Ziołowa pasta z ciecierzycy
13 godz 46 min
Łatwy
10
dag
Ciecierzyca
trochę
Sól
2
kulek
Ziele angielskie
1
Liść laurowy
1
ząbek
2
g
Bazylia świeża
2
g
Natka pietruszki
2
g
Melisa świeża
trochę
Pieprz
0.5
łyżeczka
Słodka papryka
1
szczypta
Curry
8
łyżek
Oliwa
.
Wartości odżywcze
Białko
5.49 g
Węglowodany
17.55 g
Tłuszcze
28.72 g
Wartość energetyczna
341.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
826 min
Krok 1
720 min
Ciecierzycę przesypać do garnka, zalać wodą i odłożyć na ok. 12 godzin do namoczenia.
Krok 2
5 min
Po tym czasie ciecierzycę odsączyć. Następnie z powrotem przełożyć ją do garnka i zalać wodą (tyle, żeby była przykryta). Dodać do niej trochę przyprawy uniwersalnej, ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 3
90 min
Ciecierzycę ugotować do miękkości, ostudzić i odcedzić. Ugotowaną ciecierzycę przełożyć do miski blendera.
Krok 4
5 min
Dodać do niej obrany czosnek, wszystkie zioła, trochę soli i pieprzu, resztę przypraw i oliwę.
Krok 5
5 min
Wszystko zmiksować (nie musi być dokładnie).
Krok 6
1 min
Gdyby pasta wyszła zbyt gęsta, dodać do niej odrobinę wywaru, w którym gotowała się ciecierzyca. Pastą smarować pieczywo.
Ziołowa pasta z ciecierzycy to doskonały sposób na wzbogacenie zwykłych kanapek. Oprócz prostoty i łatwości wykonania, jest ona przede wszystkim niezwykle smaczna. Sprawdź nasz przepis na ziołową pastę z ciecierzycy.
Komentarze 0