Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczeń rzymska z warzywami

0
95 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Wołowina mielona
0.5 kg
Mięso mielone wieprzowe
10 plastrów
Boczek
3 
Młoda marchew
1 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
1 łyżeczka
Majeranek
1 pęczek
Natka pietruszki
1 łyżka
Musztarda
2 
Pietruszka
1 
Por
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
562.66 kcal
Węglowodany
6.15 g
Białko
35.95 g
Tłuszcze
42.77 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
5 min
Mięso umieść w misce. Dodaj pastę bulionową, majeranek oraz musztardę.
Krok 2
10 min
Jedną marchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę pokrój w kostkę a następnie zeszklij na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze ok 2min. Cebulę z czosnkiem wystudź i dodaj do mięsa.
Krok 3
5 min
Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Dodaj 2 łyżki bulionu ze słoika a następnie masę dokładnie wymieszaj rękoma na końcu doprawiając ewentualnie pieprzem.
Krok 4
20 min
Warzywa umyj i obierz. Dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do pieca rozgrzanego do 190*C na ok 15.
Krok 5
10 min
Małą foremkę keksówkę lub podobną, wyłóż dokładnie plastrami boczku a następnie połową mielonego mięsa. Na środku ułóż warzywa i przykryj pozostałym mięsem, lekko ugniatając całość.
Krok 6
45 min
Górę pieczeni przykryj pozostałymi plastrami boczku a następnie piecz w temp 190*C przez ok 35-45min.
Pieczeń rzymska z warzywami

Krok 1 z 6

Mięso umieść w misce. Dodaj pastę bulionową, majeranek oraz musztardę.

Pieczeń rzymska z warzywami

Krok 2 z 6

Jedną marchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę pokrój w kostkę a następnie zeszklij na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze ok 2min. Cebulę z czosnkiem wystudź i dodaj do mięsa.

Pieczeń rzymska z warzywami

Krok 3 z 6

Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Dodaj 2 łyżki bulionu ze słoika a następnie masę dokładnie wymieszaj rękoma na końcu doprawiając ewentualnie pieprzem.

Pieczeń rzymska z warzywami

Krok 4 z 6

Warzywa umyj i obierz. Dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do pieca rozgrzanego do 190*C na ok 15.

Pieczeń rzymska z warzywami

Krok 5 z 6

Małą foremkę keksówkę lub podobną, wyłóż dokładnie plastrami boczku a następnie połową mielonego mięsa. Na środku ułóż warzywa i przykryj pozostałym mięsem, lekko ugniatając całość.

Pieczeń rzymska z warzywami

Krok 6 z 6

Górę pieczeni przykryj pozostałymi plastrami boczku a następnie piecz w temp 190*C przez ok 35-45min.

Pieczeń rzymska z warzywami, zgodnie z tradycyjnym przepisem, wykonana jest na bazie mięsa wołowo-wieprzowego. Urozmaiciliśmy danie poprzez dodanie wędzonego boczku i kolorowych warzyw. Dodany do mięsa Bulion Wołowy WINIARY pogłębia smak dania i nadaje mu niezwykłej soczystości. Pieczeń rzymska to propozycja nie tylko na święta – można ją serwować w plastrach na kanapkach lub jako danie obiadowe, które idealnie komponuje się z kaszami, kluskami śląskimi i ziemniakami. A Ty z czym zaserwujesz swoją pieczeń rzymską?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika