Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Dodaj do CookBook

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

(0)
2 godz 27 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
trochę
Bazylia świeża
2 
Pietruszka
trochę
Rozmaryn świeży
0.5 
Seler
trochę
Tymianek świeży
2  łodyg
Seler naciowy
trochę
Świeża natka pietruszki
1 
Cebula
2 
Żółtko
4  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Sok z cytryny
300  g
Wołowina
trochę
Ser parmezan
300  g
Jagnięcina - żeberka lub pierś
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Oliwa
1 
Ciabatta
trochę
Bazylia świeża
1  kulka
Ser mozzarella
1  szczypta
Sól
trochę
Oliwa
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
38.3 g
Wartość energetyczna
337.2 kcal
Tłuszcze
9.5 g
Białko
28 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wielkanoc w Rzymie? Dlaczego nie?! Rzymska, ziołowa zupa wielkanocna, podawana w wiecznym mieście, ma odrobinę wspólnego z naszym polskim, tradycyjnym rosołem. Oprócz pietruszki dodamy do niej jednak zdecydowanie więcej różnych ziół. Pachnąca świeżą zieleniną wielkanocna zupa ziołowa przywołuje skojarzenia z wiosną. Chrupiąca grzanka z ciągnącym się serem mozzarella dodaje wielkanocnej, ziołowej zupie charakteru. Buon appetito!

Przygotowanie

147 min
  • Krok 1 - Zupa wielkanocna

    20 min
    W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy klika łyżek oliwy, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę wołowinę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy mięso aż delikatnie zbrązowieje, następnie dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz obrane ząbki czosnku – smażymy wszystko do aż warzywa się zeszklą.
  • Krok 2

    35 min
    Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w półksiężyce, siekamy zioła i dodajemy wszystkie składniki do podsmażonego z cebulą i czosnkiem mięsa. Zalewamy litrem wrzątku, doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  • Krok 3

    60 min
    Do gotującej się zupy dodajemy podzieloną na mniejsze porcje jagnięcinę, dolewamy jeszcze pół litra wrzącej wody i gotujemy całość na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę.
  • Krok 4

    8 min
    Tuż przed podaniem, podobnie jak w przypadku greckiej mayeritsy, w osobnej miseczce ubijamy żółtka z sokiem z cytryny. Do tej mieszaniny dodajemy 2 chochle gorącej zupy ziołowej – mieszamy, a następnie przelewamy całość do garnka, uważając aby żółtka się nie ścięły.
  • Krok 5

    3 min
    Rzymską, ziołową zupę wielkanocną serwujemy posypaną wiórkami parmezanu oraz z dodatkiem grzanki.
  • Krok 6 - Włoskie grzanki

    8 min
    W trakcie gotowania zupy rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  • Krok 7

    5 min
    Ciabattę kroimy na grube kromki. Skrapiamy oliwą. Na każdej z kromek układamy plaster sera mozzarella, posypujemy solą i pieprzem.
  • Krok 8

    6 min
    Grzanki pieczemy w piekarniku aż ser się roztopi, a ciabatta lekko przyrumieni, dekorujemy świeżą bazylią.
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 1 - Zupa wielkanocna z 8

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy klika łyżek oliwy, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę wołowinę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy mięso aż delikatnie zbrązowieje, następnie dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz obrane ząbki czosnku – smażymy wszystko do aż warzywa się zeszklą.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 2 z 8

Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w półksiężyce, siekamy zioła i dodajemy wszystkie składniki do podsmażonego z cebulą i czosnkiem mięsa. Zalewamy litrem wrzątku, doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 3 z 8

Do gotującej się zupy dodajemy podzieloną na mniejsze porcje jagnięcinę, dolewamy jeszcze pół litra wrzącej wody i gotujemy całość na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 4 z 8

Tuż przed podaniem, podobnie jak w przypadku greckiej mayeritsy, w osobnej miseczce ubijamy żółtka z sokiem z cytryny. Do tej mieszaniny dodajemy 2 chochle gorącej zupy ziołowej – mieszamy, a następnie przelewamy całość do garnka, uważając aby żółtka się nie ścięły.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 5 z 8

Rzymską, ziołową zupę wielkanocną serwujemy posypaną wiórkami parmezanu oraz z dodatkiem grzanki.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 6 - Włoskie grzanki z 8

W trakcie gotowania zupy rozgrzewamy piekarnik do 200°C.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 7 z 8

Ciabattę kroimy na grube kromki. Skrapiamy oliwą. Na każdej z kromek układamy plaster sera mozzarella, posypujemy solą i pieprzem.

Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Krok 8 z 8

Grzanki pieczemy w piekarniku aż ser się roztopi, a ciabatta lekko przyrumieni, dekorujemy świeżą bazylią.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczeń rzymska z jajkiem

    Pieczeń rzymska z jajkiem

    1 godz 35 min Łatwy
  • Pieczeń rzymska

    Pieczeń rzymska

    1 godz 25 min Łatwy
  • Pieczeń rzymska z warzywami

    Pieczeń rzymska z warzywami

    1 godz 35 min Łatwy
  • Pieczeń rzymska z pieczarkami

    Pieczeń rzymska z pieczarkami

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu