Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
18.3g / 25%
Węglowodany
3g / 4%
Tłuszcze
22.3g / 71%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczeń rzymska

+

Pieczeń rzymska

Wróć

Pieczeń rzymska

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką
500  g
Mięso mielone
1 
Por (biała część)
2 
Wędzone kiełbaski wieprzowe
2  plastrów
Ser żółty
4  plastrów
Boczek
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.34 g
Węglowodany
2.98 g
Tłuszcze
22.33 g
Wartość energetyczna
311.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczenią rzymską według naszego przepisu nie pogardziłby żaden cesarz! To potrawa ciekawa w przekroju i doskonała w smaku więc z pewnością zadowoli również wymagających członków Twojego królestwa. Dowiedz się też jak przygotować pieczeń wielkanocną.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    5 min
    Zawartość torebki POMYSŁ NA… wymieszaj w 125 ml (ok.1/2 szkl.) letniej wody i pozostaw na 2-3 minuty.
  • Krok 2

    5 min
    Po tym czasie masę połącz z mięsem.
  • Krok 3

    10 min
    Oczyszczony kawałek pora gotuj 10 minut w osolonej wodzie, ostudź.
  • Krok 4

    5 min
    Por owiń plastrami boczku, kiełbaski plastrami sera.
  • Krok 5

    5 min
    Z mięsa uformuj prostokąt, ułóż por z boczkiem i kiełbaski z serem i zawiń całość tworząc pieczeń.
  • Krok 6

    53 min
    Przełóż ją do formy do zapiekania. Piecz w temp. 200°C przez 50 minut.
  • Krok 7

    2 min
    Gotową pieczeń podawaj na zimno lub gorąco z sosem tatarskim.
Pieczeń rzymska

Krok 1 z 7

Zawartość torebki POMYSŁ NA… wymieszaj w 125 ml (ok.1/2 szkl.) letniej wody i pozostaw na 2-3 minuty.

Pieczeń rzymska

Krok 2 z 7

Po tym czasie masę połącz z mięsem.

Pieczeń rzymska

Krok 3 z 7

Oczyszczony kawałek pora gotuj 10 minut w osolonej wodzie, ostudź.

Pieczeń rzymska

Krok 4 z 7

Por owiń plastrami boczku, kiełbaski plastrami sera.

Pieczeń rzymska

Krok 5 z 7

Z mięsa uformuj prostokąt, ułóż por z boczkiem i kiełbaski z serem i zawiń całość tworząc pieczeń.

Pieczeń rzymska

Krok 6 z 7

Przełóż ją do formy do zapiekania. Piecz w temp. 200°C przez 50 minut.

Pieczeń rzymska

Krok 7 z 7

Gotową pieczeń podawaj na zimno lub gorąco z sosem tatarskim.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kanapki
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Warzywa
  • Wiosna
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Biała kiełbasa zapiekana w boczku

    56 min Łatwy
  • Zupa cebulowa z pieczonymi kiełbaskami i śmietaną

    37 min Łatwy
  • Pieczeń rzymska z pieczarkami

    1 godz 30 min Łatwy
  • Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

    1 godz 21 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu