Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

(0)
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Woda
1  opakowanie
Włoszczyzna (2 korzenie pietruszki, kawałek korzenia selera, 1 mała marchewka)
2  ząbków
2  pęczków
Natka pietruszki
2  pęczków
Koperek
1  kawałek
Ser np. cheddar
0.25  szklanka
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Oliwa do podsmażenia warzyw
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
trochę
Grzanki do podania zupy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.59 g
Węglowodany
22.22 g
Tłuszcze
28.86 g
Wartość energetyczna
404.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Przygotuj pesto z zieleniny – do pojemnika blendera wrzuć jeden pęczek natki pietruszki, jeden pęczek koperku i kilka gałązek lubczyku. Dodaj ząbek czosnku, ser i oliwę z oliwek. Wszystko zmiksuj na gładkie pesto. Odstaw.
Krok 2
5 min
Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj.
Krok 3
5 min
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż przygotowane warzywa.
Krok 4
5 min
Przygotuj bulion warzywny Winiary, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 5
15 min
Składniki w garnku zalej gorącym bulionem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Krok 6
3 min
Wrzuć posiekaną natkę pietruszki, koperek i lubczyk. Gotuj jeszcze 3 minuty.
Krok 7
2 min
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z przygotowanym pesto i grzankami.
Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 1 z 7

Przygotuj pesto z zieleniny – do pojemnika blendera wrzuć jeden pęczek natki pietruszki, jeden pęczek koperku i kilka gałązek lubczyku. Dodaj ząbek czosnku, ser i oliwę z oliwek. Wszystko zmiksuj na gładkie pesto. Odstaw.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 2 z 7

Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 3 z 7

W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż przygotowane warzywa.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 4 z 7

Przygotuj bulion warzywny Winiary, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 5 z 7

Składniki w garnku zalej gorącym bulionem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 6 z 7

Wrzuć posiekaną natkę pietruszki, koperek i lubczyk. Gotuj jeszcze 3 minuty.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 7 z 7

Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z przygotowanym pesto i grzankami.

Zioła dodają potrawom niezwykłego smaku i aromatu. Ożywiają potrawy smakowo, ale i wizualnie. Dlatego właśnie świeże zioła stanowią podstawę mojego dzisiejszego pomysłu. Dzięki nim zupa ma orzeźwiający smak, w sam raz na cieplejsze dni. Łagodna w smaku, nabiera zdecydowanego charakteru w połączeniu z pesto z pietruszki, koperku i lubczyku. Jest świeżo, sezonowo i zielono. Do zupy warto dodać trochę warzyw – pietruszkę, marchewkę i seler. Po zblendowaniu wyjdzie z tego aksamitna i aromatyczna zupa-krem.

Zupę ze świeżych ziół gotuję na bulionie warzywnym Winiary, który jest doskonałą bazą do dań bezmięsnych. Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek. Ja wybieram drugą opcję i zupę podaję z grzankami czosnkowymi.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha