Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

(0)
35min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Masło
1  pęczek
Dymka ze szczypiorkiem
0.5  pęczek
Koperek
0.5  pęczek
Pietruszka
5  gałązek
Bazylia
0.5  szklanka
Gęsta śmietana
3  łyżek
Bulion warzywny
0.7  l
Woda
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Sól morska lub zwykła
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  łyżka
Mąka owsiana lub zwykła
4 
Jajka przepiórcze lub kurze (ilość wg uznania)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.38 g
Węglowodany
7.36 g
Tłuszcze
44.89 g
Wartość energetyczna
445.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Po zioła, także te świeże, w swojej kuchni sięgam codziennie. Dodaję je nie tylko do zup, ale praktycznie do każdego dania. Na parapecie zawsze mam ziołowy rozgardiasz, zwłaszcza zimą, kiedy nie mogę czerpać garściami z ziołowego przydomowego ogródka. O takiej domowej uprawie ziół możecie przeczytać tutaj.

Można się też ograniczyć do zakupu ziół w doniczkach. Jeśli będziemy sięgać po nie przy każdej kulinarnej okazji, nie trzeba będzie pamiętać nawet o podlewaniu. Znikną, zanim zdąży wyschnąć ziemia w doniczce :) W sklepach ziół w doniczkach jest całe mnóstwo. W każdej chwili możemy mieć świeżą bazylię, melisę, tymianek, a nawet lubczyk, choć ten ostatni nie ma tak cudownego aromatu, jak ten rosnący w moim ogródku.

Okazuje się, że zioła są nie tylko świetnym dodatkiem do rozmaitych dań, ale mogą też być ich głównym składnikiem. Ziołowa zupa z jajkiem przepiórki jest właśnie jedną z takich potraw. W sezonie można użyć nawet dzikich ziół.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    3 min
    Zioła drobno siekam.
  • Krok 2

    5 min
    Dymkę kroję w drobną kostkę, podduszam na maśle w rondlu o grubym dnie.
  • Krok 3

    6 min
    W tym czasie jaja przepiórcze wstawiam go gotowania, gotuję 3 minuty, zalewam zimną wodą, obieram ze skorupek.
  • Krok 4

    5 min
    Dodaję do rondla posiekane zioła (odrobinę zostawiam do dekoracji) i chwilę duszę.
  • Krok 5

    10 min
    Dodaję mąkę owsianą, dokładnie mieszam i podlewam gorącym wywarem ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Zagotowuję, zestawiam z kuchenki.
  • Krok 6

    3 min
    Dodaję do rondla zahartowaną śmietanę, mieszam. Doprawiam zupę solą, białym pieprzem i szczyptą cukru i gałki muszkatołowej.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę podaję z połówkami jaj przepiórczych, posypaną świeżymi ziołami.
Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Krok 1 z 7

Zioła drobno siekam.

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Krok 2 z 7

Dymkę kroję w drobną kostkę, podduszam na maśle w rondlu o grubym dnie.

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Krok 3 z 7

W tym czasie jaja przepiórcze wstawiam go gotowania, gotuję 3 minuty, zalewam zimną wodą, obieram ze skorupek.

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Krok 4 z 7

Dodaję do rondla posiekane zioła (odrobinę zostawiam do dekoracji) i chwilę duszę.

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Krok 5 z 7

Dodaję mąkę owsianą, dokładnie mieszam i podlewam gorącym wywarem ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Zagotowuję, zestawiam z kuchenki.

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Krok 6 z 7

Dodaję do rondla zahartowaną śmietanę, mieszam. Doprawiam zupę solą, białym pieprzem i szczyptą cukru i gałki muszkatołowej.

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Krok 7 z 7

Zupę podaję z połówkami jaj przepiórczych, posypaną świeżymi ziołami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    43 min Średni
  • Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni
  • Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    43 min Łatwy
  • Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu