Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
1  opakowanie
Włoszczyzna (2 korzenie pietruszki, kawałek korzenia selera, 1 mała marchewka)
2  ząbków
Czosnek
2  pęczków
Natka pietruszki
2  pęczków
Koperek
1  kawałek
Ser np. cheddar
0.25  szklanka
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Oliwa do podsmażenia warzyw
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
trochę
Grzanki do podania zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.59 g
Węglowodany
22.22 g
Tłuszcze
28.86 g
Wartość energetyczna
404.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zioła dodają potrawom niezwykłego smaku i aromatu. Ożywiają potrawy smakowo, ale i wizualnie. Dlatego właśnie świeże zioła stanowią podstawę mojego dzisiejszego pomysłu. Dzięki nim zupa ma orzeźwiający smak, w sam raz na cieplejsze dni. Łagodna w smaku, nabiera zdecydowanego charakteru w połączeniu z pesto z pietruszki, koperku i lubczyku. Jest świeżo, sezonowo i zielono. Do zupy warto dodać trochę warzyw – pietruszkę, marchewkę i seler. Po zblendowaniu wyjdzie z tego aksamitna i aromatyczna zupa-krem.

Zupę ze świeżych ziół gotuję na bulionie warzywnym Winiary, który jest doskonałą bazą do dań bezmięsnych. Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek. Ja wybieram drugą opcję i zupę podaję z grzankami czosnkowymi.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotuj pesto z zieleniny – do pojemnika blendera wrzuć jeden pęczek natki pietruszki, jeden pęczek koperku i kilka gałązek lubczyku. Dodaj ząbek czosnku, ser i oliwę z oliwek. Wszystko zmiksuj na gładkie pesto. Odstaw.
  • Krok 2

    5 min
    Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj.
  • Krok 3

    5 min
    W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż przygotowane warzywa.
  • Krok 4

    5 min
    Przygotuj bulion warzywny Winiary, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
  • Krok 5

    15 min
    Składniki w garnku zalej gorącym bulionem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
  • Krok 6

    3 min
    Wrzuć posiekaną natkę pietruszki, koperek i lubczyk. Gotuj jeszcze 3 minuty.
  • Krok 7

    2 min
    Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z przygotowanym pesto i grzankami.
Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 1 z 7

Przygotuj pesto z zieleniny – do pojemnika blendera wrzuć jeden pęczek natki pietruszki, jeden pęczek koperku i kilka gałązek lubczyku. Dodaj ząbek czosnku, ser i oliwę z oliwek. Wszystko zmiksuj na gładkie pesto. Odstaw.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 2 z 7

Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 3 z 7

W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż przygotowane warzywa.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 4 z 7

Przygotuj bulion warzywny Winiary, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 5 z 7

Składniki w garnku zalej gorącym bulionem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 6 z 7

Wrzuć posiekaną natkę pietruszki, koperek i lubczyk. Gotuj jeszcze 3 minuty.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 7 z 7

Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z przygotowanym pesto i grzankami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    31 min Łatwy
  • Zupa krem warzywny z kurczakiem

    37 min Łatwy
  • Zupa z pokrzywy z kaszą jaglaną

    1 godz 14 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu