Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczeń rzymska
25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
18.3g / 25%
Węglowodany
3g / 4%
Tłuszcze
22.3g / 71%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczeń rzymska

+

Pieczeń rzymska

Wróć

Pieczeń rzymska

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką
500  g
Mięso mielone
1 
Por (biała część)
2 
Wędzone kiełbaski wieprzowe
2  plastrów
Ser żółty
4  plastrów
Boczek
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.34 g
Węglowodany
2.98 g
Tłuszcze
22.33 g
Wartość energetyczna
311.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczenią rzymską według naszego przepisu nie pogardziłby żaden cesarz! To potrawa ciekawa w przekroju i doskonała w smaku więc z pewnością zadowoli również wymagających członków Twojego królestwa. Dowiedz się też jak przygotować pieczeń wielkanocną.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    5 min
    Zawartość torebki POMYSŁ NA… wymieszaj w 125 ml (ok.1/2 szkl.) letniej wody i pozostaw na 2-3 minuty.
  • Krok 2

    5 min
    Po tym czasie masę połącz z mięsem.
  • Krok 3

    10 min
    Oczyszczony kawałek pora gotuj 10 minut w osolonej wodzie, ostudź.
  • Krok 4

    5 min
    Por owiń plastrami boczku, kiełbaski plastrami sera.
  • Krok 5

    5 min
    Z mięsa uformuj prostokąt, ułóż por z boczkiem i kiełbaski z serem i zawiń całość tworząc pieczeń.
  • Krok 6

    53 min
    Przełóż ją do formy do zapiekania. Piecz w temp. 200°C przez 50 minut.
  • Krok 7

    2 min
    Gotową pieczeń podawaj na zimno lub gorąco z sosem tatarskim.
Pieczeń rzymska

Krok 1 z 7

Zawartość torebki POMYSŁ NA… wymieszaj w 125 ml (ok.1/2 szkl.) letniej wody i pozostaw na 2-3 minuty.

Pieczeń rzymska

Krok 2 z 7

Po tym czasie masę połącz z mięsem.

Pieczeń rzymska

Krok 3 z 7

Oczyszczony kawałek pora gotuj 10 minut w osolonej wodzie, ostudź.

Pieczeń rzymska

Krok 4 z 7

Por owiń plastrami boczku, kiełbaski plastrami sera.

Pieczeń rzymska

Krok 5 z 7

Z mięsa uformuj prostokąt, ułóż por z boczkiem i kiełbaski z serem i zawiń całość tworząc pieczeń.

Pieczeń rzymska

Krok 6 z 7

Przełóż ją do formy do zapiekania. Piecz w temp. 200°C przez 50 minut.

Pieczeń rzymska

Krok 7 z 7

Gotową pieczeń podawaj na zimno lub gorąco z sosem tatarskim.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kanapki
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Warzywa
  • Wiosna
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Biała kiełbasa zapiekana w boczku

    Biała kiełbasa zapiekana w boczku

    56 min Łatwy
  • Zupa cebulowa z pieczonymi kiełbaskami i śmietaną

    Zupa cebulowa z pieczonymi kiełbaskami i śmietaną

    37 min Łatwy
  • Pieczeń rzymska z pieczarkami

    Pieczeń rzymska z pieczarkami

    1 godz 30 min Łatwy
  • Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    1 godz 21 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu