Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Idealna pieczeń wielkanocna – czym się kierować? | Porady i inspiracje Winiary

Idealna pieczeń wielkanocna – jak ją zrobić?

Wśród wielu wyjątkowych potraw związanych z Wielkanocą na świątecznym stole króluje pieczone mięso, które powinno być soczyste, delikatne oraz doskonale doprawione. Jednak z przygotowaniem tej potrawy zawsze wiążą się obawy, czy będzie taka, jak byśmy chcieli. Co zrobić, aby wielkanocna pieczeń wyszła idealna i zaskoczyła wszystkich gości?

Przede wszystkim odpowiednie mięso

Wydaje się, że upieczenie soczystej i miękkiej porcji mięsa to prawdziwa sztuka kulinarna, wymagająca sporego doświadczenia. Jednak wystarczy przestrzegać kilku ważnych zasad, a wtedy mamy szansę przyrządzić perfekcyjne danie, wprost idealne na wielkanocny stół. Podstawą udanej pieczeni jest oczywiście mięso – powinno wyglądać świeżo, mieć ładny, równomierny kolor i neutralny zapach. Sztukę na pieczeń najlepiej kupić u sprawdzonego dostawcy, gdzie mamy możliwość obejrzenia i wybrania dokładnie takiego mięsa, jakie potrzebujemy. Starajmy się unikać zakupu mięs zapakowanych w plastikowe pojemniki, ponieważ zazwyczaj są bezkształtne i naszprycowane konserwantami, które mają niekorzystny wpływ na smak i konsystencję pieczeni.

Jak powinno wyglądać mięso na idealną pieczeń? Przede wszystkim starajmy się wybrać kawałek mający regularny kształt i ważący 1-1,3 kg. W przypadku karkówki wieprzowej zwróćmy uwagę na to, by była lekka przerośnięta białymi pasmami tłuszczu. Z kolei szynka lub schab powinny być otulone warstwą tłuszczyku, który jest nie tylko nośnikiem smaku, ale również uchroni mięso podczas pieczenia przed utratą wilgoci, znajdującej się w środku.

Marynata do mięs

Uważa się, że sekretem udanej pieczeni jest wielogodzinne, a nawet kilkudniowe marynowanie w warunkach chłodniczych. Marynaty mają nie tylko nadać wyjątkowy zapach i apetyczny wygląd, ale także sprawić, że podczas pieczenia mięso nie straci swojej soczystości. Warto pamiętać, że składniki marynat nie powinny być zbyt intensywne, ponieważ zdominują całą pieczeń, podczas gdy ich zadaniem jest właśnie podkreślenie unikalnego smaku konkretnego rodzaju mięsa.

Delikatny drób powinien leżeć w marynacie około 12 godzin, wieprzowina 1-2 godziny, zaś dziczyzna, jagnięcina oraz wołowina – nawet kilka dni. Podstawą marynaty są rozdrobnione zioła oraz trochę tłuszczu (olej, oliwa z oliwek), dzięki któremu przyprawy dokładnie oblepiają mięso. Zazwyczaj dodaje się także składnik zawierający kwas (np. sok z cytryny, wino, piwo lub ocet), który ścina białka, zmiękczając je, oraz sól, mająca właściwości konserwujące. Gotową marynatą należy dokładnie natrzeć całą sztukę mięsa, umieścić w zamykanym naczyniu i włożyć do lodówki. Warto przynajmniej raz dziennie odwracać porcję na drugą stronę i nacierać marynatą, która spłynęła.

Szybkie obsmażanie

Obsmażanie na mocno rozgrzanym tłuszczu to technika od stuleci stosowana przez wytrawnych kucharzy. Pod wpływem wysokiej temperatury białko wierzchniej części mięsa ulega ścięciu, co powoduje zatrzymanie soków w środku. Jest to technika szczególnie przydatna przy pieczeniu cięższych mięs, takich jak wieprzowina czy dziczyzna. Kawałek mięsa wrzucamy na bardzo mocno rozgrzaną patelnię i obsmażamy z każdej strony, aż zewnętrzna warstwa karkówki czy szynki zmieni kolor. Dopiero po takiej szybkiej obróbce termicznej mięso jest gotowe do długiego pieczenia.

Pieczenie mięsa na krucho

Aby sztuka mięsa zachowała soczystość, warto piec ją w specjalnym foliowym rękawie albo garnku rzymskim, który oddaje do swojego wnętrza zachowaną w ścianach wilgoć przez całe pieczenie. Przyjmuje się, że średni czas pieczenia to 1 godzina na 1 kg marynowanego mięsa. Oczywiście ten czas zależny jest także od rodzaju i kształtu potrawy. Długi wąski schab stanie się miękki znacznie szybciej niż okrągła szynka. Pieczeń jest gotowa, kiedy po nakłuciu widelec gładko wchodzi w mięso, a z otworu wysącza się przezroczysty płyn. Wówczas wyciągamy pieczeń z piekarnika i pozostawiamy na około 15 minut, żeby trochę odpoczęła. Gotowe mięso podajemy w całości na dużym talerzu lub kroimy na grubsze plastry i cieszymy się jego wyśmienitym smakiem!

Polecane artykuły

Tradycyjne dania wielkanocne!

Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc!

Lekkie dania wielkanocne!

Jak szybko i prawidłowo rozmrozić mięso
Jak szybko i prawidłowo rozmrozić mięso
Ile piecze się schab? Rozmiar ma znaczenie!
Ile piecze się schab? Rozmiar ma znaczenie!
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić idealny lukier?
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu