Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczeń wieprzowa w boczku

(0)
14 godz 6 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
3 
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
trochę
Rozmaryn
1.2  kg
Szynka wieprzowa
100  g
Boczek wędzony w plastrach
3  płaskich łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.5 g
Węglowodany
2.82 g
Tłuszcze
50.94 g
Wartość energetyczna
565.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

846 min
Krok 1
5 min
Cebulę pokrój w plastry.
Krok 2
20 min
Zagotuj 3/4 l gorącej wody, wrzuć Kostki Mięsne, cebulę i przyprawy. Doprowadź do wrzenia i ostudź.
Krok 3
720 min
Szynkę natrzyj delikatnie przyprawą ZIARENKA SMAKU, następnie włóż do zimnej marynaty i umieść na 12 godzin w lodówce.
Krok 4
10 min
Po tym czasie wyjmij szynkę z marynaty, obłóż plastrami boczku i skrop olejem.
Krok 5
90 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na około 90 minut.
Krok 6
1 min
Gotową pieczeń podawaj z Sosem chrzanowym.
Pieczeń wieprzowa w boczku

Krok 1 z 6

Cebulę pokrój w plastry.

Pieczeń wieprzowa w boczku

Krok 2 z 6

Zagotuj 3/4 l gorącej wody, wrzuć Kostki Mięsne, cebulę i przyprawy. Doprowadź do wrzenia i ostudź.

Pieczeń wieprzowa w boczku

Krok 3 z 6

Szynkę natrzyj delikatnie przyprawą ZIARENKA SMAKU, następnie włóż do zimnej marynaty i umieść na 12 godzin w lodówce.

Pieczeń wieprzowa w boczku

Krok 4 z 6

Po tym czasie wyjmij szynkę z marynaty, obłóż plastrami boczku i skrop olejem.

Pieczeń wieprzowa w boczku

Krok 5 z 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na około 90 minut.

Pieczeń wieprzowa w boczku

Krok 6 z 6

Gotową pieczeń podawaj z Sosem chrzanowym.

Mimo że dziczyzna nie należy do popularnych mięs, warto od czasu do czasu zainspirować się jej smakiem w przygotowywaniu pysznej pieczeni wieprzowej w boczku. Zioła są podstawą dobrej marynaty do mięs, zwłaszcza gdy chcemy stworzyć aromatyczną, domową pieczeń na dziko. Idealnie komponuje się ona z zielem angielskim, liściem laurowym i rozmarynem. Smak dania wzbogaci dodatkowo Sos chrzanowy WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
21.5g / 15%
Węglowodany
2.8g / 2%
Tłuszcze
50.9g / 83%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha