Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa ziołowa ze świeżych ziół
Zupa ziołowa ze świeżych ziół
Zupa ziołowa ze świeżych ziół
Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
1  opakowanie
Włoszczyzna (2 korzenie pietruszki, kawałek korzenia selera, 1 mała marchewka)
2  ząbków
Czosnek
2  pęczków
Natka pietruszki
2  pęczków
Koperek
1  kawałek
Ser np. cheddar
0.25  szklanka
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Oliwa do podsmażenia warzyw
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
trochę
Grzanki do podania zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.59 g
Węglowodany
22.22 g
Tłuszcze
28.86 g
Wartość energetyczna
404.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zioła dodają potrawom niezwykłego smaku i aromatu. Ożywiają potrawy smakowo, ale i wizualnie. Dlatego właśnie świeże zioła stanowią podstawę mojego dzisiejszego pomysłu. Dzięki nim zupa ma orzeźwiający smak, w sam raz na cieplejsze dni. Łagodna w smaku, nabiera zdecydowanego charakteru w połączeniu z pesto z pietruszki, koperku i lubczyku. Jest świeżo, sezonowo i zielono. Do zupy warto dodać trochę warzyw – pietruszkę, marchewkę i seler. Po zblendowaniu wyjdzie z tego aksamitna i aromatyczna zupa-krem.

Zupę ze świeżych ziół gotuję na bulionie warzywnym Winiary, który jest doskonałą bazą do dań bezmięsnych. Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek. Ja wybieram drugą opcję i zupę podaję z grzankami czosnkowymi.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotuj pesto z zieleniny – do pojemnika blendera wrzuć jeden pęczek natki pietruszki, jeden pęczek koperku i kilka gałązek lubczyku. Dodaj ząbek czosnku, ser i oliwę z oliwek. Wszystko zmiksuj na gładkie pesto. Odstaw.
  • Krok 2

    5 min
    Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj.
  • Krok 3

    5 min
    W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż przygotowane warzywa.
  • Krok 4

    5 min
    Przygotuj bulion warzywny Winiary, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
  • Krok 5

    15 min
    Składniki w garnku zalej gorącym bulionem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
  • Krok 6

    3 min
    Wrzuć posiekaną natkę pietruszki, koperek i lubczyk. Gotuj jeszcze 3 minuty.
  • Krok 7

    2 min
    Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z przygotowanym pesto i grzankami.
Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 1 z 7

Przygotuj pesto z zieleniny – do pojemnika blendera wrzuć jeden pęczek natki pietruszki, jeden pęczek koperku i kilka gałązek lubczyku. Dodaj ząbek czosnku, ser i oliwę z oliwek. Wszystko zmiksuj na gładkie pesto. Odstaw.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 2 z 7

Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 3 z 7

W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż przygotowane warzywa.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 4 z 7

Przygotuj bulion warzywny Winiary, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 5 z 7

Składniki w garnku zalej gorącym bulionem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 6 z 7

Wrzuć posiekaną natkę pietruszki, koperek i lubczyk. Gotuj jeszcze 3 minuty.

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Krok 7 z 7

Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z przygotowanym pesto i grzankami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa z zielonego groszku i marchewki

    Zupa z zielonego groszku i marchewki

    36 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    31 min Łatwy
  • Zupa krem warzywny z kurczakiem

    Zupa krem warzywny z kurczakiem

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu