Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Po zioła, także te świeże, w swojej kuchni sięgam codziennie. Dodaję je nie tylko do zup, ale praktycznie do każdego dania. Na parapecie zawsze mam ziołowy rozgardiasz, zwłaszcza zimą, kiedy nie mogę czerpać garściami z ziołowego przydomowego ogródka.
O takiej domowej uprawie ziół możecie przeczytać tutaj.
Można się też ograniczyć do zakupu ziół w doniczkach. Jeśli będziemy sięgać po nie przy każdej kulinarnej okazji, nie trzeba będzie pamiętać nawet o podlewaniu. Znikną, zanim zdąży wyschnąć ziemia w doniczce :) W sklepach ziół w doniczkach jest całe mnóstwo. W każdej chwili możemy mieć świeżą bazylię, melisę, tymianek, a nawet lubczyk, choć ten ostatni nie ma tak cudownego aromatu, jak ten rosnący w moim ogródku.
Okazuje się, że zioła są nie tylko świetnym dodatkiem do rozmaitych dań, ale mogą też być ich głównym składnikiem. Ziołowa zupa z jajkiem przepiórki jest właśnie jedną z takich potraw. W sezonie można użyć nawet dzikich ziół.
Przygotowanie
35 min
Krok 1
3 min
Zioła drobno siekam.
Krok 2
5 min
Dymkę kroję w drobną kostkę, podduszam na maśle w rondlu o grubym dnie.
Krok 3
6 min
W tym czasie jaja przepiórcze wstawiam go gotowania, gotuję 3 minuty, zalewam zimną wodą, obieram ze skorupek.
Krok 4
5 min
Dodaję do rondla posiekane zioła (odrobinę zostawiam do dekoracji) i chwilę duszę.
Krok 5
10 min
Dodaję mąkę owsianą, dokładnie mieszam i podlewam gorącym wywarem ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Zagotowuję, zestawiam z kuchenki.
Krok 6
3 min
Dodaję do rondla zahartowaną śmietanę, mieszam. Doprawiam zupę solą, białym pieprzem i szczyptą cukru i gałki muszkatołowej.
Krok 7
3 min
Zupę podaję z połówkami jaj przepiórczych, posypaną świeżymi ziołami.
Krok 1
z
7
Zioła drobno siekam.
Krok 2
z
7
Dymkę kroję w drobną kostkę, podduszam na maśle w rondlu o grubym dnie.
Krok 3
z
7
W tym czasie jaja przepiórcze wstawiam go gotowania, gotuję 3 minuty, zalewam zimną wodą, obieram ze skorupek.
Krok 4
z
7
Dodaję do rondla posiekane zioła (odrobinę zostawiam do dekoracji) i chwilę duszę.
Krok 5
z
7
Dodaję mąkę owsianą, dokładnie mieszam i podlewam gorącym wywarem ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Zagotowuję, zestawiam z kuchenki.
Krok 6
z
7
Dodaję do rondla zahartowaną śmietanę, mieszam. Doprawiam zupę solą, białym pieprzem i szczyptą cukru i gałki muszkatołowej.
Krok 7
z
7
Zupę podaję z połówkami jaj przepiórczych, posypaną świeżymi ziołami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0