Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wegetariańska zupa tajska

0
56min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  ząbków
1 
2-cm kawałek imbiru
1 
Mała papryczka chili
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  puszka
Pomidory
5 
Suszone grzyby mung
200  ml
Mleko kokosowe
4  łyżeczek
1  l
Woda
8 
Różyczki brokuła
0.5 
Limonka
3  łyżek
Olej sezamowy
2  łyżek
Czerwona pasta curry
1  łyżka
Sezam
1 
Świeża kolendra lub zielona pietruszka
150  g
Makaron ryżowy wstążki
1  szczypta
Sól do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.48 g
Węglowodany
50.5 g
Tłuszcze
25.62 g
Wartość energetyczna
439.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1
3 min
Czosnek i imbir obrać, a następnie drobno posiekać.
Krok 2
3 min
Z papryczki chilli usunąć pesteczki, posiekać.
Krok 3
3 min
Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półksiężyce.
Krok 4
5 min
Grzyby mung namoczyć w wodzie i pokroić w paseczki.
Krok 5
6 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej sezamowy. Dodać posiekane czosnek, imbir, papryczkę chilli, marchewkę oraz pietruszkę.
Krok 6
3 min
Całość doprawić kurkumą i słodką papryką, dodać pastę curry, delikatnie podsmażyć.
Krok 7
20 min
Do podsmażonych warzyw dodać różyczki brokuła. Całość zalać bulionem. Gotować przez ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do zupy dodać puszkę pomidorów, grzyby mung oraz mleko kokosowe. Gotować przez kolejne 10-15 min.
Krok 8
3 min
Na zakończenie zupę doprawić solą oraz sokiem z limonki.
Krok 9
10 min
Makaron ugotować. Kolendrę/pietruszkę posiekać.
Krok 10
3 min
Wegetariańska zupa tajska doskonale smakowała będzie podana z makaronem ryżowym, posypana sezamem i świeżą kolendrą/ew. natką pietruszki.
Wegetariańska zupa tajska

Krok 1 z 10

Czosnek i imbir obrać, a następnie drobno posiekać.

Wegetariańska zupa tajska

Krok 2 z 10

Z papryczki chilli usunąć pesteczki, posiekać.

Wegetariańska zupa tajska

Krok 3 z 10

Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półksiężyce.

Wegetariańska zupa tajska

Krok 4 z 10

Grzyby mung namoczyć w wodzie i pokroić w paseczki.

Wegetariańska zupa tajska

Krok 5 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej sezamowy. Dodać posiekane czosnek, imbir, papryczkę chilli, marchewkę oraz pietruszkę.

Wegetariańska zupa tajska

Krok 6 z 10

Całość doprawić kurkumą i słodką papryką, dodać pastę curry, delikatnie podsmażyć.

Wegetariańska zupa tajska

Krok 7 z 10

Do podsmażonych warzyw dodać różyczki brokuła. Całość zalać bulionem. Gotować przez ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do zupy dodać puszkę pomidorów, grzyby mung oraz mleko kokosowe. Gotować przez kolejne 10-15 min.

Wegetariańska zupa tajska

Krok 8 z 10

Na zakończenie zupę doprawić solą oraz sokiem z limonki.

Wegetariańska zupa tajska

Krok 9 z 10

Makaron ugotować. Kolendrę/pietruszkę posiekać.

Wegetariańska zupa tajska

Krok 10 z 10

Wegetariańska zupa tajska doskonale smakowała będzie podana z makaronem ryżowym, posypana sezamem i świeżą kolendrą/ew. natką pietruszki.

Dziś coś na rozgrzanie! W kuchni zaszaleliśmy z azjatyckimi przyprawami, takimi jak kurkuma, pasta curry i kolendra. W efekcie w garnku powstała wyjątkowo aromatyczna wegetariańska zupa tajska, przyrządzona na bazie bulionu warzywnego, z dodatkiem mleka kokosowego. W środku znalazła się duża porcja zdrowych warzyw – szczególnie brokuła i sycący makaron. Oczywiście również w stylu azjatyckim, czyli makaron ryżowy.

Tak przygotowana zupa tajska to propozycja zarówno wegetariańska, jak i bezglutenowa! Na porcję mogą zatem skusić się niemalże wszyscy, bez względu na preferencje żywieniowe. Idealna na spotkanie w gronie przyjaciół.

Z kolendrą podobno jest tak, że albo się ją uwielbia, albo nie można znieść jej smaku. Na szczęście można ją zawsze zamienić na inne świeże zioła! A co jeszcze można zrobić z ziołami? Sprawdź w naszych przepisach:
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Krem z papryki z rozmarynem
Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta
Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika