Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym
Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym
Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym
Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym
Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

(0)
35min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Masło
1  pęczek
Dymka ze szczypiorkiem
0.5  pęczek
Koperek
0.5  pęczek
Pietruszka
5  gałązek
Bazylia
0.5  szklanka
Gęsta śmietana
3  łyżek
Bulion warzywny
0.7  l
Woda
1  szczypta
Cukier do smaku
1  szczypta
Sól morska lub zwykła
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  łyżka
Mąka owsiana lub zwykła
4 
Jajka przepiórcze lub kurze (ilość wg uznania)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.38 g
Węglowodany
7.36 g
Tłuszcze
44.89 g
Wartość energetyczna
445.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Po zioła, także te świeże, w swojej kuchni sięgam codziennie. Dodaję je nie tylko do zup, ale praktycznie do każdego dania. Na parapecie zawsze mam ziołowy rozgardiasz, zwłaszcza zimą, kiedy nie mogę czerpać garściami z ziołowego przydomowego ogródka. O takiej domowej uprawie ziół możecie przeczytać tutaj.

Można się też ograniczyć do zakupu ziół w doniczkach. Jeśli będziemy sięgać po nie przy każdej kulinarnej okazji, nie trzeba będzie pamiętać nawet o podlewaniu. Znikną, zanim zdąży wyschnąć ziemia w doniczce :) W sklepach ziół w doniczkach jest całe mnóstwo. W każdej chwili możemy mieć świeżą bazylię, melisę, tymianek, a nawet lubczyk, choć ten ostatni nie ma tak cudownego aromatu, jak ten rosnący w moim ogródku.

Okazuje się, że zioła są nie tylko świetnym dodatkiem do rozmaitych dań, ale mogą też być ich głównym składnikiem. Ziołowa zupa z jajkiem przepiórki jest właśnie jedną z takich potraw. W sezonie można użyć nawet dzikich ziół.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    3 min
    Zioła drobno siekam.
  • Krok 2

    5 min
    Dymkę kroję w drobną kostkę, podduszam na maśle w rondlu o grubym dnie.
  • Krok 3

    6 min
    W tym czasie jaja przepiórcze wstawiam go gotowania, gotuję 3 minuty, zalewam zimną wodą, obieram ze skorupek.
  • Krok 4

    5 min
    Dodaję do rondla posiekane zioła (odrobinę zostawiam do dekoracji) i chwilę duszę.
  • Krok 5

    10 min
    Dodaję mąkę owsianą, dokładnie mieszam i podlewam gorącym wywarem ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Zagotowuję, zestawiam z kuchenki.
  • Krok 6

    3 min
    Dodaję do rondla zahartowaną śmietanę, mieszam. Doprawiam zupę solą, białym pieprzem i szczyptą cukru i gałki muszkatołowej.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę podaję z połówkami jaj przepiórczych, posypaną świeżymi ziołami.
Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Krok 1 z 7

Zioła drobno siekam.

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Krok 2 z 7

Dymkę kroję w drobną kostkę, podduszam na maśle w rondlu o grubym dnie.

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Krok 3 z 7

W tym czasie jaja przepiórcze wstawiam go gotowania, gotuję 3 minuty, zalewam zimną wodą, obieram ze skorupek.

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Krok 4 z 7

Dodaję do rondla posiekane zioła (odrobinę zostawiam do dekoracji) i chwilę duszę.

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Krok 5 z 7

Dodaję mąkę owsianą, dokładnie mieszam i podlewam gorącym wywarem ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Zagotowuję, zestawiam z kuchenki.

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Krok 6 z 7

Dodaję do rondla zahartowaną śmietanę, mieszam. Doprawiam zupę solą, białym pieprzem i szczyptą cukru i gałki muszkatołowej.

Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Krok 7 z 7

Zupę podaję z połówkami jaj przepiórczych, posypaną świeżymi ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    43 min Średni
  • Zupa jabłkowa z porem

    Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni
  • Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    43 min Łatwy
  • Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

    Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu