300 ml wody, zalewam wrzątkiem zawartość opakowania chłodnika, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
z
4
Chłodnik o temperaturze pokojowej łączymy z jogurtem, dodajemy garść listków mięty i miksujemy.
Krok 3
z
4
Dodajemy do zupy starte na tarce o dużych oczkach ogórki, łyżeczkę soku z limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 4
z
4
Zupę miętową podajemy posypaną świeżo startą skórką limonki i ozdobioną listkami świeżej mięty. Można do niej także dodać dwie, może trzy kostki lodu, ale więcej nie, bo będzie zbyt zimna.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0