Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

(0)
2 godz 27 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
trochę
Bazylia świeża
2 
Pietruszka
trochę
Rozmaryn świeży
0.5 
Seler
trochę
Tymianek świeży
2  łodyg
Seler naciowy
trochę
Świeża natka pietruszki
1 
Cebula
2 
Żółtko
4  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Sok z cytryny
300  g
Wołowina
trochę
Ser parmezan
300  g
Jagnięcina - żeberka lub pierś
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Oliwa
1 
Ciabatta
trochę
Bazylia świeża
1  kulka
Ser mozzarella
1  szczypta
Sól
trochę
Oliwa
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.97 g
Węglowodany
38.29 g
Tłuszcze
9.54 g
Wartość energetyczna
337.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wielkanoc w Rzymie? Dlaczego nie?! Rzymska, ziołowa zupa wielkanocna, podawana w wiecznym mieście, ma odrobinę wspólnego z naszym polskim, tradycyjnym rosołem. Oprócz pietruszki dodamy do niej jednak zdecydowanie więcej różnych ziół. Pachnąca świeżą zieleniną wielkanocna zupa ziołowa przywołuje skojarzenia z wiosną. Chrupiąca grzanka z ciągnącym się serem mozzarella dodaje wielkanocnej, ziołowej zupie charakteru. Buon appetito!

Przygotowanie

147 min
  • Krok 1 - Zupa wielkanocna

    20 min
    W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy klika łyżek oliwy, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę wołowinę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy mięso aż delikatnie zbrązowieje, następnie dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz obrane ząbki czosnku – smażymy wszystko do aż warzywa się zeszklą.
  • Krok 2

    35 min
    Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w półksiężyce, siekamy zioła i dodajemy wszystkie składniki do podsmażonego z cebulą i czosnkiem mięsa. Zalewamy litrem wrzątku, doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  • Krok 3

    60 min
    Do gotującej się zupy dodajemy podzieloną na mniejsze porcje jagnięcinę, dolewamy jeszcze pół litra wrzącej wody i gotujemy całość na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę.
  • Krok 4

    8 min
    Tuż przed podaniem, podobnie jak w przypadku greckiej mayeritsy, w osobnej miseczce ubijamy żółtka z sokiem z cytryny. Do tej mieszaniny dodajemy 2 chochle gorącej zupy ziołowej – mieszamy, a następnie przelewamy całość do garnka, uważając aby żółtka się nie ścięły.
  • Krok 5

    3 min
    Rzymską, ziołową zupę wielkanocną serwujemy posypaną wiórkami parmezanu oraz z dodatkiem grzanki.
  • Krok 6 - Włoskie grzanki

    8 min
    W trakcie gotowania zupy rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  • Krok 7

    5 min
    Ciabattę kroimy na grube kromki. Skrapiamy oliwą. Na każdej z kromek układamy plaster sera mozzarella, posypujemy solą i pieprzem.
  • Krok 8

    6 min
    Grzanki pieczemy w piekarniku aż ser się roztopi, a ciabatta lekko przyrumieni, dekorujemy świeżą bazylią.
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 1 - Zupa wielkanocna z 8

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy klika łyżek oliwy, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę wołowinę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy mięso aż delikatnie zbrązowieje, następnie dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz obrane ząbki czosnku – smażymy wszystko do aż warzywa się zeszklą.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 2 z 8

Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w półksiężyce, siekamy zioła i dodajemy wszystkie składniki do podsmażonego z cebulą i czosnkiem mięsa. Zalewamy litrem wrzątku, doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 3 z 8

Do gotującej się zupy dodajemy podzieloną na mniejsze porcje jagnięcinę, dolewamy jeszcze pół litra wrzącej wody i gotujemy całość na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 4 z 8

Tuż przed podaniem, podobnie jak w przypadku greckiej mayeritsy, w osobnej miseczce ubijamy żółtka z sokiem z cytryny. Do tej mieszaniny dodajemy 2 chochle gorącej zupy ziołowej – mieszamy, a następnie przelewamy całość do garnka, uważając aby żółtka się nie ścięły.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 5 z 8

Rzymską, ziołową zupę wielkanocną serwujemy posypaną wiórkami parmezanu oraz z dodatkiem grzanki.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 6 - Włoskie grzanki z 8

W trakcie gotowania zupy rozgrzewamy piekarnik do 200°C.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 7 z 8

Ciabattę kroimy na grube kromki. Skrapiamy oliwą. Na każdej z kromek układamy plaster sera mozzarella, posypujemy solą i pieprzem.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 8 z 8

Grzanki pieczemy w piekarniku aż ser się roztopi, a ciabatta lekko przyrumieni, dekorujemy świeżą bazylią.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

    Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

    30 min Średni
  • Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

    Mayeritsa – grecka zupa wielkanocna (wersja wegetariańska)

    46 min Średni
  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

    Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną

    2 godz 45 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu