Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Chłodnik ogórkowy
3 
Ogórek gruntowy nieduży
1 
Spora garść listków świeżej mięty pieprzowej lub cytrynowej
1 
Tarta skórka limonki
1  łyżeczka
Sok z limonki
500  g
Duże opakowanie jogurtu

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.72 g
Węglowodany
13.85 g
Tłuszcze
8.35 g
Wartość energetyczna
166.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Połowa lata za nami. Mam nadzieję, że to była ta zimniejsza połowa i będzie jeszcze mnóstwo okazji do przygotowania orzeźwiających chłodników. Ciągle mi ich mało, a mam wiele do nadrobienia, bo w dzieciństwie wolałam te na słodko. Ogórek i mięta to świetna para. I choć się mówi, że dwoje to para, a troje to tłok, to w tym przypadku ogórek, mięta i limonka to na pewno nie zanadto, a w sam raz. Zresztą powiedzenie na pewno nie dotyczy składników na zupę miętową z ogórkiem i limonką!

Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką orzeźwia podwójnie. Po pierwsze – jest chłodnikiem i chłodzi, jak należy, a po drugie przynosi orzeźwienie dzięki mięcie, która trafiła do zupy prosto z mojego ogródka. Mięta jest taka cudowna, że nawet jak zapomni się ją posadzić w ogrodzie, wyrośnie sama, jeśli na przykład posadzi ją sąsiad. Albo gdy rosła już kiedyś w naszym ogrodzie. Ale najbardziej lubię ją za to, że świetnie orzeźwia.
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
30 min
Zagotowujemy 300 ml wody, zalewam wrzątkiem zawartość opakowania chłodnika, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
5 min
Chłodnik o temperaturze pokojowej łączymy z jogurtem, dodajemy garść listków mięty i miksujemy.
Krok 3
60 min
Dodajemy do zupy starte na tarce o dużych oczkach ogórki, łyżeczkę soku z limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 4
5 min
Zupę miętową podajemy posypaną świeżo startą skórką limonki i ozdobioną listkami świeżej mięty. Można do niej także dodać dwie, może trzy kostki lodu, ale więcej nie, bo będzie zbyt zimna.
Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

Krok 1 z 4

Zagotowujemy 300 ml wody, zalewam wrzątkiem zawartość opakowania chłodnika, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

Krok 2 z 4

Chłodnik o temperaturze pokojowej łączymy z jogurtem, dodajemy garść listków mięty i miksujemy.

Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

Krok 3 z 4

Dodajemy do zupy starte na tarce o dużych oczkach ogórki, łyżeczkę soku z limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

Krok 4 z 4

Zupę miętową podajemy posypaną świeżo startą skórką limonki i ozdobioną listkami świeżej mięty. Można do niej także dodać dwie, może trzy kostki lodu, ale więcej nie, bo będzie zbyt zimna.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika