Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

(0)
28min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  l
Bulion warzywny WINIARY
1  puszka
Kukurydza (400 g)
1  puszka
Mleko kokosowe (400 g)
4 
Trawa cytrynowa
2 
Ostra papryczka
1 
Czerwona papryka słodka
2 
Limonka
2  cm
Świeży imbir
2  łyżek
Olej sezamowy
1  łyżka
Sos rybny
200  g
Pierś z kurczaka
1  pęczek
Świeża kolendra
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.98 g
Węglowodany
29.63 g
Tłuszcze
17.63 g
Wartość energetyczna
314.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jestem fanem kuchni orientalnej, w szczególności tajskiej. Lubię ją za dużą ilość warzyw, wyraziste smaki i niezwykłą soczystość potraw. Wspomniana kuchnia tajska jest jedną z najpopularniejszych na świecie kuchni azjatyckich, a ja polecą ją między innymi ze względu na dość swobodne podejście zarówno do składników, jak i sposobów przyrządzania dań. To sprawia, że łatwo i przyjemnie wprowadza się ją do każdej domowej kuchni, nawet w polskich warunkach klimatycznych.

Jeżeli Twoje kubki smakowe szaleją na myśl o połączeniu słodkiej kukurydzy z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, limonką i chili, to koniecznie musisz spróbować tej pysznej i prostej w przygotowaniu zupy z kukurydzy na mleku kokosowym.

Jeżeli nie masz możliwości zdobycia składników na zupą tajską z kukurydzy, takich jak: sos rybny, olej sezamowy czy trawa cytrynowa, proponuję następujące rozwiązania:

Zamiennik sosu rybnego
Możesz użyć sosu sojowego, ponieważ sos rybny zapewnia zupie głównie smak słony

Zamiennik oleju sezamowego
Możesz przygotować go samodzielnie. Wystarczy uprażyć na złoto na patelni ziarna sezamu, wymieszać z podgrzanym zwykłym olejem roślinnym, a następnie dokładnie zmiksować w blenderze.

Zamiennik trawy cytrynowej
Zamiast trawy cytrynowej możesz użyć skórki z limonki lub cytryny – dobrze wyparzonej i cieniutko obranej, tak by nie dodać do zupy z kukurydzy jej białych części

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    3 min
    W większym garnku podgrzej bulion, dodaj do niego kukurydzę i oczyszczoną, a następnie lekko rozgniecioną trawę cytrynową. Podgrzej i doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie lekko zmniejsz ogień.
  • Krok 2

    15 min
    Dodaj obrany i posiekany imbir, połówkę posiekanej ostrej papryczki (możesz dodać mniej lub więcej wedle uznania), a także sos rybny. Całość gotuj przez ok. 10-15 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Po tym czasie usuń z garnka trawę cytrynową, a dodaj mleko kokosowe i sok z jednej limonki. Gotuj całość przez kolejne 5 minut, a następnie dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera.
  • Krok 4

    1 min
    Następnie całą zawartość garnka przelej i przetrzyj przez metalowe sitko o drobnych oczkach, dzięki czemu odseparujesz wszelkie twarde kawałki warzyw od delikatnej i kremowej zupy.
  • Krok 5

    3 min
    Przecedzoną zupę z kukurydzy zagotuj lekko i dodaj do niej pierś kurczaka pokrojoną w podłużne paseczki, a także pokrojoną w cieniutkie paski czerwoną paprykę. Gotuj przez kilka minut do czasu, aż mięso będzie w pełni ścięte, a papryka lekko zmięknie. Na sam koniec dodaj do zupy dwie łyżki oleju sezamowego.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę z kukurydzy podawaj gorącą, z kurczakiem, czerwoną papryką, a także ze świeżymi dodatkami w postaci liści kolendry, posiekanej papryczki chili i ćwiartki limonki. Dzięki temu każdy będzie mógł dopasować ostrość i kwaśność zupy do własnego gustu.
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Krok 1 z 6

W większym garnku podgrzej bulion, dodaj do niego kukurydzę i oczyszczoną, a następnie lekko rozgniecioną trawę cytrynową. Podgrzej i doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie lekko zmniejsz ogień.

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Krok 2 z 6

Dodaj obrany i posiekany imbir, połówkę posiekanej ostrej papryczki (możesz dodać mniej lub więcej wedle uznania), a także sos rybny. Całość gotuj przez ok. 10-15 minut.

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Krok 3 z 6

Po tym czasie usuń z garnka trawę cytrynową, a dodaj mleko kokosowe i sok z jednej limonki. Gotuj całość przez kolejne 5 minut, a następnie dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera.

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Krok 4 z 6

Następnie całą zawartość garnka przelej i przetrzyj przez metalowe sitko o drobnych oczkach, dzięki czemu odseparujesz wszelkie twarde kawałki warzyw od delikatnej i kremowej zupy.

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Krok 5 z 6

Przecedzoną zupę z kukurydzy zagotuj lekko i dodaj do niej pierś kurczaka pokrojoną w podłużne paseczki, a także pokrojoną w cieniutkie paski czerwoną paprykę. Gotuj przez kilka minut do czasu, aż mięso będzie w pełni ścięte, a papryka lekko zmięknie. Na sam koniec dodaj do zupy dwie łyżki oleju sezamowego.

Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

Krok 6 z 6

Zupę z kukurydzy podawaj gorącą, z kurczakiem, czerwoną papryką, a także ze świeżymi dodatkami w postaci liści kolendry, posiekanej papryczki chili i ćwiartki limonki. Dzięki temu każdy będzie mógł dopasować ostrość i kwaśność zupy do własnego gustu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa z pieczarkami

    Zupa gulaszowa z pieczarkami

    1 godz 46 min Średni
  • Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti

    Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti

    27 min Łatwy
  • Orientalny żurek

    Orientalny żurek

    27 min Średni
  • Tajska ogórkowa

    Tajska ogórkowa

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu