Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Dodaj do CookBook

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

(0)
28 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  l
Bulion warzywny WINIARY
1  puszka
Kukurydza (400 g)
1  puszka
Mleko kokosowe (400 g)
4 
Trawa cytrynowa
2 
Ostra papryczka
1 
Czerwona papryka słodka
2 
Limonka
2  cm
Świeży imbir
2  łyżek
Olej sezamowy
1  łyżka
Sos rybny
200  g
Pierś z kurczaka
1  pęczek
Świeża kolendra
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.6 g
Wartość energetyczna
314.6 kcal
Tłuszcze
17.6 g
Białko
15 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jestem fanem kuchni orientalnej, w szczególności tajskiej. Lubię ją za dużą ilość warzyw, wyraziste smaki i niezwykłą soczystość potraw. Wspomniana kuchnia tajska jest jedną z najpopularniejszych na świecie kuchni azjatyckich, a ja polecą ją między innymi ze względu na dość swobodne podejście zarówno do składników, jak i sposobów przyrządzania dań. To sprawia, że łatwo i przyjemnie wprowadza się ją do każdej domowej kuchni, nawet w polskich warunkach klimatycznych.

Jeżeli Twoje kubki smakowe szaleją na myśl o połączeniu słodkiej kukurydzy z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, limonką i chili, to koniecznie musisz spróbować tej pysznej i prostej w przygotowaniu zupy z kukurydzy na mleku kokosowym.

Jeżeli nie masz możliwości zdobycia składników na zupą tajską z kukurydzy, takich jak: sos rybny, olej sezamowy czy trawa cytrynowa, proponuję następujące rozwiązania:

Zamiennik sosu rybnego
Możesz użyć sosu sojowego, ponieważ sos rybny zapewnia zupie głównie smak słony

Zamiennik oleju sezamowego
Możesz przygotować go samodzielnie. Wystarczy uprażyć na złoto na patelni ziarna sezamu, wymieszać z podgrzanym zwykłym olejem roślinnym, a następnie dokładnie zmiksować w blenderze.

Zamiennik trawy cytrynowej
Zamiast trawy cytrynowej możesz użyć skórki z limonki lub cytryny – dobrze wyparzonej i cieniutko obranej, tak by nie dodać do zupy z kukurydzy jej białych części

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    3 min
    W większym garnku podgrzej bulion, dodaj do niego kukurydzę i oczyszczoną, a następnie lekko rozgniecioną trawę cytrynową. Podgrzej i doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie lekko zmniejsz ogień.
  • Krok 2

    15 min
    Dodaj obrany i posiekany imbir, połówkę posiekanej ostrej papryczki (możesz dodać mniej lub więcej wedle uznania), a także sos rybny. Całość gotuj przez ok. 10-15 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Po tym czasie usuń z garnka trawę cytrynową, a dodaj mleko kokosowe i sok z jednej limonki. Gotuj całość przez kolejne 5 minut, a następnie dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera.
  • Krok 4

    1 min
    Następnie całą zawartość garnka przelej i przetrzyj przez metalowe sitko o drobnych oczkach, dzięki czemu odseparujesz wszelkie twarde kawałki warzyw od delikatnej i kremowej zupy.
  • Krok 5

    3 min
    Przecedzoną zupę z kukurydzy zagotuj lekko i dodaj do niej pierś kurczaka pokrojoną w podłużne paseczki, a także pokrojoną w cieniutkie paski czerwoną paprykę. Gotuj przez kilka minut do czasu, aż mięso będzie w pełni ścięte, a papryka lekko zmięknie. Na sam koniec dodaj do zupy dwie łyżki oleju sezamowego.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę z kukurydzy podawaj gorącą, z kurczakiem, czerwoną papryką, a także ze świeżymi dodatkami w postaci liści kolendry, posiekanej papryczki chili i ćwiartki limonki. Dzięki temu każdy będzie mógł dopasować ostrość i kwaśność zupy do własnego gustu.
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Krok 1 z 6

W większym garnku podgrzej bulion, dodaj do niego kukurydzę i oczyszczoną, a następnie lekko rozgniecioną trawę cytrynową. Podgrzej i doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie lekko zmniejsz ogień.

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Krok 2 z 6

Dodaj obrany i posiekany imbir, połówkę posiekanej ostrej papryczki (możesz dodać mniej lub więcej wedle uznania), a także sos rybny. Całość gotuj przez ok. 10-15 minut.

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Krok 3 z 6

Po tym czasie usuń z garnka trawę cytrynową, a dodaj mleko kokosowe i sok z jednej limonki. Gotuj całość przez kolejne 5 minut, a następnie dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera.

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Krok 4 z 6

Następnie całą zawartość garnka przelej i przetrzyj przez metalowe sitko o drobnych oczkach, dzięki czemu odseparujesz wszelkie twarde kawałki warzyw od delikatnej i kremowej zupy.

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Krok 5 z 6

Przecedzoną zupę z kukurydzy zagotuj lekko i dodaj do niej pierś kurczaka pokrojoną w podłużne paseczki, a także pokrojoną w cieniutkie paski czerwoną paprykę. Gotuj przez kilka minut do czasu, aż mięso będzie w pełni ścięte, a papryka lekko zmięknie. Na sam koniec dodaj do zupy dwie łyżki oleju sezamowego.

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Krok 6 z 6

Zupę z kukurydzy podawaj gorącą, z kurczakiem, czerwoną papryką, a także ze świeżymi dodatkami w postaci liści kolendry, posiekanej papryczki chili i ćwiartki limonki. Dzięki temu każdy będzie mógł dopasować ostrość i kwaśność zupy do własnego gustu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pikantna zupa tajska z tofu

    Pikantna zupa tajska z tofu

    2 godz 2 min Średni
  • Zupa tajska z kurczakiem

    Zupa tajska z kurczakiem

    2 godz 42 min Średni
  • Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

    Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

    44 min Łatwy
  • Tajska zupa rybna z curry

    Tajska zupa rybna z curry

    40 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu