Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

0
2 godz 27 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka
trochę
Bazylia świeża
2 
Pietruszka
trochę
Rozmaryn świeży
0.5 
Seler
trochę
Tymianek świeży
2  łodyg
Seler naciowy
trochę
Świeża natka pietruszki
1 
Cebula
2 
Żółtko
4  ząbków
3  łyżek
Sok z cytryny
300  g
Wołowina
trochę
Ser parmezan
300  g
Jagnięcina - żeberka lub pierś
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Oliwa
1 
Ciabatta
trochę
Bazylia świeża
1  kulka
Ser mozzarella
1  szczypta
Sól
trochę
Oliwa
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.97 g
Węglowodany
38.29 g
Tłuszcze
9.54 g
Wartość energetyczna
337.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

147 min
Krok 1 - Zupa wielkanocna
20 min
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy klika łyżek oliwy, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę wołowinę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy mięso aż delikatnie zbrązowieje, następnie dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz obrane ząbki czosnku – smażymy wszystko do aż warzywa się zeszklą.
Krok 2
35 min
Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w półksiężyce, siekamy zioła i dodajemy wszystkie składniki do podsmażonego z cebulą i czosnkiem mięsa. Zalewamy litrem wrzątku, doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Krok 3
60 min
Do gotującej się zupy dodajemy podzieloną na mniejsze porcje jagnięcinę, dolewamy jeszcze pół litra wrzącej wody i gotujemy całość na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę.
Krok 4
8 min
Tuż przed podaniem, podobnie jak w przypadku greckiej mayeritsy, w osobnej miseczce ubijamy żółtka z sokiem z cytryny. Do tej mieszaniny dodajemy 2 chochle gorącej zupy ziołowej – mieszamy, a następnie przelewamy całość do garnka, uważając aby żółtka się nie ścięły.
Krok 5
3 min
Rzymską, ziołową zupę wielkanocną serwujemy posypaną wiórkami parmezanu oraz z dodatkiem grzanki.
Krok 6 - Włoskie grzanki
8 min
W trakcie gotowania zupy rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Krok 7
5 min
Ciabattę kroimy na grube kromki. Skrapiamy oliwą. Na każdej z kromek układamy plaster sera mozzarella, posypujemy solą i pieprzem.
Krok 8
6 min
Grzanki pieczemy w piekarniku aż ser się roztopi, a ciabatta lekko przyrumieni, dekorujemy świeżą bazylią.
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 1 - Zupa wielkanocna z 8

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy klika łyżek oliwy, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę wołowinę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy mięso aż delikatnie zbrązowieje, następnie dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz obrane ząbki czosnku – smażymy wszystko do aż warzywa się zeszklą.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 2 z 8

Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w półksiężyce, siekamy zioła i dodajemy wszystkie składniki do podsmażonego z cebulą i czosnkiem mięsa. Zalewamy litrem wrzątku, doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 3 z 8

Do gotującej się zupy dodajemy podzieloną na mniejsze porcje jagnięcinę, dolewamy jeszcze pół litra wrzącej wody i gotujemy całość na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 4 z 8

Tuż przed podaniem, podobnie jak w przypadku greckiej mayeritsy, w osobnej miseczce ubijamy żółtka z sokiem z cytryny. Do tej mieszaniny dodajemy 2 chochle gorącej zupy ziołowej – mieszamy, a następnie przelewamy całość do garnka, uważając aby żółtka się nie ścięły.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 5 z 8

Rzymską, ziołową zupę wielkanocną serwujemy posypaną wiórkami parmezanu oraz z dodatkiem grzanki.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 6 - Włoskie grzanki z 8

W trakcie gotowania zupy rozgrzewamy piekarnik do 200°C.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 7 z 8

Ciabattę kroimy na grube kromki. Skrapiamy oliwą. Na każdej z kromek układamy plaster sera mozzarella, posypujemy solą i pieprzem.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 8 z 8

Grzanki pieczemy w piekarniku aż ser się roztopi, a ciabatta lekko przyrumieni, dekorujemy świeżą bazylią.

Wielkanoc w Rzymie? Dlaczego nie?! Rzymska, ziołowa zupa wielkanocna, podawana w wiecznym mieście, ma odrobinę wspólnego z naszym polskim, tradycyjnym rosołem. Oprócz pietruszki dodamy do niej jednak zdecydowanie więcej różnych ziół. Pachnąca świeżą zieleniną wielkanocna zupa ziołowa przywołuje skojarzenia z wiosną. Chrupiąca grzanka z ciągnącym się serem mozzarella dodaje wielkanocnej, ziołowej zupie charakteru. Buon appetito!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika