Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zioła dodają potrawom niezwykłego smaku i aromatu. Ożywiają potrawy smakowo, ale i wizualnie. Dlatego właśnie świeże zioła stanowią podstawę mojego dzisiejszego pomysłu. Dzięki nim zupa ma orzeźwiający smak, w sam raz na cieplejsze dni. Łagodna w smaku, nabiera zdecydowanego charakteru w połączeniu z pesto z pietruszki, koperku i lubczyku. Jest świeżo, sezonowo i zielono. Do zupy warto dodać trochę warzyw – pietruszkę, marchewkę i seler. Po zblendowaniu wyjdzie z tego aksamitna i aromatyczna zupa-krem.
Zupę ze świeżych ziół gotuję na bulionie warzywnym Winiary, który jest doskonałą bazą do dań bezmięsnych. Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek. Ja wybieram drugą opcję i zupę podaję z grzankami czosnkowymi.
Przygotowanie
40 min
Krok 1
5 min
Przygotuj pesto z zieleniny – do pojemnika blendera wrzuć jeden pęczek natki pietruszki, jeden pęczek koperku i kilka gałązek lubczyku. Dodaj ząbek czosnku, ser i oliwę z oliwek. Wszystko zmiksuj na gładkie pesto. Odstaw.
Krok 2
5 min
Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj.
Krok 3
5 min
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż przygotowane warzywa.
Krok 4
5 min
Przygotuj bulion warzywny Winiary, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 5
15 min
Składniki w garnku zalej gorącym bulionem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Krok 6
3 min
Wrzuć posiekaną natkę pietruszki, koperek i lubczyk. Gotuj jeszcze 3 minuty.
Krok 7
2 min
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z przygotowanym pesto i grzankami.
Krok 1
z
7
Przygotuj pesto z zieleniny – do pojemnika blendera wrzuć jeden pęczek natki pietruszki, jeden pęczek koperku i kilka gałązek lubczyku. Dodaj ząbek czosnku, ser i oliwę z oliwek. Wszystko zmiksuj na gładkie pesto. Odstaw.
Krok 2
z
7
Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj.
Krok 3
z
7
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż przygotowane warzywa.
Krok 4
z
7
Przygotuj bulion warzywny Winiary, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 5
z
7
Składniki w garnku zalej gorącym bulionem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Krok 6
z
7
Wrzuć posiekaną natkę pietruszki, koperek i lubczyk. Gotuj jeszcze 3 minuty.
Krok 7
z
7
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z przygotowanym pesto i grzankami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0