Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
28min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
14.98 g
Węglowodany
29.63 g
Tłuszcze
17.63 g
Wartość energetyczna
314.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
28 min
Krok 1
3 min
W większym garnku podgrzej bulion, dodaj do niego kukurydzę i oczyszczoną, a następnie lekko rozgniecioną trawę cytrynową. Podgrzej i doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie lekko zmniejsz ogień.
Krok 2
15 min
Dodaj obrany i posiekany imbir, połówkę posiekanej ostrej papryczki (możesz dodać mniej lub więcej wedle uznania), a także sos rybny. Całość gotuj przez ok. 10-15 minut.
Krok 3
5 min
Po tym czasie usuń z garnka trawę cytrynową, a dodaj mleko kokosowe i sok z jednej limonki. Gotuj całość przez kolejne 5 minut, a następnie dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera.
Krok 4
1 min
Następnie całą zawartość garnka przelej i przetrzyj przez metalowe sitko o drobnych oczkach, dzięki czemu odseparujesz wszelkie twarde kawałki warzyw od delikatnej i kremowej zupy.
Krok 5
3 min
Przecedzoną zupę z kukurydzy zagotuj lekko i dodaj do niej pierś kurczaka pokrojoną w podłużne paseczki, a także pokrojoną w cieniutkie paski czerwoną paprykę. Gotuj przez kilka minut do czasu, aż mięso będzie w pełni ścięte, a papryka lekko zmięknie. Na sam koniec dodaj do zupy dwie łyżki oleju sezamowego.
Krok 6
1 min
Zupę z kukurydzy podawaj gorącą, z kurczakiem, czerwoną papryką, a także ze świeżymi dodatkami w postaci liści kolendry, posiekanej papryczki chili i ćwiartki limonki. Dzięki temu każdy będzie mógł dopasować ostrość i kwaśność zupy do własnego gustu.
Jestem fanem kuchni orientalnej, w szczególności tajskiej. Lubię ją za dużą ilość warzyw, wyraziste smaki i niezwykłą soczystość potraw. Wspomniana kuchnia tajska jest jedną z najpopularniejszych na świecie kuchni azjatyckich, a ja polecą ją między innymi ze względu na dość swobodne podejście zarówno do składników, jak i sposobów przyrządzania dań. To sprawia, że łatwo i przyjemnie wprowadza się ją do każdej domowej kuchni, nawet w polskich warunkach klimatycznych.
Jeżeli Twoje kubki smakowe szaleją na myśl o połączeniu słodkiej kukurydzy z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, limonką i chili, to koniecznie musisz spróbować tej pysznej i prostej w przygotowaniu zupy z kukurydzy na mleku kokosowym.
Jeżeli Twoje kubki smakowe szaleją na myśl o połączeniu słodkiej kukurydzy z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, limonką i chili, to koniecznie musisz spróbować tej pysznej i prostej w przygotowaniu zupy z kukurydzy na mleku kokosowym.
Jeżeli nie masz możliwości zdobycia składników na zupę z kukurydzy, takich jak: sos rybny, olej sezamowy czy trawa cytrynowa, proponuję następujące rozwiązania:
Zamiennik sosu rybnego
Możesz użyć sosu sojowego, ponieważ sos rybny zapewnia zupie głównie smak słony
Zamiennik oleju sezamowego
Możesz przygotować go samodzielnie. Wystarczy uprażyć na złoto na patelni ziarna sezamu, wymieszać z podgrzanym zwykłym olejem roślinnym, a następnie dokładnie zmiksować w blenderze.
Zamiennik trawy cytrynowej
Zamiast trawy cytrynowej możesz użyć skórki z limonki lub cytryny – dobrze wyparzonej i cieniutko obranej, tak by nie dodać do zupy z kukurydzy jej białych części
Komentarze 0