Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

0
1 godz 40 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Chłodnik ogórkowy
3 
Ogórek gruntowy nieduży
1 
Spora garść listków świeżej mięty pieprzowej lub cytrynowej
1 
Tarta skórka limonki
1  łyżeczka
Sok z limonki
500  g
Duże opakowanie jogurtu

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.72 g
Węglowodany
13.85 g
Tłuszcze
8.35 g
Wartość energetyczna
166.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
30 min
Zagotowujemy 300 ml wody, zalewam wrzątkiem zawartość opakowania chłodnika, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
5 min
Chłodnik o temperaturze pokojowej łączymy z jogurtem, dodajemy garść listków mięty i miksujemy.
Krok 3
60 min
Dodajemy do zupy starte na tarce o dużych oczkach ogórki, łyżeczkę soku z limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 4
5 min
Zupę miętową podajemy posypaną świeżo startą skórką limonki i ozdobioną listkami świeżej mięty. Można do niej także dodać dwie, może trzy kostki lodu, ale więcej nie, bo będzie zbyt zimna.
Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

Krok 1 z 4

Zagotowujemy 300 ml wody, zalewam wrzątkiem zawartość opakowania chłodnika, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

Krok 2 z 4

Chłodnik o temperaturze pokojowej łączymy z jogurtem, dodajemy garść listków mięty i miksujemy.

Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

Krok 3 z 4

Dodajemy do zupy starte na tarce o dużych oczkach ogórki, łyżeczkę soku z limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

Krok 4 z 4

Zupę miętową podajemy posypaną świeżo startą skórką limonki i ozdobioną listkami świeżej mięty. Można do niej także dodać dwie, może trzy kostki lodu, ale więcej nie, bo będzie zbyt zimna.

Połowa lata za nami. Mam nadzieję, że to była ta zimniejsza połowa i będzie jeszcze mnóstwo okazji do przygotowania orzeźwiających chłodników. Ciągle mi ich mało, a mam wiele do nadrobienia, bo w dzieciństwie wolałam te na słodko. Ogórek i mięta to świetna para. I choć się mówi, że dwoje to para, a troje to tłok, to w tym przypadku ogórek, mięta i limonka to na pewno nie zanadto, a w sam raz. Zresztą powiedzenie na pewno nie dotyczy składników na zupę miętową z ogórkiem i limonką!

Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką orzeźwia podwójnie. Po pierwsze – jest chłodnikiem i chłodzi, jak należy, a po drugie przynosi orzeźwienie dzięki mięcie, która trafiła do zupy prosto z mojego ogródka. Mięta jest taka cudowna, że nawet jak zapomni się ją posadzić w ogrodzie, wyrośnie sama, jeśli na przykład posadzi ją sąsiad. Albo gdy rosła już kiedyś w naszym ogrodzie. Ale najbardziej lubię ją za to, że świetnie orzeźwia.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika