Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczeń rzymska z warzywami
Dodaj do CookBook

Pieczeń rzymska z warzywami

(0)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Wołowina mielona
500  g
Mięso mielone wieprzowe
8  plastrów
Boczek
2  łyżek
Bulion wołowy lub drobiowy WINIARY
3 
Młoda marchew
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1  łyżeczka
Majeranek
1  pęczek
Natka pietruszki
1  łyżka
Musztarda
2 
Pietruszka
1 
Por
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.1 g
Wartość energetyczna
468.4 kcal
Tłuszcze
31.8 g
Białko
37.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczeń rzymska z warzywami, zgodnie z tradycyjnym przepisem, wykonana jest na bazie mięsa wołowo-wieprzowego. Urozmaiciliśmy danie poprzez dodanie wędzonego boczku i kolorowych warzyw. Dodany do mięsa Bulion Wołowy lub Drobiowy WINIARY pogłębia smak dania i nadaje mu niezwykłej soczystości. Pieczeń rzymska to propozycja nie tylko na święta – można ją serwować w plastrach na kanapkach lub jako danie obiadowe, które idealnie komponuje się z kaszami, kluskami śląskimi i ziemniakami. A Ty z czym zaserwujesz swoją pieczeń rzymską?

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso umieść w misce. Dodaj majeranek oraz musztardę.
  • Krok 2

    10 min
    Jedną marchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę pokrój w kostkę a następnie zeszklij na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze ok 2min. Cebulę z czosnkiem wystudź i dodaj do mięsa.
  • Krok 3

    5 min
    Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Dodaj 2 łyżki bulionu ze słoika a następnie masę dokładnie wymieszaj rękoma na końcu doprawiając ewentualnie pieprzem.
  • Krok 4

    20 min
    Warzywa umyj i obierz. Dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do pieca rozgrzanego do 190*C na ok 15.
  • Krok 5

    10 min
    Małą foremkę keksówkę lub podobną, wyłóż dokładnie plastrami boczku a następnie połową mielonego mięsa. Na środku ułóż warzywa i przykryj pozostałym mięsem, lekko ugniatając całość.
  • Krok 6

    45 min
    Górę pieczeni przykryj pozostałymi plastrami boczku a następnie piecz w temp 190*C przez ok 35-45min.
Pieczeń rzymska z warzywami

Krok 1 z 6

Mięso umieść w misce. Dodaj majeranek oraz musztardę.

Pieczeń rzymska z warzywami

Krok 2 z 6

Jedną marchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę pokrój w kostkę a następnie zeszklij na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze ok 2min. Cebulę z czosnkiem wystudź i dodaj do mięsa.

Pieczeń rzymska z warzywami

Krok 3 z 6

Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Dodaj 2 łyżki bulionu ze słoika a następnie masę dokładnie wymieszaj rękoma na końcu doprawiając ewentualnie pieprzem.

Pieczeń rzymska z warzywami

Krok 4 z 6

Warzywa umyj i obierz. Dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do pieca rozgrzanego do 190*C na ok 15.

Pieczeń rzymska z warzywami

Krok 5 z 6

Małą foremkę keksówkę lub podobną, wyłóż dokładnie plastrami boczku a następnie połową mielonego mięsa. Na środku ułóż warzywa i przykryj pozostałym mięsem, lekko ugniatając całość.

Pieczeń rzymska z warzywami

Krok 6 z 6

Górę pieczeni przykryj pozostałymi plastrami boczku a następnie piecz w temp 190*C przez ok 35-45min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Bajkowa chatka - bez pieczenia

    Bajkowa chatka - bez pieczenia

    12 godz Łatwy
  • Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    3 godz 16 min Łatwy
  • Kasseler (pieczeń) w sosie cebulowo-musztardowym

    Kasseler (pieczeń) w sosie cebulowo-musztardowym

    1 godz 12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu