
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Wegetariańska zupa tajska

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Tak przygotowana zupa tajska to propozycja zarówno wegetariańska, jak i bezglutenowa! Na porcję mogą zatem skusić się niemalże wszyscy, bez względu na preferencje żywieniowe. Idealna na spotkanie w gronie przyjaciół.
Z kolendrą podobno jest tak, że albo się ją uwielbia, albo nie można znieść jej smaku. Na szczęście można ją zawsze zamienić na inne świeże zioła! A co jeszcze można zrobić z ziołami? Sprawdź w naszych przepisach:
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Krem z papryki z rozmarynem
Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta
Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
3 minKrok 3
3 minKrok 4
5 minKrok 5
6 minKrok 6
3 minKrok 7
20 minKrok 8
3 minKrok 9
10 minKrok 10
3 min
Krok 1 z 10
Czosnek i imbir obrać, a następnie drobno posiekać.

Krok 2 z 10
Z papryczki chilli usunąć pesteczki, posiekać.

Krok 3 z 10
Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półksiężyce.

Krok 4 z 10
Grzyby mung namoczyć w wodzie i pokroić w paseczki.

Krok 5 z 10
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej sezamowy. Dodać posiekane czosnek, imbir, papryczkę chilli, marchewkę oraz pietruszkę.

Krok 6 z 10
Całość doprawić kurkumą i słodką papryką, dodać pastę curry, delikatnie podsmażyć.

Krok 7 z 10
Do podsmażonych warzyw dodać różyczki brokuła. Całość zalać bulionem. Gotować przez ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do zupy dodać puszkę pomidorów, grzyby mung oraz mleko kokosowe. Gotować przez kolejne 10-15 min.

Krok 8 z 10
Na zakończenie zupę doprawić solą oraz sokiem z limonki.

Krok 9 z 10
Makaron ugotować. Kolendrę/pietruszkę posiekać.

Krok 10 z 10
Wegetariańska zupa tajska doskonale smakowała będzie podana z makaronem ryżowym, posypana sezamem i świeżą kolendrą/ew. natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0